Monday, September 17, 2018

ISU PAKAIAN PERBARISAN PAS


https://dialograkyat.blogspot.com/2018/09/isu-pakaian-jabatan-amal-malaysia.html



Seronok dan rasa bangga,  ada gaya Timbalan Perdana Menteri, atas sikit pangkat dari mat sabu. 
Cuma besok kalau DAP,  MCA,  MIC buat perkara dan cara yang sama jangan pula rakan sekutu melenting lenting melompat panas. 

17 comments:

  1. Kah kah kah..
    Walaunta dgn khayalan king maker.

    Kah kah kah..
    ABATA dgn khayalan 2/3 majoriti.

    Kah kah kah kah kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kahkahkah
      Pondan tua bekas pelarian
      Kote besar tapi lembik
      Diam-diam sudah laaa, nnti org tau.

      Delete
    2. Khayalan taik kucing,,haprak dan tak ada tokoh sama sekali.....!!

      Delete
  2.  Sepotong hadith buat renungan:-


    " يَخْرُجُ مِنْ آخِرِ الزَّمَانِ رِجَالٌ يَخْتِلُونَ الدُّنْيَا بِالدِّينِ ، يَلْبَسُونَ لِلنَّاسِ جُلُودَ الضَّأْنِ مِنَ اللِّينِ ، أَلْسِنَتُهُمْ أَحْلَى مِنَ الْعَسَلِ ، وَقُلُوبُهُمْ قُلُوبُ الذِّئَابِ ، يَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ : أَبِي يَغْتَرُّونَ أَمْ عَلَيَّ يَجْتَرِئِونَ ؟ فَبِي حَلَفْتُ ، لأَبْعَثَنَّ عَلَى أُولَئِكَ فِتْنَةً تَدَعُ الْحَلِيمَ مِنْهُمْ حَيْرَانَ "

     “Akan keluar pada akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka berpakaian di hadapan orang lain dengan pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (pakaian yang menampakkan mereka ini orang-orang alim dan warak) untuk mendapat simpati orang ramai, dan perkataan mereka lebih manis daripada gula (banyaknya menyebut tentang agama) padahal hati mereka adalah hati serigala. Allah SWT berfirman kepada mereka “Apakah kamu tertipu dengan kelembutanKu? Ataukah kamu terlalu berani berbohong kepadaKu? Demi kebesaranKu, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sehingga orang yang alim pun akan menjadi bingung”

    ReplyDelete
  3. Di sebalik jubah dan serban dan lidah yang sentiasa menyebut 'Islam Islam dan Islam' akhirnya ia memperolehi dunia yang ia cari:-

    1. Mahu mencari kesenangan duniawi dengan elaun wakil rakyat; dah dapat dan telah bergelar Yang Berhormat dan pernah bergelar Yang Amat Berhormat;

    2. Mahu mencari kehormatan duniawi dengan gelaran-gelaran keagaaman; dah dapat, sudah bergelar Tuan Guru dan Ulamak.

    3. Mahu mencari gelaran kebesaran duniawi; dah dapat, sudah bergelar Dato' Seri,

    4. Mahu mencari kemewahan duniawi; juga sudah dapat hatta anak sudah dapat memakai superbike simbol kemewahan dengan penuh bergaya,

    5. Mahu merasai kerusi menjadi ketua kerajaan negeri; sudah dapat dan sudah dijelaskan bahawa "hudud hanyalah 0.001% daripada hukum Islam".

    Maka satu perkara yang masih belum diperolehi ialah merasai hakikat menjadi 'kerajaan pusat duniawi' yang mempunyai bidangkuasa ke atas pasukan bersenjata.

    Maka kalau tak dapat yang original buat fake dulu sementara waktu pun jadiklah. Nanti bila ada peluang untuk menjadi 'kerajaan sebenar' dengan cara bersekutu dengan orang-orang yang pernah dikafirkan, maka persetankan segala sejarah takfir itu, janji dapat merasa diberi penghormatan duniawi yang 'real' dan bukan 'fake'.

    Persetankan juga suami isteri yang bercerai-berai, keluarga dan masyarakat yang berpecah belah, dan berbelas-belas orang yang mati terbunuh kerana kepercayaan kepada amanat takfirnya. Mereka adalah 'collateral' dan di dalam setiap peperangan sudah pasti ada yang terkorban.

    Sesungguhnya klimaks itu sudah benar-benar menghampiri.

    Innalillahi wainna ilaihi raji'un

    ReplyDelete
  4. Syok sendiri. Yg duk berbaris tu pn syok sendiri. Nk msuk army xlepas. Duk syok sendiri mcm tu jela.

    ReplyDelete
  5. Kesian jd macai yg kurang membaca. Isu pakaian tu sbnrnya tak perlu jd isupun. Hanya pakaian istiadat je, tak mirip mcm pakaian tentera atau polis. Lebih kpd seragam unit kokurikulum sekolah. Mcm PBSMpun ada. So, keluarkan isu lebih menarik dpd isu nak memperolok org lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang aku bagi link tu kau tak baca?

      Perkataan macai pun kau dah salahguna, macai khusus untuk puak umno dan pas sahaja..

      Sekarang macai dah naik pangkat sikit, hadi labelkan sebagai anjing..

      Pemimpin dipanggil top dog..
      Penyokong.. Anjing kurap. .

      Delete
  6. Tak habis2 lagi cerita ni ye bang?haha...abang pun boleh jugak kalau nak...dtg le gua siang2 semua geng abg berbaris tergantung...cuma jg2 sikit jgn kena taik udah le...cepat beruban kata org2 tua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu je hujah kau?
      No wonder umno dan pas tak maju..

      Delete
  7. nasib baik mereka tak pakai 'jubah' n serban saperti guru2 syi'ah.

    lagi lucu . hi hi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persendakan jubah dan serban ke?

      Delete
    2. Sebaik baik pakaian adalah akhlak yang baik.

      Delete
    3. Bukan pakaian Yang jadi ukuran tetapi akhlakul karimah yaitu akhlak yang terpuji........!!

      Delete
  8. Pihak kementah xdpt ambik tindakkan sb dress tu nampak serupa tp tak sama. Cma aku sbg veteran army, terasa sakit hati sikt sebab selempang merah telah dipermainkan pemakaian sedemikian. Nk salahkan puak tu pun tak boleh jgk sb puak tersebut bkn tahu pun apa sejarah selempang bersanggul tu. Hanya army sj sepatutnya pakai, itupun bg pangkat tertentu sj. Cma sy nk mohon disini, kp pihak berwajib, tolong pantau isu ini beserta tindakkan yg perlu bukan hanya diam. Sebenarnya perbarisan tu lebih menampakkan kebodohan anggota, mempersenda dan mengganggu pihak tertentu. Apa salahnya kalau perbarisan tu hanya guna seragam unit amal sendiri. Nak baris dalam keadaan berjanggut berserban pun lantak biarlah. Tak ada orang nk bising malah nampak lg hensem bila para ustaz dalam baris kawad. Sekadar menyatakan kekesalan bila terpandang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu bro. Memang puak ni tak tau apa. Lihat je bila mat sabu jd menteri dan buat pemeriksaan hormat kali pertama. Tapi tak kisah la pasal first time. Tu pasal tak sabo nak jadi tpm, nak juga jadi macam mat sabu. Tapi salah pilih kapal king maker.

      Delete
  9. Orang yang faham disiplin dalam berkawad akan ketawa sebab ini contoh pasukan yang tidak ada disiplin berkawad.

    ReplyDelete