Thursday, August 25, 2016

BANGSA JOHOR TERCUIT DENGAN PANDANGAN MAHATHIR

Apakah pandangan Tun Dr Mahathir tidak rasional (?)

“Kita sepatutnya menggelarkan diri sebagai bangsa Malaysia, bukan sebagai bangsa Johor atau Kedah. Ia akan memecahkan kesatuan persekutuan,” - truthfully speaking

https://www.bnbbc.my/bangsa-johor-sultan-ibrahim-bidas-kenyataan-tun-mahathir/

https://www.bnbbc.my/syed-saddiq-nak-ajar-dr-m-makna-bangsa-johor/

'Bangsa Johor' boleh pecahkan rakyat Malaysia, kata Mahathir | Berita ...

www.themalaymailonline.com/.../bangsa-johor-boleh-p...

Translate this page
Malay Mail
1 day ago - Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan 'Bangsa Johor' boleh menggalakkan rasa bangga diri yang 'tidak sihat'. ― Foto oleh Yusof Mat ...

Bangsa Johor tidak baik untuk Malaysia - Mahathir - Malaysiakini Berita

https://www.malaysiakini.com/news/353417

Translate this page
Malaysiakini
1 day ago - Bangsa Johor tidak baik untuk Malaysia - Mahathir ... Iapandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian ...

Agenda Daily - Pemuda Johor seru rakyat tolak pandangan Mahathir ...

www.agendadaily.com/.../pemuda-johor-seru-rakyat-tolak-pandang... - Translate this page
5 hours ago - Pergerakan Pemuda UMNO Johor sepakat menolakpandangan negatif Tun Mahathir mengenai Bangsa Johor. Nikmat kemerdekaan yang ...




8 comments:

  1. Sepatutnya,kita mengutamakan diri kita sebagai rakyat Malaysia....maka betul apa yang dikatakan oleh Tun.

    ReplyDelete
  2. Apa orang Johor katakan tentang bangsanya adalah betul tetapi tidaklah boleh memaksa orang lain untuk turut bersetuju.

    ReplyDelete
  3. Depa boleh kata apa pun yang depa suka; marah ke, kecam ke, apa saja ok. Tapi jangan sesiapa sentuh mereka Kalau macam tu tak payahlah cakap pasal kebebasan bersuara. Semua orang kena dok diam diam, kunci mulut. bagi depa sahaja kebebasan nak buat apa depa suka. Itu barulah demokatek!

    ReplyDelete
  4. Mengarut 'bangsa' Johor pulak dah. Habis dengan blogger masakkan pun menggelar diri mereka 'bangsa' Johor. Apa punya haru biru dah negara ni. Tu belum lagi 'Sarawak for Sarawakian'.

    Inilah contoh yang berlaku bila negara di pimpin oleh pemimpin lembik macam si Kepit. Suma buat hal masing2. Semakin kenegerian semakin perkauman. Apa dia boleh buat? Buat donno. Nasib baik ada Tun yang sanggup bercakap benar walaupun pahit.

    ReplyDelete
  5. Tuan
    Apa keperluannya jenama ' bangsa johor ' pada masa ini. Kita sudah ada bangsa Malaysia, cukuplah ! Pada tahun 20an jenama itu (untuk Johor) mungkin perlu kerana semua orang Melayu masih berpecah dengan sikap kenegerian masing2 - orang Kedah, orang Jelantan dsbnya.
    Kita ambil contoh di Indonesia - tidak ada pulak ' bangsa Jawa, bangsa Jokjakarta, bangsa Melayu Deli ' ke apa2.
    Pada saya ini semua 'illusions of grandeur' saja. Tak lebih dari itu. Kelak akan timbul lebih masaalah dalam tugas 'nation building' dan juga penyatuan orang Melayu yang sudah pun berpecah mengikut fahaman politik.
    Dalam negara demokrasi seperti Malaysia sesiapa pun waima golongan proletariat pun boleh membuka mulut untuk memberi pendapat. Inikan pulak seorang bekas pemimpin negara yang terkenal diseluruh dunia dan telah berjasa membangunkan negara - sudah tentulah beliau amat patut diberi peluang untuk memberi pandanganya dan tidak disuruh 'menutup mulut'.
    Zaman fiudal (seperti Kingdom of Melaka) sudah berlalu dan tidak akan kembali lagi. Yang ada ' MALAYSIA '.

    ReplyDelete
  6. Alahai bro,

    Apa susah...jika dah kemarok sangat dengan slogan "bangsa johor" keluarlah dari persekutuan.

    Begitu juga dengan ahli umno yg tak berpuashati dengan najib, sila keluar umno.

    Zaman najib dayus ni dah tak ada pentadbiran bermaruah, zaman tun kita semua berbangga dengan nama MALAYSIA...malaysia boleh!!!

    Hari ini kenapa tak boleh gelaran Bangsa johor? Dah dari dulu lagi kesultanan johor nak kuasa mutlak dan pemerintahan mutlak, seperti brunei...berikan ajelah, merdekakan johor...ini cerita dah lama.

    Senangkan penyelesaiannya?

    ReplyDelete
  7. Ketika anak Johor (TS Muhyiddin)dibuli UMNO, siapa yang membelanya, mana bangsa Johor pada masa itu?

    ReplyDelete
  8. Eleh ada Tun kesah??....Syabas kepada Tun kerana bercakap benar!!.....

    ReplyDelete