Monday, August 26, 2019

TUN KATA JANGAN MACAM PARIAH..


Malaysia ada rule of law jika mahu mengusir seseorang,  bukan undang² emosi until jadi hero kaum. 




Yang cakap macam pariah,  sila letak jawatan kalau kamu benar berprinsip atau sekadar kamu jual bangsa kamu, menipu bangsa kamu sendiri untuk survive

7 comments:

  1. Tak perlu layan Ramasamy....Dr Zakir sudah saman....kita tunggu dulu apa hasilnye...

    ReplyDelete
  2. Ramasamy bangga diangkat seperti hero di India. Sini negara India juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang-alang dah jadi hero di mata rakyat India apa kata minta dia berhijrah saja ke sana.

      Ooops, silap, bukan berhijrah tetapi balik ke tempat asal nenek moyangnya. Belum sampai satu kurun di sini pun sudah begitu sekali sikapnya kepada kita.

      Konon, Melayu juga pendatang di negara ni. Helo, nama negara ni pun Malaysia yang bermaksud land of the Malays, dan sebelum itu namaya adalah Malaya daripada nama bangsa asal yang memerintah wilayah ufuk Timur ini.

      India - benua kecil India
      China - tanah besar China
      Arab - padang pasir Arab
      Melayu - kepulauan Melayu

      Tak perlu pergi jauh. Lihat saja kesultanan Kedah yang mempunyai sejarah seribu tahun pemerintahan beraja, lebih lama daripada dinasti beraja England hari ini yang belum pun berusia 1000 tahun.

      Tak perlu putar belit atau tipu sejarah. Lihat saja pengakuan penjajah-penjajah Inggeris dan Belanda yang mengaku rantau ini adalah rantau milik bangsa Melayu sebelum penjajahan, dan mengaku juga bahawa definisi Melayu itu adalah termasuk di dalamnya seorang yang beragama Islam.

      Same goes to si Syed, Pak Arab yang terlupa bahawa dia sedang memjiak bumi Malaysia dan bukan bumi Yemen. Tak habis-habis dengan sakit hatinya kepada Tun yang memutuskan untuk terus memberi perlindungan kepada tetamu yang sedang meminta perlindungan.

      Ada berani balik India? Ada berani balik Yemen? Kalau tak berani dan tak mahu, duduk saja diam-diam bila Tun telah membuat keputusan yang disokong oleh majoriti bangsa asal pemerintah wilayah kepulauan di ufuk timur ini.

      Agama dijunjung, bangsa dikendung, tanah air disanjung, bumi dipijak langit dijunjung. Itulah adat dan nilai bangsa Melayu. Kalau tidak tahu menilai kebaikan Melayu ini maka tinggalkanlah bumi Melayu ini yang dapat kalian berteduh di bawahnya kerana nilai-nilai ini yang ada pada bangsa Melayu.

      Delete
    2. tunfatimah nak tanye kenapa blog Cucu tahik sekampit di tutup?...tak dapatlah ko dan macai2 meroyan lagi...

      Dah bankrap ker?...kikikikik..

      Delete
    3. Terima kasih bnyk kerana begitu prihatin dengan CTS. Aku pun tak tau sebab apa dan kenapa blog CTS dah lenyap.

      Aku tak pernah alami baby blues tetapi mungkin ko boleh beri sedikit pencerahan kerana begitu suka menggunakan perkataan meroyan ?? 😂

      Aku nak komen je..no more no less.

      Delete
  3. Itulah kehebatan Tun, dia tidak perlu mencerca sesiapapun untuk membuatkan seseorang itu sentap dan sedar diri.

    Kadang-kadang dia hanya memberi penjelasan dari sudut bahasa, kadang-kadang dia hanya perlu menyebut kuali itu hitam, dan kadang-kadang dia hanya perlu menggunakan satu perkataan sahaja dan yang makan cili dengan sendiri akan terasa pedas.

    Belajarlah berterima kasih kepada orang-orang yang telah menerima kamu dengan tangan terbuka ketika kamu lari daripada kehinaan yang amat dahsyat di tanah leluhur kamu.

    Kepulauan Melayu amnya dan Malaya khususnya tidak pernah memerlukan kaum-kaum lain yang datang dari tanah besar dan benua kecil di luar kepulauan Melayu untuk tinggal di sini. Kalian yang memerlukan tanah Malaya ini untuk berlindung daripada kehinaan dan kelaparan di tanah leluhur. Walaupun kalian datang di dalam jumlah yang besar kami tetap telah menerima dengan tangan terbuka.

    Begitu terbuka dan murahnya hati kami, kami malahan menerima kalian sebagai sebahagian daripada anak bangsa kami sebaik sahaja kalian memeluk agama yang sama dengan kami dan berkebangsaan dengan kebangsaan yang sama dengan kami.

    Malah, sekiranya yang datang itu adalah dari hadharulmaut yang lari dari pembunuhan di tanah leluhurnya akibat pangkal namanya menunjukkan keturunan tertentu, kami telah terus menerima mereka itu sebagai sebahagian daripada kami tanpa mempersoalkan keturunannya, semata-mata disebabkan agama mereka itu sama dengan agama kami.

    Di atas alasan yang sama juga kami kini sedang memberi perlindungan kepada seorang dan hanya seorang sahaja tetamu kami yang datang meminta perlindungan di tanah leluhur kami. Hanya satu jiwa sahaja dan itupun ada di antara kalian yang tidak tahu untuk berhenti menyalak dan buat-buat lupa bahawa jika tidak kerana kemurahan hati bangsa kami, kamu juga tidak akan mendapat peluang untuk menumpang teduh di tanah leluhur nenek moyang kami ini.

    Sedarlah diri dan akurlah dengan keputusan Perdana Menteri ke-7 dari kalangan bangsa kami yang dibuat di atas alasan yang sama apabila Perdana Menteri Pertama juga dari kalangan bangsa kami telah menerima nenek moyang kamu untuk berteduh di bumi ini dengan tangan terbuka.

    Belajarlah menjunjung langit di mana bumi di bawahnya itulah yang sedang kamu pijak.

    Bak kata Tun, janganlah jadi seperti pariah.

    ReplyDelete
  4. Alkisah tersebut hikayat rakyat
    Kampung Pinang asal Melayu
    Moyang Samy ingin melihat
    Datang mudik perahu kayu..

    Moyang terus meminta ehsan
    Tumpang teduh dipinggir kebun
    Penduduk kampung baiknya insan
    Bagi tinggal, makanan ditimbun..

    Moyang terus kumpulkan rakan
    Suku sakat datang bertumpu
    Dari kebun dah jadi pekan
    Beranak pinak selagi mampu..

    Baiknya Penghulu, penduduk kampung
    Ajaran Islam saling membantu
    Orang pendatang mereka tampung
    Berbaik sangka setiap waktu..

    Ratusan tahun telah berlalu
    berkembang biak keturunan moyang
    Di Kampung Pinang tak lagi malu
    Orang Islam berkasih sayang..

    Sayang seribu kali sayang
    Samy kini dah lupa daratan
    Berkongsi kuasa dah gila bayang
    Dengan Islam nak kerat rotan!









    ReplyDelete