Monday, July 22, 2019

ORANG POLITIK LEBIH TINGGI DARI UNDANG²..ADAKAH ITU UNDANG² BARU TUN M

https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/07/23/dr-m-im-not-willing-to-be-used-in-sex-video-issue/#sXrXIA2xqiOmCeoF.41


Dan semua agensi penguatkuasa ikut tunduk pada pemimpin politik atas dasar ini konspirasi politik dan kena selesai secara politik walaupun jenayah ujud?

Dah macam tak betul?

15 comments:

  1. Cik minaah setuju kes jenayah membabitkan orang politik rule of laws letak tepi...pemikiran ape cik minaah ni?..

    Jadi orang politik bebas buat jenayah?...hukumannye cukup dipecat ato letak jawatan sahaja...

    Buatlah satu undang2 baru yg terbabit dgn orang politik tidak boleh dibawa ke mahkamah seperti pertikain dalaman parti politik...supaya polis tidak pening kepala dan buang masa....kenyataan2 hamid jelas dia kecewa tidak dapat menjalankan tugas ikut kuasa polis bagi tegakkan rule of laws...
    Kalo hamid letak jawatan aku tidak akan trrkejut...letak jawatan alasan tak sihat kerana tekanan politik dan wahyu..

    ReplyDelete
  2. KD ko kali ni ko berani menentang yg tak betol demi negara...syabas..jangan ikut pendapat cik minaah songsang..

    ReplyDelete
  3. Berani ker ostad doe kaki temberang tegor madey tak betul?....bagi ostad kaki temberang ni semua madey buat adalah betol kerana nabi sudah sahkan madey pemoda bani kicap tamim berumor 94 tahun pembawa panji hitam legam jon doe di putrajaya...

    ReplyDelete
  4. Cik minah ksta kes semburit hanye boleh didakwa jika ade pihak yg dirogol repot polis....setahu aku kes jenayah yg vedeo viral polis berindak tanpa tunggu report...seks songsang suka sama suka pon langgar undang2 jenayah...orang azmin sudah repot...cuma polis tidak boleh dakwa kerana cybersecurity kabur...

    Jadi cik minaah kena pegi belajo lagi bab menangani jenayah...

    ReplyDelete
  5. Polis sahkan cybersecurity kabur jadi jemin blm bersih laa...pakar indon sahkan jemin tulin...

    Jadi bagaimana Jemin nak bersihkan dirinye?...kd kata kena cabar cibersecurity di mahkamah...berani ker jemin cabar dimahkamah untuk buktikan dia bersih?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pihak haziq yg patut saman azmin dengan mengemukakan laporan analisa indonesia lokman adam.

      Saman azmin kerana lari dari tanggungjawab

      Delete
    2. Saman kerana menafikan, saman kerana berbohong.. Minta gantirugi

      Delete
    3. Setuju...tapi rumit jugak bagi haziq kerana pakar jauh perlu belanja yg besar..

      Delete
    4. Dalang polis blm sahkan lagi..masih terkial2 cari bukti...

      Delete
  6. Dah lama tak ada pantun dari bro Fan Tun. Tulislah bro..terutamanya pantun pasal Kojolla.
    Tiga hari yg lepas bro ada pergi tulis pantun pasal Kojolla di blog Budin. Kenapa tak teruskan bro..?

    ReplyDelete
  7. Dah lama orang perasan pasal benda ni. Rule of Law hanya digunapakai kepada rakyat jelata dan hamba sahaya. Orang politik, apa tah lagi yang super dan superpower, nampaknya kalis undang-undang. Kes anak menteri pertahanan main dadah - senyap sampai sudah. kes skodeng seluar dalam guna phone - entah kemana ujungnya. Terkini, kes rogol amah dari Indonesia - siap tak perlu reman dan dengan senang hati boleh jalankan tugas sebagai exco. Pehh!! sambil lewa je kata tiada kes sebab tiada saksi. Gila ooooo...kalau merogol orang depan saksi. Kes semburit pulak, yang dicari ialah siapa dalang, siapa yang jadi pengedar video tu. Yang melakukan aksi semburit tu tak perlu disalahkan dan tak perlu dibuktikan dialah pelakunya. Seolah bersemburit itu bukan satu kesalahan jenayah di Malaysia, yang salah ialah mendedahkan kes semburit. Aku tak tahu nak cakap apa, Malaysia Baru sudah tergelincir daripada asas utama untuk menjadikan Malaysia lebih baik ditangan kerajaan PH berbanding kerajaan BN. Apa kata rakyat jelata? Dari kedai kopi, pasaraya, majlis kenduri kendara hingga soksek soksek makcik bawang semua kecewa dengan prestasi kerajaan PH. Aku rasa betul la luahan tu. Apa yang kerajaan PH mampu buat untuk membetulkan anggapan, persepsi rakyat yang mula nak muntah dengan PH? Berat rasanya bila muntah dimulut rakyat nak minta rakyat telan balik.... Yang pasti PRU15 nanti rakyat akan muntahkan. Nak jadi kerajaan hanya sepenggal? Orang gila je yang nak macam tu... entah la.

    ReplyDelete
  8. Malas nak layan orang bodoh. Baca betul-betul apa kata Tun Mahadir. Dia tak mahu dirinya (dan juga polis) dijadikan ALAT. Wasting their time yg patutnya ditumpu kpd masalah negara. Nak bergadoh, berebut kuasa, buat sendiri, jangan gunakan orang lain. Ini issu yg sebenar dalam kes video semburit bukan berkaitan jenayah atau agama. Ini berkaitan Mat Songel wishing to kill two birds with one stone. Malangnya, Tun M terlebih cerdik.

    ReplyDelete
  9. John Doe telah mengatakan bahawa Tun Mahathir adalah pejuang kebenaran yang sentiasa melakukan perkara yang betul di dalam setiap keadaan.

    Di dalam isu ini juga Tun Mahathir sedang melakukan perkara yang betul baik dari sudut undang-undang mahupun dari sudut hukum syara'.

    Kesemua hal ini telah pun dijawab oleh John Doe sejak sebelum entry ini lagi.

    Sila lihat komen John Doe di blog ini pada 16 July 2019 berkenaan rules of law di dalam kes video seks dakwaan sebagai Azmin ini; dan komen John Doe pada 8 July 2019 berkenaan isu hukum dan hikmah.

    Hanya secara ringkas; -

    1. Dari sudut undang-undang sivil, seks luar tabie adalah satu jenayah peribadi dan bukan jenayah kepentingan awam. Sekiranya mahu seseorang itu didakwa maka kenalah buat laporan polis dan seorang yang membuat laporan polis pula mestilah mempunyai pengetahuan peribadi tentangnya. Di dalam kes Azmin ini satu-satunya orang yang boleh membuat laporan polis ialah Haziq sendiri. Haziq tidak pernah membuat laporan polis, dan sekiranya laporan polis dibuat Haziq sudah pasti akan dikenakan pendakwaan di bawah 377A dan sabitan adalah 100% disebabkan wujud pengakuan. Haziq sendiri takkan berani menjerut leher sendiri untuk satu jenayah yang jika sabit, hukuman maksimumnya ialah penjara 20 tahun dan sebatan.

    2. Berlainan dengan seks luar tabi'e yang merupakan jenayah berkepentingan peribadi, merakam dan menyebarkan video lucah adalah satu jenayah kepentingan awam. Mana2 orang awam boleh membuat laporan mengenainya. Tindakan polis membuka siasatan untuk pembuatan dan penyebaran bahan lucah adalah mengikut rules of law.

    3. Tun tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap Azmin, tetapi Tun telah berkata ia terpulang kepada Azmin sama ada mahu bercuti ataupun terus bekerja. Ini adalah tindakan yang betul disandarkan kepada pelakuan Nabi Allah Harun a.s yang tidak mengambil apa-apa tindakan ke atas Samiri yang menyesatkan Bani Israel kerana tidak mahu berlakunya huru hara, sedang huru hara akan menyebabkan fitnah yang lebih besar kepada masyarakat. Alasan yang sama mengapa Khalifah Ali Bin Abi Talib tidak mahu mengambil apa-apa tindakan ke atas para pemberontak yang membunuh Khalifah Uthman bin Al-Affan yang boleh menyebabkan huru hara yang lebih besar.

    Syirik dan membunuh adalah dosa dan jenayah yang lebih besar daripada meliwat di tempat sunyi secara tertutup. Tun memahaminya.

    Malahan apabila ia berkata; Islam melarang kita mengintip untuk mencari kesalahan orang lain (wala tajassasu Al-Hujrat : 12) sedang apa yang menimpa Azmin bukan setakat mengintip malahan ia benar-benar disengajakan dengan matlamatnya ialah konspirasi untuk menjatuhkannya, ia mengatakan perkara yang betul.

    Hakikatnya ialah Tun adalah PM dan ia sedang melakukan perkara yang betul di dalam keadaan yang ada, sama seperti Nabi Harun a.s membiarkan umatnya melakukan syirik dan sama seperti Khalifah Ali membiarkan para pembunuh Khalifah Uthman lepas bebas.

    Tun adalah seorang yang memiliki hikmah dan diberi ilham untuk melakukan perkara yang betul di dlm setiap keadaan.

    Tun adalah PM dan dia berkuasa memberi dan melaksanakan pendapatnya. Sesiapa yang tidak bersetuju silakan cuba merampas kuasa daripada Tun dan kita akan melihat siapa yang bakal tergolek dog.

    Mereka yang tidak memiliki hikmah sudah tentu tidak akan dapat memahami hikmah-hikmah tindakan-tindakan Tun ini.

    Itupun tidak mengapa kerana apabila sampai masanya kebenaran yh hakiki diturunkan, maka ketika itu yang gelap dan samar-samar bakal menjadi cerah, sedang yang bathil pula tewas dan lenyap.

    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Madey melindongi jemin kerana jemin balscinye untuk jatuhkann anwar...madey dalang nak sekat anwar supsya madey boleh terus berkuasa hingga akhir penggal..
      Dulu madey fitnah anwar liwat azizan kerana anwar tak mau bail out anaknye dan kroni madey sengsara kerana krisis mata wang berpunca madey main forex hingga 30 billion lesap....betul kah tindakan ini?..

      Jemin seks songsang tiada membabitkan kepentingan awam...tapi bila menteri nerkelakuan burok dia boleh terjebak dgn blackmail yg boleh menjejeskan kepentingan awam...

      Boleh tak ko bezakan jenayah peribadi pemimpin dgn jenayah peribadi orang awam?...



      Delete