Thursday, June 6, 2019

HARI RAYA KETIGA

isu kos sara hidup yang tinggi seolah tiada kedengaran langsung, yang lebih jadi tajuk perbualan ron95 turun dan melegakan.

PH tidak tunai janji manifesto makin tipis perbualan, samada meluat sangat nak bincang atau sudah tidak kesah, pandai²lah nak hidup.
Kalau ada pun, lebih kepada kononnya tak puas hati latheefa dilantik tak ikut procedure manifesto.
Tak puas hati mungkin sebab latheefa bukan sepupu sepapat mereka.
Jadi barking dari anjing rumah jiran sebelah, just ignore..

lain² isu besar tak ada.

ada cerita pasal pipit enggang pesanan tok dia (kalau dah personal kenapa buat public published) lepas tu sentap, delete.

Anyway, suka atau tidak Mahathir memang mahir politik, movementnya akan menjadi isu politik yang makin sukar dibaca dan ia mengalih isu.

Paiing tidak, Mahathir menunjukan kuasa kecemerlangan reformasi pengurusan negara dan kawalan politik ke atas kawan dan lawan walaupun kerusi partinya paling corot.

Pembangkang terutama yang lobak sudah kering isu , cuma berharap harap ada PRK untuk relevan.

Raya ketiga kurang isu politik - lebih enjoy lawat saudara mara yang makin kaya²..velfire, audi mak datok dan masing² pamir rumah juta² - alhamdulillah rezeki usaha, tak samun.


31 comments:

  1. Raya ke 3 hadiah dari species Karela

    Diminta Berundur Kerana Gagal Sabitkan Najib Secara Mutlak Isu 1MDB?

    Wujud cakap-cakap kedai kopi kontrak bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdul ditamatkan secara tiba-tiba kerana beliau gagal mengemukakan bukti yang kukuh untuk mensabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan isu 1MDB.

    Senario itu sejajar dengan hasil siasatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) beberapa tahun lalu terhadap 1MDB yang turut tidak menemukan sebarang bukti.

    Lebih menarik, siasatan PAC disertai oleh Naib Pengerusi DAP kebangsaan ketika itu, Tan Seng Giaw.

    Bukan calang-calang orangnya. Seorang ahli politik DAP yang senior dan lebih 5 penggal menjadi Ahli Parlimen.

    Kejujuran Seng Giaw mewujudkan rasa marah dah kurang senang kepimpinan DAP yang berusaha mahu beliau mengubah kenyataan dengan mengaitkan Najib.

    Mereka mahu Seng Giaw kata sisatan PAC menemukan perkaitan dengan Najib.

    Namun, beliau bukan kaki fitnah seperti sebahagian ahli dan pemimpin DAP, beliau tetap dengan pendirian bahawa Najib tidak terbabit dan tidak bersalah berdasarkan siasatan yang dilakukan beliau di bawah jawatankuasa Parlimen berkenaan.

    Natijah daripada keengganan beliau untuk menipu, Seng Giaw digugurkan pada bertanding kerusi Parlimen Kepong dan digantikan dengan Lim Lip Eng dalam pilihan raya umum ke-14 lalu.

    Faham sendiri la siapa yang digantikan itu yea.

    Kini, kita melihat Shukri yang begitu lantang dan yakin mengenai Najib dalam isu 1MDB juga gagal membawa bukti kukuh selepas diberikan kuasa tertinggi dan kebebasan mutlak untuk menyiasat.

    Kali ini beliau tidak boleh lagi memberikan alasan tidak menerima kerjasama kerajaan atau pejabat peguam negara.

    Tidak boleh lagi memberikan alasan kerja beliau dihalang oleh sesiapa.

    Namun, apa yang dapat dihasilkan? Takda apa pun. Kalau benda tak berlaku, nak reka atau tambah bukti kat mana?

    Inilah antara sebab mengapa rakyat kembali menyokong Najib kini.

    Sebelum pru, beliau dizahirkan begitu korup dan ada bergunung bukti beliau kononnya makan duit rakyat.

    Kini dah masuk tahun kedua PH mentadbir namum masih tak nampak apa yang solid atau kukuh mengaitkan beliau.

    Semua isu melibatkan diri beliau, telah Najib jawab dengan fakta terutama di akaun Facebook miliknya.

    Penyokong PH atau lebih dikenali mahacai hanya meroyan menjerit-jerit Najib penyamun dan sebagainya di media sosial tanpa mampu memberikan sebarang hujah yang solid apatah lagi bukti.

    Kini, mungkin mereka-mereka yang bergegas ke lapangan terbang Subang ketika Najib mahu bercuti selepas tewas pru, dengan niat mahu menghalang beliau berlepas, turut ternanti bukti-bukti kukuh yang dijanjikan dulu.

    Sampai sekarang tidak ada apa yang menyakinkan.

    Shukri pun terpaksa direhatkan awal.

    Dr Mahathir terpaksa menggunakan kuasa diktator dan melantik spesis Kerela untuk mengetuai SPRM.

    Nasihat aku kepada kakitangan SPRM, jangan berikan sokongan kepada Latheefa Koya.

    'PULAU'kan aje sebab kedatangan species Karela ke SPRM boleh dipersoalkan niat dan tujuannya.

    Rakyat kini sedar, 1MDB ditokok tambah isunya dan dijadikan umpan untuk mendapatkan undi pada rakyat.

    Ternyata umpama berkenaan mengena berdasarkan hasil undian pada PRU15 lalu.

    Tapi itulah… Rakyat la diperbodohkan. Ternganga minum kencing pemimpin PH…

    Nasib aku tak pernah undi diaorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian anon ni, cuba lagi, kurang menarik.

      Delete
    2. Apalah kau ni KD.
      Komen taraf longkang pun kau kasi publish.
      Tapi takpa la.
      Freedom of speech punya hal.
      Terima kasih jugak la.

      Delete
    3. Anon 4.48

      Berealiti lah....sudah2 lah berfantasi yang tak berfaedah

      Berfakta lah....buangkan auta yang yang menunjukkan kebodohan

      Berkebenaran lah....tinggalkan kepalsuan yang menyebabkan bangsa melayu nuslim terus hanyut dalam keadaan bodoh sombong yang tiada penyudahan

      Delete
  2. WIN!!!

    Tiada sebarang komen yang diperlukan untuk repair entry Tn KD yang ini. Semuanya tepat sekali.

    Cuma ada satu pembetulan sahaja. Si perasan helang tu tak guna perbandingan di antara enggang dan pipit, tapi dia buat simpulan baru membandingkan di antara helang dan pipit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Origin helang Langkawi terbang tinggi di Puterajaya..

      Delete
    2. helang made in karela...


      asal fitnah janji anakcucu kaya

      Delete
    3. Terbang tinggi?...pekong madey ko nak tutup yeek...sampai masa nanti tengoklah helang ni boleh terbang berape tinggi...

      Delete
    4. Boleh terbang tinggi insha Allah. Allah bersama orang yang dia pilih....berani nak lawan takdir Allah???

      Allah tak akan ubah nasib mu jika kamu tak berani ubah diri kamu sendiri. Mahatbir berani... sebab itu Allah berikan kejayaan pada nya wlaupun difitnah seribu macam

      Delete
  3. Kalau engang sama enggang .....
    Biar pipit di padang bola..
    Kalau benar seekor helang ......
    Kenapa leher tiada pula??

    ReplyDelete
  4. Manusia akan tutup mulut dan sudah tidak berbunyi apabila mulut sudah dipenuhi tanah = 'MATI'.

    ReplyDelete
  5. Kluangman...nampak sgt kaki kipas...kat mana anda berbual?.dgn ahli bersatu/pan/ dap/pkr yg uneducated...turun padang betul2 dan jgn hanya menulis utk.menyedapkan hati sendiri tanpa ambil tahu denyut nadi rakyat marhaein...jgn syok sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello bro, aku masih dlm group wassap hard core, dah Tak berkukuk..yg Cuba tabur fitnah, memang aku kitai..JANGAN fitnah walau berbeza fahaman politik..yg selalu posting hanya LOKMAN lobak..ajak berhujah, langsung Tak jawab..

      Delete
  6. Banyak cucuk kadaq kan spesis dlm PH.
    Saya menjangkakan tdm akan beri kejutan untuk ajaq depa supaya jadi yb menteri sepenggal.
    Mungkin pru 2020 @ 2021... Tdm sedang backup keadaan dan beri peluang pihak tertentu untuk menyusun barisan seberapa segera. Ada kejutan barisan baharu nanti.
    Terus terang, menteri² ph kbykn tak oerform dan tak pandai menjadi anggota pentadbiran kerajaan. Tdm nampak masalah ini dan rasanya beliau ada plan lain untuk menuksr kerajaan.
    My 2sen

    ReplyDelete
  7. KD....I am in Jb now, bereunion adik beradik di Kg.Melayu, Majidee. Adik-beradik saya 12 orang taw - semua penyokong kuat UMNO mcm arwah bapa kami. But, none of us are against Tun M like bloggers umno ie Usin temberang and Roky penipu...Hehehe. Bila I ulang balik semua andaian yg dibuat oleh U bloggers berkaitan perletakan jawatan Syukri dan perlantikan Latifah, semua ketawa besar. HAHAHAHA.....sesiapa pun boleh cakap ikut sedap mulut, kata mereka. U alls terlupa, masa Syukri terima tawaran Tun jadi pengarah SPRM, he was a bit reluctant. Dia ckp OK, dia terima tawaran sebab nak habiskan kerjanya yg tergendala iaitu bawak Najib & Rosmah utk didakwa di mahkamah. Bila Najib & Rosmah sudah didakwa, dia nak berhenti dan sambung pencennya. That's what he is doing now. Ketua penyamun Najib & Rosmah sudah didakwa dimahkamah. Syukri sudah menyiapkan kerjanya yg tergendala dulu. Let Latifah Koya tangkap 40 orang penyamun yg masih tinggal. Komplot di belakang tabir cuma perlantikan penggantinya, Latifah Koya, bekas orang PKR. Semua adik beradik i sokong Tun lantik Latifah. She is Tun's versi cuma jentinanya, pompuan. Latifah jenis cakap tak berlapik mcm Tun. That's what Tun did masa dia muda dulu sampai sekarang. He calls spade to spade. Dia nak Melayu kerja kuat mcm Cina & India. Have some pride, jangan jadi bangsa penadah tangan. Ini yg Melayu umno & Pas tak boleh terima. Pemimpin umno nak Melayu terus jadi bangsa peminta sedekah mcm PAS di Kelantan.Nak bayar gaji pejawat awamnya pun, menadah tangan dari pusat. As for Latifah Koya, we don't give a damn about her DNA. Dia tegas dan berprinsip. We need orang mcm dia. Tun tahu, time is against him. He don't give a damn siapa bakal jadi PM lepas dia. Yang Tun utamakan, make sure siapa pun orang itu, takkan bebas buat sesuka hati mcm di zaman Najib. He wants Malaysia to be back on the right track.
    Hidup Tun....semoga dia sihat hingga semua impiannya tercapai. Aminnn......
    Ps: Kami tak borak pasal that fat stupid boy, si topoi. Dia boleh cakap apa dia suka. He is not important.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikminah with stupitdious family.. kikiki

      Delete
    2. Tahniah cik minah..ulasan yang sampai KE TULANG hitam, itU pasal ADA yg mendidih..

      Raya KE empat Saya KE gugusan felda Kota tinggi Dan terus KE tanjung balau ambil angin.

      Di felda, ISU tenggelam..anak² bawa balik kereta mewah², means ISU ekonomi peneroka selesai secara semulajadi nya..mereka beraya secara lebih bermaruah, tidak boleh dibeli digula²kan oleh mantan MO1

      Delete
    3. Rasanya isu peneroka menagih sedekah ni hanya alasan politik @ digunakan untuk kepentingan politik. Kebanyakan anak peneroka balik kg, saya tengok kete bersusun ² siap bakar duit malam raya pertama lawan mercun.
      Sebagai anak peneroka, saya tidak menggalakkan bapa saya menjadi penagih sedekah, brim pun tak mohon sebab mungkin atas sifat maruah dan harga diri.
      Saya kadang² tertanya, mengapa peneroka masih mundur ke belakang dgn isu² meminta sedekah (setiap kali raya), pada saya amat memalukan.

      Tanggungjawab anak² untuk memberi sumbangan kpd ibubapanya (atas kadar yg mereka mampu) sebab kebanyakan anak² peneroka puratanya ada 6 orang anak dan bahkan generasi pertama peneroka kebanyakan telah meninggql dunia.

      Saya percaya, masalah kemunduran pemikiran dan rendahnya maruah harga diri yg ada dalam felda fkrg ini ialah generasi kedua yg gagal mengambil peluang pendidikan dan kemahiran semasa zaman gemilang tun sbb saya masih ingat, mana² anak peneroka yg berotak pada masa itu berebut² memasuki itm dan pusat2 kemahiran felda atau agensi lain.
      Sementara gen yg pemalas, suka menayang2 motor mcm. anak orang kaya (pada masa itu), merekalah ini gen yang memalukan warga felda, menjadi penagih sedekah.

      Lebih malang, gen ke 3 pun menjadi layu dan berfikiran kecil, dalam 20 tahun mendatang, saya percaya (jika dunia belum kiamat) mereka juga akan menjadi peminta sedekah dan gagal melihat dunia yg luas sebab mereka terperosok dalam kg felda & tidak berani meredah cabaran di luar daripada lingkungan selesa hidup mereka skrg.

      Delete
    4. Cik minah dan KD ooiii...naib presiden Bersatu dan ketua2 bahagian Bersatuu depan2 madey berani mintak sedekah projek....mereka sanggup perang dgn saddiq sigaraga bila ditegur... Cakap tuu pandang2 lah sikit jgn ikut sedap mulut aje tunjuk bodoo...

      KD tak berani siarkan komen aku walopun bukan fitnah..

      Delete
  8. Rata2 rakyat sudah tahu madey kencing....rakyat malas lagi nak cakap...prk dan pru saja tempat lepaskan geram...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEMUA orang perlu kencing untuk kebaikan kesihatan.
      Kencing ditempat yang betul, rule of laws..

      Bukan kencing MACAM najid, berterabur...puluhan kes MENUNGGU.

      Delete
    2. Engko pon dah kena kencing dgn madey....hancing...tutup lah rapat2 pekong madey yg dah berbau busok tuu
      ....mhihihi

      Delete
  9. kikiki hadiah aidilfitri hari ke 3.. kesian pengundi Simpamg Renggam dah la tol free tak dapat...Mazlee buat open umah bini kat Kedah.... kikiki..

    takut pengundi atau takut bini...??




    kikikikiki... serba tak kono kerajaan fitnah pH ni... karma fitnah makan diri balik.. elepent fight elepent macai in the middle wetting elepent pee


    kikikiki..

    ReplyDelete
  10. Cerita pipit dan enggang ini jelas tahap pemikiran manusia yang kurang daya inteleknya....fantasi berpanjangan namun berharap manusia lain hormatnya....not me ..... sorry

    ReplyDelete
  11. MANA PERGI BLOG CELAH GELEGAR????

    ReplyDelete
  12. Friend KD

    Why the fuss on appointment of new MACC chief? Against this and that spirit? Against PH manifesto? Bla bla bla.

    I have observed that guilty people are getting very worried. Some sweating some having less sleep.

    People like anwar's macais or blogger Shah worried Latheefa will koyak anwar his men. Shah fear tiada opportunity jadi media advisor to anwar in PMO office...macam2.

    I do not care who the nrw chief. I could not be bothered about perceptions. What I am looking forward is actiobs and results. This is where Latheefa and Tun M is common... we need personalities who val spade a spade. Not someone in most southern state shouted but hid behind big momma and his status....

    Latheefa go and get the corrupts naked to the core.

    ReplyDelete
  13. Mahathir, a great fan of Sun Tze is applying The Art Of War. Just wait for the results after he's promote latipah koya as a head of MACC.. more time hes in power its more enemy tun's create..

    I would support PM if he minces LGE, Nga, Anwar and Waytha to bits. Art of War by Tsu Tze will not end here too.. After his dead his son mirzan mokhzani marina gereja will the last victim.


    i willPromise

    ReplyDelete
  14. https://m.malaysiakini.com/news/4788

    MTEM: Selepas setahun PH, apa hala tuju agenda ekonomi?..

    Hancur dikencing madey..

    ReplyDelete
  15. SEKALI LAGI TUN M BERJAYA KUCAR-KACIRKAN PKR….

    Shahbudin Husin 8 June 2019 Politik Semasa 3 Comments

    Sedar tak sedar, di sebalik perlantikan Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru, PKR sekali lagi jadi bergolak dan kucar-kacir dibuatnya. Oleh kerana Latheefa adalah bekas Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, dua kumpulan dalam parti itu telah berbeza pendapat mengenainya. Satu kumpulan gembira dan menyokong perlantikan Latheefa, manakala satu lagi menyifatkannya tidak wajar serta […]

    ReplyDelete