Sunday, September 22, 2019

BUDAYA BISNES AL ARQAM WAJAR DIBANGKITKAN SEMULA

Mujahid jangan sekadar sebok dengan benda remeh temeh,  pintu tutup buka..

Fokus kepada bangkitkan bisnes muslim tanpa satu sen pun kerajaan bantu. Jangan ulang "badigol" Menteri Ugama JPM seperti sebelym sebelum ini  yang akhirnya bersosial sendiri dan menghabiskan boreh dengan isu kontroversi sekadar khilaf tafsir..

Cakap Menteri Ugama mesti mahal umpama emas,  dihargai dan dihormati walaupun berbeza pendapat.

Jangan sempitkan Islam dengan sekadar hukum kahwin cerai dan berpolitik cetek.. Sedangkan ekonomi/zakat memainkan peranan lebih besar dalam Islam. Bangkitkan industri halalan toiyiban dunia..


16 comments:

 1. Mujahid bukan pandai bisnes...mujahid cakap tak pakai otak tu sebab awal2 jadi menteri banyak kontrobersi...sekarang baru dia tahu cakap tak boleh sebarang cakap walopun dia menteri......langsong kurang bercakap..

  Yg lebih sesuai menteri ugama Nik omar anak nik aziz...cakap berhemah....

  ReplyDelete
 2. .kalo nak galakkan bisnes islam Galakkan Tabong Haji dan YAPEIM jadi pelopor membimbing peniaga2 islam dalam bidang mengeluarkan produk dan pemasaran produk kegunaan harian muslim...pasaran muslim sangat besar...boleh ekspot ke brunei thai filipina dan
  indon..

  Menteri tak boleh libat diri secara langsong...

  ReplyDelete
 3. Yapeim brainchild anwar semasa menteri kewangan..Kewangan YAPEIM kukuh membentuk usahawan kecil muslim dari golongan miskin dengan menyediakan bantuan kewangan dan khidmat nasihat....bila anwar tiada yapeim hanye jadi alat untuk orang politik...ada tak ada sama saje...

  Bila anwar naik PM aku yakin peranan YAPEIM akan dipulihkan untuk tingkatkan ekonomi muslim...

  Menteri ugama bukan reti ekonomi dan bisnes...lebih kurang sama dgn lobai pas...

  ReplyDelete
  Replies
  1. buktu YPEIM idea Aljub ade tak.. jgn goreng kikikiki..!?

   Delete
  2. Bro,

   Sapi pun tau malu bila orang menyebut namanya walaupun susu itu milik lembu.

   YAPEIM ditubuhkan pada tahun 1976 oleh Tun Hussein Onn dan dikemaskan strukturnya oleh Tun Mahathir pada 1985.

   Pada 1985 Pak Sheikh belum pun menyertai kerajaan, bagaimana mahu claim YAPEIM adalah brainchild dia?

   Mahu tahu pada tahun 1985 apa kerja Pak Sheikh? Rasanya semua orang tahu kot.

   -----------------

   Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YPEIM) telah ditubuhkan untuk menangani beberapa masalah sosio ekonomi masyarakat Islam negara ini.  Selain dari itu ianya juga bertujuan untuk mengukuhkan tradisi keilmuan serta memantapkan kebajikan ummah.  Dalam memenuhi hasrat ini pada hari ini 20 Julai 1984.  Perdana Menteri Y.A.B. Dato Seri Dr. Mahathir Mohamad telah melancarkan penyusunan semula YAPIEM.  Pada hari ini satu surat ikatan dan pengesahan perlantikan 15 orang ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan baru telah diadakan.  Pengurusan baru ini akan mula beroperasi sepenuhnya pada tahun 1985.YAPEIM telah ditubuhkan oleh Kerajaan pada 13 Oktober 1976 dan diperbadankan di bawah Trustees (Incorporation) Act 1952, dan pada hari ini badan ini disusun semula bagi memulihkan yayasan dan menghidupkan kembali budaya beramal jariah di kalangan masyarakat melalui kaedah pengurusan moden.  Melalui organisasi baru ini Yayasan akan bertindak mengumpul sebanyak mana derma dan sumbangan untuk dilaburkan semula atau untuk membiayai kegiatan-kegiatan pelajaran, sosial dan kebajikan masyarakat Islam.

   Delete
  3. Kikikiki.. YPEIM ini pun banyak isu..

   Bank Islam, UIA dan banyak lagi sapi dapat nama.

   Delete
  4. Yapeim memang dtubuhkan masa tun husin..tapi adakah idea ini lahir dari tun husinn onn?...idea penubuhan institusi islam lahir dari gerakan islam...puak umno bukan peduli pasal islam pon..

   Delete
  5. Kah kah kah.

   Inilah mantik kaki pusing. Habis tu yang sebut Anwar jadi Menteri Kewangan tu dia jadi Menteri Kewangan bukan daripada UMNO kah?

   Hahahaha.. Kantoi menipu dan nak bela perkara yang terkantoi itu maka dipusingnyalah cakap.

   Hakikatnya Anwar semasa di luar UMNO mahupun di dalam UMNO tiada sebarang kena mengena dengan penubuhan YAPEIM sama ada secara langsung mahupun tidak langsung.

   Delete
 4. Sokong 200%.....al arqam built their business empire without "tongkat"...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bisnes empire Arqam dibina dari keringat penyokong tegarnya. Mereka sumbang gaji dan ada yg gadai rumah utk bisnes Arqam. Akhirnya yg kaya raya pemimpin Arqam. Penyumbang ada yg hilang rumah yg digadai dan hidup sengkek, merana.

   Delete
  2. Adakah sedara mara ko yg hidup merana kerana sumbangan kpd arqam?...ato ko hanyeb hearsay?...

   Delete
  3. Cik minah, kemungkinan itu benar, bagi kita itu titik hitam, bagi mereka perjuangan dan pengorbanan.

   PAS juga hidup dari tin² milo pada setiap ceramah tetapi lebih baik dari umno mewah yang korup.

   Delete
  4. Saya malas nak argue dgn kamu semua. Wasting time and energy. Suka hati kamulah, nak cakap apa. Tapi ramai ahli-ahli Arqam yg masih hidup boleh betcerita. Tanyalah mereka

   Delete
 5. Kerajaan tak perlulah ujudkan lagi badan yg kononnya nak bantu ekonomi, semua tu pembohong dari segi perlaksanaan..

  Kerajaan hanya perlu gerakan, pemangkin, sokongan dan idea..

  Misalnya setiap kali jemaah haji, umrah puluhan juta umat terkumpul, apa barang buatan muslim malaysia dipasarkan di sana?

  Kerajaan hanya perlu beri dan sediakan laluan serta tunjuk ajar melalui JAKIM... supaya peluang ini untuk pwngusaha muslim shj

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pasal hukum hakam bolehlah rujuk kpd pakar JAKIM...pasal bisnes dan ekonomi rujuk kpd JAKIM lingkop laah...Jakim sendiri tiada pakar bisnes dan ekonomi...


   Kluangman....kikikikikik..

   Delete
  2. Ooooopppsss...Islam tak sempurna?
   Dalam Islam tak ada economi?

   Baca semula ayat aku..
   Aku saran JAKIM jadi pemangkin..JAKIM kena lah rujuk banyak kementerian untuk dapat maklumat dan salurkan kpd usahawan Islam..
   JAKIM pemudah laluan..

   Cai politik hasad dengki manalah faham sangat ekonomi..

   Dedak bukan categories ekonomi ye..itu upah kpd barua sokong korup..

   Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

SPEKULASI TERKINI

Banyak sangat SPEKULASI MENJELANG keputusan mahkamah rayuan besok dan kemungkinan perubahan hukuman DIBUAT keseluruhan atau sebahagian tidak...