Saturday, October 5, 2019

LIVE PEMBUKAAN KONGRESSPencapaian kita adalah kayu ukur maruah kita..

Untuk bekerja dengan gaji RM1200 sebulan kita kata kecik dan MEMALUKAN..
Tetapi apabila ditawarkan RM500 setahun tanpa perlu buat kerja, kita rasa sangat besar, kita berebut, kita sanggup beratur panjang tanpa rasa malu...

4 comments:

 1. https://pariajalanan.blogspot.com/2019/10/yang-membuat-allah-senang.html?m=1

  ReplyDelete
 2. Saya rasa kronologi yg tuan beri itu tidak benar. Jika tuan maksudkan bahawa RM500 itu adalah bantuan kerajaan kepada rakyat lalu rakyat tidak bekerja, ia adalah salah. Rutin rakyat keluar bekerja mencari nafkah tetap berlaku walau kerajaan beri bantuan RM100, RM500, RM100 atau RM1200 setahun. Tahukah tuan bahawa sedikit bsntuan berupa wang tunai itu sgt besar manfaatnya terutama kpd rakyat yg benar² perlukan. Jgn la hukum rakyat yg miskin penerima bantuan kerajaan sebagai pemalas buat kerja. Bantuan tu sebagai tambahan, apatah lagi ketika ini harga komoditi seperti getah dan sawit sgt jauh di bawah paras baik. Tuan, kehidupan rakyat ni pelbagai kategori. Bukan hanya 2 jenis shj, rajin lalu kaya dan malas lalu miskin. Ada yg lepas subuh keluar cari nafkah dan bila hari dh gelap baru balik ke rumah tp hidupnya tak kaya² jugak. Itu salah merekakah? Lalu org² spt inilah yg kerajaan patut bantu. Bukan hukum mereka dgn iatilah malas hanya kerana sgt perlukan RM500 itu. Org susah lebih tahu deritanya menjadi susah berbanding teori org kaya berkaitan kehidupan org susah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cuba fahamkan ayat saya
   "terima RM1200 upah pekerjaan"
   "dapat RM500 tanpa perlu buat kerja apa-apa"
   Adalah dua perbezaan.

   Saya langsung tidak sentuh dan tidak sebut samada penerima itu bekerja ataupun tidak.

   RM500 setahun adalah RM43 sebulan.. Syaratnya hanya perlu layak, dan syarat seterusnya sanggup beratur untuk dapatkan duit tersebut.

   Delete
 3. Saya ingin lontarkan satu ayat ini..
  "Orang Mwlayu tidak malas tetapi mereka pemalas"
  Dua makna berbeza..

  ReplyDelete