Friday, December 21, 2018

RAKYAT MENUNGGU MENTERI KEWANGAN YANG LEBIH BAIK DARI LIM GUAN ENG..

DAP failed, Lim Kit Siang gagal..

Lim Kit Siang hanya pandai cakap,  lari dari tanggungjawab apabila tolak sertai kabinet?

Majoriti manifesto PH tidak dapat dilaksanakan kerana Menteri Kewangan sekarang tidak terampil dan mampan mengurus sumber kewangan.

30 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Ketua kabinet kerajaan adalah DKK tun mahdey...DKK yg arahkan lge buat buat itu dan ini....menteri jewangan dibawah kawalan PM...menteri gagal pm lah yg gagal..

    ReplyDelete
  3. Dividen ASB paling rendah, KJ salahkan 'flip-flop' kerajaan

    21 Dis 2018, 3:10 petang (Dikemaskini 21 Dis 2018, 3:11 petang)

    A A
    Pulangan paling rendah Amanah Saham Bumiputera (ASB) yang diumumkan hari ini mempunyai kaitan dengan keyakinan pelabur dan tindakan kerajaan, kata Khairy Jamaluddin.

    “Perkara yang terjadi ini adalah berkait rapat dengan keyakinan pelabur, baik dari dalam atau luar negara.

    “Ditambah dengan banyak tindakan u-turn (pusingan u) dan keputusan flip-flop (bolak-balik) oleh kerajaan hari ini, ia hanya memburukkan lagi keadaan,” kata anggota parlimen Rembau.

    Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan 6.5sen dan bonus 0.5 sen seunit ASB untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember.

    Kadar itu, mengikut Khairy, paling rendah semenjak penubuhannya pada Januari 1990.

    Dalam kenyataan hari ini, Khairy berkata rakyat Malaysia masih belum jelas berkaitan pelan jangka masa panjang atau pakej rangsangan ekonomi yang akan dilaksanakan kerajaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dahsyat kerajaan pimpinan tun mahdir...ASB milik melayu...bila melayu nak tumpang senang kalo dividen ciput...

      Buat ape parti melayu yg kuat kalo pimpinan parti aje yg buncit perut..

      Zaman anwar mentri kewangan dulu ASB boleh bagi lebih 10 %..

      Asb entiti yg besar tapi bank rakyat boleh bagi dividen lebih 10%...

      Elok kekalkan DKK jadi pm lebih lama...bertambah kaye kroni dan anak2 dia....

      Delete
    2. Syukur.... Walaupun hanya sekitar 7%, tp Malaysia masih aman. Terimakasih kerajaan!!! I love PM.

      Delete
    3. Ayat klise si melayu bodooh naif yg sering kena belit .

      Delete
    4. Saya juga bersyukur. Sekurang-kurangnya, kenyataan dividen jelas dan terang 6.5%+5=7% bukan 8% tahun lepas walhal cuma 7.25%.Dividen hasil keuntungan bukan duit caroman pelabor mcm Tabung Haji. Harap tahun depan ekonomi akan lebih stable. Share market tak flip-flop. Takda orang songlap duit lagi. Pelanor akan jadi lebih yakin. InshaAllah

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Jangan sembang lebih-lebih KJ,, pulangkan wang Negara RM100juta yang kononnya hilang sewaktu beliau menjadi kementerian Belia dan sukan.....!!

      Delete
  4. Dah dijangka DKK tun mahdey tak mampu bagi dividen yg lebih baik kerana putarbelitnya...

    Lepas ni kwsp dan TH plak....merana melayu kalo bagi DKK ni pegang PM lebih lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersyukurlah... Walau pun tak byk tp ada. Tak macam kat negara2 lain. Terima kasih kerajaan.

      Delete
    2. Patutlah indonesia vietnam singapore tak aman...hari2 rusuhan..

      Delete
    3. Kalau Si musibat Najib masih jadi PM maka satu Sen haram pun tak merasa.

      Delete
  5. Ini menunjukkan tahap ekonomi negara bawah pimpinan tun mahdey...bertambah lemah..

    Bank dunia turunkan lagi anggaran KDNK tahun depan kepada 4.7% sahaja...

    Tun mahdey akan jadikan malaysia harimau kertas asia...

    Cara pemikiran tun mahdey sudah tidak sesuai lagi di era baru...

    Memang patutlah rating tun mahdey makin menurun...tak boleh dipertikaikan lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walau pun rendah, saya bersyukur dan bangga jadi rakyat Malaysia. Terimakasih PM

      Delete
    2. Nasib baik melayu bodooh mcm ni tak ramai..

      Delete
    3. Mungkin kerana umurnye yg sudah lanjut menghadkan keupayaan pemikiran yg tajam dan strategic... Tisda idea2 baru yg bersesuaian dgn perkembangan global..

      Delete
    4. Errr... Bukan ke kerajaan suruh rakyat sentiasa bersyukur? Kenapa tiba2 pulak marah.. Alamakkkk... Lupalah bro. Kerajaan dah bertukar. Patut oun ramai marah bila aku cakap syukur.... Kikikikiki

      Delete
    5. Ini semua gara-gara Najib dan Rosmah mentekedarah duit Negara dan Rakyat hingga licin.........!!

      Delete
  6. Sumber kewangan bukan terletak di bahu mentri kewangan saja...menteri kewangan mengawal dasar2 kewangan ...

    Peningkatan Hasil negara terletak kpd menteri ekonomi dan menteri perusahaan utama

    ReplyDelete
  7. Tun mahdey sudah tidak sesuai lagi menjadi pm malaysia...ekonomi makin merudum...tiada lagi idea baru untuk tingkatkan ekonomi...dia hanye handal putarbelit ajee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau sorang yang kata tak sesuai. Org lain ok jer. Jeles le tewwwww...
      Kikikikiki

      Delete
    2. Yg bodooh memang setuju dgn kaki putarbelit...

      Delete
  8. Kuat mana pon larti yg menerintah tapi ekonomi merudum tidak akan membawa mansfaat kpd rakyat dan negara....majoriti marhaen melayu yg sengsara...

    Harga baju sekolah dan baju sukan telah meningkat 5 ringgit sehelai....telor hanye turun 2 sen

    ReplyDelete
  9. BNM's international reserves dip to US$101.4b at Dec 14

    KUALA LUMPUR: Bank Negara's international reserves declined by US$600mil to US$101.4bil as at Dec 14, 2018 compared with two weeks earlier

    ank Negara said on Friday the international reserves were sufficient to finance 7.4 months of retained imports and was one time the short-term external debt.

    The foreign reserves had declined from the US$102bil on Nov 30. The reserves then were sufficient to finance 7.5 months of retained imports and were one time the short-term external debt.

    The main components of the international reserves were foreign currency reserves (US$95.6bil), International Monetary Fund reserves position (US$900mil), Special Drawing Rights (SDRs) (US$1.1bil), gold (US$1.5bil) and other reserve assets (US$2.3bil).

    Read more at https://www.thestar.com.my/busines

    ReplyDelete
  10. Susut usd 600 juta ato RM 2.4 billion tu banyak mak ooi..

    ReplyDelete
  11. Dr Mahathir arah saya dedah - Lim
    BERNAMA

    MENTERI Kewangan, Lim Guan Eng menjelaskan bawah pendedahannya berkaitan skandal kewangan 1MDB serta skandal lain adalah arahan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

    Beliau turut menjelaskan tidak mempunyai kuasa untuk memberi arahan kepada menteri lain bagi mendedahkan skandal kewangan yang berlaku kerana ia terletak dalam bidang kuasanya

    ReplyDelete
  12. PH dah bergolak
    tunggu nak mampos je

    jelaslah Allah SWT akan tunjuk siapa benar siapa salah

    DSN tetap terbaik

    ReplyDelete
  13. Kah kah kah, kalau vegitu pandai, nasihatkan semua mat rempit bejerjs keras jangan hanya tunjuk bermotor tengah malam

    ReplyDelete
  14. Tajuk mcm cubaan Tebas laluan utk Piji ker ni?
    Jgn bagi nampak sangat...kantoi nanti.
    LGE the best FM utk keluarkan Malaysia dari kemelut hutang samun lahanat2 klepet UnnoBn, bersama penyokong mereka PAs.
    Piji boleh tunggu turn dia.

    ReplyDelete