Wednesday, August 28, 2019

NAK PERTAHAN PM TAK PERLU TERKEMUT KEMUT



Yang tentang lynas, memang pariahs, Tak faham bahasa, macam Tak sekolah, Tak ikut law..

Pelabur dijemput oleh kerajaan dengan hampir 2B pelaburan, 700 peluang pekerjaan highly paid, expert kata no harm...

Ada 12 Menteri yg terlibat dulunya menentang lynas ketika jadi pembangkang. Apa lagi yg perlu dipertahankan sesuatu yg sudah terbukti tiada asas.

Selepas jadi kerajaan apakah tanggungjawab utama mereka mempertahankan pembohongan mereka?

Politik pariah sahaja yg menentang sesuatu yg sudah proper done.

Banyak lagi manifesto yg lebih penting belum ditunaikan.

16 comments:

  1. Seblm pru kempen lynas tak selamat...najib kata selamat...sekarang madey percaya kata expert selamat...jadi najib betul lah...

    Mau ker expert dan madey tanam sisa lynas kat belakang rumah mereka jika selamat?....pariah betul laah...

    Ostralia tak mau terima sisa radioaktif...expert tak bagi tau kerajaan ostralia?...

    ReplyDelete
  2. Janji kena tunai Bro...Tutup Lynas kalau tidak rakyat Malaysia jadi mutant , ikut cakap AP Kuantan sambil menangis teresak esak

    ReplyDelete
  3. Malaysia tetap terpaksa terima ‘najis’ toksik Lynas: Fuziah

    Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, Lynas tidak seharusnya dibenarkan beroperasi pada tahun 2012 tanpa pelan pengurusan sisa radioaktif WLP yang kekal.
    "Kegilaan apakah yang telah kerajaan terdahulu lakukan apabila mempercayai bahawa sisa radioaktif WLP boleh dibenarkan untuk dikitar semula dalam bentuk ‘condisoil’.
    "Saya juga kesal kerana walaupun Lynas kononnya menandatangani surat perjanjian mengeluarkan sisa WLP mereka dari Malaysia, namun tiada usaha sungguh-sungguh dilakukan oleh syarikat itu dan kerajaan terdahulu untuk menjadikan ia satu realiti," katanya.
    Beliau berkata, amat dikesalkan kerana kerajaan hari ini terpaksa menanggung beban mencari jalan penyelesaian untuk sisa WLP sedangkan tanggungjawab tersebut harus dilaksanakan kerajaan terdahulu.
    "Kesudahannya rakyat terpaksa menerima hakikat bahawa mereka akan terdedah kepada risiko sisa WLP di Gebeng selama empat tahun lagi sehingga fasiliti ‘Cracking and Leaching’ disiapkan di Australia bagi memastikan tiada lagi sisa radioaktif akan dikeluarkan di kilang Lynas.
    "Dalam tempoh itu, warga Kuantan dipaksa terima hakikat sisa radioaktif WLP Lynas yang akan mencecah satu juta tan akan dilupuskan di negeri ini," katanya.
    Fuziah berkata, dalam keadaan sekarang, mungkin itu sahaja jalan penyelesaian yang kerajaan ada untuk menguruskan sisa radioaktif dari kilang tersebut selain langkah untuk tidak membenarkan Lynas terus beroperasi.
    "Namun kabinet telah membuat keputusan dengan mengambil langkah pertama atas sebab-sebab tertentu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, dekat 2 tahun jd kerajaan tp masih guna idea salahkan kerajaan lama²? Kalau dah bahaya, mungkin warga kuantan jd mutant, tutup ajelah. Nak malu apa yb kuantan, mengaku sahajalah bahawa opera dulu tu fitnah aje utk menang pru. Takpe mengaku, bukan terus-terusan berbohong dan fitnah lagi. Rakyat malaysia ni baik² dan mudah memaafkan.

      Delete
  4. Pelaburan LAMP ini adalah memenuhi kriteria pelaburan yang berkualiti – Jawatankuasa Eksekutif Penilaian Operasi
    Lynas perlu menghantar sisa WLP yang mengandungi bahan radioaktif keluar dari negara ini – Yeo Bee Yin

    Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar, Yeo Bee Yin menyatakan kesediaan sekiranya Lynas Corporation Ltd (Lynas) mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan. Ini adalah susulan daripada prasyarat yang telah ditetapkan bagi pembaharuan lesen Lynas Advance Materials Plant (LAMP) yang dijadualkan akan tamat pada September 2019 nanti.

    Lynas merupakan sebuah syarikat pengeluaran nadir bumi (rare earth) yang berpangkalan di Australia dan telah diberikan kelulusan untuk beroperasi di Gebeng, Pahang bagi tujuan pemprosesan.


    Kenapa Lynas dikenakan prasyarat bagi memperbaharui lesen?



    Kilang Lynas ini apabila memproses nadir bumi, mereka akan menghasilkan dua jenis sisa buangan utama iaitu sisa Water Leached Purification Residue (WLP) yang mengandungi bahan radioaktif dan satu lagi sisa buangan Neutralization Underflow Residue (NUF) yang tidak mengandungi radioaktif.



    Dua syarat yang telah ditetapkan bagi Lynas untuk memperbaharui lesen ialah Lynas perlu menghantar sisa WLP yang mengandungi bahan radioaktif keluar dari negara ini dan kemudiannnya mengemukakan pelan tindakan bagi melupuskan sisa NUF.

    Menurut laporan itu lagi, Jawatankuasa Eksekutif Penilaian Operasi LAMP menyatakan bahawa LAMP perlu dengan segera menyediakan dan membina tapak pelupusan kekal, Permanent Disposal Facility (PDF) untuk sisa buangan terbabit.



    “Jawatankuasa Eksekutif menyarankan supaya pihak LAMP bersedia membawa keluar sisa WLP dari Malaysia sekiranya lokasi PDF tidak dikenalpasti atau tidak diluluskan,” menurut laporan Jawatankuasa Eksekutif Penilaian Operasi LAMP.

    ReplyDelete
  5. Australia enggan terima sisa radioaktif Lynas

    Mei 6, 2019 (Dikemaskini Mei 6, 2019)
    A A
    Australia menolak usaha Putrajaya untuk menghantar sisa radioaktif dari loji pemprosesan nadir bumi Lynas Malaysia Sdn Bhd (Lynas) di Gebeng, Kuantan, ke negara itu.

    Menteri, Perlombongan, Petroleum, Tenaga dan Hubungan Industri Australia Barat, Bill Johnston mengakui bahawa cara terbaik untuk membuang sisa itu adalah dengan mengembalikan ke tempat asalnya.

    ReplyDelete
  6. Kluangman...engko tahu tak menatang ape radioaktif?....

    Engko tahu ker menatang ape wlp sisa lynas yg ada radoaktip...ko sanggup terima wlp tanam kat rumah ko?...

    Operasi pemprosesan di kilang lynas diakui pakar selamat....

    Tiada pakar yg akui sisa wlp lynas selamat kpd alam dan manusia......lynas blm ada pemproses dan pelupusan wlp seperti yg disyorkan oleh pakar.....ini isu besarnye...

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Pakar malaysia hanye berani sahkan ooerasi pemprosesan nadir bumi selamat tapi tak ade seorang pon berani sahkan sisa WLP selamat....

      semua pakar dan mp Bersatu diam bila lynas tidak memproses sisa WLP secara selamat setelah bertahun beroperasi.....

      Penduduk melayu sekitar Gebeng Sungai ular Balok dan Kuantan sepatutnye dibekalkan pakaian seperti pekerja lynas untuk keselamatan...

      Delete
  8. Pakar fitnah ramai kat sini










    ikikikikikiki

    ReplyDelete
  9. Nak buat macamana, rakyat dh pilih PH,"Pariah Harapan".

    ReplyDelete
  10. manifesto PH - segalanya salah Najib - mesti ditunaikan terlebih dahulu - itulah impian rakyat Malaysiaku. manifesto yang lain tu bukannya Bible, tak perlu dirisaukan. apa yang penting nyanyilah lagu Sayangi Malaysiaku sempena Hari Kebangsaan tahun ini untuk pengubat rindu.

    ReplyDelete
  11. Aku cadangkan penduduk persekitaran buat satu persatuan, tubuh jawatankuasa bertindak, lantik peguam, saman kerajaan..bring it on.

    Ajak sekali pakar² di sini berhujah dalam mahkamah.

    Ok Tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saper yg nak bayar kos peguam?...rakyat sudah pilih kerajaan....madey yg patut jaga rakyat bukan tipu rakyat..

      Delete