Monday, September 2, 2019

BOIKOT KE ARAH SATU SEMANGAT KESEDARAN

Istilah boikot kurang sesuai,  wajib mengutamakan premise dan produk Muslim lebih tepat selari dengan kewajipan dan ibadah.

Apa yang kita makan dan pakai wajib halalan toiyiban supaya solat dan ibadah² kita yang lain diredhai.

Ia saling berkait.

Dalam kesempatan ini juga orang Islam perlu tingkatkan prestasi masing²..cukupkan barangan dikedai,  cukupkan bekalan dan tingkatkan pengeluaran produk supaya tidak putus.

Cipta produk baru, brand baru,  jenama baru dan barang baru sebagai gantian dan pilihan tanpa kompromi kualiti.

Tingkatkan siraturahim demi masa,  parti tolak tepi.

https://akhbarrakyat.blogspot.com/2019/09/fitnah-tak-jual-produk-muslim-pasar.html



........







Iklan: komen ke atas produk sila terus ke nombor yang tertera



21 tahun pasaran di Malaysia
Syarikat milik Tengku Laksamana Kelantan
Ribuan testimoni / +40 jenis penyakit

4 comments:

  1. Dan make sure bayar Cash kalau Beli produk ape pun. Lelebih lagi Kat usahawan muslim, Pasal kalau hutang sampai Kawan tu tak bleh nak pusing modal, tU Bukan tolong muslim, tU jahanamkan Sedara seagama. Kalau nak hutang sampai berjote jote, Pastu berat nak bayar, pegi kedai non melayu. Pegi kongdem bisnes bangsa lain... Ala, mane Korang berani buat. Dgn melayu Korang berani la, baru cina tu bulatkan Bijik mate, beg duit bini korang pun Korang gagau...

    ReplyDelete
  2. Ok bro KD marketing yg baik,, mudahan kita semua di berkati,,
    Org melayu ni lurus sikit bro KD kena jelas kan terang terang,,
    Kita beli pd product melayu dan islam, dan kalau boleh kedai melayu dan islam juga,,
    Kita tak perlu lah risau jika product tu datang dari luar negara yg bukan negara islam itu kira darurat,, yg kita nak elak ialah dari cina Malaysia,, fina luar atau bukan islqm dari luar itu lain ceritanya, Bro KD kena terang kan jelas jelas,, kalau kita tak beli dari kedai cina dan datang dari kilang cina atau agent cina tempatan necaya mereka akan mengelupur ,, dan qkan minta nyawq pd org melayu,, yg luar luar negara tu abaikan jika nak beli hp atau computer dari Cina , beli sahaja dan klu blh beli dari pengedar melayu,,,


    Terus kan bro KD tampa melihat parti,, maju kan kaum dan bangsa agama kita insyallah kita akan berjaya, dan yg satu pihak akan mengelupur dan baru mereka tahu siapa Tuan

    ReplyDelete
  3. *TIBA-TIBA...*

    Tersentak Mak Limah bila dia ke kedai untuk membeli bekas plastik untuk menjual nasi lemaknya. Penjual plastik itu enggan menjual bekas itu kpd Mak Limah sambil berkata, "Lu mau boikot kami, skrg saya tarak jual sama lu".

    Penjual makanan melayu di pasar mlm pun terjejas kerana terputus bekalan plastik dan rubber band . Penjual sayur dan ikan pun mghdpi masalah kerana semua alat timbang adalah made in china dan dijual peniaga cina. Kini mereka tidak boleh beli alat timbang baru.

    Pak Maidin pula mengeluh kerana kilang mee halal milkinya tidak dpt meneruskan pengeluaran kerana pembekal tepungnya pun enggan membekal tepung kpdnya di atas alasan yg sama.

    Tiba-tiba kedai mini-market Melayu kehabisan minyak masak. Pembekal minyak mngatakan bekalan botol plastik mereka terputus. Pembekal botol mereka bukan Melayu dan kini enggan memberi bekalan.

    Ada kilang minyak masak milik Melayu terpaksa menghentikan pengeluaran kerana mesin memproses minyak semuanya dibekal bangsa lain. Kini mereka tidak lagi mahu menyelengara mesin yg rosak.

    Pengeluar ubat gigi melayu pun terjejas pengeluaran. Tiub yg mereka gunakan untuk mengisi ubat gigi mereka dibekalkan syarikat bukan melayu. Kini pembekal2 tiub memboikot perniagaan2 melayu.

    Pasaraya2 dan hypermarket milik bukan melayu turut memboikot barangan keluaran melayu. Ramai peniaga melayu mengalami penguncupan jualan antara 40-60 peratus. Hanya pnjual kismis yg dijampi dan air botol yg dijampi masih laris kerana kedua2nya dijual ustaz2 ketika ceramah mereka.

    Program2 food bank yg sblm ini memberi lebihan makanan dari pasaraya dan hypermrkt kpd keluarga2 miskin, yg ramainya melayu, terpaksa dihentikan. Ini kerana pemilik2 pasaraya dan hypermarket tidak lagi mahu memberi makanan kpd golongan yg berkempen memboikot mereka.

    Kontraktor pembinaan melayu juga terjejas. Pengeluar simen pun memboikot kontraktor melayu. Mana ada syarikat pengeluar simen milik melayu? Nak beli paku pun susah. Mana ada syarikat melayu yg mengeluarkan paku?

    Operator bas sekolah melayu mula mnghadapi masalah. Mereka tidak dpt menampal tayar yg pancit kerana kebanyakan kedai tayar bukan milik melayu. Ramai anak melayu tidak ke sekolah. Semakin anak melayu yg mghabiskan masa merempit.

    Akhbar harakah pula terpaksa mnghentikan penerbitan. Syarikat percetakan milik cina yg mencetak harakah enggan mncetak harakah. Syarikat percetakan melayu pula tidak mahu mencetak harakah kerana reputasi harakah tidak membayar hutang kpd syarikat2 percetakan melayu yg ia guna sblm ini.

    Selepas 6 bulan ahli jemaah di surau dan mesjid mula gelisah. Mereka tidak dpt menggantikan selipar dan terompah di tandas dan tempat berwudhuk. Ini kerana pengeluar selipar dan terompah enggan menjual kpd org melayu. Pengguna tandas di surau dan mesjid terpaksa berkaki ayam. Ada yg mula was-was kesucian surau dan mesjid.

    Lebai2 mula mengatur program salat hajat perdana untuk memulihkan keadaan. Pengumuman mengenai program diumumkan melalui WA dan FB. Kedua-dua perisian yg dicipta syarikat yg pemiliknya yahudi.

    Ramailah yg pergi ke program salat hajat perdana. Ramai juga yg pergi berpakaian jubah yg made in china. Microphone yg digunakan pula made in taiwan. Tok imam mengamuk bila mengetahui hal ini. Sambil menhembuskan asap rokoknya (tiada sijil halal jakim) tok imam mngeluarkan fatwa salat hajat tidak sah jika menggunakan microphone buatan cina dan ahli jemaah memakai jubah buat cina. Maka program salat hajat perdana terpaksa dibatalkan kerana disabotaj cina.

    Tok imam kemudian memaklumkan isterinya melalui telefon vivo buatan cina bhwa dia akan pulang ke rumah awal. Lalui dia pun pulang ke rumah mnggunakan kereta protonnya yg dikini dimiliki syarikat cina.

    _Kisah di atas adalah rekaan semata-mata sekadar utk renungan org2 yg berfikir._

    ReplyDelete
    Replies


    1. Mamat ni banyak sangat mkn benda kotor sampai tak boleh fikir apa maksud utamakan premise dan produk Islam.

      Mamat macam ni akan lacurkan isteri dan anaknya utk dapat sekeping roti.

      Ini kesah rekaan sahaja.

      Delete