Saturday, December 8, 2018

ISU BAYARAN BALIK PINJAMAN PTPTN ADALAH ISU UTAMA MASA HADAPAN SEIRING DENGAN ANTI KORUP

Cadangan penyelesaian mesti bukan datang dari satu pihak Yang bermotif pungut HUTANG semata mata tetapi lebih kepada realities kehidupan yang berhadapan dengan kurangnya peluang pekerjaan Dan kos Sara HIDUP yang terlampau tinggi terutama di bandar berbanding dengan Pendapatan Isi Rumah.

Format PINJAMAN PTPTN juga wajar dikaji semula dan tabungan minima wajib  harus bermula di usia AWAL...

Konsep insurance pendidikan boleh digunapakai dan disesuaikan supaya pembelajaran peringkat tinggi dibiayai.
Ia  perlu dikendalikan secara non profit.

Premium atau simpanan ini jauh lebih rendah berbanding dengan kadar BAYARAN BALIK pinjaman atas format pinjaman sekarang.

Tiada ISU HUTANG selepas tamat belajar.

Duduk bersama antara semua pihak dalam merungkai ISU sangat diharapkan.

19 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    3. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    4. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Hutang wajib dibayar. Yg menjadi masalahnya cara Wan Saiful mengendalikan isu ini tanpa mengambilkira realiti semasa. Mujur ada pemimpin PH yang prihatin. Kalau BN yg handle kompom budak2 yg baru grad, belum ada kerja, dah kena blacklist utk ke luar negara. Syabas pemimpin PH!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kompom lutut ko. Yg kena blacklist tu yg culas nk byr hutang. Tak bagi status semasa kpd ptptn, dh kerja ke, masih tanam anggur ke. Masing² sorok status utk elak byr hutang. Kalau tak mampu atau kurang mampu, masa tu kan boleh runding dgn ptptn. Byr rm50 sebulanpun boleh jika benar² itu yg termampu. Ko ni main bedal tak tau duduk perkara. Aku bekas peminjam, so aku tau la apa yg berlaku. Siap dpt rebat lg.

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. komen biar beradab:
    relevan dengan tajuk
    guna huruf kecil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macai kurang ajar kerana kaciwa umno dan pas tumbang..tak ade harapan akan bangkit lagi..

      Delete
  5. Dari beli insurans yg hanye untungkan tokey insuran ade baiknye kerajaan galakkan tabongan dlm amanah saham didik...perluaskan tabong amanah saham didik...jangan terhad seperti sekarang....wang ini hanye boleh dikeluarkan selepas 18 tahun untuk pendidikan peringkat tinggi...

    Yg miskin kerajaan bagi subsidi dlm tabong ni

    ReplyDelete
  6. Yg bergaji 2000 kebawah layak dapat bantuan sara hidup brim....potong bantuan ni untuk bayar hutang ptptn...

    Yg layak bayar income tax wang yg bayar incometax masukkan ke tabong bayaran ptptn...

    2% gaji elaun bulanan wakil rakyat dipotong untuk bantu bayar hutang ptptn...gaji dan elaun wakil rakyat terlalu lumayan...

    Perkara mudah di kusutkan oleh kerajaan ph...nak buat kereta nasional ke3 yg tak berpaedah...

    Proton sudah bebankan rakyat...

    ReplyDelete
  7. Kalau bebal tak tahu mekanisme mana nk guna pakai bagi pungut hutang ptptn, gunalah mekanisme kerajaan lama. Tambah baik mana yg patut. Bukan buang semua buat yg baru konon pandai. Jangan malu mengaku bebal dari tunjuk bodoh sombong tapi menyusahkan orang. Ikhlas tanya, buruk² kerajaan bn dulu, takde satu apapun yg baik utk dicontohi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekanisme blacklist peminjam utk keluar negara ke?

      Delete
    2. Ada sikit bongok ko punya soalan. Kan aku dh tulis tambahbaik mana yg patut. Yg tak elok ubah kpd yg terlebih elok. Saja tanya, nk byr ptptn tak mampu tp ada hati nk pegi oversea. Atas sebab apa, bgtau dan berunding la dgn ptptn.

      Delete
    3. Nak pergi oversea boleh pulak
      Nak bayar hutang 50 ringgit sebulan cari alasan
      Yg kerajaan lama buat dah ok, cuma tambah baik je.
      Apa laa bodoo buat kerja.

      Delete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. REMOVE KALU BACK UP CG
    ...

    INI PUN KENA DELETE... KIKIKI PANEH MONTOT LAE TEWWWW...!! KIKIKIKI

    ReplyDelete
    Replies
    1. CG lagi teruk...dia suka komen orang meroyan gila maki hamun dan mencarut.....komen yg kena batang hidong kena delete..

      Puak umno tak berakhlak..

      Delete

ZAHID BAKAL TERKONTENG KONTENG

Sembang dah sembang, cakap dah tinggi.... Jangan lepas ni jadi sekadar sembang kosong syok sendiri .. Ada baik letak jawatan, kurang kan kon...