Friday, January 4, 2019

APA KOMEN TMJ? PEDAS DARI MUKHRIZ..


http://kedahlaniie.blogspot.com/2019/01/mukhriz-jika-mahu-akhyar-rm1-pun-kita.html



# alhamdulillah sejak komen ditapis, kaki merapu malas memberi komen, blog ini tidak kejar popular dan rating...memadai sedikit komen, tapi kualiti.

16 comments:

  1. Kempen burukkan raja-raja sudah bermula
    Firdaus Muhammad
    4 Jan 2019, 6:38 pm (Dikemaskini 4 Jan 2019, 6:46 pm)

    A A
    ULASAN | Sudah banyak spekulasi berkeliaran berkenaan isu peletakan jawatan Yang di-Pertuan Agong dan pelantikan YDPA yang baru.

    Macam-macam teori yang dikongsi oleh netizen, lebih-lebih lagi berkenaan tindakan Tun Mahathir untuk mencampuri urusan Majlis Raja-Raja dalam memilih YDPA yang baru.

    Mengikut senarai pemilihan, Sultan Pahang layak menjadi YDPA seterusnya diikuti oleh Sultan Johor dan Sultan Perak.

    Namun terdapat berita yang mengkhabarkan bahawa Sultan Pahang tidak berminat untuk menjadi YDPA dan tentunya nama Sultan Johor sebagai YDPA menggerunkan Tun Mahathir.

    Atas sebab inilah, Tun Mahathir telah berkongsi satu peringatan kepada raja-raja bahawa mereka tidak akan terkecuali daripada pelaksanaan undang-undang melalui blog bertajuk “rule of Law” yang secara jelas, berat dengan ugutan terhadap raja-raja.

    Prinsip ‘rule of Law’ memang wajar ditegakkan tanpa pengecualian. Namun dalam konteks sekarang, prinsip ini bagaikan diguna hanya untuk tujuan politik dan tidaklah ikhlas untuk menegakkan undang-undang.

    Di mana prinsip 'rule of law?'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Komen syok sendiri.. Konon Tun gerun kalau Sultan Johor naik menjadi Agung.

      Tun M telah bertembung dengan 9 Raja-raja Melayu, dan bukan sekadar Sultan Johor berseorangan sebanyak dua kali untuk meminda perlembagaan berkenaan kuasa dan kekebalan Raja-raja.

      Di dalam kedua-dua keadaan, punca pindaan adalah daripada ayahanda Sultan Johor hari ini.

      Di dalam kedua-dua keadaan, Tun telah berjaya, dan hubungannya dengan Almarhum Sultan Iskandar kekal baik, dan malahan hubungan Raja dengan rakyat kekal harmoni.

      Tun M adalah seorang yang percaya kepada qada dan qadar naik dan turunnya seorang pemimpin adalah dengan izin dan kehendak Allah. Maka, tidak ada sebab mengapa Tun M perlu 'gerun' dengan Sultan Johor atau mana-mana Sultan sekalipun. Sebagaimana Tun yang naik takhta menjadi PM adalah dengan izin Allah, demikianlah juga raja-raja tersebut naik takhta juga dengan izin Allah.

      Teruskan syok sendiri konon Tun gerun kalau Sultan Johor naik menjadi Agung.

      Punyalah desperate nak peleceh Tun sampai bahan sampah yang bersifat spekulasi pun dijadikan bahan konon ia 'menggerunkan' Tun.

      Menanahlah hati kalian dengan spekulasi. Hahahaha... Tun masih PM.

      Delete
    2. Kali ni dgn korum yg nipis boleh kah lagi madey pinda perlembagaan?...madey yg tewas..

      Madey boleh kenakan tindakan undang2 di mahkamah khas jika raja2 ketuk kepala madey..

      Delete
    3. Rasa kek hanya akan diketahui selepas memakannya. Makan dulu baru tau.

      Yang pastinya ialah sejarahnya ialah 2-0,kemenangan bagi Tun.

      Hahahaha.. Menanahlah hati kamu. Tun kekal ketua pasukan yang tidak pernah tewas walau siapapun lawannya.

      Hahaha

      Delete
    4. Apasal cerita SULTAN JOHOR jadi AGONG naik balik..............????
      Bukankah awal-awal dia dah tolak, sebab tu Raja Nazrin Sultan Perak naik jadi Timbalan Agong. Kalau SMV turun takhta, tentulah TIMBALAN AGONG akan naik jadi pemangku seh
      sampai habis temph lima tahun. Barulah dia ditab al terus jadi AGONG ke 17. Tak ke gitu...?????
      Adakah SULTAN JOHOR buat U-TURN, nak pulak jadi Agong pulak.....?

      Delete
  2. Di manakah juga prinsip ‘rule of law’ dalam kes kematian anggota bomba arwah Adib? Rusuhan kuil yang telah bertukar menjadi rusuhan perkauman kerana diapi-apikan oleh ahli-ahli politik yang tidak bertanggungjawab telah mengorbankan nyawa seorang penjawat awam yang sedang menjalankan tugas.


    Hingga hari ini, masih tiada berita keadilan akan ditegakkan. Dalam kes yang sama, prinsip ‘rule of law’ turut dibelakangkan apabila keputusan mahkamah dengan sesuka hati telah dihiraukan oleh kerajaan apabila kuil tersebut ingkar untuk berpindah walaupun wang pampasan telah diambil.

    Begitu juga dengan peristiwa berdarah Memali. Di manakah prinsip ‘rule of law’? Sehingga kini ramai masih tertanya-tanya kenapa begitu ramai anggota keselamatan dikerah untuk menangkap seorang Ibrahim Libya?

    Pemimpin Pakatan Harapan yang dahulu memperjuangkan pembentukan Suruhanjaya Diraja untuk mencari kebenaran sekarang diam membisu apabila sudah berkuasa.

    Dr M, PH amat hipokrit

    Apa sebenarnya nilai prinsip ‘rule of law’ bagi Kerajaan Pakatan Harapan? Bukti-bukti yang disenaraikan secara terang menunjukkan bahawa Mahathir dan kerajaannya amat hipokrit dalam menegakkan dan serta menghormati undang-undang. Mereka bukanlah malaikat seperti yang mereka ingin tonjolkan.

    Lebih penting lagi, perkongsian blog bertajuk ‘rule of Law’ ini adalah satu permulaan rasmi kempen media memburukkan raja-raja oleh Mahathir walaupun sebelum ini penasihat kanan beliau A Kadir Jasin telah pun secara tidak rasmi memulakan kempen memburukkan YDPA.

    ReplyDelete
  3. Madey ribai surat khabar cina?...

    Saya tak kata tolak UEC, kata PM
    Mohamad Fadli - January 4, 2019 1:36 PM
    101
    Shares

    Dr Mahathir Mohamad berkata, kerajaan mengambil kira pandangan semua kaum, bukannya satu kaum saja dalam isu pengiktirafan UEC. (Gambar Bernama)
    KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad menafikan beliau menolak pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) seperti dilaporkan media.

    Perdana menteri berkata, kerajaan perlu mengambil kira pandangan dan menjaga sensitiviti semua kaum di negara ini sebelum membuat keputusan muktamad berhubung isu itu.

    “Saya cuma ada cakap sensitiviti kalangan orang Melayu dalam perkara ini, dan kita kena (ambil) kira sensitiviti semua kaum Cina, India, (Orang) Asli dan suku kaum di Malaysia

    ReplyDelete
  4. Rule of law, ertinya ikut proses, semua pihak celik undang².

    Yang berumah agam mampu menyediakan puluhan peguam untuk mempertahankanimempertahankanimereka.

    Lebih tepat rule of law, takut kerana salah..
    Kalau Tak salah KENAPA Tak BERANI..

    ReplyDelete
  5. Terima kasih KD kerana masih beri ruang dan muka kepada Anonymous aka Aninimus aka Kejora Bapuk Bodo (KBB) yang tak jemu-jemu mengepos komen berbentuk provokasi.
    Walaupun pernah dikantulkan oleh KD awal bulan Jun tahun lepas (boleh rujuk tajuk 'hubungan-peribadi-dymm-spb-...')
    Semakin jelas Anonymous aka Aninimus aka Kejora Bapuk Bodo (KBB) bukan bertujuan menegur pentadbiran TDM atau PH untuk tetapi semata-mata menjadi suara DSAI dalam blog KD ini.
    Tahniah Kejora Bapuk Bodo (KBB) wajah sebenar anda makin terserlah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tolak madey kerana madey sudah merosot....KD pon dah cakap tukar pemimpin jika pemimpin tak berprestasi ...

      Empayar utama sudah jadi empayar last...masih kuat berkhayal...mengharapkan najib kembali semula...cian ko otak lobak...KJ yg cakap...hihihihi..

      Delete
    2. Lupa ucapkan tahniah kpd empire last kerana minat dgn buah pikiran aku...selalu meneliti tulisan aku...

      Bila aku tibai najib ketua prompak berjemaah najib dan umno tumbang.....

      Sebenarnye najib rosak kerana takut bini...silap pilih bini...bini yg baik sudah ade ...masih gatal nak berbini lagi..

      Delete
  6. Saya percaya anda ada qualiti untuk dilantik sebagai Peguam Negara yg baru sebab lebih memahami tentang rules of law bahkan pengetahuan anda mengatasi kemampuan peguam negara dan para cerdik pandai undang undang di Malaysia.

    ReplyDelete
  7. Mukhriz tak payah lah tunjuk bodooh...atas nama prinsip kunun bawak kes kpd pesuruhjaya sukan..

    Mukhriz MB part time kedekut nak mampos tak seperti TMJ...mukhriz pon kaye raye tapi kedekut nak sponsor pemain supaya tak lari...ngaku pasukan kedah miskin....

    Bukan orang politik saja nak kejar wang...pemain bola pon nak jugak pendapatan yg tinggi...tempoh masa pemain bola boleh kejar wang terhad...selepas umor lebih 30 tahun peluang makin kecil...

    Pemain impot sanggup bayar belas ribu sebulan ...pemain local nak dikongkong...tak usah berlagak lah mukhriz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemikiran dan visi mukhriz blm capai standard pemimpin yg berquality dan tidak berkarisma...anak orang kayee hidup dlm kemewahan..

      Delete
  8. Mukhriz tibai pedas TMJ?...TMJ senyum jee...kalo mukhriz tak kedekut dan mampu majukan kedah baru TMJ terasa....TMJ tahu mukhriz hanye bergantung dgn jenama daddy sahaja...tak ade kemampuan...

    ReplyDelete

CASH IS KING VS KING COBRA

Smart Politician terpaksalah kita akui walaupun dia juga banyak kelemahan dan kekurangan... Anggap dia siffu dan ayah... Kena dengar nasihat...