Saturday, September 14, 2019

TAAWUN SIYASI

Aku sedang membiasakan diri
Mengulang ulang perkataan tersebut
Biar tidak kekok bila berhujah
Pasti ada yang tanya
Apa maksudnya..bla bla bla
Sebagai ahli umno
Mesti dah mula kena peka
Kena cakna

Politik bukan matematik








24 comments:

  1. Terbaik..
    Cahaya sedang menyinari..
    Selama setahun lebih Malaysia dlm kegelapan dek kebodohan PH..

    BN/PAS & gabungan Sarawak/Sabah akan menang PRU 15 yg dikatakan akan berlangsung tahun depan ..insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apalah sangat nak dibandingkan 3 pr kecil-kecilan dgn rekod gemilang Tun M memenangi 6 PRU hingga mendapat mandat untuk memerintah negara.

      Anon 7:47 pm stop bullshitting & dreaming with your ridiculous statement that makes you look like an idiot,,,,!!

      Delete
  2. Selagi melayu UMNO angkuh dengan ketuanan Melayu tanpa usaha selagi itu Melayu terkulai layu

    Selagi melayu PAS taksub dengan keislaman parti in name and in terms of form NOT SUBSTANCE tanpa memahami Al Quran selagi itu muslim tidak akan berubah

    Tun bukan penyebab Penyatuan Ummah Umno dan PAS....itu retorik

    Tun bukan penyebab melayu dan muslim ditindas....itu persepsi politik

    DAP bukan kunci utama perpecahan melayu muslim....itu bayangan dalam kepala melayu muslim yang tiada kesudahan takutkan DAP dan cina

    Tindakan memboikot barangan bukan muslim....ini tindakan mereka yang tiada ilmu

    Tindakan kempen membeli barangan muelayu muslim....ini tindakan yang tidak berealiti berfakta dan berkebenaran.

    Melayu dan muslim sebenarnya takut dengan bayang bayang sendiri....inspite of assurance of 4 perkara seperti berikut:

    1. Kuasa Raja Raja Melayu
    2. Agama Islam Agama Persekutuan
    3. Hak Keistimewaan Orang melayu
    4. Bahasa Melayu Bahasa Kebangsaan

    Persoalannya have we as malays and muslims embraced this in totality??? The answer is STRAIGHT NO

    Contoh:

    1. Bila skandal 1MDB mula2 timbul, apakah tindakan majlis raja....hanya nasihat? maka berlarutan skandal ini sehingga memaksa kerajaan BN ditumbangkan oleh rakyat berbilang kaum dan agama
    2. Bila skandal 1MDB dan SRC tersebar luas, apakah para mufti pernah bersuara? maka najib terus bertindak tanpa segan dan silu dan kemarahan rakyat terus membara
    3. Bila skandal2 ini terburai, mengapakah setengah melayu yang bersuara dipecat ditendag keluar dsbnya? maka najib memecat pengkritik, ada ditangkap dsbnya. Rakyat mana yang tak marah
    4. Bila bahasa melayu bahasa kebangsaan ditentang? Yang ada penggunaan bahasa inggeris dipertingkatkan atas realiti bahasa komunikasi perdangangan dalam dan luar negeri. Tiada larangan bahasa melayu dan bahas kebangsaan digunakan.

    Persoalannya mengapa ini berlaku??????

    Melayu dan muslim tak berealiti berfakta berkebenaran.

    When Mahathir took over he is PM a malay and a muslim........
    When Mahathir took over skandal 1MDB dan SRC mula dibawa kemahkamah dan sedang dalam perbicaraan. When Mahathir took over not all promises were carried out but Rome was not built overnight. Mahathir is a human and has his weaknesses and shortcomings. But with Anwar knocking on the door asking for the PM seat which he does not deserved (THOUGH SOME ARRANGEMENTS WERE MADE EARLIER) it has impeded plans. Everything is squarely blamed to Mahathir.

    The BN losers started to play the blame game. They know they cannot win in GE15 but running through racial and religious platform they sucked PAS into joining them....NOT UNTUK BANGSA DAN NEGARA. PAS on their could not win and they are realistic. So they are now roped into the foray by having PENYATUAN UMMAH with Umnolosers which is essentially superficial and will fail along the way. Why...OIL AND WATER does not MIX...To spice up the story start to call names of Nik Aziz and Haron Din.... a joke.

    In my limited capacity as a voter, a malay by race and muslim by faith, if we genuinely want UMMAH yang bersatu....GET A CLEAR STRONG LEADER. I do not see anybody in the interim except Mahathir. I do not idolise him but this is the reality fact and the truth. Yes he is not perfect
    He is not a saint. He is juat a a practical man who wants to see this nation moving forward. He has been alleged to enrich his children. He has been alleged to enrich his cronies. He has been alleged this and that. But he remains steadfast and moves on. If melayu muslim betul2 sayang bangsa dan agama, all shud back him up. I do not be bother myself with which political vehicle malays and muslims want him to use........

    For as long as melayu dibangsatkan dan muslim disesatkan.....sampai bila2 pun PENYATUAN UMMAH IS A FARCE........wallahuaklam


    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you 12:00pm

      This is no John Doe Mahathir's fanatic rubbish comment. I have waited long to read comment like this in this blog. A lot of comments I read in this blog lately (in fact since before GE14) were and are written by those of the lemah fikiran type.

      KD is kind enough to let through many rubbish type comments from the lemah fikiran type.

      Yes I too think there is really no perpaduan ummah in its true intention but just a rhetoric bullshit to get back a the old man and his coalition bidang terjun. I am glad the melayu's in ummo and the muslim in pas and the cina in mca and the india in mic got the real taste of defeat. It was long overdue anyway. They have been parties to plundering the country to ruin. Ada mata tengok aje, ada telinga dengau aje, ada mulut penuh dedak.. tidak mahu berkata benar dan mengaku silap.

      So now parti yang membelah Muslim berpadu dengan parti yang menyesatkan melayu untuk perpaduan ummah ? Do anyone of you believe this bullshit ? Dah terang tak payah suluh Melayu dan Islam di Malaysia tidak pernah dipinggirkan of kerajaan PH. Tak payah lah nak menakut-nakutkan orang Melayu lagi. Jumlah mereka yang terpedaya dengan bogeyman ni dah banyak berkurangan. Fikir la sendiri.

      Selamat Hari Malaysia

      Delete
    2. Anon 9.12..

      Siapa yg angkuh dgn ketuanan melayu.?

      Org melayu/ Islam & bumiputra hanya memperjuangkan dan mempertahankan apa yg tertulis dlm perlembagaan & kontrak sosial.
      Masih tak faham ke?

      DAP kau kata bukan punca perpecahan?..siapa yg cabar Islam, Raja2 , Bahasa Melayu dan hak2 keistimewaan melayu/bumiputra??..masih buta atau masih tak nampak/faham..
      Tahu tak apa agenda DAP?
      Nk jadikan negara ni negara apa?
      Tahu tak konsep Malaysian Malaysia??

      Kamu masih tak faham..

      Kes 1MDB dan SRC jgn komen disini. Jgn hanya baca berita diakhbar yg telah dimanipulasi dgn cara tulisan pemberitaan.
      Sbb tu kalau nk tahu apa yg sebenarnya dibahas di mahkamah, kena hadir sendiri..
      Kamu akan tahu betapa bezanya apa yg didengar dgn apa yg ditulis dlm akhbar...

      Sbb Najib cadangkan agar kes ni dibuat secara langsung agar rakyat boleh mendengar dan menilai sendiri..

      BN kalah sbb fitnah dan penipuan kpd rakyat oleh PH..

      Pemimpin yg dibuang bukan sebb membongkar kes 1 MDB/SRC tapi sbb jd pengkhianat dan agen atok dlm kerajaan serta membocor maklumat kpd sarawak report utk jatuhkan Najib..

      Percyalah jika mahkamah kita bebas dan adil, Najib akan lepss dari semua pertuduhan...

      Sila siarkan KD..
      Buka minda tu...

      Delete
    3. Bukan DAP yg cakap madey pandai2 buat keputusan sendiri....dlm BN dulu tak ada parti yg berani sanggah cakap madey...

      Delete
    4. 1.44

      Siapa yg angkuh dgn ketuanan melayu.?

      MELAYU MACAM KAMU. JADI TUAN NAMUN MENYAMUN. PENGKRITiK DIPECAT. MELAYU UMNO DIBANGSAT. BAD PRECEDENCE DAN MEMALUKAN MELAYU SENDIRI

      Org melayu/ Islam & bumiputra hanya memperjuangkan dan mempertahankan apa yg tertulis dlm perlembagaan & kontrak sosial.
      Masih tak faham ke?

      KALAU AWAK FAHAM APA ITU PROVISIONS IN THE CONSTITUTION AND UNWRITTEN SOCIAL CONTRACT, YOU WOULD NOT DO TO OTHERS WHAT YOU DO NOT WANT OTHERS DO TO YOU.....THINK

      DAP kau kata bukan punca perpecahan?..siapa yg cabar Islam, Raja2 , Bahasa Melayu dan hak2 keistimewaan melayu/bumiputra??..masih buta atau masih tak nampak/faham..
      Tahu tak apa agenda DAP?
      Nk jadikan negara ni negara apa?
      Tahu tak konsep Malaysian Malaysia??

      BETUL DAP BUKAN. YANG CABAR ISLAM ADALAH ORANG ISLAM SENDIRI YANG MENCERMINKAN TIDAK ADA RASA HORMAT PADA ORANG LAIN. MEREKA INI TAK BERETIKA MENGANGGAP SEMUA ORANG MESTI TUNDUK PADA DIA. INI BUKAN ISU RAJA, BM, MALAY RIGHTS ETC ECT. YOU ABUSE YOUR RIGHTS EATHER THAN PRESERVING IT. I AM NOT BLIND AND I KNOW DAP'S AGENDA. NO WAY DAP CAN CHANGE THE STATUS QUO OF MALAYSIA. THIS MALAYSIAN MALAYSIA CONCEPT IS JUST POLITICAL GIMMICK LIKE SARAWAK FOR SARAWAKIAN, JOHOR FOR JOHORIAN, SABAH FOR SABAHAN etc. I WAS NOT BORN YESTERDAY AS I LONG KIVE ENOUGH BEFORE MALAYS WAS INDEPENDENT. I TOOK HISTORY LESSONS LONG BEFORE YOU WERE IN SCHOOL

      Kamu masih tak faham..

      YANG TAK FAHAM BUTA SEJARAH DAN KURANG ILMU ADALAH KAMU

      Kes 1MDB dan SRC jgn komen disini. Jgn hanya baca berita diakhbar yg telah dimanipulasi dgn cara tulisan pemberitaan.
      Sbb tu kalau nk tahu apa yg sebenarnya dibahas di mahkamah, kena hadir sendiri..
      Kamu akan tahu betapa bezanya apa yg didengar dgn apa yg ditulis dlm akhbar...

      FRIEND...NOT NECESSARY TO ATTEND THE COURT CASE IN PERSON> IN THIS DIGITAL AGE, WE EVEN KNOW WHETHER NAJIB PALAYED WITH HIS PHONE, BERLAKON DAPAT CONJUNCTIVITIS etc etc. INI BUKAN ZAMAN TUNKU ANDUL RAHMAN DULU

      Sbb Najib cadangkan agar kes ni dibuat secara langsung agar rakyat boleh mendengar dan menilai sendiri..

      NAJIB IS TRYING TO PLAY TO THE GALLERY AND HE THISNKS HE IS SMART....PTUI

      BN kalah sbb fitnah dan penipuan kpd rakyat oleh PH..

      FITNAH APA BENDA...MELAYU MACAM KAMU LAH MEMBANGSATKAN MELAYU LAIN.

      Pemimpin yg dibuang bukan sebb membongkar kes 1 MDB/SRC tapi sbb jd pengkhianat dan agen atok dlm kerajaan serta membocor maklumat kpd sarawak report utk jatuhkan Najib..

      ALHAMDULILLAH MAHATHIR JATUHKAN NAJIB.KALU TIDAK HANCUR MALAYSIA. MELAYU MACAM KAMU INI SUKA BERFANTASI NERAUTA DAN BERKEPALSUAN. PERMATA DIKATAKAN KACA. NAJIB TIPU PASAL JHO LOW PUN KAMU PERCAYA. JATUH MARTABAT BANGSA MELAYU

      Percyalah jika mahkamah kita bebas dan adil, Najib akan lepss dari semua pertuduhan...

      MAHKAMAH MEMANG BEBAS...ONLY FOOLS LIKE YOU THINK OTHERWISE.

      MY FRIEND.....BE REALISTIC LIVE WITH FACTS AND IN TRUTH

      Delete
    5. The true reality & historical fact blessed by Allah SWT is....,

      Tidak aneh untuk seseorang berasa gerun sekali gus hormat kepada tokoh yang disanjung sebagai negarawan ulung ketika usianya mencecah 94 tahun seperti Tun Dr Mahathir Mohamad.

      Pencapaian rekod luar biasa Tun M dalam mengurus hal berkaitan negara dan memperjuangkan isu-isu keamanan serta keharmonian sejagat menambah kewibawaan beliau sebagai tokoh disegani oleh pemimpin negara dunia.

      Delete
  3. apakan daya. Banyaknya melayu tidak memahami benda tersirat sebaik pru14 berakhir.

    Semuanya mencerca bagai tidak pernah mahu berfikir mengapa Allah mengangkatnya menjadi perdana menteri ke 7.

    Dialah penangkal masa dari amukan manusia yang bercita² babi, sementara menunggu melayu kebanyakan memahami erti pentingnya perpaduan.

    Semoga kedegilan bangsaku dan kesukuan politik demokrasi akan berakhir di tanah ini (sebaik Israel melaung israelrayanya 2020), menjadi kewajipan seluruh umat melayu di nusantara memperbaiki kesilapan dalam kehidupan, meletakkan kembali roh agama dalam hati nalurinya, mempertahankan maruah agama dan saudaranya tanpa perlu takut miskin dan hilang hartanya.

    Perpaduan demi agama tanpa sempadan dan pembukaan jalan akhir zaman akan tercipta di sini.

    Pasti, masih akan ada melayu bangkai DNA yahudi akan beriri hati mengadu domba demi menjaga periuk nasi dan menjulang nasrani & majusi demi kekal berkuasa, tidak kisah menjadi boneka @ mendapat habuan sebagai menteri cabuk pun tidak apa.

    Apa diheran, sejarah jatuhnya kota melaka kerana sikitol tetap ada di mana². Janganlah culas dan membiarkan kita tewas sekali lagi.

    Insyaallah, sebaik dsn dan zahid masuk penjara, tdm membubar parlimen dan setelah yakin 3/4 melayu akan sederap bersama membina semula tanah malayu demi AGAMA.

    Terima kasih tun kerana engkau pembuka jalan untuk peristiwa lain seterusnya!

    Semoga bersatu, amanah akan BERSATU dengan pas dan umno dan parti bumiputera lain di sabah dan sarawak.

    Berlaku adillah jua kepada bangsa lain tanpa perlu menjual harga diri dan jati diri agama kita.

    Agamaku agamaku, agamamu agamamu...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah bagi menang hari ni blm tentu Allah akan bagi menang lagi esok..

      Delete
  4. Replies
    1. mencarut tak mancarut ko tetap juga menggelebah kpanasan.

      Delete
    2. Susah apa sgt la. Blog kau yg punya. Hak kau la nk publis ke tidak. Tapis yg baik² aje kasi publis. Jgn share dan panjangkan dosa.

      Delete
    3. Kenapa nak gelabah ye?
      Siapa PM sekarang?

      Delete
    4. Hahaha...pm skrg ni sdg kira hari. Mungkin lama sikit mungkin tak lama lg nk kena guling. Hrp umur dipanjangkan lg. Paling tidak pru15 nanti bakal tertonggeng - itupun jika kekal bertahaluf siasi dgn dap. Ada masa boleh le fikir. Jgn asyik siapa pm skrg. Yg ada skrg ada mimpi ke nk tongkat langit? Saja tanya...

      Delete
    5. Tun memang akan melepaskan jawatan dalam keadaan selesa kepada penggantinya.

      Dia bukan spt Najib yg kemaruk kuasa, enggan berundur, akhirnya terlungkup dan sedang menuju ke hukuman.

      Tun pernah letak jawatan di ambang paling berkuasa, untuk lakukan perkara yg sama, bukanlah sukar.

      Umnopas baru bersatu bantal, mimpi asing² dan menang PRU masih jauh, baru AKAN, BELUM BERLAKU.

      Dengan ada pecacai separuh empuk mcm ni, memang kekal pembangkang

      Delete
    6. Mari kita saksikan nanti ye kd. Siapa yg akan ambil baton pembangkang. Kau semak gambar² event semalam. Itu yg hadir, yg berdoa dari kejauhan dan gembira sengketa lama terlerai sudah. Yg sakit hati, yg panas, yg gundah gulana adalah puak² anti perpaduan sesama Islam. Tuduh la mcm². Tunggang agamalah dan sebagainya hanya untuk sejukkan hati yg panas membara. Segala mcm jarum iblis dicucuk utk gagalkan misi perpaduan ummah. Yg jelas Allah berkehendak. Setakat mahathir, kit siang, khalid samad, mat sabu, guan eng dan kd memperlekeh, tak akan jejas waima sebesar sengkenit. Seronok juga baca statement sombong dari pecacai mahathir ni. Petik lagi 'siapa pm sekarang?'. Sampai masanya nanti jika pm sekarang tidak meninggal, kerusi pmnya yg akan tersembam. Pengganti? Anwar ibrahim? Ya Allah, janganlah gantikan mahathir dgn anwar ya Allah. Biarlah mahathir habiskan penggal, berilah kesihatan kpdnya dan jangan cabut nyawanya dahulu. Berilah peluang dia melihat bagaimana nanti kerosakan yg diperbuatnya diperlihat satu persatu, sblm sampai ajalnya.

      Delete
  5. Umno & Pas bersatulah demi apa sekalipun, akan tetap gagal untuk rampas Puterajaya
    Sebab apa......????
    Sebab mereka takda Tun Mahadir!!!
    Hahahaha.....
    Kalau ada Tun Mahadir, PSM pun boleh menang.
    Semoga Tun diRahmati, diberi kesihatan yg baik dan dipanjang kan usia.
    AMINNNN.....

    ReplyDelete
  6. Kd, kalau kau rasa penyatuan ummah umno-pas ni tak akan menjadi kudis kpd ph tak payah la gelabah puyuh semacam. Releks la. Layan la tajuk² lain yg lebih relevan dan menguntungkan rakyat. Biarlah umno-pas nak buat apapun. Bukan ganggu siapa². Yg kata kool, kata tak ada apa², sebenarnya JUJUR ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biarkan Labu & Labi terjun ke sungai ker, laut ker, lo longkang ker - silakan...,,!!

      He he he

      Delete