Google+ Followers

Tuesday, October 9, 2018

POLITIK DAN EKONOMI TIDAK SAMA RANCAK


12 comments:

  1. Betul kd. Sejak hari pertama menang, ph masih belum berhenti berpolitik walaupun dh jd penguasa. Malang la rakyat kalau macam ni. Ingatkan dgn tumbangnya kerajaan lama nasib rakyat akan berubah lebih baik namun sebaliknya berlaku. Rakyat makin tersepit terutama bawah B40. Dah la kadar upah tak naik, harga barang tak turun dgn ketara malah bantuan oleh kerajaan juga dah dihentikan. Bila nak slowkan berpolitik dan balik kpd tanggungjawab sebuah kerajaan? Pemain² media prokerajaan perlu berterusan utk memperingatkan kerajaan, jgn ampu sgt sampai kerajaan seronok hingga lupakan tangan yg mengundi serta seluruh rakyat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lah tuu...ko kecut perut asik kena tibai memanjang...hihihi..

      Delete
  2. Keadaan pasaran saham dan matawang masih dipengaruhi oleh perang dagangan amerika cina...pelabur2 luar berhati2...keadaan bursa saham bukan di malaysia sahaja...ape pon malaysia masih ade hasil untuk bertahan..

    ReplyDelete

  3. FMT News

    Jack Ma: Perang perdagangan AS-China akan berterusan
    Mohamad Fadli - October 10, 2018 2:40 PM
    47
    Shares

    Jack Ma ‘amat bimbang’ Washington ‘mengalami lebih banyak kesan buruk’ dalam perang perdagangan itu. (Gambar AFP)
    KUALA LUMPUR: Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Alibaba Group Holding Ltd, Jack Ma berkata, perang perdagangan antara Amerika Syarikat (AS) dan China akan membawa banyak masalah kepada negara lain, bukan hanya Washington dan Beijing.

    “Ia juga akan menjejaskan semua negara yang mempunyai hubungan ekonomi dengan AS dan China,” katanya dalam sidang video di “Persidangan China: China di Asia Tenggara” anjuran South-China Morning Post di Kuala Kumpur, hari ini.

    Ma berkata, beliau “amat bimbang” AS akan “mengalami lebih banyak kesan buruk” dalam perang perdagangan itu.

    “Sejak 20 hingga 30 tahun lalu, ekonomi AS berkembang pesat kerana defisit perdagangan mereka.”

    ReplyDelete
  4. Ini kerajaan Malaysia sangat bagus
    GST dah tiada, dgn sst harga barang turun
    Kedai 2 ringgt harga barang turun 2 sen
    Ekonomi mencanak naik mcm pelir dpt Viagra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai 2 ringgit bapak kamu yg turun 2 sen..

      Delete
  5. Pelabur asing ke domestik ke melabur untuk dapat untung. Ini tujuan melabur dan orang yang ada duit lebih aje boleh melabur. Jangan pinjam duit untuk melabur. Macam pinjaman ASB. Sekarang ni pinjaman ASB tak laku..pulangan ciput. Takut bayar faedah pun tak lepas kalau pun tak rugi macam 1MDB.

    Bond yield in America has risen. This is a more stable market that has been proven time and time again. The money players just go to the higher almost assured profits. Malaysia is still struggling to formulate solution to the mounting debt payment. This will take time and economy will grow at slower pace. We are fundamentally sound despite overemphasis in construction and property activities. The trade quarrel between China & America makes this worse not only for Malaysia. Many other countries have also been affected.

    Kalau Malaysia bersedia kurangkan import, ini boleh membantu. China is doing this already. Malaysia memang suka barang import. Hutang pun Malaysia import jugak padahal boleh aje buat hutang dalam negara.

    Naturally sebelum boleh berkembang rancak semula, kena buang busuk dulu. Durian pun macam tu..buah mula2 jatuh kalau dapat makan pun tak sedap. Bila dah galak gugur, baru dapat yang sedap makan.
    Sabar le sikit.

    Tapi kita semua dah tak kuasa dengau politik itu politik ini dah. Pergi buat kerja macam Anthony Loke & Gobind Singh. Jangan buat kerja merapu macam Kulasegaran pulak.

    ReplyDelete
  6. Ekonomi malaysia kurang rancak kerana wang kurang hutang menimbun...kdnk masih ok..

    Ekonomi malaysia tidak boleh lagi bergantung kpd hasil minyak...setiap tahun penggunaan minyak makin berkurangan dgn kluarnye kereta elektrik dan hibrid....

    ReplyDelete
  7. Supol Minum Sisa Air Tun, Isteri Dilantik Pengerusi AIM??

    Desas-desus bertiup kencang bahawa puan Junaidah Kiting, pengasas produk kecantikan De’Wajah telah dilantik sebagai Pengerusi Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) yang baharu. Menurut sumber, walaupun belum ada pengumuman rasmi, pengurusan tertinggi AIM telah dimaklumkan mengenai pelantikan tersebut.
    Pelantikan ini menimbulkan tanda tanya mengenai dasar dan kriteria Kerajaan Pakatan Harapan dalam melantik pengerusi syarikat dan agensi berkaitan kerajaan kerana Junaidah Kiting merupakan isteri kepada Setiausaha Politik Perdana Menteri, Encik Abu Bakar Yahaya.
    Abu Bakar sebelum ini menjadi kontroversi apabila menunjukkan ketaksuban beliau kepada Tun Dr Mahathir dengan meminta untuk minum air yang tidakk dihabiskan oleh Mahathir dan dengan bangga memuat naik gambar tersebut di media sosial.
    AIM telah ditubuhkan pada 17 September 1987 melalui Akta Amanah (1952) dan dirurkan oleh Lembaga Pemegang Amanah yang terdiri daripada pegawai-pegawai kanan yang mewakili Kementerian Kewangan, Unit Perancang Ekonomi (EPU), Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan beberapa individu yang dilantik atas dasar kapasiti peribadi.
    Objektif penubuhan AIM adalah untuk mengurangkan kemiskinann di Malaysia melalui pembiayaan kecil-kecilan atau kredit mikro yang digunakan untuk membiayai kegiatan ekonomi yang boleh menambah pendapatan. Sahabat AIM akan diberi pinjaman/modal untuk memulakan perniagaan kecil bagi meningkatkan taraf hidup keluarga mereka.


    Justeru pelantikan Junaidah ini menimbulkan konflik kepentingan yang serius kerana beliau merupakan usahawan barangan kecantikan yang memberi fokus kepada pengedaran di kalangan usahawan kecil wanita.
    Apakah ini agenda untuk menggunakan dana AIM bagi mengembangkan perniagaan produk kecantikan beliau?
    Jika benar pelantikan telah dibuat apa jaminan dana AIM tidak disalahguna untuk mengembangkan perniagaannya melalui pinjaman kepada pengedar dan peruncit barangan kencantikan beliau?
    Selain Junaidah, sumber turut memaklumkan bahawa salah seorang anak Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefley Ahmad, Nurul Iman, dikatakan turut dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah AIM yang baharu.

    Budaya Memalukan Pakatan Harapan

    Tindakan Abu Bakar yang sanggup minum sisa air “bossnya” akhirnya terbalas dengan pelantikan isterinya sebagai pengerusi AIM yang baharu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jon doo rahman jpc cik minah dan seangkatan plak sanggup buat ape?...budaya cap bunge dna umno..

      Delete
    2. AIM di tubuhkan oleh anwar..

      Delete
    3. Anon 7:57 sanggup minum kencing anwar nak ambil berkat...budaya bapok tua bodo dna peliwat kaki kelentong.

      Delete