Tuesday, December 4, 2018

DI MANA ZAHID DAN NAJIB, PUNCA TRAGEDI...

10 comments:

  1. Kalau buat kerja betul dr awal lagi dgn tidak menyokong pencuri penyamun, mungkin tak seburuk ini nasib utusan melayu. Sekarang pencuri penyamun pun dah tak mau tolong, buat dek aje selepas korang beriya-iya mempertahankan mereka. Bak pepatah nasi dah jadi bubur.

    ReplyDelete
  2. Itulah jdnya bila bertolong tolongan membuat kemungkaran. Ada sepuak lg bodo tak habis..nak jugak kamceng ngan geng penyamun..

    ReplyDelete
  3. A monk asked a man: “Giving you a fishing rod and 500 pounds of fish, which one would you choose?”
    The man answered: “500 pounds of fish."

    Monk shook his head and smiled: "You are too superficial. There is no more fish once finish eating. But, you can catch fish with the fishing rod and that last forever.”

    The man said: “You don’t understand. I can sell 500 pounds of fish for $2000. I will buy 10 fishing rods with $500. And then spend $500 hiring 10 people to help me fishing. I will donate $500 to the temple and spend the remaining $500 to buy a mahjong set and table. While playing mahjong with friends, I can supervise the workers, and then sell more fish in the market. You see, I can earn money, have entertainment and donate for charity at the same time.”

    Monk: “Oh…. Where are you from?”

    The man said: “Jho Low's hometown, Penang".

    ReplyDelete
  4. Umno Ade ramai ahli tapi ramai ahli miskin tak mampu beli utusan....yg kaye pemimpin dan kroni tapi tak beli utusan...

    Utusan melayu dikenali suratkhabar jkkk...ape yg ditulis dlm utusan semuanye dianggap benar....

    Utusan telah alami kemerosatan sejak tahun 98 lagi...pernah dilabel utusan meloya....dah ramai melayu boikot utusan kerana utusan jadi alat propaganda umno..

    Utusan dan tv3 lidah umno banyak habis duit bayar saman fitnah ...tu lah kuat buat berita fitnah...tak professional kerana menegakkan kebathilan...

    Sepatutnye pekerha utusan dah lama lari dari utusan seperti ku seman..

    ReplyDelete
  5. Kena tanya kerajaan knp beri tekanan supaya akhbar u.m tersebut bungkus. Tak payah pura² tanya di mana najib di msna zahid. Siapa pemegang majoriti akhbar tersebut dan siapa yg bekukan aset utk run akhbar? Inikah yg dipanggil bebas mengeluarkan pendapat dan pandangan? Org cina kata sohai!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petikan komen dpd pembaca akhbar cina berkaitan betapa sohainya LGE;
      Dalam satu tajuk berita dari Sin Chew Daily semalam bagi membalas gesaan MCA agar Lim Guan Eng meletakkan jawatan Menteri Kewangan, lalu Lim Guan Eng dengan angkuh menjawab, “masakan jawatan Menteri Kewangan nak diberikan balik kepada Najib ?”

      Maka banyaklah komen yang menghentam Lim Guan Eng.

      Saya ambil terjemahkan dua komen dari pembaca Sin Chew Daily.

      Komen 1 :
      Dahulu tak dapat nak buat perbandingan, mungkin difikirkan yang Pakatan Harapan akan membuat yang lebih baik. Namun setelah kamu dilantik sebagai Menteri Kewangan, saya merasakan yang Najib “banyak” lebih baik daripada kamu. Sememangnya dia (Najib) adalah pentadbir yang bagus, tetapi kamu Lim xxxx hanya digunakan oleh Mahathir untuk menekan masyarakat Cina. Hanya seekor ANJING di sisi Mahathir ! Lebih baik kamu letak saja jawatan ! Saya percaya adik-beradik Nga Kor Ming akan membuatkan lebih baik!

      Komen 2 :
      Sebusuk Najib pun tak sebusuk kamu. Sekurang-kurang Najib masih beri peruntukan RM30 juta kepada UTAR. Nilai Ringgit juga semakin meningkat baik, jika tak ubah kerajaan sudah tentu keadaan ekonomi lebih baik dari tahun lepas. Ron95, Diesel RM1.80 dan Ron97 pun tak sampai RM2.20.

      Delete
    2. Dua cina sohai beri komen mengampu Najib kamu dah teruja. Itu tunjukkan kamu 100 kali lebih sohai dari dua cina itu.

      Delete
    3. Yg penting dgn tumbangkan BN perompak2 dan pencuri2 dapat disingkirkan dari kuasa dan dapat di seret ke mahkamah...

      Delete
  6. Ramai rakyat tak tahu apa akan jadi pada negara jika kerajaan yg memerintah gagal melunaskan hutang yg terus meningkat jumlahnya. Hutang 1mdb sahaja sekian byk..ditambah tangungan bon bon jaminan kerajaan yg lain. Memang nampak macam tak takkan jd apa apa.. kalau najib bernasib baik...kalau tidak...spt harga minyak yg dah cecah bwh 50$ setong. Bayang kan apa akan jadi pada Malaysia ketika itu. Nak berhutang lagi? Suara sin ciew jelas sekali suara mca.

    ReplyDelete
  7. Tragedi bulan Mei 2018 terjadi pada Umno/BN.....saya melihat daripada 2 sudut yang sangat ketara

    1. Kelemahan Kepimpinan Paklah, kerakusan Najib menyamun khazanah negara tanpa segan silu dan kealpaan pemimpin2 melayu (especially MTU), muslim dalam umno.

    2. Kelemahan para agamawan yang sepatutnya bersuara menentang kemungkaran namun telah dibangsatkan dengan wang ringgit pangkat dan kuasa...terus diam membisu, pekakkan telingan dan butakan mata

    Setelah gagal dalam pru14...terus hilang pedoman. meracau. bertindak tak tentu hala. tiada jalan lain untuk menaikkan kemarahan melayu muslim kecuali menggunakan isu bangsa agama dan raja2. Dulu setiap kali ada kririkan terhadap kepimpinan umno terus dicop FITNAH. The agamawans condoned wrong doings....rasa salah dan berdosa langsung tiada

    timbullah isu ICERD, isu kuil hindu, PERKASA di instigated.....semua nak salahkan DAP, LGBT, PLURALISMA etc etc.....

    Namun
    ... siapa yang alpa....melayu muslim umno bukan DAP
    ... siapa menyamun.... pemimpin melayu muslim bukan DAP

    Saya pun melayu muslim yang lahir pada tahun malaya mencapai kemerdekaan namun saya tak dapat dibodohkan oleh melaayu muslim umno
    Saya apolitical keran benci cara umno bertindak sejak paklah dipermainkan oleh Fourth Floor Boys dan Najib being fused and fooled by jho low. Walaupun tahu ianya salah najib terus tumpang sekaki, tanpa kuasa tak mungkin 1MDB tercetus sebegini rupa dan membawa tragedy kepada umno/bn dan negara. Melayu islam dan raja2 dijadikan modal untuk kembali berkuasa....namun new malays and muslims are not buying this type of game any longer....wallahuaklam

    ReplyDelete