Google+ Followers

Monday, March 6, 2017

BRIM SETIAP HARI

Aku ingatkan BRIM ini dibayar setiap hari kerana setiap hari diungkit,  diulang,  diiklan, digahkan seluruh dunia hingga pak arab pun nak buat juga. 


Tidak ada pemimpin umno yang tidak masuk bakul angkat sendiri dalam ucapan mereka,  brim dah jadi mentera. 
Untungnya cara mereka,  bagi sekali,  cakap dan ulang setiap hari. Sambil berpesan jangan lupa jasa kerajaan umno,  jangan ambik tapi tak undi. 

Bila sebut "rasuah" - Ada pula yang melenting. 

Rupamya BRIM ini setahun sekali je, diracik dijadikan 3 kali bayaran,  kononnya takut penerima brim membazir,  hakikatnya cakap je lah,  kerajaan dah tak ada duit,  dan untuk tahun ni sampai la masih bermasalah,  tak selesai. Ada je alasan dan syarat tak nak bayar,  isu dan kecoh. 

Bila kecoh,  pembangkang pula yang salah. 



INI ANTARANYA... 


Nampaknya hari ini seharian rakyat tengah bising pasal cara pengagihan BRIM. Pemberian katanya iklas dari kerajaan untuk bantu rakyat tapi kena beratur jumpa Ketua Bahagian Umno untuk ambil. Berjam jam kena tunggu. 

Yang satu hal pula lagi sadis. Ada juga permohonan reject atas alasan suri rumah kena declare tax setelah daftar ssm. Yang suruh daftar ssm ni dulu kerajaan juga. Konon nanti senang nak mohon tabung ushawan kecil hasil dari perniagaan kecil kecilan tadi. Kalau tak daftar ssm akan jadi satu kesalahan(masa tu). 


LHDN dapat kesan dalam akaun bank suri rumah tu tiap tiap ada transaksi duit(mungkin hasil dari direct selling parttime atau perniagaan online marketing). LHDN gagalkan permohonan pasangan begini dan minta pasangan ni declare pendapatan sebenar(bertujuan untuk kenakan cukai) walhal itu cuma aktiviti suri rumah bagi tambahkan pendapatan utk kurangkan beban kewangan suami. Tak banyak pun... adalah seringgit dua... lepas la duit nak isi minyak moto dan beli sayur kangkong dan ikan gelama kering. Tiap tiap tahun si suami dapat BRIM. Tapi tahun ni gagal sebab isu ni. 

Zaman Tun M jadi PM aktiviti part time direct selling atau online marketing tiada LHDN nak pergi korek sana sini selongkar. Tak da. Sebab apa? Sebab Tun M faham.Si isteri tu hanya nak membantu meringankan beban kepala keluarga. Tak kaya pun... CUMA NAK RINGANKAN BEBAN KELUARGA.

Nampak benar kerajaan tidak iklas. Habis duit part time si isteri yang dapat seringgit dua dalam akaun di selongkar kerajaan supaya pendapatan seringgit tadi yg tujuannya untuk membantu mengurangkan beban kewangan suami, DI KENAKAN JUGA CUKAI. 

Kalau perbuatan tu iklas pasti rakyat dah ucap terima kasih. Tapi malam ni keadaan dalam media sosial panas. Sana sini rakyat yang tak terlibat dengan kemelut politik MELEPASKAN EMOSI pasal cara BRIM di agihkan tahun ni. 

Iklas? Admin nampak tidak.

38 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukaddimah dengan salam dan ucapan yang baik.
      Kalau kau keturunan sial maki hamun, macam mana kau nak ajak orang lain buat baik.

      Delete
    2. KD kau sendiri menyumpah keturunan org sial boleh lak

      Kata nenek aku sekali kita menyumpah orang tujuh kali terbalik kepada keturunan kita sendiri....

      Alaah... Tau tau.... Macam mana..... Ingat nak nasihat org jgn ler kau pun 2 x 5.

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaupun kau pro Mahathir, ada had dan batasnya bila bercakap. Guna otak

      Delete
    2. Mr kluang man. Komen tu awak padam ke. Takpe la, jgn la padam lain kali. Ni kami masuk2 je dah takde. Nak tgk level pemikiran dan level adab seharian dia org tahap mane. Setakat maki tu tak luak mane pun. Tapi kalau dia org padam sendiri saya minta maaf.

      Delete
  3. konar baring nk bg org nmpak brim tak elok. gunalah mcm2 alasan pun klu benda yg elok tetap elok. allah maha mengetahui niat kita nk buruk2 kan benda yg elok walaupun bertopengkan doa nabi lg kt atas tu. tak takut mati letew. menjwb la ko kt sana nanti KD.

    ReplyDelete
  4. Solat memang bagus, tapi niat nak tunjuk alim, solat tak ikut rukun,, how?

    ReplyDelete
  5. Ini serupa kes RUU 355 bentang dipadang bukan diparlimen.
    Serupa minyak free utk kapcai diwilayah dipam mnyk tertentu waktu tertentu.

    Bukan ikhlas nk buat pun. Buat sbb nk ada credit je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun masa tertentu ke tak tentu ke yg pasti di bagi kau ada?

      Jgn pandai2 nak tentukan dosa pahala org lain diri kita pun tak tentu lagi betul ke idak

      Pomen sorry ler atas komen aku semalam

      Delete
    2. Bagi pakai duit poket sendiri ke duit negara?

      Jangan bangang nk petik dosa pahala apabila sudah kekeringan idea.

      Suharli masrop si otak dangkal

      Delete
  6. http://theunspinners.blogspot.my/2017/03/jawab-tun-kenapa-rizab-melayu-di.html?m=1

    pada blogger budiman ... 22 tahun diberikuas tapi masih fitnah dan sabotaj ekonomi malaysia utk kepentingan Singapork .... agak2 kena delete tak....kikik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cai, mana pegi unspinner original?

      Cuba tnya sinajis tu kenapa xnk samb jambatan bengkok?
      Kepentingan siapa dijaga?

      Bebal seperti biasa

      Delete
    2. Sape jual tanjung pagar. Saje je nak tau.

      Delete
    3. Sape ler agakbya yg gadai langkawi pd cina singapore ..... ??

      Delete
  7. Apa? 8 juta kna bagi BR1M, ekonomi bagus?! 30 juta isi runah, maka 8 juta tu brapa ketua rumah. Tolak anak2,bayi..maka hampir SEMUA Rakyat Malaysia perlu bantuan la tu !!! Adoi , apa punya bingai ni?! Double lagi bingai pulak la apabila kna beratur depan Ketua Partai utk dpt agihan. Alahai Malingsia Malingsua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juta apa bro billion ler jumlah brim yang dikeluarkan bayangkan satu keluarga RM1500 x berapa juta penerima tak billion jadinya cari fakta jangan jadi auta bijak sikit jgn taunya nak membangkang tapi sendiri terkangkang aku tak tau berapa BRIM srbab aku tak dapat anak2 pun tak dapat cuma baucer buku tuk anak aku jer ler yg dapat itupun alhamdulillah rezeki ALLAH.

      JGN KUFUR NIKMAT NANTI. ALLAH BOLEH TARIK BALIK APA YG DIBERI DLM SEKELIP MATA

      Delete
  8. Fuck.....kikikikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuck you 6% bangsat 1032,..
      Ok pergi sambong lahap ketulan taeklow berkuah kincin lobai ko tu..kikiki

      Delete
    2. Keris tu ko jgn layan. Dia suka kacau blog org. Dari putra merdeka dulu. Tapi buat panas lepas blah. Org cuma baca hujah yg sama je, berpusing pusing. Bila Org jawab dia blah. Tak pernah balas pun.

      Delete
    3. Kat blog putra merdeka dulu dia ada CV sendiri. Ada gelaran khas utk dia. Tapi aku tak sanggup nak sebut. Buat apa bagi org pahala free. Kalau ko rajin try tgk. Blog tu tak aktif lagi. Tapi still ada. Dulu meriah.

      Delete
    4. DN satu lagi. Dulu kat sebelah nama dia ada logo ape tah, tak ingat. Tak pasti org yg same ke tak.

      Delete
  9. Bila DOJ nk saman najib ni...
    Bila FBI nak tangkap najib ni....
    Buat kerja macam siput BABI....



    FUuuCccKkkk......kikikikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keris mangkok Berhayon ni tak boleh hujah balas, selain hamun.
      Tapi dia tetap ada fungsinya. Fungsi dia menzahirkan sikap burok UMNOPAS itu.
      Terima kasih KB..and a FUCK U too!!
      :)

      Delete
  10. Brim tahun ni byk yg tak dpt..Sbb najib tipu je..Dia bkn ada duit pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku rasa apa yang kerajaan buat betul. Kat tempat aku tauke kedai emas pun beratur ambil BRIM adakah itu hak dia

      Jangan taunya membangkang jer perhatikan sekeliling kau kalau ramai peniaga yang tiada slip gaji turut sama memungut bri apa beza mereka lintah darat semestinya merek berduit yang ciput tu pun nak digagah jugak

      Bagiler pada yang berhak jangan tamak sangat.

      Delete
  11. Brim kena angkatla duit rakyat gak apalagi zaman skarang ni...semua barang naik..
    Tulah dpat pm cap ayam skolah dulu diani takcerdik pun kuat menipu plak pm.dulu gi blajar london sbab bapak dia pm ker..kalau tak skarang ni jadi cacai jer..
    Papa nk harap kt dia barang naik.duit jatuh.meniaga rugi.takut bini..proton nk jual.rumah mahal...segala segi jahanam
    .yang bongok orang umno..tun yang kena pangil bongok atau umnogok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapnya bahasa mengata orang kau tu pandai sangat ker belajar tinggi ke.

      Sekurang2 nya najib tu sabar dan setia.

      Tak Mcm boboi tu apa pun tak kemana ikut telunjuk bini menghabiskan duit kerajaan KEDAH ada lah dia ingat KL- KDH tu dekat siap buat trip balik hari.

      Itupun ada hati nak jadi PM sepantas kilat main potong q

      Nasib badan le bapak dia tu bekas PM kalau tak tak ada dipandang langsung


      Delete
    2. Sabar dan setia demi kekayaan dan keselamatan.

      Berani dan tegas demi kebenaran dan negata.

      Alasan boboi nk jdk PM.
      Sudahcsedia maklum semua berpunca dari 1mdb dan pencuri.

      St biasa cai akan berlakon dungu xtau apa

      Delete
  12. Nak buat camne Aku Melayu. Iman dan bakat tak boleh diwarisi. Jgn kate legasi tun, legasi arwah tun razak pun tak tau ape cite. Contoh Felda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja jer tanya pomen dah claim BRIM ker

      Bantuan persekolahan anak2 dah dapat ker.

      Itulah BRIM ini adalah utk golongan sederhana bagi menggantikan subsidi yang ditarik

      Kau bayangkan setahun berapa subsidi yang kau guna

      Miskin ke kaya ke semua merasa subsidi so apabila diberikan kepada golongan sasar ini adalah rezeki mereka yang telah di tentukan oleh ALLAH. Siapa kamu semua nak pertikaikan siapa dapat dan siapa x dapat

      Itu bermakna kamu srmua telah MEMPERTIKAIKAN QADA DAN QADAR YANG TELAH DITENTUKAN OLEH ALLAH SRJAK DULU LAGI.

      INGAT APA DIA RUKUN IMAN YANG KE ENAM ....????

      SIAPA KITA NAK MENGHALANG RUKUN IMAN YANG KE ENAM INI IAITU PERCAYA KEPADA.

      QADA DAN QADAR DARI ALLAH

      Delete
  13. Ingat semua dlm hidup kita semua boleh kita ubah kecuali JODOH dan AJAL.

    Secupak tak akan jadi segantang itu pepetah yg melemahkan org lain ALLAH pernah berjanji usaha pasti akan ada ganjarannya.

    Rezeki boleh kita ubah dengan USAH? Selagi terdaya ALLAH akan perkenankan apa sahaja doa kita dengan usaha, tapi berdoa aja tanpa usaha jangan kata secupak setan tun takkan ada

    Betul tak pomen


    ReplyDelete
    Replies
    1. jari pun boleh geli, tak sanggup taip balas...hujahnya terlalu dangkal. Mungkin bahan cencalok boleh try jaja kat mykemut atau mana2 nlog pro lobai. Kat sini, hmm, level ni mcm off sangat la. Jgn la rosakkan mutu diskusi disini.

      Delete
    2. Pinjam pantun budin jap...kepalakeretapi warna merah..piiiraahhhhh..!๐Ÿ˜ธ๐Ÿ˜ธ๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ‘…๐Ÿ‘…๐Ÿ‘…

      Delete
  14. Sedap nasihat org. Tapi minta anak org benda tak elok. Rezeki memang allah dah tetap. Tapi kena usaha la. Kalau lepak rumah je tuhan nak campak duit je kat kite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pomen kalau duduk mengangkang kat umah duk mengulit bini sambil belajar BI bukan LLAH campak duit tapi campak bala lagi ada.

      Delete
    2. Hei pomen kau ni hati kecil macam betina sikit2 sentap kau ni jantan ke pondan berdegar2 cakap tapi dalam hati ada jelly ,,,,,

      Delete

Sendiri cakap, sendiri tanggung..