Sunday, January 12, 2020

RULE OF LAW ADALAH RUJUK KE MAHKAMAH

Salah atau tidak bukan sekadar pendapat berbeza beza atau sekadar hujah Longkang, hujah peguam politik. Hujah peguam Cari makan, hujah peguam racist atau hujah blogger, hujah NGO..

Rujuk KE MAHKAMAH yang Ada prosesnya.

Kebebasan bersuara bukan sekadar untuk rakyat Dan pembangkang sahaja tetapi untuk semua termasuk PM, latkoya dan SPRM!!!

Jangan jadi kerajaan terdahulu..dibersihkan oleh AG.

Jangan cepat lupa. Anwar dapat pengampunan melalui PROSES rule of laws di minggu pertama PH jadi kerajaan.

6 comments:

  1. Nak tau apa yang Latheefa Koya buat tu ikut rules of law ataupun tidak silakan rujuk ke mahkamah.

    Latheefa sendiri pun bekas pengamal undang-undang, ingat dia berani buat ka kalau dia tak yakin apa yang dia buat tu betul?

    Yang bising-bising ni pun tak berani nak bawa ke mahkamah, apa kejadahnya. Takdak duit nak bayar lawyer ka, atau tak yakin keputusan akan menyebelahi?

    Tun dah kata apa yang Latheefa buat tu tiada salahnya. Beberapa orang peguam telah membuat kenyataan serupa, walaupun wujud juga pandangan beberapa peguam lain yang berlawanan.

    So, bawa je la ke mahkamah kalau yakin keputusan muktamad bakal menyebelahi pendapat korang.

    Asal sahaja jangan lupa, demi kehormatan takhta Yang Dipertuan Agong, Tun pernah bertembung dengan seorang Ketua Hakim Negara dan pendapat Tun akhirnya menang dan selari dengan majoriti hakim-hakim utama yang memutuskan menamatkan khidmat Tun Salleh Abbas sebagai Ketua Hakim Negara.

    Kalau seorang Ketua Hakim Negara sendiri telah merasai keputusan yang tidak memihak dirinya apabila bertembung dengan Tun, yang keputusan itu dibuat oleh rakan-rakan hakimnya sendiri, apa sangatlah pendapat blogger-blogger yang perasan pandai tapi haprak ja ni, atau apa sangalah seorang banduan dua kali yang mau sembang kari bercakap pasal rules of law.

    BRING IT ON laaa.. Failkan kes ke Mahkamah dan mohon perisytiharan tindakan Latheefa tu melanggar perlembagaan atau undang-undang atau rules of law.

    Mengamuk di alam maya tidak akan memberikan sebarang kesan dan hanya boleh membuat dada-dada kalian sesak nafas sebab nafsu kalian tidak dituruti oleh Tun.

    Stop sembang kari dan JUST BRING IT ON laaaa!!!!

    Bolehlah kita sama-sama tengok siapa yang kena.... Hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tengok adun dengkil kena cekup parti dadah bersama geng² dia termasuk pegawai pm, menteri² kabinet akan sampai kemana. Kabur? Tak dpt dikenalpasti? Penyiasat tarik balik laporan? Kita tengok kita tengok. Drama anak menteri pertahanan kena cekup ganja masih lg dlm olahan skrip. Rule of law pada ph tu ialah...

      Delete
  2. Yg jelas, Kejora tiap2 hari, malam & siang sana sini ribut2, bising2, memekak tapi pengecut bwtsembuyi di sebalik hp/laptop

    ReplyDelete
  3. Discrepancies in Anwar's case....due process were expedited or went through standard protocol or favouratism involved, question/s remains!

    Why? taking a similar analogy and compare....

    - say you call-in sick and deploy your sick-leave entitlement/s and, you get paid for the day/time of absence...problem is you got caught going about town enjoying yourself without the slightest of refrain and restriction that inferred you are not sick for the day you claim to be......by making it worse spending it with girlfriend that tagged along...

    - take the situation above and put it in overlapped with the King of the land calling on medical leave yet going away for a totally different reason/s....

    Is it not a pure FRAUD CASE? That in itself calls for scrutiny!

    Yes, he did abdicate the throne but went scott free but the laymen would face the brunt of the law and may well got convicted just as the mother whom steals to feed a crying-starving baby for milk and was jailed!

    And, it makes a mockery that the King could go on giving pardon to someone, out of what?

    Question now is...the saying goes "Fish Rots from the HEAD" has a clear ramification to each and everyone of us if the people at the top do without regret and goes without sense of guilt...then what to expect of the Rule of Law in Tanah Melayu?

    Sekadar merungkai untuk diperbahaskan.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Latheefa sudah buat laporan
    Ada pulak nak ganggu gugat
    Ugutan,ancaman dia tak hairan
    Yang kecut perut perasuah ligat!

    Rakyat pasti ingin nak tahu
    Kisah sebenar apa berlaku
    Pemimpin korup siapa yang mahu
    Dalam majlis pun kena siku!

    Bukti ada tak payah sorok
    Lagipun hakim yg buat keputusan
    Takkan nak simpan nak buat jeruk
    Yang jahat biar menempah nesan!

    Yang rasuah..terasa nak pengsan
    Pun rakyat berterima kasih
    Usaha Latheefa pasti berkesan
    Kasi cuci sampailah bersih!

    Jika perompak didakwa mahkamah
    Rampasan berjuta orang dah kira
    Wang berjuta di dalam rumah
    Tunjuk, pamir tak jejas bicara!

    Jika pencuri sudah tertangkap
    Hasil curian selalu di tunjuk
    Patut sokong Latheefa yg cekap
    Jangan pulak diejek diajuk!






    ReplyDelete
  5. Say whatever they like. Welldone lat, ur a step closer to be minister dlm negeri

    ReplyDelete