Thursday, June 27, 2019

UMNO TANPA LOKMAN MACAM TAK SEMPURNA HAPRAKNYA..

Tokmat pun boleh hilang akal layan layan mamat ni..



Setiap tuduhan adalah tajuk, detail pertuduhan yang membawa kepada kesalahan dan jenayah akan dibentang oleh Pendakwaraya menuju prima facie..pada tarikh perbicaraan yang ditetap oleh mahkamah.

Politik biarlah sekadar di gelanggang politik, jangan tunjuk bengap berpolitik hingga KE ke mahkamah.


3 comments:

  1. Mari kita cuba selami satu pandangan hikmah melihat di sebalik tabir.

    Dengan kegilaan luar biasanya seperti orang hilang akal demi sesuap dedak, sememangnya Lokman layak digelar Lalokman ataupun Lobakman, dan memang itulah gelaran yang diberikan kepadanya dan ia sesuai dengan dirinya.

    Tetapi berapa ramai terperasan bahawa namanya Lokman itu bukan satu kebetulan kerana ia boleh ditulis berserta gelaran seperti berikut; LObaKMAN ataupun laLOKMAN, sesuai dengan gelarannya.

    Ada hikmah di sebalik ejaan namanya yang tidak mengikut sebutan yang betul di dalam Bahasa Arab iaitu Luqmaan, sebaliknya dieja Lokman.

    Sama seperti hikmah di sebalik nama Mahathir. Pangkalnya ialah MAHA yang mempunyai maksud yang khusus di dalam Bahasa Melayu yang tiada sepertinya di dalam Bahasa Inggeris mahupun bahasa Arab, di sebuah negara di mana raja-rajanya memakai nama Maha sebagai gelaran mereka, selain ia juga membentuk singkatan MM yang boleh membawa maksud Malaysian Malay, Malaysian Muslim ataupun Malay Muslim.

    Seperti juga nama NAJIB yang sekiranya diterbalikkan akan menjadi BIJAN dan dengan dengan kegilaan luarbiasa isterinya kepada beg-beg tangan mewah ia bukan satu kebetulan bahawa jenama BIJAN adalah jenama paling mewah di antara semua jenama beg tangan mewah.

    Blogger Cahaya Al-Majid pernah memberitahu namanya ialah Norizan Bin Abdul Majid, dan ia bukan nama rekaan sebaliknya Cahaya adalah terjemahan Nor iaitu pangkal namanya sedang Al-Majid ialah bapanya. Ia penggunaan yang betul sebagaimana Al-Ayyubi, As-Saud dan seumpamanya. Namanya punya hikmah.

    Sdr Fan Tun seorang pendokong tegar Tun Mahathir yang sangat hebat di dalam berpantun juga telah memilih nama yang sangat sesuai dengan dirinya. Dieja dengan huruf Arab, pantun akan berbunyi fantun dan dibaca di dalam Bahasa Inggeris ia bermaksud Fan of Tun, peminat Tun. Di Malaysia hari ini 'Tun' tanpa meletakkan nama di belakang adalah difahami secara total oleh hampir keseluruhan rakyat bahawa ia adalah Tun Mahathir dan bukan mana2 Tun selainnya.

    Mengapakah penulis novel SHIT bernama Shahnon Ahmad? Saya juga telah menemui hikmah di sebalik namanya.

    ANWAR? Hehehe, fikir sendiri sajalah.

    Malahan nama negara kita Malaysia pun bukan calang-calang nama dan bukan juga satu kebetulan. Sekiranya diterbalikkan ia berbunyi Aisyalam yang di dalam gabungan bahasa Ibrani dan Arab bermaksud 'Hai Selamatlah'. Aisyalam Malaysia bermaksud 'Hai Selamatlah Malaysia' dan negara ini memang benar-benar sentiasa diselamatkan daripada malapetaka besar dengan sentiasa menangnya seorang lelaki yang bernama 'MAHA'.

    Yang Dipertuan Agong? Nama raja tertinggi di Malaysia ini juga bukan satu kebetulan. YDPA adalah 'The Highest King of Malaya' yang sekiranya disingkatkan ia akan berbunyi Himalaya (Hi-Malaya) iaitu nama yang sama dengan puncak tertinggi di dunia yang boleh juga bermaksud 'Highest Peak of Malaya'.

    Kegagalan Brunei menyertai Malaysia juga bukan satu kebetulan kerana sekiranya Brunei menjadi sebahagian dari Persekutuan Malaysia, YDPA tidak lagi layak bergelar 'The Highest King of Malaya'.

    Dengan izin Allah, hikmah di sebalik nama dan gelaran ini bakal terbongkar apabila tiba masanya.

    Saya juga pernah memberitahu bahawa nama John Doe yang saya pilih, yang bermaksud 'si fulan' bagi orang awam sebenarnya bagi diri saya adalah nama keturunan saya.

    Sdr2 kluangdiamond, Kerengge, Wau Bule dll, juga sdri Cik Minah atau sesiapa sahaja yang tidak menggunakan anonymous barangkali boleh berkongsi apakah maksud di sebalik nama pilihan masing-masing.


    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
  2. Munasabah ke tidak bukan isu.

    Isunya adalah tuduhan2 dah dibuat di mahkamah, jawab semua tuduhan itu juga di mahkamah yang sama.

    Nak digembar-gembur oleh LoBAKman itu opera cina lama. Heran ada manusia yang seLOBAK ini diperkudakan selah2 beliau kuda kayu...melayu tidak laku

    ReplyDelete
  3. Bodoh punya lobakman.telitilah dulu dakwaan itu.bkn kekalkan kontrek,tapi terima habuan berjuta juta..mat sabu kekal k9ntrek tapu tidak terima habuan,ada paham sesiapa yg nak dengar celoteh lokman ni..malulah UMNO wakilkan jurucakap begini.

    ReplyDelete