Tuesday, September 17, 2019

APA YANG DIJANGKAKAN DARI SEBUAH KERAJAAN PH DAN PIAGAM UMNO PAS

Sebuah kerajaan lama dan sebuah kerajaan baru akan masuk ke era perbandingan.
Perubahan pendekatan dan perlaksanaan berbias kepada kroni masing².

Semua itu menjadi penilaian kepada rakyat dan menjadi bebanan dan tekanan kepada kerajaan terutama di hujung penggal mwreka.

Kesilapan besar tidak mampu dipadam di saat akhir.

Tun tidak akan lama,  apa yang akan diusahakan sangat banyak tetapi hasilnya sangat sedikit..
Adalah lebih baik Tun bersiap sedia berundur di 2020 dan tinggalkan separuh penggal lagi kepada penggantinya.

Yang terbaik adalah Anwar Ibrahim yang mampu bertindak terus sebaik sahaja menduduki kerusi PM.

Jika bukan Anwar,  pilihan terbaik adalah umnopas yang telah dibersihkan.


27 comments:

  1. Penjagaan kroni oleh kerajaan baru bawah madey tak berubah...ekonomi makin kebelakang...

    Melayu mula lari dari PH...

    Jangan harap madey akan serah kerusi pm kpd anwar...madey kaki belit ato u-tun...

    ReplyDelete
  2. Kluangman...kenyataan engko tun madey akan lepaskan jawatan pm kpd anwar akan buat ostad jon doe Pengamal Ajaran Sesat akan naik berang....penjilat2 tegar jugak akan tidak senang hati...

    Tun madey sepatutnye buat melayu syook kpd PH tapi sebalikbye melayu benci....pas dan umno bijak ambik kesempatan ni dgn buat satu piagam kerjasama politik 1 lawan 1 dlm pru 15 nanti...

    Jika melayu sudah syook dgn PH tak perlu risau piagam pembangkang...tapi .....TST...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa itu TST? Adakah maksudnya ialah Tau Sama Tau?

      Kalau maksudnya ialah Tau Sama Tau, maka kamu anon 2:29 dengan aku, hamba Allah yang memakai nama John Doe TST bahawa kamu adalah seorang pendusta zaman fitnah @ tentera Dajjal yang bekerja untuk menyesatkan manusia daripada jalan kebenaran.

      Siapakah sebenarnya pengamal ajaran sesat? Kita berdua TST bahawa kamulah sebenarnya pengamal dan bahkan seorang pengajak ke arah jalan yang sesat, sedang aku pula sedang berusaha membawa seramai mungkin manusia-manusia yang sesat ini keluar dari kesesatan mereka sementara masih ada tempoh.

      Masih tak percaya? Nah ini buktinya :-

      Wallahi wabillahi watallahi, aku, hamba Allah yang memakai nama John Doe dengan ini bersumpah bahawa anon 2:29 di atas adakah seorang tentera Dajjal Laknatullah di zaman fitnah yang bertugas menyesatkan manusia daripada jalan yang benar.

      Wallahi wabillahi watallahi, aku hamba Allah yang memakai nama John Doe bukanlah seorang pengamal ajaran sesat. Sebaliknya aku telah diberi ilmu dan hikmah untuk mengetahui siapa yang berada di jalan yang benar dan siapa pula yang berada di jalan yang bathil dan aku sedang berusaha berkongsi pengetahuanku itu dengan manusia, mudah2an ada yang akan mengambil pelajaran sebelum pengajaran.

      Sekiranya penyaksianku di atas kedua-dua perkara di atas itu adalah dusta, nescaya Allah akan menimpakan laknatNya ke atas aku serta-merta di dalam tempoh tidak melebihi 3 hari dan menjadikan aku sebagai warta berita supaya manusia-manusia lain selepasku dapat mengambil pengajaran daripada laknat yang menimpaku.

      Nah anon 2:29, kamu telah mengatakan aku pengamal ajaran sesat, dan aku telah menafikannya melalui satu sumpah laknat. Aku malah telah menambahnya dengan membuat satu sumpah laknat bahawa kamulah sebenarnya seorang tentera Dajjal yang bertugas menyesatkan manusia daripada jalan kebenaran.

      Beranikah kamu bersumpah laknat mengiyakan tuduhan kamu bahawa aku adalah seorang pengamal ajaran sesat?

      Atau alternatifnya beranikah kamu bersumpah laknat menafikan tuduhanku bahawa kamu adalah seorang tentera Dajjal yang bertugas menyesatkan manusia?

      Sekiranya kamu tidak berani, maka bersaksilah bahawa kamu dan aku, kita sama-sama TST bahawa kamu sememangnya seorang pendusta @ tentera Dajjal Laknatullah zaman fitnah yang mahu menyesatkan manusia daripada jalan kebenaran.

      Sekiranya kamu tidak berani, maka itu pun tidak mengapa kerana pendusta memang tidak akan berani bersumpah laknat memberikan dirinya sendiri. Ia adalah hakikat yang kamu dan aku TST.

      Apapun, bersukarialah kamu selagi kamu masih diberi tempoh untuk bersukaria dan bersaksilah kamu bahawa aku telah pun memberitahu kamu bahawa para pendusta zaman fitnah termasuklah kamu hanya sedang diberikan tempoh bersukaria sementara zaman fitnah itu sedang berlangsung, dan tempoh bersukaria itu akan tamat serentak dengan tamatnya zaman fitnah, dan tamatnya zaman fitnah akan ditandakan dengan kemunculan panji-panji hitam dari arah timur.

      فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنفُسَنَا وَأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ (61)

      "Dan barangsiapa yang membantahmu tentangnya selepas telah datang kepada kamu ilmu, maka katakanlah (kepadanya); Marilah kita memanggil anak-anak kami dan anak-anak kamu, isteri-isteri kami dan isteri-isteri kamu, diri kami dan diri kamu, dan kemudian kita bermubahalah kepada Allah dan kita minta supaya laknat Allah ditimpakan ke atas orang-orang yang sebenar-benarnya berdusta" (Ali-Imraan : 61)

      Que sera sera.

      Wallahu a'lam.

      (Mohon sdr KD lepaskan komen saya. Saya lepaskan sdr KD daripada apa-apa pertanggungjawaban di hadapan Allah di hari akhirat kelak).

      Delete
    2. Nujum sesat mengarut memang kuat berdusta dan suka bersumpah dengan nama Allah konon dia org yg benar tapi hakikatnya dia adalah loyar buruk yg kuat berdusta.

      Delete
    3. KD sangat takut dgn jondo si kuat kelentong

      Delete
    4. Sumpah laknat yg mamakan dan menjahanamkan diri si pembuat cerita mengarut sendiri.

      Delete
    5. 7.02

      Sebab sumpah laknat saiful kelak akan membuat Anwar jadi PM-in-waiting seumur hidup

      Delete
    6. Hehehe..

      Seperti yang telah saya katakan, pendusta mengetahui di dalam hatinya bahawa dirinya adalah seorang pendusta dan demikian pendusta amat takut apabila diajak berusmpah laknat, sebaliknya dia akan beralasan.

      Biarkanlah si pendusta ini bersukaria selagi masih ada tempoh kerana apabila tempoh itu tamat, dia akan ditimpa segala apa yang dia dustakan sedang dirinya sedikitpun tidak teraniaya.

      Innalillahi wainna ilaihi raji'un.

      Que sera sera.

      Wallahu a'lam.

      Delete
  3. Tun nak serah pada Anwar kenapa pula kau orang sebok, takut KE..
    Itu Kan urusan parti PH, Tak Ada kena mengena dengan umno..

    Aku Tak mnta pandangan kau orang pun
    Kikikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, lagi pun sudah dijanjikan oleh Tun.

      Delete
  4. Patutnya kau orang yg bijak pandai masuk blog umno, bagi nasihat pd penyamun lanun camana nak lawan pendakwaraya..
    Kau orang Kan pandai..

    Kikikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikikik...

      Pendakwaraya yg lebih bijak dah beberapa kali mintak tanggoh kes....kerana gelabah?....

      Delete
    2. Setakat ini
      Pendakwaraya belum dikerekah anjing sendiri
      Belum medical leave
      Belum komplain sakit buntot
      Belum minta peguambela disingkir

      Delete
  5. Anwar sering bawa mesej fahaman pluralisme agama -

    ...Anwar PM.?? Over My Dead Body..

    (KD ko ni tak tau Brother Anwar Bin Ibrahim ni sapa rupanya...bodo nya!!)

    Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan salah seorang ahli politik beragama Islam di negara ini yang didapati sering membawa mesej fahaman pluralisme agama sama ada dalam bentuk tindakan mahu pun dalam bentuk ucapan.

    Yang ada ialah motif hendak menjaga kemurnian pegangan Ahli Sunnah di negeri ini yang memang disuruh oleh Dr. al-Qaradhawi beberapa bulan lalu sebagaimana yang ada dalam media Arab. Penulis ini kurang arif tentang bidang politik ini; beliau berminat untuk sama-sama menjaga akidah, semenjak puluhan tahun lalu. Pihak yang hendak mengaitkan usaha penulis ini dengan politik tertentu, ia bertanggungjawab dengan Tuhannya. Penulis ini mengucap: Hasbuna’Llahu wa ni’mal Wakil.

    1. Persoalan Ekslusif Agama (Religious Exclusivism) – hanya satu agama sahaja yang benar, manakala agama lain adalah salah.

    Golongan Pluralist, COMANGO, G25, Liberal Islam, SIS dan Syiah (sememangnya kafir) agama yang terpengaruh dengan ajaran John Hick berpendapat bahawa: Golongan-golongan agama tertentu yang menganggap hanya satu ajaran asasi tertentu (fundamental doctrines) sahaja yang membawa ke jalan keselamatan/syurga (salvation) adalah pandangan yang silap dan tertutup. Agama-agama lain juga benar. Maka Pluralisme Agama adalah jalan penyelesaian terbaik untuk mengelakkan perpecahan tersebut. Golongan ini menafsir ayat Al Quran secara "hermanutika" menolak sanad dan perawi perawi hadis yang muktabar seperti Imam Syafie, Hambali Sahih Bukhari yang jadi panduan umat Islam. Golongan Pluralis Liberal perawi hadis ini.menolak kesemua ini.

    Maka jawabnya ialah: Pluralisme yang mengajar penganutnya tentang "tidak ada kebenaran mutlak" dan tidak ada ajaran asasi yang menjamin keselamatan/kebahagian/ syurga, tidak boleh diterima, malah ditolak dalam agama Islam. Sekiranya diterima anjuran Pluralisme itu maka tiada ertinya firman-firman Al Quran yang menyebut bahawa ia datang membawa al-haq (kebenaran) dan dengan itu kebatilan akan hilang

    ANWAR DAN PLURALISMA AGAMA - ISMAIL MINA (RAKAN KARIB ANWAR IBRAHIM)

    Paling kemuncak adalah ucapan Anwar di London School of Economics (LSE) pada 18 Mac 2010 bertajuk “Religion and Pluralisme in a Divided World”.

    “Ya, saya tidak menyangka pada awalnya. Sehingga lah terbukti dalam ucapannya di LSE itu…Memang sah. Kita ambil ucapan itu daripada blog beliau. Ini bukan kita ambil ataucopy daripada mana-mana blog orang lain, tidak. Memang kita ambil daripada blog beliau sendiri. Jadi, sah lah bahawa beliau yang bercakap, berucap”, katanya yang mula menarik balik sokongan setelah melihat sahabatnya telah terpengaruh dengan aliran pemikiran yang merosakkan Islam, Liberalisme dan Pluralisme.

    “Saya nak sebut bahawa, sebenarnya ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim itu memang sah beliau berfahaman Pluralisme Agama”, tegasnya.

    Ikutilah wawancara AIDC dengan Ustaz Ismail Mina pada 16 September 2011, di Hulu Klang dalam menyoroti kisah di sebalik tabir berkenaan dengan isu tersebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlulah kau nak korek silam orang lain, silam kau sendiri pun haprak.

      Tak perlulah kau nak lebih² judge manusia lain sekadar jadi macai media social.

      Kalau dia dittakdir jadi PM, apa kau nak buat?
      Melalak mcm pecacai najib?

      Kesian

      Delete
    2. sesungguh nya aku sudah berpesan pesan dengan kesabaran dan kebenaran... tak ada apa yang ditangguhkan lagi



      kikikiki

      Delete
    3. Ape bukti anwar plural?

      Delete
    4. Mana mereka ada bukti, kerja membohong dan fitnah itukan hasil pencarian mereka bagi makan anak bini..
      Tu pasal bengap..

      Delete
    5. Fakta ucapan Anwar di London School of Economics (LSE) pada 18 Mac 2010 bertajuk “Religion and Pluralisme in a Divided World”.

      gebang kosong bukan tease kami... dulu kini dan selamanya kami lawan fitnah jijik dng fakta..!!

      fitnah batu api not my tease KD..!

      Delete
    6. we will bring it on more factual about this pluralist man if you wont delete ... if you sell i will buy... since now this man never deny and keep silance.. that why depan belakang sama saja..

      dammmm....!!!

      Delete
  6. Pandikar label Anwar ‘samurai terakhir’, Salleh Keruak sokongnya sebagai PM
    2:14 tengahari (Dikemaskini 4:27 petang)

    A A
    Pernah di pihak yang bertentangan, Presiden PKR, Anwar Ibrahim hari ini menghadiri majlis sambutan Hari Malaysia yang dianjurkan oleh bekas Speaker Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia, dan bekas menteri BN Salleh Said Keruak.

    Kedua-dua bekas panglima perang Umno itu menganjurkan sambutan Perhimpunan Memperingati Hari Malaysia Sabah 2019 di Dewan Seri Kilapi, Rampayan Laut, dekat Kota Belud di bawah NGO mereka Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah (Usbo).

    Semasa sidang akhbar selepas majlis itu, Pandikar selaku presiden Usbo memohon maaf kepada Anwar berhubung beberapa kenyataan yang dibuatnya semasa pilihan raya kecil Sandakan pada Mei lalu, kerana tidak menunaikan janjinya untuk mengurangkan harga minyak.

    ReplyDelete
  7. Kau nak cari yang hebat macam Tun memanglah tiada..
    Pemimpin macam najib - bersepah
    MACAM Anwar - ada tapi tak ramai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meman yg pegang kroni besar2 tak ada...yg kuat u tun dan belit2 pon tak ada..

      Delete
  8. "Hari ini PH perintah..esok minyak turun RM1.50.."

    Tak ingat dah, ucapan siapa ntah..��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba bagi tarikh bila ucapan tu?...sebelum pru13 ato pru14?..

      Delete
  9. Jondo menipu dirinya sendiri..apa yg ditileknya semua tak jadi..skrng dia menggelebah kpanasan..he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. Whatever.. PAS dan UmNo telah bersekutu sedang Tun masih kekal penguasa Putrajaya

      Delete