Tuesday, May 28, 2019

PENEROKA TIDAK DAPAT DUIT RAYA

Azmin kata no duit raya pada peneroka felda tahun ini, tetapi....

Anwar gesa kerajaan pertimbangkan semula, walaupun sikit hulur lah juga...

Tun kata tanya Azmin.

Apa kata peneroka felda..

NGO Felda gesa kerajaan..

Kata putus tentunya dari Menteri Kewangan.

# Jika peruntukan kepada majoriti Melayu, berbelit belit jawapannya, kalau peruntukan untuk sekolah rendah jenis kebangsaan cina dan tamil, tak perlu tanya, tak perlu bising..diam² dah dapat.

Itulah persepsi rakyat.
Salah atau betul, ia tetap persepsi yang sedang bergentayangan...
Cara salah PH handle isu menjadikan UMNO dan PAS masih relevan dan terbaik..

10 comments:

  1. Begger mentality. Nothing is free in this world somebody has to pay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau untuk Melayu, begger
      Kalau untuk cina India?

      Delete
    2. Why Africa is so poor and rich in natural resources. They begets dependence culture. Do we want Malay to be like them.Jews in US changes from immigrant to billionare in one or two generations. Kita dah 60 tahun. Anak2 felda banyak yg berjaya ada yg jadi jutawan.Mereka patut bantu bapa/ibu mereka.We have to break this chain. I have no comment on chinese and indian. But as malay race saya malu kalau keluarga minta kerana kita menpunyai kemanpuan.

      Delete
    3. Hello bro, orang Melayu terima subsidi, peruntukan atau APA sahaja sumbangan bukan macam di 80an 90an..semuanya dihabiskan yanpa tujuan.

      Melayu sekarang gunakan SEBAGAI TAMBAHAN modal untuk kegiatan ekonomi mereka.

      Sewajarnya kerajaan bukan sahaja meneruskan subsidi tetapi PERLU lebih besar peruntukannya dalam istilah bantuan atau pinjaman Perniagaan.

      Delete
    4. aku faham komen anon.. make sense. melayu felda yang yang kaya raya jangan pulak lupa jasa felda yang dah bantu anda berjaya.. kini felda ada masalah anda anak2 felda kaya raya kena bangkit bangun bantu orang felda.. cari solusi. ini bukan hanya bantu felda tapi bantu keluarga anda sendiri..

      cuma harap anon tidak hipokrit dan prejudis dengan tuntutan anak felda.. dan orang felda pulak kena faham ini bukan zaman jibby... dedak bukan amalan..

      Delete
  2. Syukurlah Kluangman kamu dah nampak sebahagian kepincangan PH. Sebenarnya PH banyak berdusta. Ikutilah lapuran lapuran termasuk lapuran BNM. Hutang negara naik mendadak 100 billion dlm setahun PH perintah dari 686 billion ke 784 billion. Belum campur rizab 82 billion Petronas yg disebat dan berbillion aset Khazanah yg dilelong. Mana pergi semua duit ini?Berdusta bayar hutang manakala hutang naik dan aset lesap. Bantuan Melayu dipotong sehabisnya. Apa lagi agaknya perkara yg kita percaya benar tapi sebenarnya dusta PH?

    ReplyDelete
  3. orang melayu adalah warga first class, jadi bila sesekali meminta-minta dipanggil begger. cina memang second class, minta apa pun tak pernah cukup-cukup, dipanggil pejuang bangsa, dasar bangsa singkek. india tak tahu nak kategori kelas mana, boleh bertukar rupa ikut suasana semasa.

    ReplyDelete
  4. Kata duit dah di klepet oleh pemerintaj dulu.Padan muka pada orang Melayu sebab sokong BN.

    ReplyDelete
  5. Wang raya kpd peneroka felda di kutip dari potongan jualan sawit....

    Peneroka hanye ada tak sampai 120 ribu...bagi 200 ringgit sorang baru berapa juta?....

    Madey sengaja suka cari penyakit....PH hanye menang separuh dari jumlah kawasan felda...mazlan aliman sudah bengang dgn PH....

    ReplyDelete
  6. Felda agency bawah kerajaan ke dh swasta??

    ReplyDelete