Saturday, December 29, 2018

ADA SESIAPA DI SINI YANG TIDAK MAHU JADI PM?

Adakah satu dosa dan satu kesalahan jika seseorang berusaha ke arah itu tanpa menggugat undang²..

Molek berfikiran terbuka dan berlapang dada... 

Sangat jelik KALAU Tun mahu KEKAL sebagai PM hingga PRU15, bukan dipertikaikan kelayakan dan kebolehan tetapi peluang mencorak Negara mesti diserahkan pada generasi muda dengan segera.

Sudah lewat JUGA bagi Muhyiddin, Anwar, Hadi, Lim Kit Siang, Mat Sabu, dan Mat Hassan... Enough, bosan.

Tolaklah yang muda² naik, memadai curah pengalaman dan kongsi ilmu.












37 comments:

  1. Setuju. Namun harus mereka ini:-

    1) bebas pemikiran pluralisme
    2) ASWJ
    3) Mempunyai rujukan dari ulama ASWJ yg muktabar (bukan ust artis)
    4) Khatam sejarah Tamadun manusia sejak dari NABI ADAM AS hingga ke Ilmu Eschatology kerana semua itu berkait.
    5) Tidak mempunyai sejarah HITAM
    6) Tegas
    7) BIJAKSANA
    8) Bukan kaki HIBURAN
    9) Memahami Protokol ziyonis.

    kalau setakat muda, Rafizi Ramli pn muda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Criteria di atas terlalu superficial dan terbukti menjurus pada hypocrisy. Ini kerana pentafsiran ikut culture bukan realiti fakta dan kebenaran. Only what where when yang dititikberatkan. HOW aspect selalunya disenyapkan atas sebab kurang ilmu.

      Perlu
      * Ilmu sains and technology
      * Ilmu mathematics and accounting
      * Proficiency in english
      * International relations
      * sincerity, honesty, integrity
      * good reader
      * calling a spade a spade
      * bukan kaki kelentong quote ini itu walau good oratoru
      * bukan sodomite, not involve with anak ikan
      * kalau boleh bukan.graduates from any country from middle east

      Wallahuaklam

      Delete
    2. SoDomy anak ikan kapla bapak ko....ko yg kaki sodomy

      Delete
    3. Ape pon kriteria yg paling penting mendapat persetujuan majoriti dan tidak pembelit.... Cukup mcm2 syarat kriteria tapi tak dipersetujui ramai dan pembelit tak guna jugak....huru hara jadinye..

      Delete
    4. 9:32 dan 2:24

      Kedua-dua kriteria kalian memang terbaik.

      Walaubagaimanapun, selepas Tun saya akan berpuas hati dengan orang yang memenuhi sifat di dalam pantun berikut :-

      Kalau mencari tempat mandi...
      Pertama teluk kedua pantai...
      Kalau mencari pemimpin negeri...
      Pertama elok kedua pandai...

      Apabila khalifah Muawiyah Bin Abi Sufyan dinobatkan sebagai khalifah selepas berlakunya penyerahan takhta oleh khalifah terakhir khulafa ar-rasyidin iaitu khalifah Hasan Bin Ali, khalifah Muawiyah telah memberi ucapan yang maksudnya ialah seperti berikut :-

      "Sekiranya kalian mencari seseorang yang sehebat Abu Bakar mahupun Umar, maka zaman kedua mereka telah berlalu. Mereka telah mati dan tidak akan kembali lagi. Aku bukanlah lelaki yang terbaik di antara kalian, dan aku tidak boleh dibandingkan dengan khalifah-khalifah lain sebelumku, kerana mereka adalah lebih baik dariku. (Sudah tentu ia tidak maksudkan khalifah Hasan Bin Ali yang masih muda dan mentah, dan naik takhta disebabkan kehebatan bapanya selain pertalian darahnya dengan baginda Nabi Muhammad saw). Walaubagaimanapun ketahuilah bahawasanya selepas aku, kalian tidak lagi akan mendapati mana-mana khalifah yang lebih baik daripada aku. Maka berpuas hatilah dengan aku sebagai khalifah ke atas kalian'.

      Ucapan yang amat benar. Khalifah Muawiyah Bin Abi Sufyan adalah yang terakhir di antara sahabat-sahabat besar Rasulullah yang mendapat tunjuk ajar secara langsung daripada baginda sendiri.

      Saya sendiri berpendapat hakikat perubahan zaman daripada zaman ar-rasyidin kepada zaman monarki tidak bermula dengan penyerahan takhta tersebut sebaliknya bermula dengan pemilihan Yazid Bin Muawiyah sebagai Putera Mahkota Kerajaan Umayyah. Muawiyah sendiri adalah perubahan zaman. Ia terima kekhalifahan sebagai ar-rasyidin dan kemudian ia juga yang menukarkannya kepada monarki.

      Umar Bin Abdul Aziz, Harun Ar-rasyid dan Sulaiman Al-Qanuni, sekalipun dinobatkan sebagai yang terbaik di dalam dinasti masing-masing, Umayyah, Abbasiyah dan Uthmaniyyah, kesemuanya tidak mencapai taraf sahabat seperti khalifah Muawiyah.


      Wallahu a'lam.

      Delete
    5. Walau mcmmna panjang pun john do berhujah, dia tetap juga kapla taek yg tak pernah lihat cermin akn kepalsuan dan kebohongan dirinya sndri...hehehe

      Delete
  2. Kalau malaysia betul2 hendak jadi negara bermaruah kalau boleh gantikan mufti2 seperti mufti perak pahang dan kelantan untuk membawa malaysia ke landadan yang diredhai Allah swt.

    Mufti perlu realiti fakta dan kebenaran bukan
    Mufti perlu buka mata seluas2nya bukan separuh tidur
    Mufti perli bersuara sebenar2nya bukan takut kehilangan kedudukan
    Mufti perlu dengar sejelas2nya bukan dengan persepsi separuh masak

    Kerana proactive better than reactive

    Contoh ketara....kes 1MDB

    Wallahuaklam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better tukar cara kau menjustifikasi mufti² yg kau sebut tu. Justifikasi kau berbau politik kepartian sedangkan tugas mufti melangkau bab² tersebut. Benarkan mereka bertugas mengikut keahliannya. Kalau kau mahir hal² agama, apa salahnya kau mohon utk menggantikan tugas mufti² yg kau maksudkan...ada berani?

      Delete
    2. Sebab kalau buka track record mufti2 yg saya sebut di atas mereka inilah betsifat political muftis. Mufti negeti2 lain jarang komen mereka nerbau politik.......

      Tak pwrlu tukar justifikasi saya sebab the silent malay muslims perfectly understand these 3 muftis.... politically aligned to previous regime. 1MDB issue is an example...you can profile tbeir comments since thd problem cropped up....

      Wallahuaklam

      Delete
    3. Mufti jawatan yg dilantik dan dibayar gaji oleh kerajaan...kerana gaji mupti tak berani libatkan diri perkara yg berkaitan orang politik....kecuali membodek seperti mupti pahang...

      Delete
    4. Pahang perak kelantan TERBUKTI MEMBODEK

      Delete
    5. Perlis ok. Tak membodek?

      Delete
  3. Cadangan nak tolak keatas pemimpin muda pon bagus tapi kena pilih yg berani berkata benar....kalau contoh yg admin bawak vedeo KJ nampak KJ hebat berkata2 tapi tak berani bercakap begitu seblm pru14... Seblm pru KJ dalah seorang pemimpin yg membodek najib dgn mengiyakan wang 2.6 billion dari sumber raja arab...

    Selepas tewas baru KJ berani cakap masalah umno kerana 1 mdb...

    Tak boleh di angkst jadi PM orang mcm ni....bermuka2...cukup setakat menteri...

    ReplyDelete
  4. Dua pendapat berlainan arah
    Dari parti yg sudah kalah
    Bekas menteri " Emdibi salah"
    Penjilat tegar " Emdibi menyerlah!"

    Jika ramai penjilat begini
    Main redah konon berani
    Emdibi dah buruk disana sini
    Angkara songlap laki dan bini!

    Dengan Lanun penjilat serasi
    Berapa banyak Lanun dah kasi?
    Penjilat kata satu konspirasi
    Sokong kuat umpama besi!

    Penjilat camni tak pernah malu
    Kulit tebal umpama kayu
    Sokong penyangak tak segan silu
    Satu dunia malu Melayu!

    Ini spesis tak peduli bangsa
    Hanya jawatan dia nak rasa
    Konon Melayu dia perkasa
    Melayu songlap "perkara biasa!"

    Anak Melayu menagih dadah
    Buang bayi tak sudah sudah
    Semua ini penjilat tak dedah
    Jawatan, dedak itu ditadah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak Melayu menagih dadah
      Kau pulak menagih taik
      Buat temberang tak sudah sudah
      Perangai kau serupa jondo nujum kepala taik.

      Delete
  5. Untuk angkat pemimpin muda dari umno kejawatan penting negara perlu satu tempoh masa untuk pencucian sikap dan minda bagi membentuk semula integriti...integriti mereka sudah rabak sejak bersama ketua prompak berjemaah...

    Pemimpin muda dari PH yg perlu di teropong dan di beri peluang sekarang....

    ReplyDelete
  6. Ambil iktibar juga, dlm tentera pegawai umur melebehi 35 thn yg dah berkahwin saja bolih command batalion yg ahlinya x lebih 800 org. Legasi tentera british. Nabi mohamad d lahirkan dgn cop d blakang tubuhnya akan kenabiannya. Dari lahirnya dia mmg nabi, tetapi allah swt hanya confirm kenabiannya bila umurnya mencapai 40 thn. Mengapa agaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umor 40 peringkat matang...sesuai memimpin dan mengurus...

      Polician yg muda ramai sudah menghampiri 40..

      Delete
    2. Saya dah melebihi umur 40 tahun. Nanti saya apply jawatan tu bila ia dikosongkan. Hehehe..

      Jangan marah ya, gurau ja.

      Delete
  7. [FELDA LKTP IS BROKE!!! New Economics Affairs Minister, Azmin Ali, finally admits the truth. RM9 BILLION losses 2013-2017, RM12 BILLION bank loans! https://www.malaymail.com/s/1705296/azmin-felda-broke-saddled-with-rm8b-debt-when-ph-took-over#.XB39BgYxyHY.twitter I warned everyone - Najib, Shahrir, Felda, UMNO/BN, PKR, DAP, Bersatu, Amanah, PAS - of this in my Dec 2017 and February 2018 blog posts: 1. http://donplaypuks.blogspot.com/2017/12/felda-loses-rm16-billion-in-eagle-high.html 2. http://donplaypuks.blogspot.com/2018/02/bombshell-felda-lost-rm44-billion-2013.html Then, based on the 2016 accounts, Felda's bank loans totalled RM9 billion. Now, it has ballooned to RM12 billion with Najib's forced RM2.26 billion acquisition of Eagle High Plantations from Indonesian crony Peter Sondakh. This disastrous "investment" which was bulldozed through by ex-Chairman Shahrir Samad is now worth a mere RM600 million, i.e., a write down of RM1.6 billion in less than a year! I am sure there is a very strong case for the government and Felda to sue Najib and Shahrir for dereliction of fiduciary duty, negligence and fraud vis-a-vis the Eagle High purchase. Why do you think Sondakh's personal jet was waiting to fly Najib and Rosmah to Indonesia for a "short holiday" shortly after GE14 in May 2018? Apa lagi you mahu, Mahathir/Lim Guan Eng/Azmin? Beyond that, with annual interest of RM500 million on bank loans of RM12 billion, (@ say 4.2% p.a.), like Tabung Haji (TH), Felda is in a very deep hole indeed. In short, it's up the deep shit creek without a paddle. And as sure as the sun will rise in the East tomorrow, Mahathir and his ex-UMNO right-wing cadres, as they did with the TH RM20 billion bailout, will ask us, the Rakyat, to bailout Felda. Well, they won't be so nice as to ask us for our permission. They will just ram through an ill-conceived (as with TH) rescue package whether we object to it and whether we like it or not. Azmin was due to table a long-awaited White Paper on Felda to Parliament last week, presumably outlining the rescue package. It was eventually withheld due to some legal concerns by AG Tommy Thomas. The true extent of Felda's catstrophe will be revealed once its 2017 accounts are published. Or, will the government mount a cover-up and not publish it, especially as there's more bad news due from the 2018 financials? This prompts me to once again ask Mahathir, Anwar, Nurul Izzah, Wan Azizah, Muhyddin, Khalid Samad, Mat Sabu, Bersatu, DAP, PKR and PAS, what many want to but dare not: 1. When not 1 cent of the benefits of TH and Felda went to non-Bumiputras - haj and other subsidies, high dividends, bonuses, etc - on what grounds is Mahathir now saying the rescue packages should be financed by Taxpayers via MoF/Treasury? 2. Why should the government not compel Bumiputra institutions such as Permodalan Nasional Bumiputra (PNB) and other Bumiputra funds to bailout TH and Felda? What is there in it for US? I mean also, how many bites of the cherry are purely Bumiputra institutions allowed before Mahathir and the government decide to bite the bullet and give failed experiments their due decent burials? They shoot damaged horses, don't they? Or, to put it in a tacky way: The road is long. When do I stop carrying my brother?] is good,have a look at it! https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158080969974502&id=580004501

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siasatan penukaran milik tanah felda hq di jalan semarak per citer?....senyap aje...mcm dah settle...Azmin tak pernah highlight citer tanah ni sejak sibok dgn pertandingan timbalan presiden...

      Delete
    2. Kita akan lihat rescue pakej TH melalui SPV akan ontongkan sape...

      Blm ade pihak ingin tahu ape bentuk rescue oleh SPV milik kementrian kewangan keatas aset TH yg telah di ambik alih selain dari keluarkan bayaran 20 billion kpd TH...

      Selepas pengumuman problem Felda keadaan yg sama mungkin berlaku...

      Sakit yg dialami oleh institusi untungkan pihak tertentu atas nama rescue?...

      PH dan umno nampaknye matlamat serupa saja cuma berbeza kaedah......

      Delete
  8. Hari ini, Menteri Kewangan mengumumkan pengecualian duti setem untuk pembelian rumah pertama di bawah harga RM300,000 seperti yang pernah dilakukan oleh kerajaan BN dahulu.

    Yang pelik ialah pengecualian juga diberi kepada pembelian rumah berharga antara RM300,000 hingga RM1 juta tetapi syarat ialah pengecualian duti setem ini HANYA dihadkan untuk pembelian dari pihak pemaju sahaja.

    Maknanya, jika pembeli rumah pertama ingin beli rumah sedia ada berharga antara RM300,000 sehingga RM1 juta dari pemilik yang lain ("secondary market") dan bukan dari pemaju, pengecualian ini tidak diberi dan perlu bayar duti setem.

    Kalau Menteri Kewangan tidak mahu dilihat berpilih kasih berat dengan syarikat-syarikat pemaju sangat, pengecualian ini patut diberi untuk pembelian dari mana-mana pihak dan bukan hanya dari pemaju sahaja.

    ReplyDelete
  9. Alleged implosion in PH actually was false alarm played by PH detractors to show disunity...misetably failed.

    Now suspected implosion within PKR is no longer a drama....it is for real.

    Azmin and gang get out before Anwar totally sidelines you anf your men/women.

    If majority of malaysians want an untainted successor to TDM please show concerted effort. Our lives would be ruined under an incapable leadet such as anwar. Appoint him as lecturer who only good at talking

    What are two aspiring leaders dping on morocco....to takeover premiership from TDM. Ukur baju sendiri sebelum bertindak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...kenape sampai suruh azmin kluar...kalau kluar nak pi mana?...nak duduk bawah ketiak boboi?...mahu ker azmin?...

      Perselisihan pendapat dlm pkr perkara kecil saja...carik2 bulu ayam...

      Tun madey pembelit no 1... Muhyideen pon mungkin tak berape lama lagi....dgn alasan kesihatan muhyideen akan disuruh letak jawatan supaya boboi jadi presiden Bersatu...kalo ade pertandingan boboi mudah di kalahkan...daddy kena tolong..

      Delete
    2. Kalau tun madet tidak pegang jawatan PM lagi ekonomi akan pulih...pelabor asing akan masuk mesia....manipesto untuk rakyat boleh dilaksanakan..

      Kelantan dan terengganu boleh ditembusi oleh PH....orangnye adalah anwar ibrahim

      Delete
  10. Pkr dibawah pimpinan anwar menang 50 kerusi parlimen...banyak jugak kerusi DUN...

    Bersatu dibawah tun mader menang besar 13 kerusi parlimen...kerusi DUN perak dapat 1 jeer...pas lagi baik...

    Jauh kepimpinan anwar lebih baik...
    2 penggal BN menangis tak dapat tawan selangor negeri terkaya...

    ReplyDelete
  11. Kalau mencari tempat mandi...
    Pertama teluk kedua pantai...
    Kalau mencari pemimpin negeri...
    Pertama elok kedua pandai...

    PM-8 Malaysia telah pun ditetapkan di dalam qudrah dan iradah Allah. Hanya kita masih belum mengetahui siapa orangnya disebabkan masanya belum tiba.

    Yang saya sangat yakin ialah ia bukanlah seorang bekas banduan pesalah liwat yang diampunkan.

    Selamatlah Malaysia.



    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi mampos lah dgn keyakinan ko tu...keyakinan ko bukan mestinye terjadi...prk PD ko dah temberang..hakikatnye ekonomi +atuh kerana tun madey tiada kemampuan...

      Delete
  12. BERSATU bertanding di semua kawasan kubu kuat umno, sebelum InI pkr tewas di smemua kawasan tersebut pada pru13.
    Sembang kena faham fakta.

    BERSATU tidak bertanding atau ambil alih kawasan yg pkr MENANG di pru13..itu juga fakta.

    BERSATU belum setahun masuk bertanding MENANG 13 parlimen, rekod terbaik

    KENAPA nak bandingkan dengan umno pas pkr dah puluhan tahun ditubuhkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo dah kuatdan popular bertanding dbulan pon mrnang...kalah tandanye blm diterima...fakta..

      Delete
    2. 9.07

      Inilah melayu dedak. Malas berfikir. 10% commission baru hidup. Pakai merz hari2 nak cari gelaran datuk...piirah

      Delete
  13. 907, fakta itu relatif, auta TU putar.

    Dedak dah terhenti, bodoh kamu masih berpanjangan

    ReplyDelete
  14. ya betul sapa yang jadi pengganti pm tidak begitu penting ... kelayakan ubtuk ganti pm tu mesti lah setara atau lebih hebat .. juga dia mestila besih dari rasuah etc dan skandel sex dan liwat dia juga mestilah seorang yang beragama... pecaya kepada tuhan..taat kepada raja dan negara.. faham perlembagaan.. hormat undang undang.. sikap dia sopan ..

    bukan main hentam kepala bapak kat orang yang lebih tua... marah wartawan.. dan ikhlas nak jadi perdana menteri sebab nak jafikan malaysia sebuah nergara yang berjaya

    ReplyDelete