Tuesday, December 11, 2018

SKANDAL RASUAH DI MALAYSIA WAJAR DIBUAT TUGU PERINGATAN SEBAGAI BAHAN SEJARAH DAN DAYA TARIKAN PERLANCONGAN

Ia wajar menjadi ingatan bahawa rasuah hanya merosak ugama bangsa dan negara.

Negara terjebak kepada keberhutangan yang tinggi dan negara mampu terjual terjajah kepada negara asing.

Malah isu rasuah telah mengakibatkan sebuah empire kepartian berasas Melayu tumbang di PRU. 
Gagah perkasa di Puterajaya akhirnya mengemis di jalanraya.

Rasuah juga menjadikan rule of laws diputarterbalikan untuk kepentingan puak dan menghalalkan cara.

Hukuman boleh dikenakan kepada yang terlibat tetapi memulihkan imej dan maruah negara mengambil masa yang agak lama.

Kerugian atas rasuah ini sangat besar dan daya tarikan perlancong boleh dijadikan asas dan sumber ekonomi menampung semula kerugian.

Pelancong dari China tentu nak tahu setakat mana mereka terlibat. Pelancong antarabangsa, America, Australia, Swiss, Singapura, Arab tentu juga akan MENARIK pwrhatian mereka.

Jangan lupa tugu kapalmewah equaminity Dan filem lucah, beg TANGAN Dan segala mak nenek harta rampasan. Bangunan LUTH Yang senget dikerjakan Dan felda Yang botak Padang jarak Padang terkukur.

Apakah kita lebih suka mengambil sikap  melupakan episod ini begitu sahaja tanpa tugu peringatan pengajaran kepada generasi akan datang?

24 comments:

  1. Termasuklah skandal2 rasuah dan salah guna kuasa atok kau dulu yg memerintah 22 thn ye...jgn lupa.

    ReplyDelete
  2. Kes TH ni pelik...
    Tiba2 ada deficit..
    Lepas tu kata dh settle, dan hibah 2018 boleh byr..
    19.9 bilion nk dipindah ke SPV dibwh menteri kewangan...
    SPV akan uruskan aset & liability 19.9 billion tu...
    Katanya, bila SPV bangkrap, syarikat induk (TH) tak akan terjejas.
    SPV kemudian akan menjadi mikik kerajaan..

    Ini mcm cuba mencuri duit TH oleh kementerian kewangan cara halus dgn buat kenyataan bohong tentang deficit dan kononnya skrg nk kurangkan liability atau nk seimbangkan akaun..
    Bahaya!!!!!

    ReplyDelete
  3. Ini keeja DAP untuk menjarah duit bagi mndapatkan duit utk belanjawan negara yg kalau ikutkan tak tahu dari mana kerajaan nk cari duit...next year angaran pendapatan dari GST ialah 50 billion....skrg gst dh tak ada. SST mungkin hanya boleh collect 20 billion...30 billion mn nk cari?
    Tu yg nk rompak petronas, curi dari tabung haji....dan byk lagi penipuan oleh menteri PH yg mangkuk

    ReplyDelete
  4. Percayalah.....
    Skandal yg di hebohkan e.g. pasal hutang negara, tabung haji, felda etc hanyalah alasan yg dicipta dgn bantuan pakar2 dlm parti rasis tu untuk merompak dan merosakkan institusi melatu dinegara ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.
      .. institusi maa laa uuu MELATU melayu dinegara dinegara ini.

      Ini shj kebenaran mutlak spt kata 224

      Delete
    2. Percayalah... Apa yang nak dipercaya. Kalau anda kata hutang itu cuma alasan yg diada2kan, sila kemukakan bukti. Bawak mana2 Melayu yh pakar dan tunjukkan ke seluruh dunia yang cina kapir tu salah. Jangan setakat ckp suruh percaya, tp bukti ke laut.

      Delete
    3. Kalau kepala dh penuh dgn taik DAPigs, apa bukti pun buang kat laut. Janji perut ko kenyang boleh bayar bil hutang rumah kereta duk senang dlam rumah flat tengah bandar makan taik harbi pon takpa. LGBT ko bela, icerd ko sokong, peliwat ko nak angkat jadi PM. Harbi "report silap titik perpuluhan" ko angkat jadi pemimpin.

      Delete
    4. Apa bukti pun buang kelaut!
      Sebiji macam ag pandi bukti depan mata pun boleh ckp no kes...hehehe

      Delete
  5. Ingat apa Lim Kit Siang pernah cakap pasal madey dulu????

    Skrg LKS senyap sbb mungkin ada deal dgn madey...tapi madey kena jadi boneka DAP. Telok madey LKS dh pegang kot...

    Itulah bahayanya bila kawan dan musuh bekerjasama...mesti ada deal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibgat apa pesanan TGNA dan Fartwa Rabbi Eddy pada Umnu...dolu dolu.

      Delete
    2. Kepada org melayu islam..
      Bukalah minda...
      Kita skrg sedang ditindas dan ditipu...
      Kalau PH tak tahu nk tadbir ekonomi negara, pls turun...
      Jgn hancurkan negara...dgn segala mcm penipuan dan kebodohan kamu...
      Ekonomi teruk skrg ni...LGE buat bodoh dan tak ada langkah2 nk rangsang ekonomi....
      Cara dia senang ajer...."merompak" duit petronas dan TH...

      Delete
    3. Pls turun... Merayu nampak bro? Dah keputusan dedak ke?kahkahkahkahkah....

      Delete
  6. Melayu muslim masih in denial state dan salahkan orang lain. Mereka lupa pemimpin politik mereka tidak beramanah. Pemimlim agama lacurkan agama. Jari2 in denial mode. Terus berfantasi berauta dan berkepalsuan...

    Susah apabila wang ringgit adalah raja...bangsa agama dan negara terhadai

    ReplyDelete
  7. Mesia bole menang mlm tadi tapi atok lidah bercabang fitnah jijik datang stadium mesia hampir kalah... aura fitnah jijik membawa hingga ke padang..

    next game jangan bagi si lidah bercabang ke sdadium mesia boleh menang...

    tunggu 2nd round.. mesia menamg klu lidah bercabang tak hadir...haaahhh jon doe sila tepukkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KD, jangan lupa syorkan juga tugu macai bahlol. Kalau boleh yg krom. Biar dari jauh jelas nampak kebahlolan dia tu. Kuikuikuikui

      Delete
  8. Bila kena berlepuk lepuk di muka..masing maaing jd gila meroyan. Tahniah KD..entry yg mantop terbaik.

    ReplyDelete
  9. Ajees dahi lebam kantoi main telo dlm kocek..kah kah kah..betul punya kelako puak umno.

    ReplyDelete
  10. KD
    Tolong syorkan juga pembinaan tugu utk menteri2 PH yg bengong bahlol dan bodoo spt yg kau senaraikan sebelum ini.
    Tapi yg paling mustahak jgn lupa di tugu tu ada nama 3 ekor menteri paria tu. Yang menteri2 lain tu menteri kewangan, menteri sukaneka, menteri pertahanan, menteri kasut hitam & menteri lgbt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah KD, kat sini ada sorang layak utk dipertimbangkan tugu krom. Kuikuikuikui

      Delete
  11. Piala AFF Suzuki Vietnam pusingan ke-2 Malaysia menang sekiranya si lidah bercabang fitnah jijik tidak hadir ke stadium ... kita tunggu second round nanti... kite tengok ajer hujung minggu ni panji hitam akan berkibar di stadium nanti...!!!

    kikikikiki..!!!!!

    Mlm tadi Mesia boleh menang kalau si lidah bercabang kaki fitnah jijik tak datang stadium. ...


    karma fitnah jijik lidah bercabang membawa sampai ke sokan negara..kikikikiki....!!

    ReplyDelete
  12. kesian puak ni, berteori bodoh, tahyul...teruskan jadi kerajaan jalanan

    ReplyDelete
  13. Woi DBKL PDRM !!! apa ko tak keluar permit ka apa nii!
    Aku masih kat tepi muzium kain Dataran , tak ada sapa pun turun HIMPUNAN ICURI TOYOL HITAM. Ini mesti angkara DAP block penyatuan suci UmPas.
    Pentas Lori ikan pancit pun dah tunda pergi.
    Kelibat Eddy dgn Wak tak ada pulak. Tapi dengar azan , suara mcm Artis Kibarom berduit dgn Wangjadi Busuki.
    Ramai yg berak kat rel keretapi dah blk. Silap tarikh ker ni?
    Takan lah hal besar wang makcik toreh sg mekong, serambu hilang rm4.1 B nak ambil mudah.
    Ini hal Maa Laa Uun Isley ni. Mana maruah !!!
    Apa?! Nabi Arul kna tangkap !!?
    Ohhh tidak !! Ini mesti sebab menteri mentah jugak!
    Bas dh sampai, balik dulu, roger n out.

    ReplyDelete
  14. Masukkakn sekali skandal forex BNM, skandal Perwaja Steel, skandal pembelian MAS melebihi harga pasaran, perjanjian tol dan IPPP yang berat sebelah.
    Jangan buat-buat lupa pula!.

    ReplyDelete