Sunday, October 6, 2019

ORANG MELAYU PERLU BERHENTI BERCAKAP DAN BERFIKIRAN KERAJAAN PERLU BANTU..

Nak maju,  nak hidup kena buat sendiri..

Indon,  bangla datang sehelai sepinggang,  antara mereka berpuluh kali ganda jauh lebih baik dari asal mereka,  nak kata apa tu,  mereka kaya dan senang sebab menipu?  Sebab kerajaan bantu?

Berapa ramai Melayu yang pinjam mara, bank dan tekun tetapi masih merempat sampai sekarang, silap di mana?

Kerajaan ada peranannya,  pemimpin melayu ada peranannya..
Kalau mereka berperanan tetapi melayu yang disuap masih gagal,  salah siapa?

Ada kelemahan kerajaan,  ada pemimpin melayu korup itu sekadar memburukan lagi keadaan.

Melayu kena bangkit dengan fikiran baru,  berapa kali sudah menipu Allah dan menipu diri sendiri..
Tapi yang disalahkan orang lain.. 

3 comments:

  1. KD, spot on. Catatan terbaik kebelakangan ini

    ReplyDelete
  2. Kan lps pru akan terlantik wakil rakyat. Tugas wakil rakyat adalah membawa permasalahan rakyat kpd kerajaan. Yg mana rakyat susah, wakil rakyatlah kena bawa isu atau bantu terus jika boleh. Kalau rakyat dah tak perlu harap kpd bantuan kerajaan, kenapa pulak masa nak pilihanraya perlukan undi rakyat? Dpt undi dpd rakyat dan menang pilihanraya lalu nak jadi apa? Elaun itu ini dan emolumen entah berapa jenis yg nilainya beribu-ribu tu utk khidmat apa ye? Asbab rezeki mereka jd yb ke? Maksud saya, bantuan dpd kerajaan itu mesti, cuma betulkan dan selaraskan. Umpama memberi pancing kpd rakyat, bukan berikan ikan yg akan habis sekali hadap.

    ReplyDelete
  3. Saya bersetuju jika kerajaan meneruskan bantuan untuk rakyat.Tetapi bantuan yang hendak diberikan itu hendaklah diperhalusi dan kena pada sasarannya....berilah kepada mereka yang betul2 layak, tidak seperti semasa BN memerentah..Duit ditabur macam kertas dan yang datang mengambil pun bukan sembarangan, nerpajero bagai!!..,Akhir2 sekali baru diketahui rupa2nya duit curi!!??....

    ReplyDelete