Saturday, February 29, 2020

NAK FOKUS POLITIK LAGI KAH KITA ATAU NAK FOKUS EKONOMI NEGARA?



13 comments:

  1. Show belum habis. Rugi bayar tiket mahal2. Jadi, kita tonton sampai klimaks cerita Tamil ni.

    ReplyDelete
  2. Semua manusia dikurniakan OTAK.
    Antara fungsi otak manusia ialah kebolehan berFIKIR.

    Tapi utk berfikir atau tidak masih satu PILIHan...

    Terpulanglah.

    ReplyDelete
  3. Demokrasi ni untuk yang pandai bercakap aje ke ?

    Yang pandai cakap pun kelentong selalu. Yang dengar selalu kena kelentong selalu.

    Dia orang ni bila cakap demokrasi, dia cerita pasal demokrasi bandar aje. Demokrasi luarbandar dia orang tak peduli. Dia orang lupa luarbandar ni bila gusar, baru nampak suara.

    Yang ambiga cakap ni demokrasi yang mengguntung bandar aje la. Tak laku. Aku nak tanyak orang Sabah & Sarawak dapat cukup ke demokrasi ala ambiga ni...ala ph ni ?

    Aku cakap hal air bersih pun ph tak boleh settlekan la. Janji dulu boleh. Janji kencing belari yang lain-lain ni tak payah nak tuntut la. Janji mulut aje. Hati tak janji.

    Aku bukan berpehak kepada bn kelepetocrcy. Aku pun tak mau tu semua. Kita pangkah ph dulu pasal kaki kelepet ni tak mahu insaf. Dia orang boleh insaf, tapi tak mahu. Kebanyakan nya orang Islam tu. Bila tak reti insaf, perjuangan dia orang ni yang disebut untuk Negara,Bangsa dan Agama ada kelikhlasan ke ? Banyak nya berjuang untuk anak beranak.

    Terima aje la Muhyidin ni. Ada hikmah ni. Atok Mahathir dah susunkan cantik-cantik dah. Anwar pun tak hilang muka. Tak boleh nampak ?
    Aku rasa Atok bikin last sacrifice ni.

    ReplyDelete
  4. Pm dah lantik.kabinet akan ditubuhkan....ada menteri hal ehwal ekonomi dan bajet...mereka pikir dan rancang ekonomi negara...

    Kita pikir ekomi dan poket kita...kalo ekonomi negara lembab ekonomi kita juga turut lembab...

    Masa tu kita kena pikir pikir perlu tukar kerajaan atau tidsk....

    ReplyDelete
  5. Dosa Besar Menuduh Tanpa Bukti - orang sekarang suka hati tuduh sesorang penyamun, pencuri dsbnya tanoa bukti dan disabitkan kesalahan di mahkamah.

    بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
    Diantara yang termasuk dosa besar adalah menuduh orang lain dengan tuduhan keji dan termasuk perbuatan kezaliman dan orang yang berbuat demikian diancam dengan azab yang pedih.

    Sebuah contoh yang Allah Subhanahu wata’ala sebutkan didalam Al-Qur’an kisah tuduhan keji yang paling besar yang senantiasa kita baca didalam Al-Qur’an yaitu kisah tuduhan Aisyah Radhiyallahu ‘anha istri Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam, ketika beliau kembali dengan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam dan para sahabatnya dalam sebuah perjalanan, Aisyah Radhiyallahu ‘anha tertinggal di jalan dengan hikmah dan alasan yang di inginkan oleh Allah Subhanahu wata’ala beliau kemudian didapati oleh sahabat Sofwan Ibnu Muatil Radhiyallahu ‘anhu.

    Pemimpin Penipu Rakyat Diharamkan Masuk Surga

    Hadis riwayat sahih muslim — “Mâ min ‘abdin yastar’îhillâhu ra’iyyatan yamûtu yawma yamûtu wa huwa ghâsyin li ra’iyyatihi illâ harramallâhu ‘alayhi al-jannah (Tidaklah seorang hamba yang Allah minta dia mengurus rakyat, dia mati pada hari di mana dia menipu (mengkhianati) rakyatnya kecuali Allah haramkan baginya surga)” (HR al-Bukhari dan Muslim).

    Abu Said Al-Khudri Radhiallahu ‘Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda:
    أَفْضَلُ الْجِهَادِ كَلِمَةُ عَدْلٍ عِنْدَ سُلْطَانٍ جَائِرٍ أَوْ أَمِيرٍ جَائِرٍ

    “Jihad yang paling utama adalah mengutarakan perkataan yang adil di depan penguasa atau pemimpin yang zhalim.” (HR. Abu Daud, Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

    Jihad utama umat Oslam di Malaysia sekarang ialah kempen Buy Muslim First

    FormulaTurunHarga = Jihad #BMF + Tepokk

    ReplyDelete
  6. Keluhuran perlembagaan telah dilanggar apabila ahli parlimen yang tidak mendapat sokongan majoriti dijadikan PM. Prinsip rukun negara sendiri telah dilanggar.

    Ini bukan kerajaan pintu belakang pun, kerana kerajaan pintu belakang pun sekiranya ia memiliki majoriti ia adalah kerajaan yang sah mengikut rule of law.

    Keluhuran perlembagaan itu bukan satu isu politik. Ia adalah isu teras kenegaraan kita sendiri yang tiang dan asas pemerintahannya ditulis di atas kertas yang diberi nama Perlembagaan Persekutuan.

    Perlembagaan ini telah mendapat force of law melalui tandatangan dan persetujuan raja-raja Melayu dan pemimpin-pemimpin politik yang menang sokongan majoriti rakyat pada hari Merdeka.

    Siapakah raja-raja Melayu yang menandatangi perjanjian penubuhan Persekutuan dengan Perlembagaannya yang mengikat? Mereka adalah bapa-bapa dan datuk-datuk raja-raja Melayu yang ada pada hari ini.

    Pada hari ini kontrak yang mengikat ini telah dimungkiri dan dilanggar dan yang pastinya bukan Tun Mahathir yang memungkiri dan melanggar Perlembagaan ini. Tun masih kekal di pihak yang benar.

    Walaupun TSMY telah mengangkat sumpah jawatan, dia masih perlukan endorsmen di parlimen sebagai ahli parlimen yang benar-benar mendapat sokongan majoriti.

    Bagaimana mahu menguruskan negara apabila legitimasi sesebuah kerajaan itu sendiri menjadi isu? Apabila PM sendiri menjadi PM dengan melanggar rule of law maka apakah harapan lain yang ada untuk rules of law ditegakkan di negara ini.

    Apabila orang-orang luar tiada keyakinan bahawa negara kita benar-benar mengamalkan kedaulatan undang-undang, maka jangan diharap mereka akan percaya dan mahu melabur di negara ini. Malaysia sedang menuju ke arah kegelapan.

    Walaubagaimanapun itu tidak mengapa kerana Ta-Mim masih bernafas, masih sihat dan kuat dan masih memiliki ketajaman fikirannya.

    Sekiranya Najib yang menjadi PM melalui proses rule of law yang sah pun telah dijatuhkan apatah lagi TSMY yang menjadi PM dengan melanggar rule of law.

    Sesiapa yang menyangka Ta-Mim hanya akan balik, tidur dan membiarkan kebathilan ini berlaku, anda boleh mula menghitung hari utk mengira berapa harikah kerajaan Muhyiddin akan dapat bertahan sebelum ia dijatuhkan oleh Ta-Mim dan pendokongnya mengikut rule of law.

    Dan zaman fitnah terus berjalan menuju ke klimaksnya. Nampaknya klimaks itu benar-benar semakin dekat.

    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau ni sakit hati ke sakit jiwa. Muhyiddin Yassin tu PM dari parti Bersatu, bukan UMNO atau PAS. Masih meroyan lagi ke. Terimalah hakikat telahan kau jauh ke parit.

      Delete
  7. Gempar parti Bersatu tinggal 3 orang saja Tun, Mukhriz@ Boboi dan Syed Siddik.... yg lain mula angkat kaki Tubuh Bersatu 2.

    Bole la buat undang undang kepala bapak dia...


    kah kah kah.. ooopss kikikikikikk


    kah kah kah...

    Formula jangan lupa yer

    FormulaTurunkanHargaBarang = BMF + Haahh tepokkk...


    kah kah kah kahh.. kikikikk

    ReplyDelete
  8. Ini tajuk terakhir yg kau orang boleh luahkan Dan aku kurang tapis..

    Next tajuk..jangan repeat lagi, bosan

    ReplyDelete
  9. Oh ya kaa..
    Jab..nak golak..ki ki ki ki ho ho ho
    Hi hi hi..tan sri muhyidin yasin..PM malaysia..Alhamdulillah..panji2 berkibar megah...

    ReplyDelete
  10. What a disappointment.....and I thought tsmy is one of the few good men left in malaysian politics..🙅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur. Jumlah the few good men tu semakin mengecil. Akhirnya kita akan mendapat jumlah teras yang memadai.

      Delete