Monday, May 20, 2019

MATRIKULASI PINTU BELAKANG MASUK U, APA YANG PELIKNYA?

Istilah itu bunyinya agak bahasa pasar tetapi menepati matlamat..persediaan anak BANGSA (praU) mengikut kesesuaian bidang masing²  sebelum layak KE universities dengan tahap Kelulusan yang setimpal..
BUKAN semua ditawarkan ke IPTA.

KINI BUKAN bumiputera mahu kuota mereka ditingkatkan..

9 comments:

 1. Peliknye seolah2 madey menyindir melayu..

  ReplyDelete
 2. Sesuatu yang sangat gembira dan dijanjikan kepada pembaca semua ialah mulaimhari in komen² yang menggunakan bahasa jahiliyah nda babarian tidak akan lagi DISIARKAN, terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. u can get lost forever.

   Delete
  2. Baik ko baca sendiri dan komen sundiri kerana ni blog ko punye...isi dan tajuk entry pon hampas...

   Delete
 3. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 4. Sila baca apa kata Dato' A Kadir Jasin dalam entry terbaru di blognya berkaitan penilaian semula ke atas menteri, pegawai, pengarah dan lantikan polilik di Glc. Tak perlu menyokong mana-mana individu yg gagal berfungsi semata-mata kerana dia PH, Melayu dan Islam. Tiba masanya ditukar kalau gagal, selepas setahun berkhidmat.

  ReplyDelete
 5. Pengswastaan RTS untuk beri untung kpd kroni?...penyakit lama berulang semula...

  Bekas perdana menteri Najib Razak mendakwa dengan cadangan penswastaan Sistem Transit Rapid Johor-Singapura (RTS), maka pentadbiran PH memberi peluang kepada 'syarikat kroni' untuk mengaut keuntungan di atas projek kemudahan awam untuk orang ramai.

  "Kini PH mahu syarikat swasta kroni diberi peluang untuk mengaut untung berpuluh tahun walhal ia adalah kemudahan awam yang sepatutnya manfaatkan rakyat dan bukan kroni," katanya pada suatu hantaran Facebook malam tadi.

  Menurut Najib, "keuntungan projek RTS ini hampir pasti."

  "RTS ini disasar untuk siap pada tahun 2024 dan akan dibina oleh syarikat usahasama kedua-dua negara dengan pecahan modal 50 peratus (Malaysia) - 50 peratus (Singapura) yang diberi konsesi 30 tahun.

  "Kerajaan BN dulu lantik syarikat Prasarana milik kerajaan negara. Singapura lantik syarikat SMRT yang juga milik kerajaan mereka," katanya lagi yang menegaskan sudah menjangkakan perkara ini akan berlaku.

  Semalam, Menteri Pengangkutan Anthony Loke memaklumkan kerajaan Malaysia berharap akan dapat menswastakan projek RTS.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salah satu kebaikan penswastaan ialah kerajaan tidak perlu keluar duit sebaliknya dapat cukai.
   Setiap projek sudah pasti ada syarikat yang akan perlu dilantik melalui open tender samada kroni ataupun tidak bergantung kepada kelayakan.
   Mana-mana syarikat yang dapat sudah tentu di belakang mereka orang berpengaruh yang kemudiannya dipersepsi/dituduh kroni fulan si fulan , itu biasa.

   Ia lebih baik dari memberi pinjaman 4 billion kepada syarikat yang belum ditubuhkan dengan hanya menghantar tiga helai kertas permohonan.

   Delete

KALAU UMNO TAK MENANG JUGA, AKU DAH TAK TAHU NAK KATA APA...

Bajet orang kaya... Menteri Kewangan Terbaik Dunia... Yang pasti harga barang akan terus memuncak... TERKINI: Intipati Bajet 2023 (live upda...