Google+ Followers

Friday, August 4, 2017

GST ADAKAH ITU SATU PENIPUAN MAHATHIR

Demikian dakwaan najib,  kerajaan dan umno dan saran mereka lagi supaya rakyat tidak terpengaruh. 

Adakah rakyat peduli kepada Mahathir atau pembangkang? 

Jika gst tidak membebankan rakyat apakah Mahathir dan pembangkang akan berjaya? 


Kenapa najib sebok benar dengan Mahathir dan tidak sebok untuk mendengar suara rakyat, hapuskan gst.. 

Kalau gst kerajaan tidak boleh hapuskan kerana itu sumber hasil negara,  kenapa pembangkang kata boleh dan itu janji mereka? 

Kalau kerajaan kata mustahil itu boleh dibuat,  hapuskan gst.. Itu bukan masalah rakyat.. 

Rakyat berminat dan cenderung kepada pembangkang kerana janji mereka gst dihapuskan dan harga petrol distabilkan.. 

Kalau Najib boleh janji dan laksanakan seperti janji Mahathir.. Rakyat pilih najib.. 
Kalau tak boleh,  rakyat pilih mahathir.. 
Semudah itu.. 

Rakyat tidak mahu dengar alasan,  kalau tidak mampu laksanakan apa yang rakyat mahu,  sila berundur.. 

Kalau pembangkang tidak boleh offer yang lebih baik dari kerajaan,  sila lupakan sokongan kami.. 

Kerajaan dan pembangkang tidak boleh hasut rakyat.. 
Kami tidak sebangang itu. 

51 comments:

  1. Penyakit negara nie sebenarnya berpunca drp najib dan UMNO. Ubatnya cuma PH....jadi pandai2 la kita mengubah nasib kita. Terang2 byk kemungkaran UMNO dah terbongkar lebih2 lagi najib menjadi punca segala masalah tapi UMNO sibuk utk melindung beliau drp melihat realiti bahana lanun sekor nie. Betul cakap Tun M...org melayu bukannya bodoh sangat skrg....menyalak la mcm mana pun dlm blog2 geng2 dedak nie mampos la org nak percaya. Atuk aku yg tak reti baca pon dah jelak dgn kaler biru...skrg nak try pangkah oren lak sebab teh tarik dgn roti canai tempat dia melepak pon dah naik harga. Abis bising satu warung kutuk UMNO...hehehehe

    ReplyDelete
  2. Jangan kita lupa Article 117 dalam 1MDB even though it has been 'CLEANSED' via PACarimakanHasan...

    Always remember GOODSTAR were the main vehicle OWN BY the FAT BOY no matter how they want to cover, even BNM acknowledged via 'SURAT RAHSIA'

    Don't ever forget KJ-Oxford 2 years ago called out for Jho Lo to be investigated entirely then he changed his tune to "...biar ler digelar MACAI..." only because of supporting the CHIEF-PIRATE-THIEF-BUGIS. That probably came on the heels of 100 Million KBS CORRUPTION case under his watch at his ministry....

    MadMaslan CGPA even ridiculed Tun M for not being able to grasp GST issue and the mad guy even offered a very convincing argument GST-barangan akan TURUN harga....

    Lets keep the issues FRESH and CURRENT despite effort from the Donkeys' camp to play down 1MDB, SRC, GST, FELDA, FGV, TH, 2.6 Billion (actually 4 Bllion dalam account Lanun-Bugis), 117 Million PINK-DIAMOND beli untuk 'badak' (dengan wang SONGLAP) tak kan jadi dia bertukar jadi PUTERI INDAH PUTARJAYA....

    Let the DONKEYs be DONKEYS, we'll just steam ahead....to bring down KLEPTOCRACY and SAVE MALAYSIA!

    OK, sikit sikit dulu...come GE14 'phantom soldiers' from around the world will report for duty (without being asked or paid)...KELDAI UMNO, MIC, MCA, GERAKAN...you have been WARNED, your cheque book won't be able to hold-off this chimera from creating ravage!

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://youtu.be/E2fHicbW9Fc

      Iklan GST...

      Kononnya gst menganti sales tax dan service tax... sebenarnya gst adalah PENAMBAHAN tax sebanyak 6%. Jika tidak kenapa harga barang bertambah 6%... mana dia penghapusan service tax dan sales tax ?

      Tengok list barang2 yang bakal turun harga.... ada turun ke?

      RAKYAT MALAYSIA DITIPU KERAJAAN BN.

      Delete
  3. Dulu...boleh je tangguh2 gst. Demi kebaikan rakyat kononnya. Rakyat belum bersedia konon...

    Tapi apabila isu 1emdibi meletup..terbukti hutang menggunung..terdedah wang lesap bilion2 sampai ada yang tersesat masuk akaun najip.., gst pun dilaksanakan. Untuk selamatkan ekonomi negara konon...

    Tapi smp hari ini...tak terasa pun duit gst tu ke mana.

    Kos hidup makin tinggi...memang jahanam la sape2 yang buat gst dan mereka2 yang menyokongnya.Oh ya.. Amat mazland mana? Dia itulah salah satu jahanam yg perlu sentiasa disumpahseranah...

    ReplyDelete
  4. KD..... saya dan kawan kawan bersedia memangkah Pakatan Harapan pada PRU 14 nanti tetapi harap Pakatan Harapan dapat memberi penjelasan tentang pelaksanaan berikut sebelum PRU 14:
    1. Pakatan Harapan kata GST boleh dihapuskan. Apakah rejim pencukaian gantian yang akan di laksanakan oleh kerajaan PH. Bagaimana rejim pencukaian ini dapat mengumpul dana yang lebih banyak daripada rejim GST TANPA membebankan rakyat.
    2: Pakatan Harapan kata harga petrol boleh distabilkan. Bagaimana harga petrol boleh distabilkan. Berapa harga minyak petrol se liter yang boleh di tetapkan tanpa membebankan rakyat dan berapa lama harga tersebut boleh bertahan.
    Jawapan hendaklah yang practical dan munasabah dilaksanakan bukan jawapan yang berbentuk "akademik" setakat nak memancing undi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la bro. Kasi air liur itu kerja ahli politik. Bila dapat tanggungjawab, kena la praktikal. Tak boleh lagi guna air liur. Janji kena buat, tak buat pun tak apa pasal dah dapat kuasa. Kita rakyat ni kena la fikir kritis cam din merican cakap. Banyak fake news, kena guna otak.

      Delete
    2. Sejak merdeka memang tak pernah ada GST dan harga minyak memang stabil. Cuma Najib yang gatal-gatal perkenalkan untuk cover hutang negara yang dibuat sudah bertimbun.

      Delete
    3. Dulu Malaysia bertambah kaya tanpa GST....

      Kenapa sekarang dengan GST & pengurangan subsidi, hutang Malaysia bertambah berpuluh kali ganda. Harga barang berganda2 naik.

      Nak tanya... berapa buah KLCC, KL tower di bina? Berapa banyak airport dibina? Berapa banyak bandar seperti Putrajaya dah ada?

      Hairan...mana pergi duit gst, subsidi yang dikurangkan, hutang Malaysia yang bertambah lebih 500 billion tu? Mana pergi....?

      Delete
    4. Aku amat yakin Pakatan Hopeless takder jawapan logik dan praktikal untuk hapuskan GST tanpa reka cukai baru!

      Delete
    5. Paul Bahlol...

      Tepat kata 10:04...

      "Sejak merdeka memang tak pernah ada GST dan harga minyak memang stabil. Cuma Pak Lah & Najib yang gatal-gatal perkenalkan untuk cover hutang negara yang dibuat sudah bertimbun".

      Saya ingin menambah...PM ke 5 & 6 kita memang ketandusan idea untuk menjana ekonomi negara, tidak seperti Tun Mahathir yang giat ke sana ke sini mencari & menarik pelabur asing datang ke negara ini. Era 80an~90an adalah iklim business friendly di mana pelabur2 Amerika, Eropah, Jepun, Korea & Singapura mencurah-curah datang melabur dgn win-win situation. Pak Lah asyik tidur & berangan dgn modal insan Hadarinya..sementara Najib Rosmah sembunyi2 buat deal dgn agen & banker Yahudi untuk meraih hutang riba haram berbilyon buat nyopping sakan & joli katak anak beranak.

      Insya Allah... dgn kecerdasan & pengalaman Tun Mahathir, gst tidak perlu dalam pentadbiran negara, malah harga essential goods juga akan disabsidikan seperti yang beliau amalkan selama 22 tahun pemerintahannya. Faham tuu Paul Bahlol...!!

      Delete
    6. INGAT kawan2 dulu Mat Malasan dah tipu kita pasal GST.

      Rupa2nya GST itu...
      Gomen Suka Tax; atau
      Goverment So Taxing

      Bedebah sungguh BeNawe (BN) menusahkan rakyat hingga semua Barang Naik (BN) harga melambung tak henti-henti. Bayangkan ikan kembung pun dah cecah RM20.00 sekilo...BeNawe betullll!!.....

      Delete
  5. Anon 4:17, penghapusan GST akan dibuat melalui penstrukturan semula sistem percukaian dan ekonomi negara termasuk pengubahsuaian semula belanjawan.
    Itu asasnya.

    Penstabilan harga petrol boleh dibuat dengan memberi semula subsidi petrol dan kajian harga hanya dibuat setiap enambulan. Harga petrol tanpa subsidi akan dikenakan kepada jenis kenderaan mewah.

    Aktiviti ekonomi secara mikro akan diberi fokus supaya duit berlegar di seluruh negara dan peluang pekerjaan terhasil.

    Banyak perkara boleh dilaksanakan secara menyeluruh bagi membantu rakyat dan apa yang berlaku sekarang adalah pembayaran semua jenis hutang adalah terlalu tinggi.

    1mdb tidak membawa apa apa kebaikan pun..
    Duit lesap tak tahu ke mana
    Komisyen tinggi
    Jual asset negara bayar hutang
    Tiada langsung peluang pekerjaan
    Tiada langsung untung
    Bunga dan hutang yang bertambah

    PH mempunyai barisan kepimpinan yang senior dan berpengalaman, mereka lebih ariff, mengambilalih kerajaan bukan untuk duka suka tetapi sudah sampai ke tahap wajib atas kemungkaran yang berlaku sekarang.

    Kalau bukan kerana hutang, pelbagai cukai yang tinggi sekarang, yang rigid, yang memaksa dan menekan tidak perlu dilaksanakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yessss... 1mdb tidak menjana peluang pekerjaan tapi hanya menjana hutang...

      Delete
    2. Betul ....betul ....betul.

      Tak sabar nak undi PH

      Delete
    3. Bezanya antara Najib & Mahathir:

      Harimau mati tinggalkan belang
      Tedung mati tinggalkan bisa
      Najib mati longokkan hutang
      Mahathir berbakti tinggalkan jasa

      Delete
    4. Aku tak nak MahaKUTTY mamposs awak! Aku nak Tua Kutuk SIAL tu hidup sehat segar bugar sampai umur 150 agar Rakyat Malaysia ada masa untuk dakwa MahaKUTTY diatas semua jenayah yg dilakukannya semasa memerintah Malaysia!

      Delete
    5. Paul Baggio...

      Doa bodoh kamu yg tak masuk akal mana mungkin terkabul. Mana ada manusia boleh hidup 150 tahun di zaman modern ini? Dapat umur 92 tahun tapi masih sihat segar bugar, boleh pulak memimpin 4 parti gergasi. Dah tuu...mana ada isan seusia Tun mampu mejelajah negara & dunia...diberi penghormatan memberi ucapan & memberi pandangan2 sosio ekonomi serantau & dunia pulak tuu. Eddy Wang Bini 3 dan Nijibul Bullshit ada macam tuu ker.....???

      Najib nampak wartawan...siang2 dah cabut lari sembunyo bawah kain Rosmah.

      Delete
  6. Subuh dh tiba, kojola tak jelma.
    Bilik krisis JASA bakar pelita.
    Belum habis scorpene,keluar OTAIBA.
    Emel Jho Low kantoi pula,
    Banyak lagi dlm media,
    Tak akan dimedia diMalaysia,
    UmnoBnPas kambus sini,londeh sana.
    Sampai bila,Melayu Islam nk nganga.
    BNM canai bond cucu,tersedia.
    Byk sgt pening kepala.
    Yg penting utama....

    MANA BUTANG BATU PINK Mah Jelita !?
    JAWAP LA KAJOLA,
    Jho Taik Low, OTaik Ba.

    PAS LOBAI JUMUD KENCING BERTIMBA.
    UMNO TOTOK CIRIT sentiasa.
    MELAYU ISLAM TIDOR BUAI LENA.
    Kahwin NAK ramai,CUCU YG nak KENA

    NAFSU SERAKAH,tanggungjawap lupa.
    Iman sengkek,ada hati dudok syurga.
    ha ha ha,last2 nak tuduh CINAAA !!
    OTAIKBA, Tahik low tu SIAPA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak terkejut kiranya Paul Bahlol adalah jelmaan Kejora di blog ini. Bak pepatah..

      Sungguh tak ku sangka sangka
      Kiranya Bedak itu rupanya powder
      Sungguh tak ku duga duga
      Kiranya Badak itu berkaki dua

      Delete
    2. Kau ni memang penjilat jubur utama MahaKutty anak lelaki Iskandar Kutty! Muahahaha

      Delete
    3. setakat itu je komen..nampak sangat macam budak2 terencat akal...kesian anak sape la ni.

      Delete
  7. Htng dgn orng kena bayar,1mdb htng ipic kena bayar,gomen htng rkyat bayar. Klau tak bayar, camne nak g heaven

    ReplyDelete
  8. Macam 1MDB FGV dan skandal!!!

    Hasil kutipan gst masok poket Lanun Bugis Kleptokrat tersohor didunia dan 40 penyamun2 nya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodoh tak payah hantar apa2 komen lah. Bodoh buat cara bodoh.

      Delete
  9. Anon 4:43PM.....itu jawapan secara "macro", itu jawapan orang orang atasan sahaja yang faham,majoriti pengundi dan rakyat tak akan faham. Bagi lah satu bentuk penjelasan secara "micro" yang majoriti pengundi dan rakyat lebih mudah faham. Contohnya harga minyak petrol, jawapannya tak perlu secara bayangan sahaja. Nyatakan harganya secara "dollar & cent" satu liter dan berapa lama harga tersebut boleh dipertahankan.
    Dari pengalaman saya, jika kajian perubahan harga di buat setiap 6 bulan, tidak mustahil akan berlaku kenaikan harga hingga melebihi 50 sen bagi satu liter perubahan harga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secara mudah, jika harga satu litre RM2..harga ditetapkan RM1.50..selebihnya walau ada turun naik petrol di pasaran.. Harga tetap RM150

      Selepas 6 bulan, bergantung kpd harga minyak dunia, kaedah yg sama ditetapkan..

      Kenaikan bukan sahaja atas kadar 20-30 sen tetapi penurunan pun boleh turun 10-20 sen

      Delete
    2. Sebenarnya orang kampong pun lebih bijak matematik mereka..

      Mereka tahu samada kerajaan cekik darah atau tidak.. Mereka akan buat keputusan di hari mengundi

      Delete
  10. Apa?!
    30 tahun ,keliling kaabah, setiap hujung ramahan?!
    Ko tahu marhaen pembayar gaji ko, pemilik amanah yg ko pegang tu, suda TENTU TAK MAMPU mungkin sekali pun ,!!!
    Kau 30 KALI!!!

    WOI !! KO HINGAT KAABAH TU WASHING MACHINE KAH BIOL ,!!!

    ReplyDelete
  11. Apa jasa PH dah buat ye? BN/UMNO dah buat macam2 seperti infrastruktur, pembangunan, perkembangan ekonomi negara dll. semenjak puluhan tahun kan, jadi aku tetap pilih bn/umno kik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko jgn nak meracau... Yg bwk pembangunan tu adalah org yg skrg ni dgn PH. Bukan parti umno yg buat, ketua dulu yg berfikir jauh ke depan. Bukan mcm yg skrg ni, ketua2 nya kaki klepet. Bukan satu, tapi ramai.... Semua kosong, ckp jer lebih... Betul kata 9.26. Depa2 tu puluh2 kali pi Mekah. Yg menyumbang kpd gaji Depa ni ramai yg belum mampu pergi. Nk bayar anak belajar pun terkial2... Yg depa2 ni anak kandung, anak tiri .. Semua mewah... Lagi muks tak malu nk klepet khazanah negara...

      Delete
    2. Tak habis fikir....macam mana UMNO boleh mendabik dada bermegah guna duit riba haram 1mdb menaja dgn awaitu untuk kempen politik dalam amal ibadah haji & umrah. Adakah haji puak2 in haji mabrur atau aji no moto....???

      Delete
  12. Anon 8:43 PM...syabas, satu andaian yang baik. Memang betul jika harga petrol di stesen minyak ditetapkan katakan pada kadar RM1.50 satu liter walaupun kos telah meningkat kpd RM2.00 satu liter, perbezaan 50 sen itu lah yang ditanggung oleh kerajaan dlm bentuk subsidi. Pihak mana pun yang jadi kerajaan selepas PRU 14 nanti akan berterusan menanggung kos subsidi ini jika tidak mahu membebankan rakyat dg harga minyak petrol yang lebih tinggi. Dari mana kerajaan nak dapatkan peruntukan yang tinggi untuk menampong kos subsidi ini? Atau diujudkan kaedah baru dimana orang orang kaya dan mereka yang mengguna kereta kereta mewah di kenakan harga lain yg tidak bersubsudi. TETAPI bukan lah mudah untuk mencari satu kaedah ini yang boleh mengasingkan harga minyak petrol bagi gulungan rakyat biasa dengan gulungan kaya/berkereta mewah sebab akan sentiasa ada ketirisan serta rasuah dlm pelaksanaan nya. Satu lagi ialah apa kah takrif "kereta mewah"? Kereta jenis BMW atau Mercedes yang sudah berusia 10 ke 20 tahun yang harganya pun tak semahal mana dan dipakai oleh ramai gulungan yg sudah bersara nak ditakrifkan sebagai "mewah" juga ke?
    Memang betul jika perubahan harga minyak petrol dibuat pada setiap 6 bulan, kemungkinan ada kenaikan sehingga 50 sen atau sebaliknya turun pun 50 sen juga. TETAPI sekarang pun kita boleh lihat reaksi rakyat dan pemimpin pemimpin politik iaitu bila harga minyak turun, tidak ada sesiapa pun yang kisah, tapi bila harga minyak petrol naik habis semua melompat meroyan.
    Saya rasa phenomenon ini akan berterusan walau sesiapa sahaja yang memerintah selepas PRU 14 nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenderaan mewah boleh dibezakan dengan cc termasuk motor besar.
      Setiap stesyen petrol akan menyediakan tempat khas pengisian petrol mewah.
      Orang awam boleh mengadu dengan bukti dan mendapat ganjaran jika ada kereta mewah di tiang subsidi.
      Pemilik kereta dan pengusaha stesyen akan didenda.

      Penurunan atau kenaikan harga petrol dalam tempoh setiap 6 boleh dijangka dan rakyat mempunyai cukup masa untuk menyesuaikan diri.

      Delete
    2. Kereta mewah selain perbezaan cc termasuk juga semua kenderaan dari luar negara.

      Jika harga petrol RM2.00
      Ditetapkan RM1.50 untuk kereta biasa - kerajaan subsidi RM0.50
      Tetapi untuk kereta mewah, harga petrol bagi mereka ialah RM2.30

      Dengan ini sebahagian subsidi dibantu oleh pengguna kereta mewah termasuk dari thailand dan singapura.

      Delete
    3. Anon 10:29 ketinggalan 30 tahun. Kereta merc sekarang ni cuma 1600 cc atau 1800 cc shj, tapi enjin Charged Gasoline Injection (cgi), waja pun 1800 cc. Buat homework sikit sebelum hantar komen. Kalau ikut takrifan kau, proton perdana yg harga tak sampai 10k pun masuk dlm kategori mewah laa...

      Delete
    4. Anon 10.48 kenapa le kau bangang sangat, apa yg diberi adalah contoh.. Tak sebut pun kereta mewah berapa cc..

      Merc 1600 tu bukan mewah..

      Delete
    5. Kau ingat merc 1600 cc cgi amg spec tu harga sama dgn axia ke? Bodoh bahlol duduk diam?

      Delete
    6. Saya yakin kepimpinan PH cerdik untuk mengatasi masalah ni....

      BN Umno sekarang asyik nak suruh rakyat tanggung... pemimpin bn semua masih nak bersenang lenang...itu yg ngoknya pemimpin bn sekarang.

      Delete
    7. Saya juga yakin kepimpinan PH tak dpt buat apa yg depa dok canangkan spt. gaji minimum 6000 (pemimpin PAN) dsb.
      Selangor yg kaya pun tak dpt bg pendidikan percuma kpd student UNISEL. Tapi sembang kencang bukan main sebelum ni nak bg pendidikan percuma.
      Pemimpin PH pun tak kurang hebatnya dlm bab nak menunjuk-nunjuk kemewahan. Bukti dah ada depan mata. Nanti admin minta senarai pulak!!!

      Delete
  13. Betul tu Anon 10.48 PM. Manakala Anon 10:29 PM.....easily said than done.

    ReplyDelete
  14. Mkn dedak memang le tak boleh fikir

    ReplyDelete
  15. Ok lah ..kesimpulan nya umno lg baik..kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesihan....lupa makan ubat.

      Delete
  16. 12:32 nampak sgt hang tak tau pasal kereta. "kereta mewah boleh dibezakan dgn cc...." apa maksudnya? (rujuk posting 10:29). Kalau tak tahu maksudnya pi masuk kelas pemulihan. Ini bukan soal politik, soal takrifan dan pemahaman.
    Tak tahu hujung pangkal gatal nak hantar komen

    ReplyDelete
  17. "PH akan menaikkan gaji minimum sehingga 6k sebulan" - Suhaizan Kayat, su organisasi PAN.

    ReplyDelete
  18. PH nak naik kan gaji minimum sehingga RM6,000.00 sebulan? Ianya betul kalau nilai ringgit semasa kerajaan PH nanti macam nilai rupiah.

    ReplyDelete
  19. Suatu perbincangan yang nampak nya atas tujuan politik dan kepentingan kumpulan semata-mata tak lebih dari itu.Pokok pangkal nya janji politik tetap janji politik bulan dan bintang pun boleh diberikan.Hakikat yang sebenar ialah memburu kuasa dan mengekalkan kuasa tak lebih dari itu.

    Apa yang sebenar yang rakyat hendak ialah parti yang memerintah ialah parti yang benar-benar kuat yang dapat menjamin kestabilan politik dan ekonomi supaya rakyat dapat hidup selesa bukannya parti yang apabila distiharkan menang akan saling bercakaran selepas itu kerana masing-masing akan berebut harta-harta rampasan perang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum perintah negara dah berebut bercakaran mcm anjing.

      Delete
  20. Roopa-roopanya mokhzani dan daim yg terlibat dlm pembelian scorpene. Patutlah madey kata dia tak tau pdhal di yg jd pm masa tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. la abis tu kenapa razak kroni bijan pulak yang ada kes kat perancis tu??ar ni tentu TUN da bayar dorang juta2 untuk memfitnah pm malaysia yang suci murni ni tau.

      Delete
    2. Mohamed Noor...

      Kejora Goblok salah orang nak temberang daaa....!! Dia SRP pun tak lepas nak cong kat geng2 kita yg ada diploma, honours degree, masters & Phd....mentelah pulak lulusan zaman dulu2 in full English stream education.

      Delete