Google+ Followers

Thursday, January 5, 2017

JANGAN BUAT PERANGAI MACAM ORANG TAK ADA UGAMA..

Saya baru balik dari luar negara,  negara yang sedang bersalji ketika ini,  5h4m...
Hujan emas di negeri orang,  best lagi hujan batu di negara sendiri,  ye ke?

Kena kaji semula pepatah itu kerana kini ia melibatkan soal maruah,  ia bukan sekadar perbezaan pembangunan atau sosio-ekonomi.

Apabila kita di luar negara,  apabila dipersoalkan (bukan sekadar ditanya secara sopan)  tentang Malaysia,  tentang PM, tentang rakyat yang "silent", tentang undang2 yang tumpul.
Apa sebenarnya jawapan terbaik?????

Bolehkah kita guna jawapan ala suharli masrop,  ala keris berayon???
Bolehkah sekadar bla bla bla hak tuiii... Lendir, mamakutty.. bolehkah mereka faham..sekadar itukah iq kita,  hujah kita..

Kalau itulah jawapannya,  benarlah kata mereka, kita ini vanganggg..

Dalam keadaan negara luar, negara kapir,  sedang menyiasat dan mendakwa yang ada hubungkait dengan 1MDB,  negara dan pemimpin tidak ada jawapan yang melegakan kecuali mereka menjual kulit muka yang tebal.

Kita tidak ada jawapan kecuali tunduk malu dan cepat2 berlalu.

Alangkah untungnya kalau tak tau bahasa Inggeris,  kita tak tahu saolan mereka sambil kata " i no english" sambil tersengeh menunjukan kebodohan..

Bolehlah kita kata "i not malay" untuk menyorok bangsa..

Bagaimana dengan ugama?

Sesungguhnya yang hipokrik dan yang tidak ambil peduli tentang sikap pemimpin politik atasan sangat mengecewakan,  majoritinya Melayu.

Sekadar brim,  sekadar sekampit beras,  sebotol air oren,  itulah kerajaan yang baik.

Tidak dinafikan tapi itu tidak menghalalkan segala bentuk kecuaian,  penyelewengan,  salahgunakuasa.

Sudah tentu  "haram dan bangsat sangat" mencuri dan merompak duit rakyat dalam pelbagai bentuk.

Jangan buat semua itu seperti orang yang tiada ugama.
Siapa pemimpin kita?  Bangsa dan ugamanya?

Tak perlulah kita sebok nak tuding jari pada orang kapir,  memanglah semulajadi mereka anti Islam.

Dan anti mereka berganda ganda  kalau tengok sikap dan pemimpin Islam hari ini.

Ada beza?
Ada contoh baik untuk mereka hormati dan suka?


----------------------------------------

Jejak ke bumi Malaysia,  dengar pula orang pandai ugama berhujah guna akal dunia... Adoiiii..

Kalau pergi haji duit sumber syubahat,  kabur,  haram.. Mabrur atau tidak kenapa berdalih Allah sahaja tentukan...
Kalau solat berkain najis... Sah atau tidak kenapa berdalih Allah sahaja tentukan...

Tak tau.. Taubat
Dah tau.. Insaf,  jangan ulang.

Islam bukan milik Mufti,  milik sendiri,  masuk kubur sendiri jawab..


TERIMA KASIH KD



# Jom sama sama saling mengingati.

44 comments:

  1. Tertanya-tanya mengapa nama di petik....di pefik dikalangan beberapa lagi nama yang jauh lebih kerap menghujani blog ini dengan ungkapan2 yang sama sahaja sederhana. pandangannya. Kalau nak kata hebat... memang macam yang kome katalah tidak hebat pun yang katanya tanpa fakta.... nak kata kurang hebat.... aku copy paste tulisan dan fakta yang umum tahu supaya boleh diulang baca dan cerna. Paling keras pun aku banyak berkias.... beranalogi ...supaya berfikir itu menjadi budaya... bukan berperasaan dan bermain perasaaan menjadi biasa. Diimbas kebelakang cuba lihat semula.... berapa banyak soal balas ku ditinggal sepi.... sama sahaja dengan blog ini bila jumpa bahan diulang diulas semahu hati.... bila muncul kebenaran... senyap buat2 mati. Cuba lagi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Supaya berfikir menjadi budaya.
      Kikikiki..

      Sikuli masrop penah pikir ke apa kebaikan 1MDB kepada malaysia.
      Mntk terangkan dgn jelas.

      Bukan bg jawapan serupa najib.
      Gst mensejahterkan ekonomi. Cacai duk pukul canang sana sini. Tp suh terangkan mcm mn dpt mensejahterakan ekonomi, mulalah alih tiang gol.

      Mcm sikuli masrop mmg sudah dikenal pasti. Jgn berfikir jgn bertanya. Ikot shj apa menteri dan tv3 tu ckp..

      Tp agak hairan hari ini disuruh membudayakan berfikir.

      Suharli pernah fikir model bisnes mana dlm dunia ni, model dia sejuta tp pinjam 42 ribu juta?

      Tlg bg contoh selain 1mdb

      Delete
  2. Suharli,

    Kes swiss manager bank falcon kena 16 tuduhan FITNAH KE?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bapak hang kirim duit.... adik hang yang rompak..... yang salah famili hang ker? cuba lagi.

      Delete
    2. Yang rompak PENYAMUN BUGIS

      Delete
    3. tin kosong lagi en suharli ni..dia tak faham maksud KD..kalau tuan kata ini semua fitnah, jawab le secara ilmiah beserta bukti..tak kan bila pergi overseas, org tanya, kita nak maki hamun dia mcm keris beroyan..kat sini pun bila org tanya terkial2 nak jawab. yang tahu cakap, fitnah fitnah fitnah..fitnah kat mana? sila terangkan beserta bukti..bukti yang puak2 MO1 selalu cakap, surat dari penderma..itu je...yang lain hanya sekadar maki hamun dan mengelar org dgn macam2 nama...

      Delete
    4. Suharli

      bapak hang (NAJIB) kirim duit (1MDB).... adik hang (JHO LOW) yang rompak..... yang salah famili (FAMILY 1MDB DIBAWAH NAJIB) hang ker? cuba lagi.

      TAK PAYAH CUBA....CUBA JAWAB NAPER DUIT NAJIB HANTAR PADA JHO LOW MASUK BALIK DALAM PRIVATE AKAUN NAJIB??????

      PASTU KATA DERMA.....SEDANGKAM BUKTI DISINGAPURA PUTERA RAJA ITU ADALAH SHIEKH JHO LOW...INI FAKTA, BUKAN FITNAH....ITU SAYA KATA BUDAK UPSR BELUM FAHAM

      Delete
  3. persoalan saya kini kepada semua...... siapa sebenarnya yang berperangai macam orang yang tak ada agama pegangan agama. tidak satupun tindakan... ungkapan... dan pelbagai kaedahpun yang seiring dengan apa yang di anjurkan oleh al-quran dan hadis di sebalik kata2 atau bait2 ungkapa demi maruah agama bagai... macam merekalah yang paling pandai tentang agama... tetapi begitu mudah menafikan pandangan dan saranan agamawan.... tang orang lain tak ikut agama.... tang dia langgar al-quran.... tiada adab dan adat. mana nak datang hikmahnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan dia sahabat seperjuangan en suharli le the only one keris beroyan..ungkapan2 beliau sungguh sopan...

      Delete
  4. Suharli tengah mabuk tu, maafkan dia.
    Lain yang ditanya, lain dijawabnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila DEDAK dah campur BIJAN , dah macam mabuk KETUM

      Delete
  5. 3 hari saya buat monitoring comments.

    Kejora, entah demam atau bercuti ke luar negara, maklumlah dapat bonus tahunan

    Unknown jarang2, barangkali berpuasa sunat dan tengah enjoy bonus tahunan

    Nek tempoyak......sakit kuat ke..langsung tak kluaq?

    Keris berayon tengah stim...sikit sikit fuck.....fuck..... barangkali cuba viagara baru. Maklum dapT dedak tahunan.

    So yang ada sekarang new recruit....suharli....yang satu asyik2 alih tiang gol, lain soalan lain jawapan...alkisah budak baru..kan upsr format baru.

    Keseluruhannya, perkataan fitnah ada kurang sikit setelah fakta berteraburan. Dapig, kafir..ada lagi barangkali dah terkena tampar chinapig komunis china. Nak guna agama susah sikit sebat the 3 musketeering muftis mendahului mereka jual agama demi hadiah pangkat dan kedudukan dan sudah tentu handsome pay and perks.

    With singapore case up, not much noise from these dedakians except taking pot shots as and when given opportunity...hahaha

    ReplyDelete
  6. go fly kite bro .... petualang yg ko sebut tu dah terkeluar dan tubuh parti PPBM ... pemimpin yg ada skrg jauh lebih baik ... in sya Allah Malaysia selamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemimpin penyamun ke?

      Delete
    2. 1.26,

      Jangan alih tiang gol.......

      Penyamun tetap penyamun



      Delete
  7. Nak mengajak org bertindak seperti org beragama, walhal blogger ini sendiri taik.
    Dasar hanjing dapigs laknatullah.
    Beragama apa yg di maksudkannya hentah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heran kamu suka blogger taik...habis mengapa mau komen?

      Tunku aziz tu dapigs laknatullah ke?

      Agama KD agama islam. Hang agama apa....agama dedak macam harussaini, shukri dan rahman?

      Delete
    2. Kejora nama jing yang satu
      Bahasanya buruk lagaknya hantu
      Dalam mulutnya masukkan sepatu
      Buang tebiat tak lama dah waktu

      Hari hari dia mencarut
      Otak sikit letak kat lutut
      Tak ada mata tak ada perut
      Terlampau mencarut mulutnya herot

      Kejora kata dialah satu2nya pahlawan
      Pahlawan ini dedak makanan harian
      Tak sedar dirinya layak ke Tg Rambutan
      Bagi kejora yang kurang siuman

      Kejora tahukah erti bercakap sopan
      Kalau mengerti mengapa lempar cacian
      Hanya orang tak siuman berlaku sedemikian
      Trade mark mereka penghuni Tg Rambutan

      Tik tok tik tok Kejora terdengar
      Tandanya dentuman dah dekat nak tiba
      Kejora masih tidur tak sedar
      Najib tumbang Kejora entah ke mana.

      Delete
  8. Nasib baik KD tak jawab macam Kejora.

    Dia hanya tahu mencarut dan memaki hamun ja.

    ReplyDelete
  9. http://khairulryezal.blogspot.my/2017/01/katanya-lelaki-ini-anak-angkat.html?m=1

    link du atas sesuai bebenoor ngan tajuk jgn mcm x de ugama.... anok angkat dng kahwin mabrur serta anak pempuan yg sllu gi gereja dari masjid...bahana makan duit bailout haram jadah.. baka pun turut haramjadah... dah 2 baka pemimpin beso dari UTARA punya baka baka haramjadah.... tuiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada orang kurang siuman dalam nlog ini....2.10 adalah orangnya

      Delete
    2. Kalau nak tahu 2:10 adalah Kejora yang juga dikenali sebagai jinggila.

      Delete
  10. http://khairulryezal.blogspot.my/2017/01/katanya-lelaki-ini-anak-angkat.html?m=1

    kalau rasa tak berul link tadi... semoga anak angkat dapat perkahwinan mabrur dan anak yg sllu gi gereja sebab selalu makan duit bailout haram.... saman jer la.....

    ReplyDelete
  11. Yang kata duit masuk akaun najib tu camne ye? Satu cheque tapi masuk account pelbagai. Wujud ke transaksi macam tu?

    Lepas tu tuduh pulak duit disimpan diakaun akhir di bsi singapore. Malangnya MASingapore nafikan bsi pernah terima duit rm3bil tu. Apa cite? Senyap pulak. Kenapa tak sebut?


    Siapa yg terdiam sekarang?

    1. Doj tak berani namakan mo1.

    2. Doj tak berani dakwa jenayah keatas jho low dan riza.

    3. Doj tak berani sita harta jho low dan riza.

    4. Swiss ag sahkan Najib bukan suspek... http://www.reuters.com/article/us-switzerland-malaysia-investigation-idUSKCN0VB2LJ

    5. Kerajaan arab saudi, sprm, pac dan polis sahkan rm2.6b adalah derma dari arab saudi.

    6. Kes bsi...tiada nama Najib, jho low, riza aziz, 1mdb disebut.

    7. Mahkamah kuala lumpur tidak terima kes mahathir kerana beliau hanya berkata " Saya dengar org cakap...".....hearsay.

    8. Mahathir akui beliau tiada bukti untuk mendakwa Najib.

    9. Pac sahkan Najib tidak bersalah.. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/07/pac-najib-not-accountable-over-1mdb-dealings/

    10. SR kantoi menipu kerana tiada wang sebanyak 3billion dimasukkan ke dalam brazen sky - sumber MAS

    Mana lu punya bukti?

    KAHKAHKAH..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Surat khabar lama

      Dah baca kes terkini di singapore? Iqra'.

      Delete
    2. Macam budak baru kenal bahasa arab jer..... sikit2 Iqra'..... kenapa....? Hang sebut Iqra' sebab nak 'mesucikan' laporan media ker? Aku dah kata.... umpama pak hang kirim duit separuh jalan kena rompak.... rupanya yg rompak adik beradik hang.... tamkan hang nak salahkan pak hang......

      Delete
    3. anak masrob....article 117 with PM01 as the penultimate 'DEALER', anything and everything has to be from his APPROVAL, got it? By removing Article 117 does not absolve PM01 from his skulduggery and deceits. His previous AUTOGRAPH are all in eternity will be there till the day of reckonings.....when Sharol, Suboh, Nik Faisal, Jho Lo, finally runs out of money & protections!

      The fatboy Jho Lo is and still is just the executioner, the instructions and 'Go Ahead' has to be from you know who. So anak masrob, and all bugis-donkeys are all of the same mould in trying to 'cleanse' PM01 from the shit that he created and dump!?

      si Lanun-Bugis mula MENIPU dengan menafikan tidak ada wang masuk, kemudian ada, diikuti dengan cerita seribu malam dongeng DERMA....IS, DAP, ASWJ, blah blah, siap bohong dalam bulan RAMADHAN lagi ketika hendak berbuka, angkut kekata Haron Din dan sebagai nya......

      Ahhhh......kelentong dah banyak sangat sampai kepada korang anjing anjing pun ikut PENYAKIT kelentong, temberang......42 JUTA duit SRC jer dah KANTOI tak boleh elak cukup dengan helah..."...saya tidak tahu...", so lame!

      You can't beat around the bush no more.....the time will come PM01 and his accomplices will get the taste of the four walls around them...its almost guaranteed! See, it took 15-16 years but AI still end up in the shithole so, PM01 must have pondered by the time he's at Anwar's age in the 70s the probability is REAL of him sharing the same fate as Anwar!

      And that, he must be SCARED SHIT and tried finding solace in LEO, his new addition to the family. Even in giving names he's so darn clumsy, LEO being the prefix of Dicaprio, lead actor where the stepson got the funding from the step-daddy via dubious 'DONATION', same lame excuse like father like son deployed!

      And latest on jamal jamban on his bruhaha of tossing back 1 million bag, what it has managed to show is not because jj cannot be bought but, 1 million is chickadees-crumb compared to the 'blank-cheque' by his 'you know who' paymaster!

      dUMNO is dead in the water and come GE14, by the grace of ALLAH, dUMNO-BN will be gone for good, In Sya ALLAH!

      So, anak masrob, beroyan and donkey-clique.....keep shooting yourselves on your foot!

      Delete
    4. Kita tunggu ajalah.... lihat siapa yang akan tertelan lidah sendiri. Tak pasti apa yg korang cuba buktikan.... berbuih pun mulut kalau penjelasan diberi... pasfi tidak akan ada yang buat korang mahu terima... sebab itulah arahannya..... bukan begitu? Seperkara lagi... handal betul kamu semua cari jawapan... tapi tak der satupun yg berfakta selain fakta yg kamu ceduk dari media asing.... fakta yg tidak terkait secara menyeluruh... yang tidak satupun menyebut wang itu di rompak untuk pibak tertentu di Malaysia.... yang ada adalah pendakwaan atas usaha oleh individu tertentu memanipulasi sejumlah wang yang besar di dalam akaun sebuah bank di Singapura... yang dilakukan oleh warga mereka swndiri untuk kepentingan dan manfaat diri... bla..bla..bla.. kamu saja yang terkinja2 keseronokan melihat apa yang sedang berjalan sebab sekurang2nya kisah 1MDB maaih dilegar2kan untuk disensasikan .... aku melihat kamu semua lebih kepada meneruskan usaha untuk mengwar-warkan isu ini sehingga ke fahap maksimum setidak2nya hingga pru14..... cuba lagi.

      P/s : hangpa kata hangpa terror... kalau betoi terror... cuba buktikan aku ni adalag penulis upahan...a.k.a new recruit. ..... - cuba lagi.

      Delete
  12. Oh ya yg menyamar jadi aku dalam blog ni aku tak tahu siapa. Mungkin juga si kdonkey. Maklum mana berani jawap persoalan yg aku timbulkan dalam blog dia.

    Aku dah jarang masuk sini sebab tak ada isi pun. Semuanya macam dah syok sendiri. Sel2 otak si kd ni dah tak berhubung agaknya. Maklum...byk sangat jilat lendir dan kahak si mamak.

    Nak jumpa aku di google+. Ada berani atau memang dah ramai kena balun kat sana?

    Kahkahkahkah....

    ReplyDelete
  13. Kadang nak emo dengan puak meddey kutty ni tak guna... layan sambil geli geli ajer.... tuduhan tak ade fakta dan bukti yg konkrit... tuduhan dng hujah yg tidak mantap.... champion membatuapikan dan membaruakan orang lain tetapi semua gagal dan kantoi belaka... meddey pun ngaku dia cuma hearsay ajer.... pasal tu smpi la ni tak berani nak saman... itu tulur suda duduk itu dalam peruttt... kikikikiki.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib ngaku 42 JUTA ada masuk tapi tidak tahu.....fitnah gila apa ke tuh???!??? Bodoh sangat lah kamu nak guna kelentong untuk tutup kelentong si lanun!

      Delete
  14. Fuck.....kikikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 3:37, madey dah saman najib
      Madey cabar umno saman dia
      Buka laporan audit..

      Senyap sunyi...

      Delete
  15. Wat pe umno nak saman meddey... yg menuduh la krmuka kan saman.... smpi la ni x saman2 lgi..

    ReplyDelete
  16. Setakat yang kawan amati.... yang paling bangak memanggil nama tak baik terhadap orang lain ialah penyokong KD sendiri.



    Boleh baca lah..... tolong lapang kan masa mencari ayat dalam Al-Quran yang memperkatakan tentan meemanggil aib nama orang lain dwngan gelaran yang tidak elok..
    Dt sini ajer kita dah nampak dah akhlak mereka yg ada di dalam ni. Atau sememangnya MEREKA ADALAH RED BEAN ARMY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib ada keluar kata....

      - BANGSAT
      - BANGANG
      - HARAM JADAH
      - SEKOR SEKOR

      Tuh kepala lanun....tang kamu semua cai lanun jer.....lagak alim alim kucing...

      Delete
    2. Dia ada maksud kan siapa bila sebut bangsat?... dia bayangkan siapa bila sebut bangang?..... siapa pula yang diharam jadahkan?.... dan kalau lah semua yang di atas tu ditujukan kepada perosak pemkiran rakyat... penulis rasa wajar... dan wajar juga kita cerminkan pula dalam blog ini sebab sekor sekor yg ada dalam ni yang menggelar buruk nama dia dan memfitnah dirinya memang patutpun menerima gelaran itu.... Cuba Lagi.

      Delete
  17. http://theflyingkick.blogspot.my/2017/01/kaji-selidik-buatkan-netizen-memaki.html?m=1

    link diatas.....dah terdesak sungguh puak puak barua BERSATU yahudi pluralist murtad untuk mencari sokongan.... gelabah... cemas.... keliru dan panik bila semua agenda yg mereka buat kantoi dan gagal menarik sokongan rakyat... tak sabau nk tggu PRU 14.....

    ReplyDelete
  18. Memang betul Islam bukan milik mufti tapi mufti tidak mengguna hukum akal, mereka bersandarkan kepada Quran, hadis dan sunnah nabi. Mufti mendalami ilmu agama Islam bertahun tahun sebelum mempraktikkannya kemudian baru berhujjah. Yang seorang lagi tu hanya mahir tentang ilmu pentadbiran pengurusan negara tapi berlagak berhujjah mengenai hukum halal haram dalam Islam bersandarkan akal semata mata.....boleh pakai ke. Mungkin KD sorang je boleh terima.

    ReplyDelete