Wednesday, May 29, 2019

ANTARA REDHUAN TEE DAN LIM.PENG CHIKhttps://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://inchenaim.com/diam/&ved=2ahUKEwjPx6_288HiAhXC4XMBHWwbDaAQFjAMegQIBBAB&usg=AOvVaw1j7BuZkwgoDT72_ct5umg0&cshid=1559173152725

PANDANGAN REDHUAN TEE tanpa sandaran Al Quran Dan Hadith..https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ismaweb.net/2019/05/29/kelakarlah-berbuka-puasa-di-gurdwara-sahib-ridhuan-tee/amp/&ved=2ahUKEwjNuYf08cHiAhVe7XMBHT2vAUkQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw3zsgptx9B82Ca6UN_-ZLCO&ampcf=1

https://www.nst.com.my/news/nation/2019/05/492095/chinese-man-who-insists-fasting-and-tarawih-prayers-his-4-adopted-malay


11 comments:

 1. Dari segi hukum agama tak salah pon selagi makanan halal...cuma pelik merana blm pernah di dengar...

  Bila gereja dan kuil hulur bantuan kpd melayu semua melayu dan iselam diam....

  ReplyDelete
 2. Aku memang penyokong PH sejak sekian lama tetapi aku sekali2 tidak menyokong acara berbuka puasa di GURDWARA SAHIB yang telah dilakukan oleh segelintir puak2 orang melayu/islam yang bangang itu.Bagi aku itu adalah satu perbuatan yang sesat dan menghina agama islam...mereka2 ini patut dipancung sebab terlalu BODO.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sesat menghina..
   mana nas dan dalil?
   atau sekadar hang guna kepala lutut

   Delete
 3. To be whiter than white

  ReplyDelete
 4. MOTIF VIRAL?
  PERSAHABATAN DENGAN BUKAN ISLAM
  Tindakan saya untuk memenuhi undangan jemputan ke Gurdwara daripada komuniti Sikh di bandaraya Johor Bahru semalam menimbulkan pelbagai reaksi.
  Walaupun program ini pada asalnya bertujuan mengeratkan hubungan silaturrahim dalam kita meraikan kepelbagaian dalam masyarakat, ianya menimbulkan perbincangan dan kecaman yang meluas di laman-laman media sosial dan kumpulan-kumpulan Whatsapp...

  ReplyDelete
 5. lebih baik pancung kepala semua penyokong Pakatan Harapan sebab semakin bodoh selepas terus kena tipu dengan pemimpin diorang lepas tu cincang bangkai diorang dan di bakar sampai jadi abu... setuju ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. hanya orang melayu yang ada pemikiran ini, why? minda melayu sudah rosak?

   Delete
  2. kaum prof khoo kay kim pun .. pun sama. kaum ustaz vinod pun sama.. kalau dah pekak mmg payah.. dah buta atau dibutakan ?

   Delete
 6. Anon 5:02 AM...tak perlu tanya nas dan dalil..cuma kamu hamya perlu berpegang kepada perpatah melayu yang dipegang oleh nenek moyang kita yang berbunyi"buat baik berpada2 dan buat jahat jangan sekali".

  Aku tidak bermaksud yang berbuka dikuil atau dimana2 tokong itu tidak sah puasa...selagi kita memakan benda yang halal maka selagi itulah puasa itu dikira sah...cuma yang aku pertikaikan adalah dari segi sesuai tidaknya??...kerana setakat yang aku ingat belum pernah berlaku peristiwa sebangang ini oleh mana2 parti islam pun sebelum ini.Ya aku faham, mungkin untuk menunjukkan perhubungan yang begitu erat...tetapi bagi aku sebaigamana erat sekali pun janganlah sampai kelihatan seperti BODOH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah hilang pedoman agaknya?
   Kau hidup pegang budaya Dan adat, hingga kau atasi Al Quran Dan nas.

   Yang tidak disebut tidak dilarang oleh Al Quran Dan nas kau kata bangang Dan bodoh.

   Orang bodoh adalah orang yang rasa dirinya lebih betul dari Al Quran Dan nas.

   Delete
  2. Puasa adalah ibadah khusus dan berbuka juga adalah ibadah khusus. Oleh itu kedua-dusnys mempunyai panduan jelas dan tidak boleh sambil lewa. Maksudnya berbuka puasa di kuil atau gereja tidaklah haram tetapi makruh yg berat kepada haram. Di dalam kuil misalnya, jelas ada unsur² kufur dan menyekutukan Allah. Jadi situasi itu tidak sesuai untuk umat Islam menjalankan ibadah. Terlalu banyak pilihan lain sebagai alternatif, hingga di atas jalanraya juga boleh selagi tiada unsur kufur dari mengesakan Allah. Kalaupun tujuan utama iftar di kuil adalah utk menunjukkan contoh perpaduan, boleh rangka aktiviti lain yg tidak bersifat ibadah khusus seperti jamuan makan dan sebagainya. Semoga tidak meliberalkan agama mengikut logik akal semata-mata.

   Delete

JANGAN TERTIPU DENGAN IKLAN "JAWATAN KOSONG"

Lebih baik buat bisnes sendiri, jual air..