Wednesday, January 1, 2020

BLOGGER KOTAK MOHON MAAF...

Lebih 1436 tahun dahulu, apabila bayi lahir, Rasulullah SAW mengamalkan mengambil secebis kurma dan memasukkannya ke dlm mulut. 

Rasulullah SAW akan mengunyahnya hingga lembut dan kemudian menyapunya di lelangit bayi yg baru lahir. 

Ini dipanggil Tahneek dlm Islam.

- Hari ini BBC News melaporkan dari pakar - sedos gula dlm bentuk gel yg disapu dlm pipi dlm mulut merupakan cara murah dan efektif utk melindungi kerosakan otak bagi bayi yg lahir tak cukup bulan. 

Inilah sebabnyaMuslim mengamalkan amalan Rasulullah SAW tanpa mempersoalkannya. 
S
hanya kini baru meneroka tradisi yg telah diperkenalkan 1436 tahun dahulu kerana Islam dari dulu hingga kini masih mendahului segala perkembangan. 

Mari berkongsi ilmu, apatah lg sesama Muslim bahawa Islam bukan agama primitif. Subhanallah. Segala puji bg Allah.


'Jika sakit kepala di bahagian hadapan kepala, rawatannya adalah tidur. 
Jika di atas kepala, rawatannya adalah makan & minum air. 
Jika sakit kepala di bahagian belakang kepala, maka rawatannya adalah cuba menghilangkan stress. 

Rawatan utk menambah penglihatan lebih jelas. 
- Ini sgt penting utk mereka yg lemah penglihatan dan utk semua. Otot mata bekerja setiap hari yg boleh membawa  kepada penglihatan yg kurang tepat. 

Untuk mmengembalikan penglihatan yg baik dan mengekalkannya, kita perlu mengikut sunnah di dlm solat. 

Kita perlu sentiasa membuka mata setiap kali sujud dan ketika berdiri pula, mata perlu sentiasa fokus kepada titik sujud sepanjang solat. 

Kelebihan melihat titik sujud ialah ketika rukuk, otot mata akan menekan lensa utk menambah penglihatan dan ketika kita bangun, otot mata akan mengendur. K

sujud, lensa akan mengecil disebabkan jarak di antara mata dan lantai. Apabila kita bangun  semula, otot mata akan mengendur semula. A

yg kita lakukan setiap hari merupakan antara latihan mata kita. Kita boleh melakukan sebanyak 17 kali atau sebanyak mana yg diingini.

Rasulullah SAW sentiasa mengingatkan utk membuka mata ketika sujud dan kini saintis pula mengesahkan amalan ini utk menambah & memperkukuhkan daya penglihatan. Subhanallah.

Kongsikan tips ini. Moga mendapat keberkatan dari Allah SWT. 


- Saintis bukan Islam mengesahkan bahawa kita kini terdedah dengan kuasa caj eletrik lebih besar dari sebelum ini. Ini disebabkan oleh radiasa elektromagnet dari peralatan seperti telefon bimbit, TV, AC, microwave dan sebagainya. 

Sekiranya kita sekiranya tidak mahu radiasi ini mengancam kita, kita perlu meletakkan dahi di lantai lebih dari sekali sehari kerana bumi boleh menyerap radiasi. 

Kita sebagai Muslim diberi 5 waktu solat utk menyentuhkan dahi kita ke lantai, iaitu 34 Kali sujud KE sajadah setiap hari. Subhanallah. 
- Setiap perintah Allah ada kelebihannya. 
"Which of the favours of your Lord will you deny?"
Surah Rahman.

Jika info ini memberi inspirasi kepada anda, jom kongsikan. Wallahualam.

3 comments:

  1. Celupor sangat, merasa diri sempurna, serba tahu. Mungkin kena warning nak saman dari Air Asia, tu yg cepat-cepat mintak maaf. Padan muka!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu cik minah akibat selalu memandang keatas sehingga lupa apa yang ada dibawah...nah kan dah terpijak tahi.

      Delete
  2. Good tips KD...

    to those who hadn't..., these are for keep

    to those who'd knew..., these are reminders

    semoga ia di menafaatkan!

    andai boleh selit extra tips disini...whom want tips?

    answer : " Be Good To Your Mother "

    ReplyDelete