Thursday, November 21, 2019

AGAK² SIAPA PERINTAH IKAN AKAN JADI MURAH..



Azmin ada pengalaman mempelopori peduli rakyat, air percuma dan sebagainya.
Berbanding ANWAR, Azmin sedikit MELAYU.

Hanya Najib yg boleh bantu rakyat tetapi jangan tanya berapa dia punya. 



13 comments:

  1. Tak perlu la keluarkan soalan begitu tn kd. Soalnya ialah apa yang kerajaan semasa mampu buat untuk jaga perut rakyat. Asal ikan mahal je nak tukar kerajaan. Asal sayur dan ikan mahal je nak tukar kerajaan. Ni isu nak turunkan harga keperluan rakyat atau nak tukar kerajaan? Cumanya bila kerajaan baru yang dipilih rakyat masih gagal memenuhi hasrat dan agenda merakyatkan ekonomi, maka ia wajib ditukar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib dah lama merakyatkan ekonomi. Tapi dengan cara dialah. Misalnya kalau audit tak memihak kat dia, suruh ubah. Kalau org tanya, pecat. Bila semua tak jalan, mula guna teknik cash is king. Usin pun sokong. Tak gitu Sin?

      Delete
  2. Ade president amerika rasanya pernah cakap, sape aku tak Ingat (tak Tau betulnye). Jgn Tanya ape Yg kerajaan boleh buat utk rakyat, Tapi apenye rakyat boleh buat utk negara. TaK silap, Abraham Lincoln kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. John Kennedylah cik mat pomen oii.

      Orang Malysia mana faham kata-kata pujangga ni. Pada mereka, kerajaan berhutang dgn.mereka. Setiap seorang, satu undi. Jadi mereka tak perlu buat apa-apa utk negara. Kerajaan yg mesti beri mereka hidup senang, makan tanggong. Berak cangkong.

      Mana-mana ketajaan yg gagal buat begini, mesti cepat ditukar. Pendekkata, setiap 5 tahun Malaysia akan bertukar Kerajaanlah, nampaknya sebab tiada seorangpun PM mempunyai lampu ajaib Aladdin.

      Pak Sheikh ada magic wand ke, sekelip mata boleh ubah ekonomi jadikan Malaysia kaya raya. Rakyatnya semua, tak perlu kerja. Harga barang percuma. Hahahaha... mimpilah kamu semua. Bayangkan tokey judi jadi kroni. Makan duit judilah kita, nampaknya

      Delete
    2. Musuh dalaman lebih memudarat - LeBAI, ABAI, ABU.

      Delete
  3. Air percuma dan peduli rakyat adalah gagasan PKR bukan datang dari kepala azmin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. N9 MB dari PKR tak laksanakan pun..gagasan parti tapi kalau pemimpinnya mangkuk hayun, tidak laksanakan juga.

      Delete
  4. Madey dan azmin banyak habiskan masa pikir untuk nak kekalkan kuasa ...

    Menteri thai dan vietnam banyak habiskan masa pikir nak pertahan ekonomi dalam kancah perang dagang AS-China...ekonomi mereka steady tidak terjejas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Negara mereka tidak ada pemimpin penyamun penyangak lanun perompak kawaq pencuri last five years

      Delete
    2. Sebab pembangkang kat sana buat kerja. Tapi kat sini, kepala2 pembangkang sibuk fikir lepas ke idok kes songlap duit. Kalau kena, berapa tahun agaknya.

      Delete
  5. Pendapatan tinggi harga barang tinggi...pendapatan rendah harga barang rendah...zero sum...

    Yg selesa pendapatan tinggi harga barang rendah...ada pendapatan yg mampu beli barang sudah memadai..

    Yg mampus pendapatan rendah harga barang tinggi...

    ReplyDelete
  6. Ikan boleh jadi murah x Kira Sapa pun perintah.yang penting sistem yg dah lama korap dibetulkan. Selagi sistem yg korap tidak dibetulkan...tukarlah gomen ....x ke mana...inilah ciri2 politaik sampah.

    ReplyDelete
  7. Salah kerajaan 62 tahun yang membenarkan cina pegang ekonomi Malaya dan Malaysia.

    Cukong, tokei lendir, tokei babi, tokei amoi, tokei kapitalis & segala tokei yang mengawal ekonomi dan harga barang naik tak akan tak turun punya.

    Jangan mimpi. Ini strategi mereka untuk menunjal kepala penguasa melayu yang kaya politiking sahaja. Janji fulus masuk.

    Mereka jugalah yang boleh main harga pasaran dan boleh buat orang marah dengan government.

    Itu realitinya bila pemain ekonomi yamseng dgn pemain politik cina untuk menentukan siapa kerajaan dan siapa bakal PM.

    Semalam semasa sedang makan, terdengar suara budak muda melayu berbual fasal prk tg piai, bersatu dan ph. Kadang² terpikir, hujah dan pemikiran mereka sangat senteng dengan suasana sebenar yg berlaku dlm negara saat ini.

    Kurang tajam dan kebudak-budakan bila berbicara soal politik (game ekonomi lagi blur laa).

    Dimana mereka tidak perasan sebenarnya sekawan serigala sedang mengerumun segerombolan kambing yang hanya tahu mengembek sahaja setiap hari,

    Blur betoi si kambing yang kejanya hari² tau mengembek dan makan rumput, padang rumput tu plaknya serigala punya...

    Jerat sedang tunggu timing je untuk mengenakan si kambing!

    Bila serigala bertindak, mereka tahu kambing akan panik, berpecah² ke kanan kiri tak tentu hala sebab dah kena hambat dgn serigala, kambing hanya tau mengembek jua sudahnya.

    Sedih dgn tahap otak kambing mereka.... Hanya jadi jajanan untuk anak² serigala sahaja.... Of kos lah, LEMBU² untuk bapak serigala ye....

    ReplyDelete