Tuesday, September 24, 2019

LETAK LAH KEPERCAYAAN KEPADA PARTI PEMBANGKANG UNTUK CHECK AND BALANCE PADA KERAJAAN SEKARANG..

Pemimpin umno dan pas cukup berpengalaman samada di peringkat negeri dan pusat untuk menegur dan menasihat kerajaan sekarang secara berhemah dan di saluran yang sah.

Kita juga ada sebilangan NGO yang masih waras untuk bersuara apabila perlu.

Rakyat lebih wajar fokus kepada memperkukuhkan ekonomi masing² dan tingkat kepekaan kearah perpaduan dan peka jenayah. Komuniti seperti Rukun Tetangga yang dibantu oleh PDRM perlu di perbanyakan.

Memfitnah pemimpin tidak menjadikan kamu beriman,  lebih kaya dan cerdik.

Skandal 1MDB satu²nya skandal yang cuba dilindungi pemimpin secara terang²an dari peringkat awal lagi sehingga rakyat marah dan bangkit.
Buktinya? - rakyat bangkit dan sungkurkan parti mustahil kalah di PRU14.

Ada skandal lain sebelum ini tetapi undang² masih dihormati untuk dilaksanakan.

Tanpa korup adalah kerajaan terbaik.
Kroni tanpa melanggar mana² peraturan adalah sah selagi layak di sisi undang², ia kelaziman kerana kepercayaan.

Negara sedang diurus.
Tidak ada skandal.

Selebihnya,  letaklah kepercayaan kepada peranan pembangkang.
Bukan satu dosa pun sokong pembangkang.

28 comments:

  1. Kau KD...masih percaya lagi ke skandal 1MDB..
    Hari2 di tulis berita yg tak benar..
    Hari2 saksi bercerita hearsay yg tak boleh dibuktikan..
    Benda yg tak disebut , tapi dlm berita akhbar dibuat buat cerita..
    Tunggulah dulu sblm buat kesimpulan..
    Kes pun tak habis lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hearsay atau eyesee..bukanlah mcm sembang di kedai kopi, Ada weight Ada tanggungjawabnya..saksi bohong boleh dipenjarakan.

      Itu asas, aku sekolahkan kau dulu.

      Balik baca buku Akta kanun acara jenayah.

      Delete
    2. Kalau hearsay mana hilang duit 1mdb. There is something wrong with our education system. Tak guna akal dan fikiran. Mcm katak bawah tempurung. Dunia hanya tempurung

      Delete
  2. Madey boleh ditegur?....tanye Rais ahli majlis tertinggi Bersatu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seseorang yang pro..doktor, lawyer, jurutera, akauntan sudah diasuh Dan dididik sebagai manusia yang sangat terbuka Dan Akan akur jika Ada orang boleh tegur, sanggah Dan nasihat secara fakta.

      Saya Tak kenal..
      Itu fakta pembohongan, penipu.

      Delete
  3. Selebihnya, letaklah kepercayaan kepada peranan pembangkang.
    Bukan satu dosa pun sokong pembangkang.

    Kluangman ...ko ni mcm keling lah..

    Konkata sokong pembangkang sokong rasuah...tak bermaruah...

    Yg mana satu tak betul dgn ko ni haah kluangman?.. Ato skru otak ko dah longgar?...jangan jadi blogger poyooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari ayat aku semula "sokong pembangkang sokong rasuah"?

      Aku bagi masa kau 12jam untuk Cari ayat tersebut

      Delete
    2. Rujuk entry ko seblm ni pasal maruah....

      Delete
    3. Kau suka sangat makan benda haram ke?
      Yang tak ada...kau reka²..lepas tu fitnah

      Delete
  4. Kroni tanpa tender adalah korup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada Menteri diberi kuasa hatta Pegawai Daerah pun boleh anugerah project Tanpa tender...

      Tanpa tender pun ada syarat yg perlu dipatuhi..

      Delete
    2. Pegawai kerajaan hanye setakst 20 ribu sahaja...itu pon kena gilir2 kan....dan bajet tak boleh dipecsh kecikan...

      Ini bagi sampai juta2 hingga billion..

      Delete
    3. Tender terbuka tertutup adalah budibicara melainkan dinyatakan..

      Begitu juga dengan amount dan kelas..dan bergantung kepada jawatan Penjawat awam samada pegawai Daerah, jurutera atau ketua jawatan.

      Begitu juga dengan kes-kes kecemasan dan malapetaka, award sertamerta.

      Delete
  5. Tak ada skendel tapi banyak isu..

    ReplyDelete
  6. Jgn la bg pembangkang menang di tg piai. Nampak sgt kerajaan tak betmaya dan lemah. Dlm masa yg sama rakyat mula tolak ph. Utk nafikan, ph kena kerja keras utk menang di tg piai. Dh rasa bahang nk kalah? Apapun madey masih pm. Cuma kalau kalah tu isyarat bahawa pru15 nanti adalah penamat kuasa. Berani kalah? Semua kan ada ditangan. Madey bukan tak pernah guna kuasa utk kekalkan kuasa.

    ReplyDelete
  7. Najib objects to ‘hearsay evidence’ by ex-1MDB chief….,.

    Najib Razak has filed an objection to stop former 1MDB CEO Shahrol Azral Ibrahim from linking him to fugitive businessman Low Taek Jho, saying this would amount to hearsay evidence.

    His lawyer Muhammad Shafee Abdullah said such evidence could only be given if the prosecution undertakes that Low, better known as Jho Low, appears in court.

    The former prime minister also said the police or Malaysian Anti-Corruption Commission should locate the businessman so that he can be produced in court.

    Shafee today urged the court not to accept evidence given by Shahrol as Jho Low had also been described as a “manipulator” by an earlier witness, Najib’s ex-aide Amhari Efendi Nazaruddin.

    He said the truth could only be revealed if Jho Low was put on the witness stand and cross-examined by the defence.

    “My client would be denied a fair trial if hearsay evidence was admitted in this case,” he said.

    He added that trial judge Collin Lawrence Sequerah could also be influenced by Shahrol’s evidence.

    Jho Low is not listed as one of the prosecution’s 60 witnesses, nor has ad hoc prosecutor Gopal Sri Ram indicated that he will testify in this trial.

    On May 31, top cop Abdul Hamid Bador said Jho Low’s location had been determined and that the businessman was expected to be detained.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hearsay evidence boleh diambilkira dalam mahkamah dan boleh dibantah oleh peguambela dan pendakwaraya pada takat tertentu tetapi hearsay evidence kekadang relate dan relevant dengan dokumen dan perbuatan lain.

      Akhirnya hakim yg buat keputusan berdasarkan lelain bukti yg sekali.

      Apa sangat takat kalau tak buat.

      Saya tak kenal?
      Itu bukan hearsay, itu pembohong kalau tidak dibantah

      Delete
    2. Ada najib kata saya tak kenal dlm mahkamah?..


      Kikikik..

      Delete
    3. Banyak cerita nenek kebayan oleh saksi2 dari bagi bukti...

      Delete
    4. Mahkamah hanye buat keputusan atas bukti jelas dan kukuh...

      Bukan mahkamah hearsay evident..

      Delete
  8. Hearsay tak leh pakai...
    Habis tu yg kau gigil pehal...

    ReplyDelete
  9. Najib akan buat PENGAKUAN sooner or latter..
    Sementara ini

    SILA BERSUKA RIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau tu yg seronok sgt, sementara berkerajaan ph. Najib relek je, walau berpuluh tuduhan. Bukan org biasa mampu buat begitu kecuali org yg yakin kpd Allah. Takde tanda² najib frust, tp kekal konsistan menegur dan membodohkan ahli² kabinet kerajaan yg bertindak bodoh dan rakus serta kurang homework. Org biasa²? Lama dh lari dlm gua. Najib still move on.

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

SPEKULASI TERKINI

Banyak sangat SPEKULASI MENJELANG keputusan mahkamah rayuan besok dan kemungkinan perubahan hukuman DIBUAT keseluruhan atau sebahagian tidak...