Tuesday, December 4, 2018

PULAU KUKUP, STATUS MANA YANG LEBIH TERJAMIN SELAMAT: SULTANATE LAND OR NATIONAL PARK (GAZETTED)


16 comments:

  1. Do not listen to unintellectual individual. We do not support him our future king......

    ReplyDelete
  2. How can the royl family do that? Don't we have laws and regulations as per land matters? I thought its the rakyat and their representatives are the ones to make that kind of decicion. Habihlah Melayu, Bugis sapu semua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rulenya mmg tanah tu kerjaan johor punya.. kerjaan johor tu sapa..

      dah dia punya tanah dia punya pasal la..

      Delete
    2. Kerajaan berbeza dari sultan...sultan tidak ada kuasa eksekutif memerintah ikut perlembagaan...

      Kerajaan di pilih oleh rakyat..

      Delete
    3. bangangnya.... kesultanan johor satu dari institusi kerjaan lah bahalol

      ko baru duk malaysia ke apa..tak paham konsep demokrasi kat malaysia dan raja berpelembagaan.

      ko ingat ni negara republik ke..

      Delete
  3. Dahulu semasa Tanah Malaya mengamalkan 'monarki mutlak', hakmilik hartanah semuanya dimiliki oleh Raja yang Memerintah sesebuah negeri.

    Disebabkan prinsip inilah kesultanan Johor dengan sahnya telah menjual Singapura kepada British dengan bayaran one-off. Hari ini Singapura bukan sahaja bukan sebahagian daripada Johor, bahkan ia juga bukan sebahagian dari Malaysia.

    Kini Malaysia tidak lagi mengamalkan pemerintahan monarki mutlak, kecualilah apabila darurat diisytiharkan.

    Mujur juga Malaysia tidak lagi mengamalkan monarki mutlak dan demikian Tun M berjaya selamatkan Forest City daripada menjadi 'negara orang di dalam negara kita'.

    Walaupun saya anak negeri Pulau Pinang, tetapi saya adalah seorang monarkis yang pro sitem beraja. Pun begitu tidak bermakna saya mesti bersetuju sahaja dan tidak dibenarkan berbeza pendapat dengan seorang Raja.

    Untuk kes Pulau Kukup ini saya berpendapat kedudukannya sebagai Taman Negara adalah lebih baik dan lebih selamat berbanding sekiranya ia menjadi 'tanah kesultanan'.

    Setiap negeri di dalam Persekutuan Malaysia adalah sebahagian daripada wilayah negara ini, maka setiap rakyat Malaysia berhak mempunyai pendapat di dalam sesuatu perkara yang berlaku di negeri lain, dan sebarang kata-kata seperti 'jangan masuk campur di dalam urusan negeri kami' adalah tidak relevan di dalam persekutuan ini.

    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. John Doe,

      I thank Allah swt that I was born in a state without a raja like you.

      Delete
    2. Fungsi utama sultan dan raja melindongi perlembagaan dari dipinda sesuka hati..

      Ade 5 perkara dlm perlembagaan negara tidak boleh dipinda tanpa restu majlis raja2 termasuk hak melayu dan islam

      Delete
  4. Ape makna tanah kesultanan?....ape beza tanah kerajaan dengan tanah kesultanan?....

    Kenape tak menjadi tanah hak kerajaan?..

    ReplyDelete
  5. SELEPAS TABUNG HAJI, KINI SATU LAGI PENDEDAHAN RAFIZI DIBAWA KE MUKA PENGADILAN

    Minggu lepas, FGV memulakan tindakan undang-undang untuk mendapatkan kembali jumlah yang diselewengkan bekas CEO (Datuk Mohd Emir Mavani Abdullah) dan bekas pengerusinya (Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad).

    Ini bersabit pembelian kondominium mewah di Troika, Jalan Ampang.

    Saya telah mendedahkan perkara ini, lengkap dengan salinan perjanjian jual beli, sejak 18 Mei 2016 lagi (lebih dua tahun lalu). Maklumat lengkap ada disiarkan di laman blog saya:

    https://rafiziramli.com/2016/05/apa-kegunaan-dua-kondominium-mewah-milik-fgv-berharga-rm8-4-juta-pada-masa-prestasi-fgv-masih-mengecewakan/

    Semasa saya mengupas dan menyiasat penyelewengan seperti ini, banyak sahabat-sahabat dari sebelah PAS dan UMNO yang tidak berminat pun.

    Kalau yang PAS, mereka mengambil sikap “bersangka baik” yang keterlaluan atas alasan mengamalkan “politik matang sejahtera” (PMS) sehingga tidak percaya dengan pendedahan-pendedahan sebegini.

    Alasannya, politik saya dan PKR terlalu menyerang sehingga menghuru-harakan.

    Kalau yang UMNO, mereka menyifatkan semua ini fitnah. Mereka tutup mata dan akal walaupun fakta-faktanya jelas terpampang.

    Akibatnya, penyelewengan wang rakyat dibiarkan berterusan demi kelangsungan politik. UMNO untuk kekal berkuasa, PAS pula yakin berkawan dengan UMNO akan memberinya kuasa.

    Alhamdulillah, kini setiap satu pembongkaran saya itu mula dibawa ke muka pengadilan.

    Kita boleh berbeza pandangan politik dan bermain politik itu dibenarkan. Mengkritik dan menyerang lawan sehingga memaki hamun (seperti yang dibuat penyokong PAS dan UMNO kini) adalah pilihan masing-masing

    ReplyDelete
  6. Only fools believe unintellectual individual

    ReplyDelete
  7. P.PINANG PLACE OF BORN JON DOE HANAT
    NO WONDER TRAITOR BLOOD INSIDE DIA NIH
    UTARA NI RAMAI DARAH PENGKHIANAT
    RAMAI UTARA PENGKHIANAT DAP BABI YAHUDI
    ISLAM MADANI YG DI BAWA GAY JUBO LGBT
    HANAT MELAYU NI & AGAMA ISLAM DILACURI


    ...JON DOE NI DARI ZAMAN FRANCIS LIGHT LAGI DARAH PENGKHIANAT DAH ADA ... KENA GORENG DUAM NAK SERANG ... BRITISH DAH KAWTIM DNG SIAM SERANG KEDAH... AKHIRNYA P.PINSNG BAGI BUTA KAT INGGERIS... KEDAH LAMA BLOOD SEMUA DARAH PENGKHIANAT MELAYU ISLAM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini semua salah Dap...umno nak jerjasama dgn Dap pon salah dap...

      Umno tipu melayu pon salah Dap..

      Delete
  8. Yang goyang MB Pahang sekarang bukan MB Perak. Sabit kes rasuah rokok pada orang Asal. Ada kemungkinan hilang kelayakan ADUN jadi macam MP Cameron sebab kes sudah sabit rasuah. Tinggal bergantung kepada rayuan semata-mata.

    Boleh sudah kemas barang dalam pejabat nak ganti MB baru.

    Umno dan rasuah ...

    ReplyDelete
  9. Henti buli penduduk Kuantan, Fuziah beritahu Lynas

    Nur Hasliza Mohd Salleh - December 5, 2018 4:03 PM
    207
    Shares

    Fuziah Salleh (bertudung) bersama wakil rakyat Pakatan Harapan mengadakan sidang media di lobi Parlimen hari ini.
    KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh menggesa Lynas Malaysia berhenti “membuli” penduduk setempat, susulan laporan pengurusan sisa buangan syarikat nadir bumi itu yang dikeluarkan semalam.

    Katanya, sisa buangan Water Leached Purification Residue (WLP) yang selama ini tidak dibangkitkan Lynas, akhirnya terbongkar dalam laporan terperinci Jawatankuasa Eksekutif Penilaian Operasi Lynas Advanced Materials Plant (LAMP).

    “Sudahlah Lynas, sudahlah. Berhenti buli kami!” katanya dalam keadaan sebak di lobi Parlimen hari ini.

    “Di situ ada manusia, kanak-anak, perumahan, air bawah tanah, pokok-pokok, binatang, sungai dan laut. Bukan itu sahaja, nelayan-nelayan yang mencari makan dan nafkah juga di situ.

    “Sisa buangan itu tidak harus berada di situ. Pada hari ini, dapatan daripada jawatankuasa pemantau mendapati lebih daripada 1,000 nikel dalam air bawah tanah di Kuantan.”

    Jawatankuasa Eksekutif Penilaian Operasi LAMP dalam laporannya setebal 203 muka surat yang dikeluarkan semalam mencadangkan Lynas menyediakan kemudahan pelupusan kekal (PDF) untuk menguruskan 2 jenis sisa buangan utama, iaitu WLP dan Neutralization Underflow Residue (NUF) dengan segera.

    Dulu umno janji lynas selamat bila dibantah....radoiaktip benda yg tak nampak...kesannye cepat merebak hingga anak cucu....

    ReplyDelete