Friday, March 1, 2019

SELEPAS SEMENYIH MANA HALATUJU UMNOPAS, PH MASIH KERAJAAN...

45 comments:

  1. KD,

    Jangan cakap macam Umno.
    Nanti makan diri jadi macam Umno ditolak. MO1 bilangkan jasa Umno pada Malaysia macam orang lain tak ada jasa langsung. Orangtua itu pun tak bilangkan jasa nya yang berjela2.

    Ramai semakin meluat pada PH ni dah. Otak beku jugak PH ni. Balik2 burukkan kerajaan dulu. Orang semua dah tau tu. Buruk yang dulu, buang lah. Buat la yang baik sekarang. Jangan semua nak tunggu bos bagi tau. Bos dah sebut dah. Takkan tak sedar lagi. Rajin sikit tengok cernin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aleh bro tu la kelebihan demokrasi 0arti ni tk betul kita pilih lain..apa susah..tu kan kuasa kita sbagai rakyat

      Delete
    2. Kerajaan yg bongok ialah kerajaan yg tak reti buat kerja, tak reti bantu rakyat, tak reti bangunkan negara. Yg dia reti ialah cari salah org, dakwa org, lepaskan kawan dan penuhkan perut kroni sendiri. Inilah kerajaan bongok, malaysia haru biru.

      Delete
  2. Aku undi PH kat 2 PRU..Itu dulu...Sekarang dah level menyampah kat PH...Mananya tidak, janji bulan dan bintang dan selepas 10 bulan, hasilnya hanya harga telur turun 2sen yg bolieh ditunjukkan.Malu Bro.

    ReplyDelete
  3. Kita ni klau nk cari kebenaran jgn la nampak sangat berpihak2 ...betulah tu berjuang utk islam dan melayu aku sokong sebab aku pun islam dan melayu gak..rapi islam dan melayu tak halalkan pencuri ..islam tk halalkan lelaki dayus klau si kucing kurapz tu brani la sangat duly kenapa dia bikeh jadi rikus tanya psal 1mdb jr dia lari ..lepas kucing kurap tu penipu ckap duit tkda masuk acc dia..lagi satu munafik camana dia bole nk tolong amerika yg terang2 anti islam..perangai ni ader ke dalam ajaran islam ..tu psal klau dia cakap dia Melayu..mwmang dia muka tak malu .prangai tk bole tngok pompuan cntik bini org pun dia sebat..umno sh ader president baru bukan dia lagi dah..patut pakai la hala tuju president baru..ni tak yg aku tngok asyik muka diaaa jer...tu ug hilang mood tu..klau bole la klau ader muka menteri lama umno yg kalah tu hari tolong la jgn bagi kedepan ni ermasok kj tau...sebab dorang ni punya padal la umno bunkus sebab tu hari sebook sangat jilat bontot kucing kurap..klau tk umno bole la dikaramkan. Atau letak kt sebelah monimom hang tuah dlm muzium negata

    ReplyDelete
  4. Lps semenyeh dirampas dari phdap oleh bnpas , InsyAllah kita tumpu pertahan rantau plk . Langkah seterusnya kesatuan melayu Islam yg gerunkan phdap menuju pru 15 . Islam memimpin .

    ReplyDelete
  5. STRATEGI BADUT NAJIB UNTUK ORANG BODOH........

    Strategi badut Najib
    Faisal Tehrani
    -
    February 28, 2019 9:00 AM

    Dalam sebulan dua ini, perhatian kembali diberikan kepada Najib Razak, bekas perdana menteri ekoran perubahan pendekatan kumpulan politik beliau.

    Sesuai untuk mendepani kes demi kes mahkamah yang sedang bersusun, dan menenggelamkan segala aspek negatif mengenai kebejatan pentadbiran beliau sebelum pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

    Juga, demi meluruskan semula persepsi tingkah laku isteri dan ahli keluarga Najib, kumpulan yang menangani imej atau citra, dan juga pemain komunikasi Najib telah bertindak dengan satu strategi seragam, saya namakannya strategi badut.

    Strategi tersebut mudah dan licik, dan bukannya menunjukkan kepandaian Najib. Strategi tersebut ialah menenggek kebodohan sebahagian besar rakyat yang “buta huruf politik”.

    Bagaimanakah strategi itu dilakukan? Pasukan Najib menggunakan teori komunikasi massa dengan lincah dan media pula malangnya, dengan cepat membeli.

    Teori komunikasi massa seperti yang dikemukakan Melvin L De Fleur dan Sandra Ball-Rokeach (1980) dan boleh dibaca menerusi terjemahan Dewan Bahasa dan Pustaka 1982 yang menjelaskan 2 jenis komunikasi dengan massa oleh politikus.
    Komunikasi pertama ini antara lain bercirikan berikut:

    a. Merendahkan cita rasa rakyat. Strategi ini dilakukan dengan menghujahkan rakyat telah melakukan kesilapan membuang Najib dan Barisan Nasional (BN) yang korup kerana mereka lebih baik berbanding Pakatan Harapan (PH).

    b. Melekakan atau membuai rakyat ke alam politik cetek. Strategi ini dengan cara menujah aspek sensasi meriah riuh, tetapi tanpa kedalaman isi, seraya menjadikan rakyat sebahagian peserta “fun fair”. Najib menggunakan pelbagai slogan yang memuaskan penggemar “low culture”.
    Komunikasi di atas bertentangan komunikasi kedua – komunikasi demi kesejahteraan masyarakat. Komunikasi jenis ini menurut De Fleur dan Ball-Rokeach, antara lain bercirikan:

    a. Mendedahkan kejahatan dan perbuatan rasuah, yakni hanya masyarakat prihatin dan berpendidikan dengan hala tuju negara yang akan memberikan perhatian kepada kebobrokan korupsi dan menginginkan sifat unggul peradaban.

    b. Petunjuk kebebasan bersuara yang mana suara rakyat diberi keadilan sebenar apabila faedah demokrasi dan “high culture” diberi ruang besar. Dalam hal ini, media yang menyuguhkan komunikasi jenis ini akan melakukan “development-oriented journalism” demi memastikan masyarakat didewasakan hubungan dialog dua hala.

    Pasukan Najib menggunakan komunikasi pertama dan mempersetankan rakyat dengan kaedah membadutkan diri kerana ia dapat memuaskan selera rendah – ala maharaja lawak – untuk rakyat yang berada di bawah.

    Ia disambut dengan meriah kerana 60 tahun pemerintahan BN, pembadutan pernah, malah masih, menjadi jalur arus perdana. PH yang merupakan gabungan longgar dan ditalu satu demi satu masalah, tidak atau masih belum sempat, untuk melakukan perubahan budaya kebalikan badut itu dengan segera.

    Fenomena ini terjadi kerana pasukan Najib dengan cepat menguasai keadaan “betwixt and between” seperti yang pernah dinyatakan Victor Turner dalam “The Ritual Process” (1976).
    Meskipun ungkapan di atas diperkenalkan Turner untuk menjelaskan situasi antropologi sesuatu kaum yang mengalami perubahan, ia juga dapat digunakan untuk melihat keadaan tidak stabil masyarakat (khususnya Melayu) di Malaysia pasca PRU14.

    Bersambung di bawah.....

    ReplyDelete
  6. Bersambung dari atas

    Keadaan “betwixt and between” bermaksud “tidak di sini dan tidak di sana”. Ia adalah satu posisi, menurut Turner, sebagai keadaan mendua atau “limination”. Keadaan “ambivalensi” ini ialah apabila dunia lama cuba ditinggalkan, tetapi dunia baru belum dicapai atau tidak jelas haluannya.

    Dalam situasi ini, masyarakat akan mengalami halusinasi politik, abstraksi objektiviti dan ia terpancar apabila mereka mulai menampilkan sikap “ambiguous” atau saling bertentangan sehingga mereka tidak dapat bersikap dengan luhur dalam pelbagai “monumental events”, termasuklah insiden yang akan menentukan hidup mati bangsa.

    Pasukan Najib telah, saya yakin tanpa mereka sedari, dan disedari pula oleh PH (tetapi tidak ditangani kerana mereka sudah penat) merebut ruang “betwixt and between” ini untuk kepentingan dan agenda barisan.

    Sesiapa yang menang dalam ruang “betwixt and between” ini boleh melakukan 2 perkara ini: Satu, menyuburkan semangat “fight for change” atau kedua, melunturkan semangat “fight for change”.

    Dalam hal ini, kebadutan Najib sedang melunturkan semangat “fight for change” orang Melayu dengan jayanya. Orang Melayu sebagai sasaran, tidak sedar dan asyik dilambung “selfie”.
    Hal ini dapat dilakukan dengan manipulasi 2 segmen paling popular dan cemas buat orang Melayu, iaitu aspek bangsa dan agama.

    Kita melihat bukan sahaja orang surau, masjid dan para lebai mengampunkan Najib dan pemimpin lain yang korup, tetapi masyarakat bijak pandai di universiti juga terbodoh-bodoh melakukan hal sama, seolah-olah luka parah terhantuk kecelakaan terdahulu tidak pernah terjadi.
    Ruang “betwixt and between” yang sedang dijuarai pasukan badut Najib ini semakin meluas dan merebak dengan cepat sekali.

    Akibatnya, makin ramai yang terikut-ikut dengan kebadutan Najib, termasuk pengguna media sosial, ahli politik PH sendiri dan lebih mencemaskan, generasi muda yang sepatutnya berpendidikan tinggi dan celik politik di universiti.

    Media pula, demi memenuhi nafsu rendah struktur piramid terbawah masyarakat dengan gesit menyahut pendekatan komunikasi Najib yang merendahkan cita rasa rakyat, melekakan serta membuai rakyat ke alam politik cetek.

    Adalah mengejutkan media yang sebelum ini menguasai langgam komunikasi untuk mendedahkan kejahatan dan perbuatan rasuah serta berperanan menjadi petunjuk kebebasan bersuara, yang mana suara rakyat diberi keadilan sebenar demi faedah demokrasi; bagaimanapun, telah tercebur dalam gejala “penny press”.

    Dalam hal ini, Hussain Mohamed dalam “Politik Melayu Masa Kini: Beberapa Isu dan Permasalahan Dalam Penulisan Popularnya” pernah menyatakan “penny press” mewakili “low culture” yang mana ia mengambil format “penny novel” murah, mudah, tiada kedalaman laporan dan kejituan naratif serta bersifat masyhur atau pop.

    Dalam hal ini, gejala “penny press” adalah ringan, ringkas, remeh dan membeli komunikasi yang juga ringan, ringkas, remeh dan mengabaikan sama sekali pendedahan kejahatan dan rasuah.

    Oleh sebab itu, kita melihat beberapa portal berita terikut-ikut menyuguhkan kebadutan Najib dengan alasan ia menghiburkan atau disuntik sedikit argumen; ia merupakan “kebangkitan semula yang bijak”.

    Minggu ini, Semenyih akan menjadi medan politik yang direbut dengan pelbagai implikasi. Siapa yang menang di sini akan menjadi petunjuk ruang “betwixt and between”, iaitu siapa yang akan dapat meneruskan agenda masing-masing.

    Jika PH masih hilang haluan dan gagal memantapkan diri, 4 tahun lagi kita akan melihat komunikasi merendahkan cita rasa rakyat dan melekakan atau membuai rakyat ke alam politik cetek, seperti yang berlaku selama 60 tahun, akan kembali.

    Jika pasukan badut yang berpeluang menakluk ruang “betwixt and between”, 4 tahun lagi kita akan mengucapkan selamat kembali kepada “fun fair” kejahatan, perbuatan rasuah dan kegagalan demokrasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai orang mengharapkan bila PH menang mereka boleh dapat imbuhan lebih banyak dari era BN. Seperti dinaikan kadar BR1M dan penurunan harga barang.
      Tetapi bukan saja harga barang yang masih mahal malah BR1M juga telah dikurangkan dan digantikan dengan BSH yang memerlukan data baru.
      Saya tergejut bila kawan memberi tahu ada ratusan orang pergi kepejabat hasil untuk daftar BSH. Sebab itu bila najib kekampung2, beliau mendapat sambutan. Ini kerana BR1M yang diperkenalkan dan akan dinaikkan jika BN terus berkuasa.
      Ditambah dengan jatuhnya nilai komoniti getah dan sawit serta kemarau yang mengurangkan hasil tani.
      Yang utama sekali isu agama dan kaum. Semasa najib berkuasa, banyak ngo2 diwujudkan dan diberi sumbangan oleh najib. Ada ngo ini dinaungi oleh orang umno. Bila BN kalah ngo ini nemainkan isu agama dan kaum dengan mendakwa melayu dan islam dalam bahaya dibawah PH. Besertakan sokongan pas dan tanpa tindakan atau serang balas yang lemah terhadap isu ini, melayu beralih arah.

      Delete
    2. Panjang ayat memboringkan ni. Mudah kata, rakyat meluat kerana ph membuli rakyat. Janji semua jadi hancing. Janji baru mempersenda rakyat dgn tol free untuk hantu toyol dan kaki clubing serta penjual maruah. Itu je, tak payah retorik dengan teori bodoh kau tu. Rakyat yg memberi undi dlm pru14 ditipu maka rakyat jugak yg memalukan ph dgn tidak mengundi mereka dlm prk semenyih dan sebelumnya c.highlands. Tak payah melalut membadutkan diri dgn teori merapu kepunden marang skeper kau tu.

      Delete
  7. Beginilah jdnya bila org bodoh dpt pegang kerajaan. Ekeke.

    ReplyDelete
  8. Kluangdiamond.berenti la dari menjadi biawak ph

    ReplyDelete
  9. Lepas semenyih kd jadi taek kering bernanah.

    ReplyDelete
  10. Kalo PH masih tetap kerajaan tak perlu adakan prk....membazir aja...kd otak tumpol...

    Zaman BN perintah buat prk BN tetap kerajaan jugak...

    ReplyDelete
  11. Yep, ph masih kerajaan. Umno dan pas juga masih pembangkang. So what? Dah nampak bahang peralihan sokongan rakyat kot. Itulah masih cakap ph kekal kerajaan walau bn dgn sokongan pas menang di semenyih dan selepas ini rantau. Apa yg kau sembunyikan tapi rakyat dah nampak ialah kerajaan sekarang ialah kerajaan yg tak berguna. Kerajaan adalah untuk rakyat, yg menolong rakyat, bukan mendera rakyat dan menipu rakyat. Cakap pasal tol, tipu. Cakap pasal gst, tipu. Cakap pasal ptptn, tipu. Cakap pasal brim, tipu. Cakap pasal felda, tipu. Cakap pasal minyak, tipu. Mana ada yg betul? Kata gobind, selewatnya akhir 2018 charge internet akan jd separuh dpd kadar semasa, tipu. Cakap pasal sijil dan degree juga tipu. Bergelumang dgn penipuan dan dh jadi isi perut. Kalau menang 2hb, 3hb selesai semua masalah. 3hb tu cuti, agensi dan pejabat mana yg bukan utk laksanakan kerja. Masih dlm peringkat calonpun dah kantoi menipu. Fokus seterusnya ialah menyingkirkan ph ke tanah sekiranya masih dlm mood pembohong, kecualilah semua manifesto pru14 dioenuhi.

    ReplyDelete
  12. Tapi rakyat tak terima hakikat kerajaan tak than bagi sahaja Tak rajin tengok vermin juga.

    ReplyDelete
  13. Ok bdk2 najib semua sila standby.
    Jgn patah semangat hilang keyakinan.
    Panglima lobakman sedang menyusun strategi ampuh.

    Telor madey ibarat dihujung tanduk.
    Dan tanduk itu dipegang oleh lobakman, manakala otak dalam kepala lembu itu dimiliki oleh datok seri najib.

    Korang nntkan shj langkah seterusnya.

    ReplyDelete
  14. Undi awal kakatangan kerajaan memihak kpd BN serupa di CH....kakitangan awam tak berminat dgn madey...

    ReplyDelete
  15. Hala tuju pas/bn selepas ini ialah nyahkan ph beserta pengerusinya sekali dari lanskap politik malaysia. Betul la ph kalah di semenyih tapi ph masih kerajaan. Malangnya kerajaan yang makin dibenci dan ditolak rakyat. Nak harapkan apa lagi kalau rakyat dah tolak? Nak harapkan beruk dan monyet? Lagi la depa mwnyampah. Pisangpun kena sst. Selamat berkhayal kononnya ph kerajaan yg bagus. Rakyat yang tak bagus kot. Selepas ini dun rantau. Nk gebang apa lagi? Ada satu cara ph boleh menang. Ph kena main LEBIH KOTOR DAN BUSUK!!!

    ReplyDelete
  16. Ph masih kerajaan. Kerajaan yang makin dibenci rakyat. Boleh la terus berkhayal sementara ada masa. Masih kerajaan konon!!!

    ReplyDelete
  17. Pas umno akan terus jd pembngkang, tak mnghala ke mana2,ph semakin ketakutan diekori pas umno

    ReplyDelete
  18. Padan muka madey krn pati nya dh klh teruk d semenyih sebnta tadi..ph pati x ada integriti

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. Apa??? PH kalah??? Hahaha hehehe huhuhu. Padan muka!!!

      Delete
  20. PhDap kena tenyeh di Semenyih . Islam memimpin . Tolak fitnah .

    ReplyDelete
  21. Org sombong laut makan dia. Kan dah kalah. Kolu innalillah, bn pupus. Rupanya parti dia yg makin mereput nk pupus. Rakyat dah bosan dgn fitnah dan retorik. Tau hala tuju umno/pas lepas ini? Selamat jalan romeo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Innalillah Bersatu dan madey di semonyih...dah kena di CH masih tak serik...

      Delete
  22. Rindu komen jondo yg gila babeng taksub kpd tun madey tu. Masih ingat lagi tulisan dia bahawa tun madey ialah ahli politik yg tak terkalahkan...hahahaha. ph dgn calon dari bersatu dipimpin oleh tun terlungkup ke tanah ditunjuk jalan keluar oleh rakyat. Hah! Apa lagi jondo. Keluarkan la lagi ayat² magik kau dgn pelbagai nas utk buktikan tun masih penguasa pilihan pemegang panji hitam. Nak pimpin jemaah mana tak tahu la sbb rakyat dah meluat dan tolak dia. Kesian tun dan simpati kpd jondo kerana tersalah langkah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... Sesetengah orang memang ditakdirkan mempunyai kedunguan yang melampau sehingga tidak mampu memahami hakikat.

      Hakikatnya ialah walaupun PH yang diwakili oleh PPBM tewas di Semenyih Tun kekal PM dan tiada apa yang tergugat. Ia menjadikan Tun kekal sebagai ketua pasukan yg tidak pernah tewas.

      Ketika John Doe mula memberitahu Tun adalah ketua kepada satu pasukan yang tidak pernah tewas, parti Tun pada masa iti, UMNO juga pernah juga kalah PRK dan kehilangan negeri Kelantan, maka sudah tentutlah tewas PRK dan kehilangan satu negeri tidak dikira sebagai 'pasukan yang tewas' kerana yang tewas itu hanyalah salah satu anggota tenteranya di dalam permainan catur sedang dia kekal memegang kuasa utama.

      Apapun bagi PRK Semenyih ini, bagi sesiapa yang telah membaca kesemua komen-komen John Doe berkenanmya pasti akan dapat menangkap maksud tersirat John Doe bahawa PPBM akan tewas di dalam PRK ini, sebab ia hanyalah satu batu loncatan ke arah berlakunya pertempuran klimaks.

      Pak Sheikh masih tiada keberanian untuk benar-benar melanggar Tun, dan dengan kalahnya PPBM di PRK Semenyih, Pak Sheikh akan memperolehi keberanian itu.

      Kekalahan PPBM di PRK Semenyih punya hikmah yang sangat besar untuk Tun dan pasukannya checkmate kesemua lawan-lawan mereka dengan serentak di klimaks kelak.

      Banyak komen sebenarnya tetapi memadailah dengan 2 sahaja yang dipetik di sini.

      ----------------

      Komen 1 :-

      john doe4 February 2019 at 12:32

      Silakan berbuat sesuatu untuk kalahkan PPBM di Semenyih, konon demi itu dan demi ini, padahal hakikat sebenarnya ia hanyalah untuk menekan Tun supaya segera lepaskan baton kepada Pak Sheikh. Alaaaaa Tn Budin, malu-malu pulak nak berterus terang. 

      Menang atau kalahnya PPBM di Semenyih, Tun akan kekal sebagai PM. Tiada apa yang akan berubah. 

      Sebaliknya 'membuat sesuatu' di Semenyih dengan tujuan untuk kalahkan PPBM itulah yang bakal menghilangkan alasan mereka yang berkenaan apabila berlaku pertembungan secara berhadapan di antara mereka dengan pasukan Tun kelak. 

      Que sera sera. 

      Wallahu a'lam.

      (Bersambung)

      Delete
    2. (Sambungan)

      Komen 2:-

      john doe11 February 2019 at 13:34

      PRK Semenyih bakal menjadi satu batu loncatan ke arah berlakunya THE FINAL BATTLE di antara Tun M dan pasukannya iaitu PPBM dengan pasukan-pasukan bathil yang lain. 

      Di dalam PRK ini UmNo dan PAS akan bekerjasama. Kerjasama ini juga bakal membuka jalan kepada kedua-dua jemaah yang bathil ini untuk bersekutu sesama mereka demi menjatuhkan Tun M. Itu dari satu sudut. 

      Daripada satu sudut lain pula, di dalam PRK Semenyih PH bakal diwakili oleh PPBM atau pasukan Tun M, dan ini akan membuka pintu serangan daripada dalam PH sendiri. 

      Memang tidak dapat dinafikan bahawa Pak Sheikh sekarang sedang mahu menekan Tun M supaya menyegerakan penyerahan baton PM kepadanya walaupun seluruh negara mengetahui bahawa Tun mempunyai tempoh sehingga Mei 2020. Entry demi entry Tn Budin dengan jelas membuktikannya. 

      Maka, terdapat kebarangkalian Pak Sheikh akan mensabotaj PRK ini secara diam-diam Baling batu melalui proksi, dengan tujuan untuk mempastikan calon wakil PPBM tewas dan kemudian mencanangkan bahawa tewasnya PH di PRK Semenyih adalah tanda Tun kena segera lepaskan baton kepada Pak Sheikh. 

      Ketika kebanyakan sahabat membicarakan tentang 'keputusan' PRK Semenyih sama ada kekal dimenangi oleh PPBM atau sebaliknya, saya pula melihat PRK ini sebagai salah satu langkah yang perlu dilalui oleh kesemua pemain-pemain sebelum ia mencapai THE FINAL BATTLE. Keputusan PRK Semenyih itu sendiri bukanlah sesuatu yang penting, tetapi apa yang berlaku pada PRK itulah yang sangat penting. 

      Siapa pun yang menang di PRK Semenyih, ia tidak akan menggugat kedudukan Tun sebagai PM. 

      Walaubagaimanapun apa yang berlaku di PRK Semenyih ini akan membawa kepada satu lagi langkah untuk kesemua pemain-pemain ini pada akhirnya bermain di PERTEMPURAN KLIMAKS @ THE FINAL BATTLE. 

      Ia bakal menjadi pertembungan di antara pasukan Tun M dengan pasukan-pasukan lawannya yang bersekutu untuk menjatuhkan Tun. 

      In shaa Allah kesemua pihak lawannya akan kena checkmate serentak dan tewas mutlak di tangan Tun M dan pasukannya yang terdiri daripada 313 anak-anak bangsa Mim yang menjadi pendokong kepada perjuangan Tun M selama ini. 

      Pasukan Tun M bakal muncul sebagai pemenang mutlak. PH1 bakal berpecah tetapi Tun M akan kekal sebagai PM di bawah PH2, in shaa Allah. 

      Percubaan menjadi batu api di antara Tun dengan DSSA bakal gagal. Sebaliknya percubaan itu akan menjadi justifikasi untuk para batu api ini turut ditewaskan di KLIMAKS kelak. 

      Que sera sera. 

      Wallahu a'lam.

      Delete
    3. Jondo terjun ke lombong taik dengan taik2nya.

      Delete
  23. PH akan hancur bila madey dh tak ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Madey ada ke, madey dah tak ada ke, sama jer, Pakatan Hancur akan tetap hancur.

      Delete
  24. KD lamo bona ekau tak update cirit birit kat Dun Semonyeh tak ilang lago ko...???

    kikikikikiki...

    ReplyDelete
  25. Pas dah banyak kali kawin kemudaian bercerai. Harap perkahwinan kali ini kekal lama. Semoga sentiasa hidup bersama ketika senang mahu pun susah.

    ReplyDelete
  26. Undi melayu kpd PH menurun...sah lah melayu tolak Bersatu dan madey dan azmin....Bersatu blm diterima untuk jadi wakil melayu...Pru 14 menang bukan kerana madey..

    akibat madey kencing ,rakyat sudah marah sama madey dan Bersatu...

    Kalah di CH kerana kawasan BN...semenyeh kerusi Bersatu...madey ditenyeh oleh melayu Semenyeh....madey kena bersiaplah untuk berundur...

    Pengaruh azmin proksi madey jugak sudah mula menurun sejak durhaka kpd anwar...

    Madey dah rosakkan PH...

    ReplyDelete
  27. Camane kd. Kerajaan yg kau sokong makin ditolak rakyat. Boleh rasa auranya spt mana kerajaan dulu ditolak rakyat? Jd utk kekal relevan, kerajaan skrg perlu bergerak demi rakyat. Penuhi janji² bulan bintang yg pernah diungkap dulu sblm pru14. Bukan mencari helah utk tak laksanakan janji. Lebih parah 24/7 hanya mencari dan memburukkan pemimpin dan kerajaan lama. Ini semua tak memberi manfaat kpd poket rakyat. Dimana bagusnya sst berbanding gst, sila tunjukkan kpd rakyat. Beri alasan logik kenapa harga komoditi jatuh teruk. Kalau perlu mengaku kesilapan mencari pasal dgn pembeli komoditi utama sebaik menang pru14 tempohari, mengaku sahajalah. Itu lebih dihormati rakyat. Bukan mencipta alasan² bodoh umpamanya berhenti tanam sawit digantikan dgn tanaman buluh (rujuk ucapan teresa kok di bentong). Knp pulak tak tanam ketum atau ganja yg harganya lebih mahal di di pasaran luar negara? Ganja halal di setengah negeri di us. Ketum juga mahal di jerman! Hahahaha...alang² bodoh biar akal sampai level tanah. Kd, selaku pemain media sosial kau kena nasihatkan kerajaan supaya jgn bodoh dan bangang. Kalau nak hapuskan tol, jgn membodohkan rakyat. Kalau free hanya dari jam 11 mlm sampai 5 pg, rakyat jenis mana yg dpt manfaat? Terlebih cerdik ke atau dah habis akal utk berfikir bagaimana nak bantu rakyat. Jin setan toyol sejak ada tol tak pernah bayarpun utk lalu highway der!!! Rakyat jugak yg terbeban. Dah la kena temberang, tol still kena bayar. Isu yg kau mainpun kd, jgn asyik hentam umno hentam pas. Permainkan kerjasama umno-pas utk kesatuan ummah. Org melayu dah makin marah hatinya sejak agama Islam dihina diolok-olokkan oleh non muslim muslim paska pru14. Mereka berani sbb kerajaan penakut! Kalau kau fokus kutuk pas-umno, aku hampir pasti umat melayu semakin benci kpd kerajaan, termasuk tun madey sekali berserta bakal pmnya. Tun madey tak berkutik dgn gerakan dap. Takde kuasa nak halang komplot dap menguasai semua kementerian utama dlm kerajaan. Apa yg tun mampu buat? Dah la dibodohkan oleh dap, lantunan suara asyik mengutuk umno, kutuk pasz kutuk najib. Itu sahaja yg mampu dibuat. Kd, ubah fokus kpd isu yg relevan kpd kepentingan rakyat, bukan kpd kepentingan tun madey dan ph semata-mata. Ph dah kerajaan, jgn beraksi spt pembangkang. Itupun kalau ada niat nak panjangkan hayat kerajaan semasa. Kalau tidak, sepenggal sahajalah nampaknya.

    ReplyDelete
  28. *KALI KE 2 , DAN TIDAK MUSTAHIL AKAN JADI KALI KE 3*.

    Tahniah dan terima kasih kepada seluruh jentera PH yang telah bertungkus lumus membantu calon PH untuk menang.

    Tahniah kepada BN kerana berjaya merampas kembali kerusi DUN Semenyih.

    Pengundi DUN Semenyih telah membuat U-TURN untuk PRK kali ini walaupun menang tipis , 1 undi pun di kira menang.

    Pengundi di Semenyih menterjemahkan sekali lagi *KUASA RAKYAT* di dalam PRK ini.

    PRK kali ini jauh berbeza dengan PRU 14 yang lepas , jika di dalam PRU 14 yang lepas rakyat memilih PH kerana *MENOLAK NAJIB* tapi kali ini rakyat menolak PH kerana sikap *PEMIMPIN PH* tersebut dan juga beberapa janji yang masih tidak di penuhi.

    Di dalam PRK ini juga *HAJAT MENTERI KESEHATAN* yang tidak memerlukan undi dari rakyat telah di makbulkan oleh rakyat.

    Kekalahan buat kali ke 2 ini *WAJIB* di ambil perhatian oleh pemimpin PH jika ingin terus di sokong oleh rakyat.

    Pemimpin PH 90% jenis yang tidak boleh di tegur dan di kritik setelah menjadi kerajaan haruslah di buang jauh² dan jangan terlampau berlagak dengan rakyat.

    Rasanya sudah sampai bagi Tun Mahathir untuk membentuk satu kabinet baru yang lebih berkesan dan di yakini.

    Kuasa rakyat akan terus menghukum kerajaan PH jika merasakan bahawa sentiasa selesa dan masih mendapat sokongan dari rakyat.

    Pemimpin² PH terutama dari DAP mulai hari ini jangan lagi menyentuh perkara² yang boleh menyebabkan *ORANG MELAYU MENJADI MARAH*

    Waktu untuk terus menyalahlan kerajaan terdahulu telah *TAMAT* dan ini adalah waktu untuk *BEKERJA UNTUK RAKYAT*.

    Kalau semasa menjadi pembangkang dahulu segala bapak teori dan cara boleh di yakinkan kepada rakyat , maka inilah waktunya untuk mempraktikkannya , atau kerajaan PH akan menjadi kenyataan sebagai *KERAJAAN SEPENGGAL*.

    Pemimpin² PH jangan lagi *MENGELUARKAN KENYATAAN YANG BANGANG DAN BODOH* hanya kerana *SYOK SENDIRI*

    Kerajaan PH sama ada suka atau tidak suka *WAKTU INI* kena mewujudkan satu parti dari komponan PH untuk menjadi dominan kepada orang Melayu jika ingin terus mengekalkan kuasa pemerintahan.

    Undi orang Melayu adalah undi penentu tidak kira ianya datang dari PPBM , AMANAH , UMNO atau PAS.

    Mengharapkan *AURA TUN* semata² adalah satu *PERKARA PALING BODOH* yang di lakukan oleh pemimpin² PH jika ingin terus berkuasa.

    Sudah sampai masanya juga Tun menggunakan kuasa veto sebagai PM kerana pemimpin² PH yang lainnya buat masa ini *TIDAK BOLEH DI HARAP LANGSUNG* , mereka hanya pandai beretorik sahaja.

    Kekalahan kerusi DUN Semenyih bagi PPBM pula adalah satu *WAKE UP CALL* bagi pemimpin² di dalam PPBM.

    Kebanyakkan pemimpin PPBM *TIDAK BOLEH DI TEGUR* , akan terus melabelkan ahli PPBM sebagai pengkhianat dan sebagainya.

    Kena di ingat kepada pemimpin² PPBM jika tidak kerana ahli di bawah anda *TIADA APA²*.

    Sekali lagi terima kasih kepada seluruh jentera PH yang telah bekerja bertungkus lumus di dalam PRK itu dan tahniah kepada yang menang.

    *SAJA NAK BAGITAU* , PRK DUN RANTAU ini juga *MUNGKIN AKAN MENJADI KEKALAHAN BUAT KALI KE 3* bagi PH jika meletakkan calon *BUKAN MELAYU* dan larangan merokok yang bodoh itu tidak di tarik balik begitu juga dengan perkembangan ekonomi untuk orang Melayu *TIDAK DI ATASI* , kalau ada pemimpin PH atau orang pemimpin PH nak marah saya tentang posting saya ini maka *SAHLAH BODOH*.

    ReplyDelete
  29. Fuyoo Fesial Terani... yg badut Pemimpin Melayu PH... alamak fesial terani ni budak syiah... lsgi teruk luak syiah ni... bini boleh dikendurikan lagi.... alahaiii syiah badut...!!

    ReplyDelete
  30. Muka madey kena tenyeh dgn bossku di semenyih kerana perli bossku.....bossku nasihatkan madey jgn kuat kincing merata...

    Melayu makin benci madey...undi melayu kpd Bersatu makin merosot...madey baik blah laah..

    ReplyDelete
  31. Semua orang bergumbira bila BN menang di SEMENYIH. Adakah ini petanda kerajaan BN akan kembali PRU15 nanti...............??????

    Jika BN kembali berkuasa, adakah Kak Ros akan memegang jawaran Perdana Menteri kembali.....?????

    ReplyDelete
  32. Org dh tak peduli dgn lwk yg guna nama najib dan rosmah. Tu tugas korang. Buatlsh apartment yg patut. Tugas Kita org ialah benamkan PH.

    ReplyDelete