Wednesday, July 31, 2019

KERAJAAN ANTARA JUAL DAN BELI ASSET

Yang perlu diperhatikan samada beli atau jual pada harga pasaran atau tidak.

Jual asset pada harga pasaran atau lebih dengan profit margin yang pasti adalah berbeza dengan mengekalkan asset dengan profit margin jangkaan.
Jual asset di bawah harga pasaran yang melampau sudah tentu rugi dan ada unsur² korup.

Beli asset pada harga pasaran adalah normal atau jika dibawah harga pasaran sangat bijak.
Beli asset dengan lebihan melampau harga pasaran mempunyai motif tertentu ke arah korupsi.

Apakah kerajaan melanggar norma² di atas dalam penjualan atau pembelian asset?

Jika tiada, itu urusniaga biasa dan sewajarnya tidak memburukan imej kerajaan.

28 comments:

  1. Bongok betul ko ni..Apesal asyik nak menjual..kalau aset tu bagus nak simpan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macamana kau tahu asset itu bagus untuk disimpan?
      Apa tujuan simpan?

      Sebelum sesuatu asset itu ada, asset itu datang dari mana?

      Setiap yang jual, ada yang beli dan biasanya dijual dan dibeli berkali kali.

      Antara yang tidak patut dijual dan dibeli adalah maruah.

      Maruah negara tergadai kerana korup dan yang menebus dan mengembalikan maruah negara adalah kerajaan sekarang.

      Itu kau buta, tak nampak, otak bangang, bengong.. Lembu pun tak baghal macam kau.

      Ok tak, dah boleh faham?

      Delete
    2. Macamana kau tahu asset itu bagus untuk disimpan?
      Apa tujuan simpan?

      Sebelum sesuatu asset itu ada, asset itu datang dari mana?

      Setiap yang jual, ada yang beli dan biasanya dijual dan dibeli berkali kali.

      Antara yang tidak patut dijual dan dibeli adalah maruah.

      Maruah negara tergadai kerana korup dan yang menebus dan mengembalikan maruah negara adalah kerajaan sekarang.

      Itu kau buta, tak nampak, otak bangang, bengong.. Lembu pun tak baghal macam kau.

      Ok tak, dah boleh faham?

      Delete
    3. Kenapa kita sekarang mahu jual aset2 secara fire sale. Tujuan kita mengumpul aset adalah untuk menjana pendapatan yang setabil dalam jangka masa yang panjang. Hasil dari minyak tidak akan kekal selama-lamanya. Ini juga sebagai buffer bila ekonomi dunia merundum. Tapi kerajaan PH sekarang ni macam orang mabuk duit. Semua nak dijual kerana nak kan duit. Pelaburan yang untung pun dilepas. Dicari kroni-kroni membelinya.

      Delete
    4. Aku dah sebut..
      "Untung pasti" jika jual adalah bwrbeza dengan "jangkaan untung" jika asset disimpan malah risiko yang tinggi jika ekonomi merudum. Kos penyeliaan juga satu beban.

      Ekonomi merudum, nilai assrt jatuh, sukar dapat pembeli. Profit margin mengecil atau boleh kadi rugi

      Delete
  2. Kalau jual utk untung apa salah nya. Saya beli rumah and jual rumah apa salah utk utung.
    Begitu juga khazanah misti ada jual beli utk untung. Ada asset ada hutang itu adat investment pegang saja asset siapa nak bayar hutang dan batar dividen.
    Kalau tak faham hancur lah malaysia

    ReplyDelete
  3. Sepanjang lebih satu tahun banyak mana aset yg dah di beli dan dijual?...cuba KD bagi statistik yg jelas...cakap jual beli secara am tak de paedah untuk nilaikan prestasi madey...

    Kalo jual beli untuk keuntungan adalah baik tapi kalo jual ajee untuk menampong keperluan kewangan kerajaan tak ada menafaat jangka panjang kpd negara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang disentuh di sini adalah kaedah umum penjualan asset, jual dengan untung dan tidak berlaku korup.

      Motif jualan, hak kerajaan.

      Jika digunakan untuk mengurangkan beban hutang sekalipun, ia membawa maksud itu lebih baik.

      Jangan mengambil sikap biar pape asal bergaya.

      Delete
    2. Memanv jual aset hak kerajaan tapi kalo jual tak beli2 jadi papa kedana...

      Delete
    3. Dulu hang belajar ekonomi sekolah mana ?

      Yang berhutang banyak akan papa kedana..asset dalam negara jika dijual pun, kerajaan masih pungut cukai setiap tahun..cukai adalah pendapatan terbesar negara.

      Pembangunan berterusan..kerajaan boleh create asset sepanjang masa.

      Delete
    4. Kalo cukai sudah cukup buat ape kerajaan beli aset?...jual aset kerana cukai tak cukup daa...

      Delete
    5. Termuntah Aku tahap bongok kau uruskan negara..fungsi Dan sistem petcukaian kau tunggang langgang.

      Delete
    6. KD....Tak yah layan baghal tu... dia bukan faham apa pun... padanya asal jual aje dah rugi... kereta dia pun sampai repaut tak jual2 padahal dah ada kereta baru beli... agaknya bebal sangat dia ni pasal apa.... makan dedak banyak sangat kot...

      Delete
  4. Mentaliti apa yang kerajaan buat adalah salah tanpa menunjukan bukti salah, sekadar persepsi jangkaan adalah mentaliti phd semata-mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jual jual memang tak salah...kalo tak bawak keuntungan secara keseluruhan kerja bodooh namanye...orang yg nak bankrap kerana tak upaya pulihkan ekonomi jual semua benda...

      Delete
  5. Asset adalah harta yg dibeli dgn tujuan utuk dpt hasil atau keuntungan. Harga hartanah boleh turun naik mendadak. Contoh rumah-rumah di Subang Jaya. Dalam tahun 90han harga rumah link double story intermediat was rm 130-150K. Sekarang dgn kemajuan infrastruktur harga naik berlipat kali ganda. Tiada rumah di Subang di bawah rm700K. Kebanyakannya harga pasaran rm850K dlm tahun 2016 gitu. Sekarang walupun harga pasaran tak berubah, susah nak jual kerana masalah bank. Bodoh simpan asset semata-mata kerana sentimen.

    ReplyDelete
  6. Kalau jual utk untung apa salah nya. Saya beli rumah and jual rumah apa salah utk utung.
    Begitu juga khazanah misti ada jual beli utk untung. Ada asset ada hutang itu adat investment pegang saja asset siapa nak bayar hutang dan batar dividen.
    Kalau tak faham hancur lah malaysia

    ReplyDelete
  7. KD ni mesti jenis individu kalau dalam aktiviti team building berlagak pandai tapi bodoh sebenarnya!!! banyak aku jumpa orang mcmni...cuma KD lagi lebih rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam team building ada brain storming..dalam kerajaan Ada kabinet..

      Takkan semua bodoh.
      Kita Kena sokong keputusan kerajaan selagi dia Tak buat maksiat Dan kemungkaran..

      Jual asset dosa besar? Salah undang²?

      Delete
    2. Betul tuu KD, kita brainstorming.

      Datang si anonyMOUSE bahlol, memandai-mandai nak brainwashing orang pulak. Pi jalan dahhh...!!

      Delete
  8. Sikap prejudis sekor Tikus anonyMOUSE terhadap Tun M menjakaui tahap kebongokannya. Yg kelakar dan meluatkan hati, dia pulak mau berlagak macam good dalam ehwal ekonomi nih..,.!!

    Tanpa disedari, dia semakin menyerlahkan kebongokannya yiap kali dia muncul dgn tulisan ntah aper-aper.

    Kerajaan PH sekarang nih ibarat sedang bertungkus-lumus memperbaikki rumah yg teruk rusak peninggalan BN (Baruah Najib). Contoh.....MAS hancuss sejak Najib & si Idris Roti Jala kendalikannya. Begitu juga Felda yg diranapkan oleh Najib & si Toyol Ketot Ida Samad.

    ReplyDelete
  9. Kd, aku harap ko telus sebab aku kena bedal posting ko kali ini. Siarkanlah supaya ramai boleh baca. Apa tujuan jual segala aset yg sgt baik utk kemakmuran negara? Kalau aset tu tak bagus, kenapa jepun, china, singapura dan norway sanggup beli? Sebab potensi dia, betul kd? Ko sedia maklum apa dan berapa banyak yang telah dijual. Menteri² kurang cerdik termasuk pm membeli alasan jual aset untuk bayar hutang 1mdb dan hutang negara. Ok, soalan aku. Berapa banyak hutang negara sekarang. Dah kurang ke makin bertambah? Begitu juga hutang 1mdb. Dah selesai ke atau masih kekal begitu? Agaknya ko nak sorok bahawa nilai aset 1mdb lebih tinggi dpd liabilitinya. Maksudnya apa? Perlu jual aset lain ke utk bayar hutang 1mdb atau biarkan proses bayar hutang ikut seperti perjanjian? Duit² pinjaman yg bernilai ratusan juta, malah berbilion yg dibuat oleh kerajaan tu pergi mana? Kalau tiada penelasan maknanya duit tu dirompak! Dah la rakyat tak dapat apa yg dijanjikan, hutang negara pulak makin bertambah. Belum cukup 2 tahun ph jadi kerajaan habis aset yg dibina puluhan tahun jd milik negara lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap jualan ada keuntungan yang berbaloi..
      Sudah tentu pembelian atas potensi dan keuntungan..

      Jual atas sebab ada nilai bagus..
      Beli sebab ada potensi bagus..

      Duit itu pergi mana?
      Ada kau tahu duit itu diseleweng?
      Ada kebangangnya kerajaan nak bagitahu kau pula duit itu buat apa...Duit semua masuk perbendaharaan, direkod keluar dan masuk...bangang bangang
      Setiap tahun Ada audit dalam Dan luar..

      Kau ingat Duit tu guan eng bawa balik simpan bawah bcntal ke...kikikiki

      Cukuplah Aku jawab sedikit soalan pada orang pekak ekonomi..

      Aku nak layan ketawa ni..

      Delete
    2. Bro KD,
      mohon izin nak tumpang ketawa, dah tak tertahan lagi tengok kebongokan sekor tikus/anonyMOUSE nih.....

      Ha ha ha
      Hi hi hi
      Ho ho ho

      Delete
    3. Gi tanya Azman Hashim kenapa AmBAnk Group buat bangunan beri nama 'Bangunan Arab Malaysian' tapi jual bangunan tu. AmBAnk Group sewa semula sebahagian dalam bangunan tu.

      Ini dunia bisnes, dunia perniagaan. Sebesar besar bank AmBank Group cuma ada 2 saja aset kekal yang lain beroperasi dalam sewaan je. Bungkus tak AmBank Group? Jawapannya tidak.

      Menjadi bank pilihan untuk Najib jalankan kerja jahat dia pula.

      Delete
  10. KD aku rasa ko ni double standard...masa najib arahkan Proton jual stakenye kpd Geely adekah ko setuju?...semua mahacai marah....walhal proton milik DRB yg bergantung kpd bilion wang kerajaan..madey mintak pak lah dan najib bagi billion wang rakyat nak selamatkan vendor kroni madey...berape lama kerajaan kena tanggong biawak hidup ini?....sekarang madey tak perlu keluarkan wamg rakyat untuk proton lagi...ternyata langkah najib tepat..

    Ape yg madey buat semua betul walopon orang asing yg dapat ontong besar....


    berani ko siarkan?..tentu ko takut..hihihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang asing untung besar tak apa asalkan kita pun untung jugak... masalahnya sekarang aset yg dijual itu menimbulkan masalah kepada kerajaan PH.. terpaksa tanggung berbagai kos dan liabiliti. Kata2 guna duit kerajaan untuk bil out sykt kroni dan anak beranak tu hanya andaian dan spekulasi semata2... bukan ada bukti pun... Biarlah PH buat perniagaan gaya PH... gaya BN kita dah tau pun...

      Delete