Tuesday, September 10, 2019

DAP MENERIMA TEKANAN DARI PENIAGA CINA..KITA MELAYU TERUSKAN BMF

#BMF adalah ISU ekonomi, satu kesedaran, satu kebangkitan semula, bukan perkara baru..

Tahun 70an-80an setiap melayu SUDAH lama mempraktikan BMF malah diera itu setiap kali Chinese New year, kedai tutup seminggu..sukarlah utk org melayu, bekalan terputus..Masa tu mana ada sangat melayu berniaga mcm sekarang..yg ada kedai mamak runcit.

Selepas melayu mula pandai berniaga, dah ada kedai runcit..orang cina tak tutup kedai seminggu, hanya sehari..mereka takut rugi kalau tutup lama lama sebab melayu sudah ada pilihan.

Rengkas cerita, hari ini bila ada kebangkitan semula BMF..apa tindak balas peniaga cina, kenapa mereka tak BOIKOT jangan supply kepada peniaga Melayu??? Kenapa Tak HENTIKANLAH pekerja melayu beramai-ramai???
Ia akan jadi sangat tragis kepada orang Melayu dari segi jangkapendek..tetapi tidak pada jangkamasa panjang..mereka boleh jadi bankrap...dan kita boleh survive selagi ada keyakinan.

Kita rakyat kena teruskan, jangan peduli sangat SARANAN pemimpin dan Menteri..mereka bercakap dalam posisi yang lain..


Memperkasakan ekonomi orang Melayu Muslim lebih berbaloi daripada perjuangan politik yang saling tuduh menuduh, berpecah dan tiada satu pun untung.

Sampai PRU..we go #VMF Vote Muslim First.. Asal melayu menang dan perintah.

24 comments:

  1. Kalau VMF pru15 Tun Mahathir akan tersungkur....ini buat ostad Jon Doe marah kerana 313 bendera hitam sape yg boleh kibar...takkan Jon Doe berani terjun laut dari atas jambatan penang...

    Kik kik kopeh..

    ReplyDelete
  2. FUYOOOO BROVO BLOGGER SONTOLO KD
    WA CAYA LU LAH WALAU TEBALKAN MUKO
    JGN JADI MCM SEKO KAWAN KO GILO PANJI
    CIRI BIRIT VIRIT CAIR MERECIK CAYOR


    KIKIKIKIKIKI...

    AJOMMMM KD TEBALKAN MUKO TEPUKKK KUAT ATIII..


    #BUYMUSLIMPRODUCTKDKIKIKIKI...

    ReplyDelete
  3. blogger sewel mahakutty lain macam je bunyi.. tiba2 ubah angin. rase nak mampos dah ke kd?
    kekeke

    ReplyDelete
  4. kd..ratib maki najib ko dah cukup ke utk hari ni?
    nnt tak capai martabat tertinggi sbg pencacai..
    kalam setan puak penjeelat mader

    #BMF

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le...kd ni lagi 3 jumaat kot

      macam madey jugak le...sebut pasal melayu mesti ada udang sebalik batu..

      penyatuan ummah hampir tercapai kita tunggu komen madey...teliti setiap butir kenyataan dia...unsur sabotaj pasti ada

      #BMF

      Delete
  5. Aku Cari rezeki Kat area port klang Dari tahun 99. Lepas blah dari klia sepang. Aku keje area p. Klang sampai la ni, Dari makan gaji hingga la keje sendiri. Banyak Yg berubah aku perasan, pengusaha lori Melayu pun Bertambah , bengkel Lori melayu pun mcm tu jugak. Kedai makan jgn cakap, mcm cendawan lepas Hujan Kate org. Satu je yg Aku perasan tak berubah. Mlm raya cina Hingga la 3 4 hari Raya dia org, Jln Dekat KPM dgn KCT tu Ko boleh bergolek tgh Jln, sunyi lain mcm, Kami Yg usaha bengkel jgn cakap la. Mane Yg Dah biase dgn kedai, 1 pallet spare part Kami kena ambik. Stock utk 10 Hari. Tu biase Hari yg Dia org tutup. Kalau ade part Yg takde stok. Memang park la Lori. Tapi selalu park pun bila raya cina. Tapi bila raya kita, lepas je sembahyang raya, phone pun bunyi la. Abg, tayar triler bom Kat gombak, abg tayar pancit Kat puchong. Ramai Driver Sabah yg tak Tau Raya. Tu mamber Tayar man Aku cerita masaalah Dia la Bila time raya. Jadi Sape Yg berduit Dan berminat nak buka kedai part Kat kawasan sini. Cuma Satu syarat. Ambik bisnes dgn kompeni yg famous. Kalau dpt 1 projek, Tanya org lama, kompeni ni payment ok tak, Cepat ke, lambat ke, taK bayar ke, nak kena kejar payment ke. Pasal Kekadang org ni cakap mcm hebat, Kena Kat diri sendiri, Jihat bang, melayu dgn Melayu nak berkira ke, sesama agama nak jaga bang, hutang tu Kira jln Allah ye bang. Aku tau Pasal aku Dah kena... Utamakan produk muslim, last diri sendiri pun Lari Kat cina Pasal hutang dgn saudara islam Dah banyak sgt. Nak buat boleh, Aku Sokong sgt, Tapi tunjuk la Contoh yg baik Kat Aku Yg kurang tahu bab bayar hutang ni... Cina atau Bukan Islam menipu tu lumrah, agama mereka tak ambik berat sgt kot. Tapi bila agama islam pun cuma dibibir, baik mati aje la, Demi Allah. Dari hidup menyusahkan org lain. Susah kan diri sendiri tu lantak la. Sori emosi skit. Aku geram skit bila bukak cerita bab hutang ni. Nasib baik aku Bukan Hulk, kalau tak dah kena beli baju lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pomen bawah tanah kau merepek ape ni setannn...!!

      kikikiki

      Delete
  6. Saranan kluangman nak perkasakan ekonomi peniaga melayu memang bagus....tapi berape kerat sangat melayu yg boleh diperkasakan?....berjuta melayu yg masih miskin....bagaimana ekonomi mereka ini boleh diperkasakan?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak faham ekonomi, elok jgn buat komen kat sini...nampak sgt bodoh

      Delete
    2. Slow² la brader. Cuba bg komen membina sikit. Benda baru mula takkan dah siap. Hari ini kawin esok boleh beranak ke? Atau kau ni 'hantu cina' kot? Taunya nak marah nak caci. Kesian dgn kau kalau kau melayu. Melayu tak support melayu.

      Delete
    3. baru mula?..kikikik...tido ker selama ni?.

      Delete
  7. Mydin sudah umum tak boleh bayar zakat kerana rugi....adakah dgn bmf mydin akan kembali pulih?....

    Kedai eco jual barang buatan china dgn harga 2 ringgit....beribu melayu setiap hari kedai2 eco kerana murah...ekonomi melayu sangat lemah....barangan murah yg mereka mampu beli..

    Adekah melayu boleh buat produk murah untuk lawan kedai eco milik cina?...nampaknye tak cukup bmf...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BMF satu permulaan...kita tak kata nak boikot produk dari peniaga bukan islam.
      Kalau ada pilihan kita utamakan yg produk muslim...sbb ini boleh membantu peniaga muslim. Kalau bukan org islam yg beli, takkan kita nak harapkan bukan melayu.

      BIla peniaga melayu/bumiputra dah ramai dan semakin kuat, kita boleh bersaing dgn mereka pulak...


      faham tak???? KITA BUKAN BOIKOT BRG DARI PENIAGA BUKAN MELAYU...kita masih beli. Tapi dah utamakan produk muslin senagai satu cara untk membantu ekonomi org melayu/islam..

      Delete
    2. Kau terlalu cerdik atau manusia bukan menyabar. Sesuatu itu kukuh jika dibina secara teratur dan bukan kelam kabut mcm hasil yg kau harapkan. Bmf baru dimulakan. Kita akan lihat hasilnya beransur-ansur. Kuasa beli melayu ni besar beb, 60% dpd transaksi runcit. So, jika dlm tempoh setahun dua, kurang² 30% tambahan ekonomi bumiputera/melayu/Islam dpt ditingkatkan. Sabar itu subur, tak sabar nanti masuk kubur!

      Delete
    3. Yg cakap baru mula rupanye baru lahir....dah lama mula cuma tak disebut bmf...ada paham kar?..

      Delete
  8. BMF Tak perlu fikir rumit..Kita Tak beli BMW Har² Tak Naik kapaltetbang Hari...fokus PD keperluan harian..perkasakan itu dulu

    ReplyDelete
  9. Apabila diberi peluang komen secara terbuka, gunakan kesempatan melontarkan hujah yg baik..

    ReplyDelete
  10. Komen terbuka kebender..ko tapis dulu..

    ReplyDelete
  11. Owh..bila blog dah nak mampos, baru berhenti tapis yer KD?
    Ki kik kik..

    ReplyDelete
  12. Sekarang baru dia tau, ini blogger otak nipis!
    Dulu pantun dari aku, dia asyik sekat & tapis
    Kini, dekat mampos, perut kembong kempis
    Baru pantun aku, si KD tak dpt lagi nak tepis

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
  13. Mcm dah nak mampos jer ini blog KD puaka
    Dah abis putus, modal fitnah yg dia nak reka
    Serupa je dgn blog Budin dan Putramerdeka
    Padan muka, ini macai2 Melayu penderhaka

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau mencarut apa ni??...baru kleuar dari gua ke??

      Delete
  14. kenapa LGE dan kuncu2 serta pemimpin melayu PH nak takut dengan BMF???
    Orang Cina dah lama amalkan beli barang mereka...dan boikot brg melayu/muslim..

    Siapa mula dulu??


    Malaysia sedang dihancurkan oleh orang politik sebegini...esp politician dari PH yg nak kata pandai tak adalah sangat.....semuanya memang mangkok


    ReplyDelete
  15. Kita kena komited utk teruskan #BMF. Walaupun ada nampak depa mcm nak psiko utk kita kendurkan sikit perjuangan kita. Ayuh!

    ReplyDelete

KENAPA MESTI SPEAKER DAN TIMBALAN DATANG DARI PARTI POLITIK - AKAN UJUDKAH KEPUTUSAN YANG TIADA KEPENTINGAN PARTI???

Dasar dan setting awal pun dah ke arah kerosakan...  Dan sekarang Timbalan Speaker mesti  dari UMNO???? Koyak juga pemikiran kita