Thursday, February 27, 2020

The crisis in Malaysia: a Muslim view from Canada

The crisis in Malaysia: a Muslim view from Canada: People might disagree with some of Mahathir's policies, but his political course is not directed by Washington’s agenda.

7 comments:

  1. Kemelut isu PM boleh dijawab lepas sidang Majlis Raja-raja
    10:42 pagi (Dikemaskini 10:42 pagi)
    Hassan Karim | Berita

    A A
    ULASAN | Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan.

    Justeru, kerajaan pilihan rakyat Malaysia dipilih melalui pilihan raya. Ahli-ahli parlimen yang dipilih oleh rakyat kesemuanya ada 222 orang dan mereka adalah penggubal undang undang di badan legaslatif yang dipanggil Dewan Rakyat.

    Inilah yang dipanggil demokrasi berparlimen.

    Di mana peranan raja berperlembagaan?

    Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan memperuntukan kuasa Yang di-Pertuan Agong memilih perdana menteri dalam kalangan ahli Dewan Rakyat.

    Dewan Rakyat - yang merupakan dewan rendah parlimen - tidak mempunyai kuasa memilih perdana menteri. Tidak ada peruntukan undang undang dalam Perlembagaan Persekutuan untuk itu.

    Malah dalam Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat atau dipanggil standing order pun tiada aturan atau order untuk agenda memilih perdana menteri.

    Jadi apa penyelesaian dari segi undang-undang setakat perkembangan krisis pemilihan seorang perdana menteri yang berlaku sekarang ini?

    Jawabannya: Ada. Petang hari Jumaat ini, 28 Feb 2020, Majlis Raja-raja Malaysia akan bersidang bersama Yang di-Pertuan Agong. Semua pihak kena bersabar.

    Memang benar Majlis Raja-raja tidak ada kuasa dan hak memilih perdana menteri kerana kuasa dan hak itu ada pada Agong, tetapi baginda ada kuasa budi bicaranya untuk mendengar padangan raja-raja dan sultan lain dalam isu pemilihan perdana menteri.

    Pada akhirnya Agong sendiri yang membuat keputusan. Antara lain kemungkinannya ialah seperti berikut:

    1. Memilih seorang perdana menteri bagi sebuah kerajaan minoriti.

    ReplyDelete
  2. Bila berusia kita jadi mudah lupa
    SELINGAN


    TAHUN 2001 Mahathir telah menukil sebuah sajak berjudul “Melayu Mudah Lupa.” Mesej dibawa dalam sajak itu adalah untuk memberi kesedaran kepada orang Melayu agar tidak mudah lupa sesuatu yang pernah dialami bangsa itu, untuk tidak mengulangi penderitaan dan kesengsaraan sebelum ini.

    Peringatan itu juga untuk memotivasikan bangsa Melayu terus bangkit berjuang.

    Hayati semula sajak Mahathir ini.

    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya dipijak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya retak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya teriak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya haprak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya kelas dua
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya hina
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya sengketa
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya derita
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya kerdil
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya terpencil
    Melayu mudah lupa
    Tiada daulat
    Tiada maruah
    Tiada bebas
    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Sejarah bangsanya yang lena
    Tanah lahirnya yang merekah berdarah
    Ingatlah
    Ingatlah
    Ingatlah
    Wahai bangsaku
    Jangan mudah lupa lagi
    Kerana perjuanganmu belum selesai...

    Seronok dengar bagaimana Mahathir merepek dan mencaci bangsanya sendiri? (Betulkah dia Melayu?). Dia memberi ingatan untuk kebaikan. Tetapi setelah 19 tahun kemudian apa dikatakan Mahathir itu tidak relevan lagi.

    Yang mudah lupa bukan bangsa Melayu, bukan bangsa Cina, bukan bangsa India, tetapi dirinya sendiri. Bangsa Melayu masih ingat segala apa yang berlaku, termasuk kebejatan yang pernah beliau lakukan sejak 20 tahun lalu, bagaimana dia mengirimkan Anwar ke penjara dan kini menyiapkan penjara untuk Najib Razak pula.

    Beliau seronok memberi peringatan, menjadi guru, dan mengata Melayu yang suka bergaduh yang kemudian boleh memencilkan bangsa itu. Yang suka sengketa menyebabkan Melayu jadi haprak.

    Nah, hari ini siapa yang mengamalkan amalan penjajah, pecah dan perintah. Siapa yang mencaing-caingkan bangsa Melayu, siapa yang tamak haloba dan gilakan kuasa, bukankah beliau yang masih enggan mahu jadi perdana menteri walaupun didesak berundur?

    Pergolakan dan krisis politik hari ini angkara siapa. Apakah bangsa Melayu? Tidak, ia adalah berpunca dari anda yang menulis sajak itu yang mengingatkan bangsa Melayu agar tidak bersengketa, agar tidak menjadi hina dina semula sebaliknya anda yang memporak perandakan.

    Perpecahan dan pergolakan hari ini akan meletakkan Melayu haprak dan hina di bumi sendiri. Perpecahan hari ini menambahkan dukalara bangsa Melayu yang gagal disatukan anda selama ini.

    Apa yang anda ingatkan kepada bangsa Melayu itu kini telah menimpa diri anda. Anda telah meludah ke langit dan tertimpa hidung tinggi anda sendiri. Saya musykil apakah yang mudah lupa yang anda maksud itu bangsa Melayu atau anda yang ada darah Mendalir dan Kitol yang lupa.

    Bagi saya yang jelas anda semakin nyanyuk dan mamai. [wm.kl. 11:09 am 28/02/2020]
    Posted by mohd sayuti omar at 11:10:00 AM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulisan sayuti taksub HUSAM Musa tidaklah berapa tepat sebab dia sendiri berendam berkubang telan banyak air mentuban pas..

      Delete
  3. 48 jam sudah berlalu. Blog ini dpd Tuan Tanahnya sampai kod pengunjungnya, semua beremosi. Dan yang jadi wipping dognys sudah pastilah YAB Perdana Menteri, Tun Dr.Mahadir kerana gagal bertindak ikut acuan/kehendak mereka. Macam-macam gelaran jelik dan kutukan sudah diberikan kpd orang tua itu, seolah-olah cuma mereka sahaja layak beremosi dan kecewa. Tak pernah terpikir, orang tua itu berusia 94 tahun dan dia juga layak beremosi dan bertindak ikut perasaannya yg hampa.

    Bayangkan jika anda di tempatnya. Anda Perdana Menteri menteri - kiri kanan orang mendesak supaya serah jawatan. Anda tiada hak dan kuasa memilih anggota cabinet. Semuanya datang dari party komponan. Tapi bila anggota kabinat gagal perform, semua orang membalon anda, mintak dibuat reshuffle. Reshuffle...?

    Hahahaha...adakah Tun diberi kuasa, memilih yg terbaik ?
    Nak angkat Tok Pa pun, semua bising sebab dia katak lompat!!!!

    Di Mesyuarat terakhir PH, Tun was wacked by PKR & DAP - mintak dia lepas jawatan. Mereka berhenti wacking, mungkin setelah Tun tunjuk SD yg menyokongnya. Tetiba, halalintar membelah bumi, Mahyiddin tarik Bersat keluar dari PH, disregarding his advice supaya bersabar whilebdia buat negotiation dgn the idiots.

    Now, if u were in Tun's place, what would u do..... keep calm and senyum sokmo...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita boleh lambung, I pun boleh lambung dengan u Tun is very good 1000%..

      Tetapi PERLETAKAN JAWATAN adalah 99998% wrong Tanpa vissi Dan missi 48jam pemulihan semula.
      Now sudah tahap koyak..negara Akan koyak walau siapapun ambil alih termasuk Tun sendiri.

      The promblem cik minah and the gang tidak boleh terima hakikat itu..

      Walaupun Kita mengaku Tun silap itu tidak bererti sudah tewas..kebangkitan semula.

      Tetapi kalau Tak mau mengaku itu silap, sila terus beratapkan tempurung.

      Delete
  4. Sekarang Tun sudah letak jawatan. Semua orang marah lagi dan tuduh dia macsm-macam. Langsung terlupa, sebaik mana pun perancangan manusia, God Dispose. Manusia hanya boleh merancang tapi tak msmpu mengatur his future. Ini kerja Allah.

    Tun cuma seorang manusia. Dia cuba buat yg terbaik tetapi gagal memuaskan hati semua orang. Yes, U can please some people some times but impossible to please all the people, all the time.

    Berehatlah Tun. Biar orang muda ambil alih. Pedulikan apa yg mereka nak buat. Untung sabut, timbul. Untung batu, tenggrlam.

    Biarkan mereka melalui segala kesusahan yg pernah u tanggong. Tahu, Tun sayang bangsa dan tanah air tapi, macam seorang bapa, sooner or later u have to let them go. Biarkan kami matang melalui segala cabaran hidup. Time for you to rest dan tumpu perhatian, beribadah dan bermain dgn anak cucu. Pergilah bercuti keluar negara. Rest your mind. Biarkan Mahyiddin ambil alih, mengalas semua masalah yg tinggal. Allah ada....kami akan sentiasa berdoa, memohon rahmatnya

    ReplyDelete
  5. Betul tu cik Minah.. Kalau la saya jadi tun diusia sebegitu, saya dah x Fikir dah.
    Baik saya rehat Dan menikmati sisa2 usia yg masih berbaki. Duit dh byk. Buat apa nk Fikir. Lantak la nak jd apa dgn bangsa melayu. Janji hidup aku senang...
    Apa la orang tua yg bernam a tun ni. Tak payah nk sakit kan kepala dgn masalah orang lain.

    ReplyDelete