Tuesday, May 14, 2019

RULE OF LAWS BUKAN UNTUK SESIAPA

BUKAN UNTUK kepentingan Mana² kaum atau ugama tetapi setakat Mana seperti yang disebut dalam Perlembagaan NEGARA.

Di dalam.lain perkataan survive atau tidak sesuatu BANGSA itu atau ugama itu bergantung kepada kaum itu atau penganut ugama itu sendiri.

APA yang berlaku pada umno, tewas SEBAGAI kerajaan adalah kerana ROSAK dari dalam.
APA yang sedang pas hadapi sekarang (ISU Kartel rasuah) adalah masalah dalamann sesama mereka.
APA yang berlaku kepada BERSATU JOHOR adalah kerana ikut telunjuk yang menjolok mata.

Tidak ADA fear or favour atau jaminan kecuali rule of laws.

Rakyat samarata hak untuk MENGHORMATI APA yang sudah tertulis di Perlembagaan NEGARA.

SEBAGAI orang Melayu Dan Islam sewajarnya tidak PERLU ADA keraguan Dan bimbang sebaliknya cabaran utama adalah majukan diri untiuk dilihat BANGSA Dan penganut yang kualiti.

Jauhi pergantungan, subsidi Dan meminta-minta sebaliknya berdikari Dan berdayasaing dengan kuat.

Cabaran dari pihak lain samada sabotaj, konspirasi, strategi jahat hanyalah sekadar ancaman sampingan.
Itu mudah terjadi apabila dilihat BANGSA Melayu berpecah Dan Islam.. dinodai..

Isu Dan masalah peribadi tidak wajar dinegarakan, dipolitikan Dan berpartian saban Hari.
Sewajarnya Kita Mula berhenti bercakap sebaliknya kerja kuat majukan diri.








14 comments:

  1. Mengapa melayu berpecah?

    ■ Dengki khianat mengkhianati
    ■ Puak bangsawan vs puak rakyat biasa masing berkata mereka lebih melayu lebih menghormati raja dan kononnya mempertahankan agama
    ■ Bangsa sesama melayu namun yang berkuasa membangsat bangda sendiri
    ■ Muslim berlatarbelakang ajaran daripada pelbagai negara, berbeza kebudayaan dan amalan politik dan sbgnya
    ■ Muslim berbagai anutan seperti sunni syiah salafi wahabi dsbnya...masing2 mengatakan mereka muslim dari yang lain
    ■ Pemimpin agamawan yang menyesatkan pengikut seh8ngga betani mengkafirkan sesama melayu dan muslim

    Dan banyak lagi fakta2 lain

    Not surprising the malays and muslim split selagi ada pertembungan dua kumpulan yang berkepentingan dan coba mengatakan mereka lebih melayu dan muslim.

    Fakta inivmenyebabkan rakyat malaysia yang lain yang bukan melayu dan muslim terasa tak selamat dan dianaktirikan.

    Melayu dan muslim....selagi tak tahu tahu realiti hidup sebagai melayu dan muslim berpandu pada fakta yang nyata dan kebenaran yang Allah tunjukkan...selagi itulah mereka akan hanyut dalam badai yang tak berkesudahan...wallahuaklam.


    ReplyDelete
    Replies
    1. John Doe telah lama berpendapat dan mengatakan bahawa 'perpaduan kaum yang sebenar' tidak akan berlaku selagi bangsa Mim memiliki banyak panji yang mewakili kelompok masing-masing.

      Cubaan memupuk perpaduan di kalangan satu bangsa yang memiliki banyak panji tidak akan berjaya.

      Perpaduan hanya akan berlaku apabila seluruh bangsa Mim duduk dan bernaung di bawah satu panji yang sama.

      Untuk itu hanya ada satu panji sahaja yang boleh dibenarkan untuk untuk terus berkibar. Panji-panji lain mestilah ditewaskan sama sekali.

      Panji mana yang patut dibenarkan untuk berkibar menaungi seluruh bangsa Mim? Iaitulah panji satu pasukan yang tidak pernah tewas di dalam mana-mana pertempuran pun yang mereka sertai sebelum ini. Hanya mereka sahaja yang layak diberikan kemenangan besar ini.

      Ia adalah pasukan Tun M dan hari ini pasukan ini diwakili oleh parti Pribumi Bersatu Malaysia, kaum yang didatangkan selepas kaum asal (UmNo) telah berpaling dari jalan yang lurus.

      Semasa PPBM menjadi sebahagian daripada UMNO mereka sentiasa menang dan sebaik mereka memisahkan diri dari UmNo, UmNo tumbang sedang PPBM kekal di dalam kemenangan. PPBM adalah satu-satunya pasukan yang tidak pernah tewas, dan hari ini Perdana Menteri Malaysia adalah daripada pasukan ini.

      In shaa Allah, Panji pasukan ini yang akan dikibarkan dan menaungi seluruh bangsa Mim selepas mereka muncul dan dibuktikan sebagai 'mereka itulah orang-orang yang berada di atas petunjuk daripada Tuhan mereka dan mereka itulah golongan yang menang'.

      Hanya satu pertempuran akhir dan muktamad yang perlu mereka lalui sebelum panji-panji mereka dapat dikibarkan menanungi seluruh bangsa Mim.

      Orang-orang lain dipersilakan untuk merancang dan berkonspirasi itu dan ini, dipersilakan untuk beralasan itu dan ini, dipersilakan untuk memutarbelit itu dan ini, dan dipersilakan juga untuk memperolok-olokkan. John Doe tetap memilih untuk bersama Tun M dan pasukannya sehinggalah pasukan ini menang mutlak menewaskan pasukan-pasukan lain dan mengibarkan panji-panji kemenangan mereka.

      Saat itu akan tiba, in shaa Allah.

      Que sera sera.

      Wallahu a'lam.

      Delete
    2. John dooo....ko dah order panji hitam dari negeri cina?....tak lama dah nak perang klimaks....azmin dah bagi petunjuk...

      Harap2 ko sempat kibar panji itam kerana nampaknye tuk madey dah keletihan...

      Delete
    3. Tun dah keletihan, Mana fakta?

      Kalau Tak siar, meroyan..
      Bila siar..hampas sedap mulut cakap

      Delete
  2. Rasuah
    Abuse of Power
    Peddling religion
    Fantasy
    Fiction
    Falsity

    .....malays and muslims must set themselves free of above... inshaAllah Allah swt akan tunjukkan kita the way forward....BUT I do not see this forthconing except few leaders who dare say no to fantasies fictions and falsities....

    ReplyDelete
  3. The rule of laws akan sukar di lakukan sepenuhnya selagi kita bernama manusia kerana itu di dalam sisterm perubatan dan perundangan org yg terdekat seperti adk betadik saudara mara atau kawan tidak di benar kan mewakili dalam pengurusan membuat keputusan atau melaku kan kerja2 yg melibat kan mereka. Ini adalah atas dasar emosi dan psychology manusia..
    Jadi sebagai manusia biasa untuk bercakap the rule of laws adalah mudah termasuk lah org cerdik pandai dan hakim hakim
    Kerana utk berlaku adil seperti mana yg di tuntut memang agak sukar di tambah dengan tekanan emosi dan keadaan keliling
    Boleh ke hakim menjadi pendakwa?
    Atau hakim menjadi pembela?
    Atau menjadi hakim seadil adilnya seperti yg di tuntut?
    Kebijaksanaan kita dalam menilai sesuatu perkara dgn halus dan adil akan menberi kan kita pencerahan dalam perkara the rule of laws.
    Tak kira dari PH atau BN.. pertimbangan dan bertolak ansur juga harus ada..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakar copy paste
      Tak ADA kaitan dengan TAjuk
      Persepsi basi

      Delete
  5. Azmin sudah buka mulut bela anwar flm kes Tahiyudin persoalkan status anwar ibrahim…..agak pelik kerana sejak azmin rapat dgn tuk madey azmin selalu bergeser dhn anwar.. Tapi sekarang azmin seolah mahi ambil hati anwar dgn menjelaskan anwar mangsa politik…

    Adekah ini petanda azmin sudah nampak tuk madey tiada pilihan lagi hingga terpaksa serah jawatan PM kpd anwar?….semua perancangan tuk madey nak kencingkan anwar tak menjadi kot?.

    ReplyDelete
  6. Most, semua orang dlm PH stick to rule of laws, apabila Anwsr telah diberi pengampunan di raja apalagi pas nak meroyan.

    Azmin hanya mempertahankan rule of laws..

    Dalam proses Anwar SEBAGAI PM, kemungkinan besar statusnya dicabar Dan merumitkannya SEBAGAI PM, agak² siapa pengganti yang paling layak?

    ReplyDelete
  7. Anwar: Perbincangan soal peralihan kuasa berjalan baik

    B Nantha Kumar
    3:54 petang (Dikemaskini 3:56 petang)

    A A

    Presiden PKR Anwar Ibrahim berkata perbincangan berkenaan peralihan kuasa dengan Dr Mahathir Mohamad berjalan dengan baik.

    Beliau bagaimanapun tidak menyatakan bilakah ia akan berlaku.

    “(Perbincangan) Soal tarikh dan peralihan kuasa mengenai pelantikan perdana menteri sedang berlaku dengan baik.

    "Biarlah Tun Mahathir berbincang dengan saya seperti yang sedang berlaku," katanya selepas ditanya pemberita di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Bangi, hari ini.

    ReplyDelete
  8. Anwar Ibrahim is really going overboard in trying to convince us that he is poised to take over as Malaysia’s next prime minister. He keeps announcing he is in discussions with Tun Dr Mahathir Mohamad regarding the details of his take over and what Mahathir’s role will be once the take over has been completed and so on.

    Why talk so much about what is in the pipeline or what is being done behind the scenes? That is like counting your chickens before they hatch. Just take over first and show Malaysia what you can do. No need to talk so much now because when you were in the Cabinet, from 1982 to 1998, you really did not do anything impressive that you can be remembered for.

    Anwar seems preoccupied with only two things. One is about attacking PAS. The other is about taking over as prime minister. Other than that Anwar has nothing to tell us. Anwar wants PAS to stand behind him but then even the ex-PAS people in Amanah condemn him behind his back. Why not get Mat Sabu to openly state he thinks Anwar is innocent of sodomy first before asking PAS to do the same?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Ada campur tangan hakim tertinggi kes liwat Anwar'
      Feb 14, 2019 (Dikemaskini Feb 14, 2019)

      A A
      Dalam pendedahan menggemparkan hari ini, Hakim Mahkamah Rayuan Hamid Sultan Abu Backer mendakwa hakim-hakim tertinggi negara berkali-kali memanggil panel hakim Mahkamah Rayuan kes perbicaraan Liwat II Presiden PKR Anwar Ibrahim dan memberi arahan tindakan yang perlu dilakukan.

      Pendedahan itu antara beberapa dakwaan campur tangan dalam institusi kehakiman yang didedahkan Hamid dalam afidavit sokongan terhadap permohonan peguam Sangeet Kaur Deo untuk mengisytiharkan bahawa ketua hakim negara gagal mempertahankan integriti dan kredibiliti badan kehakiman.

      "Hakim (Tertinggi Mahkamah Rayuan) tersebut memberitahu saya bahawa koram Mahkamah Rayuan telah dipanggil ke ruang hakim tertinggi berkali-kali dan diberi arahan atas apa yang harus dilakukan.

      "Terdapat lebih banyak lagi yang saya ingin katakan berhubung dengan ini, tetapi saya akan menyimpannya untuk mengatakannya kepada RCI (suruhanjaya siasatan diraja)," katanya dalam afidavit berkenaan yang turut dilihat Malaysiakini.

      Hamid turut mengesahkan dakwaan peguam Haniff Khatri bahawa seorang hakim tertinggi masuk campur dalam kes di bawah Akta Hasutan melibatkan bekas pengerusi DAP, mendiang Karpal Singh.

      Beliau merujuk hakim tertinggi yang didakwanya terlibat masuk campur kes berkenaan sebagai "ARLC".

      "Maklumat kedua sebenarnya adalah pengakuan salah satu jenayah perlembagaan yang dirancang oleh ARLC.

      "Hakim yang memaklumkan kepada saya adalah ahli koram Karpal dalam kes hasutan. Beliau berkata keputusan Mahkamah Rayuan sebelum pengumuman itu adalah untuk membebaskan secara majoriti

      "Bagaimanapun, seorang hakim tertinggi memanggil koram dan meminta untuk menolak rayuan tersebut, yang bermaksud bahawa sabitan itu akan berdiri (kekal).


      "Hakim wanita yang merupakan salah satu ahli koram dan majoriti pada masa itu enggan mematuhi arahan tersebut.

      "Namun, hakim yang lain bersetuju untuk menukar keputusan untuk membebas kepada sabitan. Akibatnya majoriti menegaskan sabitan itu.

      "Hakim senior tersebut juga memberitahu saya bahawa hakim-hakim tertinggi telah mencampuri urusan kehakiman dan beliau sangat kecewa alas tingkah laku yang diadunya yang mana telah menjejaskan integriti badan kehakiman itu sendiri.

      "Terdapat lebih banyak lagi yang saya ingin katakan berhubung dengan ini tetapi saya akan menyimpannya untuk mengatakannya kepada RCI," katanya.

      Delete