Monday, July 15, 2019

PH TELUS..TAK DI OSA KAN, TAK SOGOK DAPAT JAWATAN..OPEN TO ALL

Nasib baik DIDAKWA, barulah rakyat tahu... Tak Telus, sorok²
PAC report: Only RM1.5b GST refunds overdue, not RM19.4b claimed by Finance Minister: (The Edge Markets) - Only RM1.5 billion of Goods and Services Tax (GST) refunds were due as at May 31, 2018, and not RM19.4 billion as claimed by Finance Minister Lim Guan Eng, the Parliamentary Public Accounts Committee (PAC) has found. In its report on the overdue of RM19.4 billion GST refunds,


11 comments:

 1. Jadi lge dan kadir jasin tipulah BN rompak 19.4 billion?..ato lge tak reti sistem kewangan kerajaan hingga tak jumpa cari kat mana 19.4 billion diletakkan?...nasib baik tak silap titik perpuluhan..

  Boss pinipu...puak penipu..

  ReplyDelete
 2. Tiada kenaikan letrik hingga akhir 2019 saja...aku ingat hingga 2023...mula baca rasa lega tapi pas tu tak jadi lega...baru2 ni TNB buat silap overcharge...

  ReplyDelete
 3. Lge sengaja besar2 kan cerita hilang 19.4 billion nak burokkan kerajaan BN...boleh cari alasan nak elak hapuskan tol dll...lebuh raya Gamuda yg rugi dan hampir tamat tempoh nak dibeli dgn harga yg tinggi..tol waktu sesak sampai kiamat...tapi lebuhraya plus yg ontong nak jual kpd kroni...ooops lupa ini strategi bisnes kata KD...strategi kroni namanye....

  ReplyDelete
 4. Terima kasih kerajaan PH, Telus..Tak sorok fakta..

  Terima kasih kerana tak masuk duit dalam akaun peribadi..

  ReplyDelete
 5. Ayoyo per hal ni KD?

  Bekas Adun Pantai Manis kembali ke pangkuan Umno
  5:24 petang (Dikemaskini 5:24 petang)

  A A
  Bekas Adun Pantai Manis, Abdul Rahim Ismail, yang menyertai Bersatu tiga bulan lalu, menyertai Umno semula semalam selepas mendakwa dia telah "lumpuh" dari segi politik.

  Difahamkan selain Rahim, beberapa ahli jawatankuasa dari lima bahagian di Sabah juga telah meninggalkan Umno.

  Rahim memberitahu Free Malaysia Today bahawa kepimpinan Umno Papar telah menjemput beliau untuk menyertai semula parti itu semalam.

  ReplyDelete
 6. jauhi fitnah... buktikan duit masuk acc peribadi

  ReplyDelete
 7. Tidak nampak mentali kewangan kerana menyolok dalam tewolong....Najib belanja credit card 3 juta...sukahati dialah dia kad. LGE solok ratus ratus juta bawah tewolong NFA. PAKATAN HAPRAK.

  ReplyDelete
 8. Betul ker PH telus?

  JUL
  15
  Jika Tunggakan Bayaran Balik Cukai GST Berjumlah RM19.4 Bilion Tidak Hilang, Maka Ke Mana Perginya Wang Petronas?


  Lim Guan Eng telah disahkan menipu oleh Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dalam laporan DR5/2019 - Tuntutan Tunggakan Bayaran Balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) Berjumlah RM19.4 Bilion, baca di sini. Hanya sebanyak RM5.73 billion telah dibayar oleh Kerajaan PH hingga bulan April 2019 dari RM19.47 billion yang dikatakan telah dicuri oleh Kerajaan BN.

  Laporan PAC yang dikeluarkan hari ini, 15/7/19 sahkan bahawa wang berkenaan tidak dirompak dan tidak hilang. Rumusan audit pula menyatakan hanya RM5.73 bilion yang telah disah dan dilulus untuk pembayaran daripada RM19.4 bilion.

  Pengerusi PAC, Datuk Dr Noraini Ahmad berkata, hasil GST yang tidak dipindahkan ke Kumpulan Wang Pembayaran Balik GST telah digunakan untuk tujuan membiayai perbelanjaan mengurus dan pembangunan.

  Dalam pada masa yang sama, Kerajaan PH telah menjarah duit dividen Petronas berjumlah RM30 bilion katanya untuk menyelesaikan tunggakan bayaran balik cukai GST dalam bajet 2019. Ini merupakan satu penipuan terbesar oleh Pakatan Harapan.

  Jika duit tunggakan berkenaan berjumlah ERM19.4 bilion masih ada, di mana sebahagian berjumlah RM5.73 bilion sahaja yang telah dibayar, RM30 bilion pula diambil dari Petronas, ke mana semua duit-duit berkenaan digunakan?

  Kesimpulannya, siasatan yang telus dan terperinci perlu dijalankan kerana ianya melibatkan wang Rakyat. Kedua, Menteri Kewayangan, Lim Guan Eng yang hanya mempunyai sijil 'provisional accountant' perlu dirujuk siasatan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana menipu.

  ReplyDelete
 9. Warden jail kerajaan PH sudah jadi kaki.pukul?..

  WARDEN PUKUL WAN JI- ELOK LAPOR POLIS DAN HADAP HUKUMAN

  Se eloknya laporan di buat dan tunggu sahaja tindakan dari pihak berwajib dan ketua jabatan. Ini dianggap ketertalaluan atau ada sikap berpolitik dendam barangkali. Oleh kerana warden itu bertindak tidak mengikut SOP, Wan ji seharusnya juga bertindak mengikut SOP.


  “Saya cakap jujur, saya kena pukul. Ada seorang budak yang cakap loghat Kelantan, dia pakai baju warden, dia tanya nama saya, saya kata Wan Ji. Dia minta saya tanggalkan cermin mata, kemudian ‘bam bam’ 3 kali dia bagi.

  ReplyDelete
 10. Selepas mendapati BERSATU tidak menghulurkan kontrak, jawatan Dan dedak..aku menyeru Kita kembali KE pangkal JALAN, ameno.

  ReplyDelete
 11. Rule of laws, rakyat mengalukan APA juga TINDAKAN yang perlu di ambil kepada kerajaan atau Lim GUAN eng oleh pembangkang.

  Anyway, terima kasih kepada kerajaan kerana laporan itu tidak disorok atau disembunyikan SEBALIKNYA open to all, well done.

  ReplyDelete