Friday, May 17, 2019

SIAPA YANG MAKIN KELIRU DAN PELIK?

Orang Melayu atau Orang Islam..

17 comments:

  1. Topik terlalu umum...keliru dan pelik tentang ape?...kalo spesipik sikit boleh dibincangkan...

    Manusia sentiasa keliru bila di kelirukan...omputih kata konfius...

    ReplyDelete
  2. Bila sebut melayu khusus kpd orang melayu.....bila sebut islam termasuk orang bukan melayu yg berugama islam...

    Dari segi politik dan islam melayu lah yg selalunye keliru....mustahak juga dikaji kenape melayu mudah keliru?....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melayu pekak dn bodo mcm ko lah yg selalu keliru. Kikikikiki

      Delete
  3. Sekumpulan melayu yang beragama islam bukan keliru but dengan sengaja membuat kekeliruan. Mereka ini bermain politik tapi bersembunyi di belakang NGO islam seperti ISMA. Sebab itu isu2 yang dihebohkan purposely designed to confuse provoke etc etc.

    Orang islam yang berbangsa melayu dan bukan melayu berfikiran rasional dan tidak melihat isu yang dibangkitlan ISMA sebagai keliru. Clear distinct actions. Being apolitical easy to understand the issues.

    Saya melihat melayu muslim dan bukan muslim di sabah dan sarawak adalah best example of living in co-existence. Seeing a cross would not influence muslim malays' faith. Similarly calls of azan even in early morning do not affected the non muslims. Malahan rakan saya berbangsa cina dan iban appreciate the azan calls from mosque and surau simply because it becones their alarm clock. Likewise on sunday churches ring their bell for sunday masses but we muslims appreciate for waking us up.

    Sekumpulan Melayu muslim berkepentingan (especially politic) ini perlu hakis sifat ego dan hipokrit.

    ReplyDelete
  4. Di Malaysia ini, BANGSA Mana yang selalu serabut, buat kecoh, juara dalam jenayah dan immoral.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tahu, sebab tak diberi tahu.

      Delete
  5. Di Malaysia ini penganut ugama APA yang sering berpecah belah dengan sekadar perbezaan PANDANGAN kerana mazhab yang BERBEZA atau saling tuduh menuduh Dan MENGAKU lebih betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di malaysia parti islam boleh bohong patuh syariah dan hentam dedak serta boleh buat fitnah...

      Delete
  6. Ya....bangsa apa yang payah bayar hutang....?????
    Bayar hutang PTPTN adalah satu latihan hidup. Kalau liat bayar study loan, sampai tua hidup bergelumang dgn hutang. Tak bayar hutang study loan, htang kawan, hutang adik beradik, hutang kad kredit, hutang motor/kereta, hutang rumah, personal loan, hutang Tekun....akhirnya tua bergelumang hutang. Sudah lihat ramai orang tua mcm ni. Ends up berhutang dgn AhLong. Pun susah nak bayar. Mengadu kpd MCA mintak lunaskan hutang. Inilah orang keliru. Tak tahu, keutamaan hidup. Hidupnya hanya untuk berhutang tapi liat nak bayar balik. Hutang perlu diutamakan, ada lebih baru belanja urusan hidup.Bukan dulukan urusan hidup, ada lebih baru bayar hutang. Sampai mati pun takkan langsai hutang, bahkan semakin bertepek dgn hutang. Tua takda simpanan tapi bergelumang dgn hutang. Ini orang keliru tentang keutamman hidup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh! Dh jd kerajaan lain pulak cakapnya. Sebelum ni siapa yg kata ptptn menzalimi pelajar? Siapa pulak yg janji pelajar dari tadika sampai universiti boleh study dgn percuma...alahai, bukan berpuluh tahun beb, baru tahun lepas je cakap. Lupa?

      Delete
    2. Kerajaan Mana yg Mula implement blacklist?

      Kerajaan Mana yg batalkan?

      Bila ADA cadangan semulakan blacklist, satu cadangan..

      Riuh rendak puak yg dulunya sokong implement tiba² kata zalim..

      Kalau PH laksanakan..
      IA sama bangang dengan kerajaan Najib..

      Kalau ia Tak laksanakan..
      Kekallah kerajaan dulu bangang selamanya..

      Setuju?




      Delete
  7. Segelintir agamawan level of academicians and muftis are also a big disappointment. They confuse the confusion. They will zip their mouth close their eyes and shut their ears when malays and muslims rob this nation. Malah ada yang consider till today pillaging of country by the malay politicians/robbers are FITNAH. They become confuse and confuse the confusion.....

    The salafis wahabis further confuse the malays and the muslims. This was never heard before. Why....masing ego dan nak tunjuk mereka lebih muslim dan lebih pandai. Yang dulu mengkafir orang sekarang dah peluk cium dengan mereka yang dikafirkan .... inilah dia hipokrisi of the highest level

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu le pasal nya tak payah terlebih taksub ugama. Makin lebih taksub makin keliru. Ugama ni simpan dalam hati sudah. Terlebih ghairah sangat nak ikut sunnah Nabi, amalan para Sahabat dsb..ha ini la hasil nya. KELIRU.

      Kita nak praktik nilai Islam universal.Cukup. Bukan nampak Islam tapi...(aku tak mau cakap nanti kena potong pahala puasa)...hehehe

      Delete
  8. bangsa melayu memang hebat..di penjara, majoriti org melayu. di pusat serenti majoriti melayu..kaki ragut, org kita..rasuah, org kita jugak..itu lah melayu..kita hanya gah dalam perlembagaan sahaja..luar, hancur..tp dalam masa yang sama kita nak org hormati kita????make sense???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat bersetuju dengan anda.

      Nak orang bangsa dan agama lain hormat kita.. tetapi perangai dan tingkah laku kita hancus..
      Terus rujuk perlembagaan..raja2 ..entah apa lagi.

      Ada dah liwat orang namun tak malu2 nak jadi PM

      Ada dah rompak khazanah negara namun tak malu naik turun mahkamah hadir perbicaraan

      Ada pernah kafirkan orang.. sekarang otang itulah dipwlyk cium setelah disumvat rm90 juta

      Tengok cross/salib terus goyah akudah konon

      Tal ada argument mula meracau islam dan melayu diancam/dihina .....th yapeim felda habis disapu...nak orang hormat kita..
      Piirahhhhhhh

      Delete
  9. ADA komen² Melayu sampah dan biol yg aku Tak siarkan.

    ReplyDelete
  10. mungkin lebih adil,tepat dan menyeluruh bahawa orang melayu yang jelas terkeliru sebab ada orang melayu yang tidak boleh dianggap sebagai orang islam ( atas sebab-sebab sikap dan akhlak mereka : terpulang kalau diorang nak terasa hati ) begitu juga bukan orang melayu jer yang beragama islam. Namun hakikat yang nyata ramai sangat orang melayu (yang mengaku islam) tapi perangai sama cam kafir-kafir laknat malah ada yang lebih buruk haramjadah perangainya. Buktinya seorang cina (buddha) di pejabat aku yang tak nak minum di satu kedai kopi cina (buddha juga) sebab dia tahu kedai tu bukan saja confirm tak de status halal (untuk orang islam) malah cara pengendalian makanan/minuman yang tak bersih dan dia adalah senior aku yang selalu nasihat aku supaya berhati-hati makan di kedai yang boleh diragui kebersihannya. Tetapi dia sendiri hairan bila lebih ramai orang melayu (islam ke tidak tak pasti - aku tak boleh nak kata diorang tu orang asli sebab rasanya jelas tiada cahaya pada muka orang asli yang tidak beragama)
    Bab-bab agama ni aku kurang pandai dan tak berani nak bagi komen tapi dalam bab-bab umum rasanya memang orang melayu yang terlalu banyak terkeliru sebab dah banyak perkara-perkara yang jelas tidak patut dilakukan atau disokong paling banyak disokong dan dilakukan oleh orang melayu. Hampir separuh orang bukan melayu yang berkawan dengan aku menolak Pakatan Harapan atas alasan tersendiri, tapi orang melayu pulak yang macam hilang akal bila teguran-teguran di tujukan kepada Pakatan Harapan. Apakah memang orang melayu (melayu jer) yang memang memiliki mentaliti yang rendah sehingga tak dapat nak membezakan mana yang betul, mana yang baik dan mana yang sepatutnya di sokong dan yang mana pula sepatutnya di tentang.
    Aku pun melayu juga tetapi semakin hari semakin malu dengan sikap dan pendirian bangsa yang sama dengan aku terus dipijak dan ditipu oleh pihak pihak yang kita semua kenal dan tahu identiti dan sikap mereka. Dah lah tak mahu menerima teguran dan nasihat sebaliknya menuduh pulak golongan yang memberi teguran dan nasihat sebagai sesat, bodoh, kolot dan segala perspektif negatif sedangkan mereka sendiri yang tak belajar dan tidak membuka minda bahawa tidak ada bangsa didunia yang berakal waras yang rela dan menerima sebarang bentuk penindasan

    ReplyDelete