Friday, January 31, 2020

ADAKAH PPSMI SATU DOSA?

Sudah tentu KABINET Dan majlis presiden sedia maklum..

Elok benar Tun teruskan..
Jangan Dengar sangat Melayu kepala masuk air..
...


17 comments:

  1. Dah2 lah tun..tak mati pon teknologi jepun korea china guna bahasa diorang sendiri

    ReplyDelete
  2. No no....jawi should be suitable to teach math n science

    ReplyDelete
  3. Follow japanese, chinese , korean, german, russian etc all speak their own language!... semua bangga bahasa ibunda!!..ini atok tiada pendirian la main cakap aja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmusains dan matematik banyak ditulis dalam bahasa jepun, chine, rusia, german, korea.

      bahasa mwelayu banyak?

      islah jauh perjalanan luas pandangan tersangatlah relevan.

      i may have not been to russia but i have been many times to japan, korea, germany, taiwan, china, hongkong and even visited their universities and their libraraies. You will be surprised at their achievements, not only in their own language but in english.

      Delete
  4. PPSMI bukan satu dosa.
    Akan tetapi satu ikhtiar
    Ingin melihat melayu berjaya
    Jangan tercorot dan terbiar

    Ramai melayu berjaya maju
    Berbahasa Inggeris banyak faedah
    Jangan berbangga hanya bahasa melayu
    Berurusan dalam BI keluh kesah

    ReplyDelete
  5. Nk tengok a samad said , puak pengguling atas jalan masa dulu menentang ppsmi masa bn pm4 dulu masih ujud atau sudah jadi arwah . Syok ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tkdok guling2 dah..nk meludah pun tk boleh..nnti dedak bersembur..

      Delete
  6. PPSMI tidak mengenepi bahasa ibonda atau Bahasa Malaysia sama sekali.

    Jika ada jati diri, duduk di Jepun pun tetap bangga bahasa Ibonda.

    Kita ambil contoh jepun, korea, rusia dalam bahasa tetapi sejauh mana buku rujukan ada dalam bahasa ibonda Melayu?

    Bagaimana pula dengan budaya membaca?
    Bagaimana pula dengan budaya kerja?

    Berapa ramai yang fasih terjemahan Al Quran dalam bahasa Inggeris?

    Jangan tengok jauh le.. Kalau aku siarkan tulisan bahasa inggeris di blog ini berapa ramai yg komen ikut tajuk?

    Sunyi sepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He...He...He...

      KD...I lap U, U lap Me...

      Delete
  7. Biasa la melayu,kalau sendiri tak pandai anak cucu cicit pun mesti kena sama kot?

    ReplyDelete
  8. Berapa bilion pulak akan keluar bg ppsmi kali ini. Zaman pm 4 dulu kalau tak silap 5 bilion. Kalau ikut kadar perkembangan harga semasa, utk pm 7 sesuai kalau bajetnya dlm 10 bilion. Hidup la blk kontraktor² yg berbulan tak dpt projek. Kalau boleh percepatkan la ye atok. Jgn tunggu bajet 2021, masa tu ds anwar yg jd pm.

    ReplyDelete
  9. KD

    "Anwar to decide on federal Cabinet once he is PM"...FMT

    Sempat ke or fantasy, fiction and falsity????

    ReplyDelete
  10. PPSMI mmg x pernah dibuang. Lihat saja dlm kertas soalan upsr pt3 spm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah. Kan dh jd option. Apahal pulak nk paksakan semula PPSMI tu. Tulisan jawipun jadi option atas persetujuan PIBG sekolah cina dan tamil. (PIBG boleh buat keputusan untuk dasar kerajaan?) Biarlah PPSMI kekal jadi option. Ranking PISA negara jatuh bila calon yang ambil ialah calon dari aliran bahasa Inggeris. Nak jahanamkan masa depan anak bangsa ke apa ni PM? Jangan berdegil dan keras kepala wahai YAB PM. Beri peluang murid satu negara memilih, bukan dipaksakan.

      Delete
    2. Ya,Tun.Hanya perlu ujudkan sekolah sekolah yang mengajar semua subjek dalam bahasa Inggeris kecuali subjek BM diajar dalam bahasa Melayu.
      Pilih guru guru tanpa mengira kaum yang memang minat untuk mengajar bukannya memilih kerjaya guru atas alasan senang dapat kerja atau dipaksa oleh ibubapa menjadi guru.Mereka mesti bersikap professional dan tidak membawa fahaman politik mereka semasa di sekolah.
      The principal must be somebody that is positive and motivated and has the children's interest at heart.
      Aktiviti keugamaan seperti sambutan maal hijrah atau maulidur rasul boleh diadakan selepas waktu persekolahan.
      Beri ibubapa buat keputusan sekolah mana yang mereka mahu pilih.
      Mungkin bukan mudah tetapi tidak mustahil Tun.

      Delete
  11. NEW DELHI: Keengganan suaminya untuk menjaga kebersihan diri termasuk mandi dan menggosok gigi, menyebabkan seorang wanita nekad menuntut cerai.

    Oddity Central melaporkan, Soni Devi yang berasal dari daerah Bihar Vaishali mengakui tidak tahan lagi untuk meneruskan hidup bersama suaminya, Manish Ram yang mandi sekali saja dalam tempoh 10 hari.



    Wanita berusia 20 tahun itu memohon mahkamah untuk meluluskan permohonannya kerana mendakwa suaminya malas memberus gigi, tiada adab dan tidak mengikut etika.

    “Saya tidak sanggup lagi tinggal bersamanya dan menanggung semua ini lagi.

    “Tolonglah bebaskan saya daripadanya kerana dia menghancurkan hidup saya.

    “Lagipun, kami tiada anak dan hubungan juga tidak seperti suami isteri jadi sia-sia jika perkahwinan ini diteruskan,” tulisnya dalam surat tuntutan cerai.

    Selain berpisah, Soni menuntut suaminya yang berumur 23 tahun itu memulangkan barangan kemas dan lain-lain hadiah pemberian keluarganya ketika hari perkahwinan mereka.

    Sementara itu, Manish Ram, 23, yang bekerja sebagai tukang paip memberitahu portal Times of India yang dia mahu terus hidup bersama Soni dan akan cuba mengubah gaya hidup demi menyelamatkan rumah tangga mereka.

    Manakala, Anggota Suruhanjaya Wanita Negeri (SWC) memberi tempoh dua bulan kepada pasangan berkenaan untuk menyelesaikan konflik di antara mereka sebelum merujuk semula kes itu di mahkamah.

    ReplyDelete