Tuesday, January 14, 2020

TUN KATA DIA BOLEH BERUNDUR SERTA MERTA SEBAGAI PM JIKA ITU YG PH MAHU?

Tun dah bagi peluang tendangan penalti.. Tun dah kosongkan gawang gol..
Tun tak ubah tiang gol..

So..Anwar..Lim Guan eng, APA lagi mahu?
Kalau semua aman damai...ertinya penyokong mereka lebih sudu dari kuah..

Yang perlu mereka desak adalah majlis presiden untuk memecat Mahathir.

Memecat Mahathir samalah seperti mereka mahu jadi pembangkang semula kikikikiki

5 comments:

  1. DAP PKR AMANAH.....ada berani?

    ReplyDelete
  2. Mmg tak mahu pun . Sendiri mau sedar lah ...

    ReplyDelete
  3. Orang tu ingat Tun boleh undur dan serah kerusi dekat dia. Hehehe.. Dia memang bingung.

    Tun tak jadi PM melalui jalan monarki tetapi jalan demokrasi. Hanya takhta di dalam monarki sahaja yang boleh diserah ikut suka hati pemilik takhta.

    Ada pula di dalam demokrasi apabila seseorang pemimpin utama itu turun ataupun habis mandatnya maka hak untuk memilih pengganti kembali kepada rakyat. Di dalam sistem Malaysia, perlembagaan dah mengatakan bahawa yang akan dipilih sebagai PM ialah 'whoever commands the majority support of the members of the house' (parliament).

    Tun boleh turun, dan Tun pun tidak kemaruk untuk kekal lagi demi dirinya sendiri, tetapi turunnya Tun dari kerusi perdana tidak akan menjamin mana-mana orang tertentu yang akan naik menggantikan Tun. Mandat untuk memilih pengganti Tun kembali kepada parlimen.

    Sekiranya parlimen gagal memilih, hanya ada satu jalan keluar iaitulah kembali kepada monarki mutlak. Perlembagaan membenarkannya, iaitu dengan YDPA sendiri mengisytiharkan darurat dan demikian baginda akan mempunyai kuasa mutlak untuk memilih Perdana Menteri, sama seperti mana-mana negara yang mengamalkan sistem monarki mutlak.

    Pada ketika itupun tiada jaminan YDPA akan memilih orang tertentu sebagai pengganti Tun bahkan ada satu lagi kemungkinan yang akan lebih membingungkan orang yang kemaruk kerusi PM itu, iaitulah apabila YDPA mengisytiharkan darurat, dan kemudian dengan kuasa mutlak yang ada padanya daripada perisytiharan darurat itu, YDPA tetap memilih Tun sebagai PM.

    Hahahaha... Buatlah apa pun, dengan izin Allah Tun tetap akan menang.

    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
  4. Tun takkan undur diri, melainkan bulan depan atau beberapa bulan lagi nak PRU15. (secret talking with him). Kalau dia undur diri, dia nak buat apa, duduk kat seri kembangan, walaupun rumah besar, tapi bosan, ada padang golf, ada tasik. Tun perlu kerja. Dengan Kerja nilah dia jadi aktif dan kuat. Lagipun, zaman sekarang ni banyak nak pakai duit.Bulan-bulan masuk RM 61,800 sapa nak bagi? cakap kat aku

    ReplyDelete
  5. Sdra John Doe.

    It could be TDM "purposely" steps down to show to Anwar's PKR and DAP that he means it.

    But appointment shall be made by YDPA. Anwar must prove he has the majority of MPs. However, it is known fact that a few DAP members and Azmin's camp would not vote for Anwar. Neither would Amanah and Bersatu nor Warisan and majority of GPS would support Anwar. Umno minus najib nazri zahid ku nan would not support and so would be PAS MPs.

    Should this happen, Anwar would not be PM8....Allah's will.

    So I still believe, should TDM finally steps down there would be a rush for these MPs to pledge support for TDM to continue as PM. Well, would this YDPA goes against the rakyat's wish??

    This unprecedented move...inshaa Allah will happen....i will be the first to celebrate...:)

    ReplyDelete