Thursday, February 27, 2020

RINGGIT MENGUKUH

http://www.astroawani.com/berita-bisnes/ringgit-dibuka-tinggi-menjelang-pengumuman-pakej-rangsangan-ekonomi-hari-ini-231874


20 comments:

  1. Next new PM .. tangkap mahayhir dan anak nya mokhzani mirzan marina mukhriz cukai pendapatan disemak balik dan duit bailout brrbillion dari Petronas TH KWSP selamatkan empayar perniagaan mereka... dua prnah cakap ' anak nya psndai berniaga ' rugi petronas bailout..


    pandai kannnn...!!

    #ohpanjiitamkemaneko

    ReplyDelete
  2. Malaysia dan Mahathir amat sinonim.

    Tiap tindakan, langkah, kata2nya bukan saja jadi tajuk berita dunia, malah memberi impak dunia bursa saham, ekonomi & pertukaran mata wang..

    Ptg tadi Ayahanda PM Tun mengumumkan 'Pakej Ransangan Ekonomi Negara' membantu rakyat & syarikat2 tempatan menghadapi cabaran wabak Coronavirus.

    Ketika orang lain sibuk berpolitik,1anpa Menteri Kabinet, beliau telah menunjukkan keperhatinannya, masih terus berfikir, bekerja pd sisa usia yg masih ada demi rakyat & negara - bukan seperti pemimpin2 politik lain yg hanya melalak, memekak, berpolitik semata-mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah negarawan sejati.

      Dengan ia meletakkan jawatannya sbg PM dan PPBM keluar PH kini tiada lagi tekanan daripada geng kemaruk yang mahu Tun turun supaya ketua mereka dapat naik. Kini ia lebih bebas dan lebih tenang menguruskan negara.

      Delete
    2. Cari sokongan agaknya. Bila sorang diri run kerajaan, kononnya dia la punya kerja. Kem. kewangan dh siapkan draf dh pun. Tinggal lounce je sbnrnya. (Padan muka guan eng kena sailang atok). Yg tak tahan atok boleh over rule agong dgn memanggil persidangan parlimen isnin ni sedangkan majlis raja² belum selesai meeting pilih pendekatan selesaikan polimik. Apa kuasa pm interim sbnrnya? Kuasa tertakluk dgn yg melantik iaitu YDPA. Ada YDPA arahkan begitu? Dh letak jawatan tak perlulah nk minta dilantik semula. Game dh hampir tamat wahai atok.

      Delete
  3. istihat darurat nak selamatkan tengkuk keluarga.... panji ku panji mu

    ReplyDelete
  4. Next new PM .. tangkap mahathir dan anak nya mokhzani mirzan marina mukhriz cukai pendapatan disemak balik dan duit bailout brrbillion dari Petronas TH KWSP selamatkan empayar perniagaan mereka... dua prnah cakap ' anak nya psndai berniaga ' rugi petronas bailout..

    kalau duit derma kena bayar tax , duit bailout kena bayar balik..


    pandai niaga kannnn...!!

    #ohpanjiitamkemanako

    ReplyDelete
    Replies
    1. I can only comment on alleged Petronad bail out. Jangan fitnah as I was in Petronas then and knew the actual detail

      I am no fan of any politician including Mahathir. But slanders were and or aplenty. If you do not have full facts....STFU

      Delete
    2. dengki tak habih2 smpi ke lobang kubor..

      Delete
    3. 4:42 PM....

      Kami hargai pernyataan sdra - secara langsung menangkis tohmahan liar makhluk pembawa fitnah, Enon Maknyah 3:45.

      Delete
  5. My comment is not linked to above particle

    1. Why did TDM agree to become Bersatu Chairman aftet resigning from the post on Monday/Tuesday?

    2. On the premise he resented Muhyiddin's acceptance of umno en bloc, why should he still be intetested in Bersatu? Any agenda?

    3. Is tbis a strategy and if it is on whose advice and or instruction?

    4. I am apolitical and not a political analyst. Would this be the end of Mahathir as per Frank Sinatra's song My Way?

    5. Could this hatred for umno as a party (not individual) personal?

    Would appteciate if KD, Thman Ahmad and John Doe could put up some responses, please?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum ada jawapan kerana agenda politik bergerak laju..

      Anyway, ia tidak mudah bagi Tun kali ini seperti selalu dan Anwar sedang mendahuluinya.

      Tidak seperti selalu 100% politik Kali ini peranan Istana, selepas Jumaat ini banyak memberi credit kepada Anwar dan umno.

      Delete
    2. That is his principle. He did not want to force his principle to MY. What in his mind nobody knows but that is his rights.At 94, he has nothing to lose but want to keep his legacy as a principled man

      Delete
    3. What we need is human intelligence not Artificial Intelligence

      Delete
    4. Sekadar kredit sahaja..penentuan nya ialah hari klimax yg jendol kata semakin hampir..2/3/20.atau seawal hari ini..kita tengok samaada..kaum penyamun dikata atok akan memyelamatkan atok..atau atok sendiri menguburkan dirinya..akibat silap percaturan AĆ amengubah buah caturnya...


      Delete
  6. Salam Jumaat sdr KD dan sahabat2.

    Kepada para pro-Tun semua, kita jalan terus bersama Tun kerana dia tetap akan muncul pemenang.

    Sama ada PRU atau bukan PRU, jangan takut, jangan gentar dan jangan ragu-ragu kerana Tun tetap akan muncul pemenang.

    PRU pun kita redah, bukan PRU pun kita redah. Apabila wujud kebuntuan demokrasi yang memaksa YDPA mengisytiharkan darurat, maka ketika itulah kita akan menang mutlak.

    Tenangkan hati dan yakin bahawa Allah pasti akan menolong dan memenangkan hamba-hambaNya yang berjuang di atas jalan kebenaran.

    Jemaah manakah di kalangan bangsa Mim yang berjuang di atas jalan kebenaran?

    Ia sudah pasti bukan UmNO, jemaah Kaum Yang Berpaling yang berlaku khianat kepada amanah kuasa dan pentadbiran.

    Ia sudah tentu bukan PAS, jemaah penunggang agama yang menjual agama untuk mendapatkan kenikmatan dunia.

    Ia sudah tentu bukan PKR dan AMANAH yang tidak tahu meletakkan Melayu dan Islam di tempat yang sewajarnya dan bersungguh-sungguh mahu meletakkan seorang peliwat tegar menjadi Perdana Menteri ke atas bangsa Melayu.

    Maka jawapannya ialah, ia sudah semestinya adalah PPBM, jemaah Kaum Yang Didatangkan, yang kedatangannya adalah selepas kaum yang asal (UMNO) bertukar sifat daripada jemaah orang-orang yang beriman menjadi jemaah Kaum Yang Berpaling.

    Sebaik UmNO tumbang, wakil PPBM telah menjadi Perdana Menteri. In shaa Allah selepas Tun, PM berikutnya kekal daripada PPBM.

    #jalanterusbersamaTun

    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
  7. Is TDM throwing a Red Herring?

    Has TDM a mandate (I believed he has) to issue statement before Agong meets other rulers?

    THINK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro 5:34,

      Hope this will enlighten you....


      KING DECIDES, AND THEN THE PM, SO..MPs HAVE NO SAY, SAYS EX-JUDGE, GOPAL SRI RAM.

      The Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah is currently hearing out each of the 222 MPs to find out their choice for the next prime minister.

      PETALING JAYA:
      No one can impose any condition on the Yang di-Pertuan Agong to decide who commands the confidence of the majority in the Dewan Rakyat, retired judge Gopal Sri Ram said, as Umno demands Dr Mahathir Mohamad to accept its MPs en bloc in forming the next government.

      He said the king could decide on who had the majority and would therefore be prime minister, and that no one could dictate to the king and the prime minister as to how the Cabinet should be constituted.

      Former judge Gopal Sri Ram is currently leading the prosecution team in two cases against Najib Razak related to the 1MDB scandal.
      But Sri Ram said when it came to a vote in the Dewan Rakyat, every MP was entitled to vote according to his/her conscience.

      “However, for practical reasons, voting has been along party lines. But in a national unity government, the question is whether MPs have the interest of their party or the nation at heart,” he said.

      Sri Ram said there were some politicians facing serious criminal charges and as such it would benefit them to engineer a situation where there was a strong likelihood that the on-going prosecutions would be discontinued.


      “I believe this will not happen under Mahathir because he is a rule-of-law man,” he said, adding that MPs who were not implicated in serious criminal cases should apply their minds for the interest of the nation.

      Former prime minister and Pekan MP Najib Razak, his former Cabinet colleagues Ahmad Zahid Hamidi, Tengku Adnan Tengku Mansor and Ahmad Maslan, as well as Baling MP Abdul Azeez Abdul Rahim and Kinabatangan MP Bung Mokhtar Radin are facing charges for corruption and money laundering.

      Sri Ram has been given a special licence to prosecute Najib in two cases related to 1MDB that is on-going.

      Delete
  8. Ekeleh hai.... aku ingatkan bawah 4.00....

    Saham macam mana pulak KD...

    ReplyDelete
  9. AirAsia Rugi RM303.72 Juta!
    February 28, 2020

    AirAsia Group Bhd mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM 303.72 juta bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2019 berbanding dengan keuntungan bersih berjumlah RM 1.97 bilion pada tahun sebelumnya.

    Menurut syarikat penerbangan itu, jumlah kunci kira-kira yang agak lemah walaupun merekodkan peningkatan perolehan sebanyak 17 peratus kepada RM12.45 bilion, adalah disebabkan oleh perkiraan perakaunan membabitkan pemilikan pesawat yang disusun semula, daripada pemilikan kepada penyewaan pesawat, walaupun merekodkan aliran keluar tunai yang sama dalam kaedah pembiayaan.

    Kumpulan itu turut melaporkan kerugian operasi bersih sebanyak RM457.08 juta bagi tahun tersebut. "Bagaimanapun, selepas melaraskan item utama sekali sahaja, tahun kewangan 2019 akan mencerminkan keuntungan operasi bersih berjumlah RM56.3 juta," katanya dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia.

    Penggunaan Standard Laporan Kewangan Malaysia (MFRS) 16 telah mengurangkan keuntungan operasi bersih sebanyak RM130.9 juta manakala perkiraan perakaunan membabitkan MFRS 137 telah membawa kepada lonjakan 43 peratus dalam kos penyelenggaraan serta baik pulih.

    Kunci kira-kira syarikat penerbangan ini sebahagiannya telah terjejas akibat penyusutan nilai bagi aset guna sebanyak RM1.76 billion dan kos kewangan (tanggungan penyewaan) berjumlah RM505.87 juta berikutan pemakaian MFRS 16.

    Di samping itu, prestasi tahun sebelumnya mendapat manfaat daripada hasil tambahan sebanyak RM 534.7 juta dan keuntungan daripada pelupusan pelaburan dalam bekas subsidiari berjumlah RM350.32 juta berikutan langkah pertukaran saham.

    Bagi suku keempat berakhir 31 Dis 2019, pendapatan Kumpulan AirAsia menokok sebanyak 19 peratus kepada RM3.36 bilion daripada RM2.82 bilion sebelum ini, didorong oleh 11 peratus dari tahun ke tahun dalam kapasiti tambahan termasuk kenaikan hasil sebanyak sembilan peratus bagi setiap tempat duduk tersedia setiap kilometer (RASK).

    Kerugian bersih dalam suku berkenaan menurun kepada RM384.48 juta daripada RM394.97 juta yang dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

    "Permintaan untuk penerbangan terus mengukuh memandangkan kami telah membawa tambahan sembilan peratus penumpang dari tahun ke tahun. Pendapatan sampingan suku keempat 2019 juga menokok 16 peratus dari tahun ke tahun kepada RM732 juta, dengan perolehan sampingan di luar syarikat penerbangan naik sehingga 105 peratus," katanya.

    -- BERNAMA

    ReplyDelete
  10. "No one can impose any condition on the Yang di-Pertuan Agong to decide who commands the confidence of the majority in the Dewan Rakyat, retired judge Gopal Sri Ram said, as Umno demands Dr Mahathir Mohamad to accept its MPs en bloc in forming the next government.

    He said the king could decide on who had the majority and would therefore be prime minister, and that no one could dictate to the king and the prime minister as to how the Cabinet should be constituted"

    Ini Gopal Sri Ram cakap.

    Without a doubt what Mahathir did this time looks pretty nasty and it does look like he turned his back on the coalition that put him to be PM for a second time and WORSE putting Malaysia into potential"instability".
    The only instability in front of us since Monday is that all menteris are not anymore doing menteris jobs and they are no more menteris. There are still Kementerian-kementerian yang in real sence are the true government machineries. So government is not by political parties alone but the bigger aspect of government is actually the Kementerian-Kementerian. All the KSU's are still working (without their repective menteris of course). Wouldn't this be effective administration ?

    The other "instability" would be the scrambling effort by parties to be in power. Those who lost want it back. This include PH and BN. We know why BN lost and now we know why PH lost too. This needs no elaboration. So what do we have now ? What do we need (for the future ? Answer this ! The world renowned klepetocratic BN en-bloc or the foolish talk no do ineffevtive PH ?

    We all can expect the outcome in case we have to come to a snap election. This has to be avoided at all costs. Malu malu malu. On the other hand we are looking at a dubious man who has less than 2 years ago was serving jail sentence for some despicable offence. Kita tak ada banyak pilihan. Dan kalau ini yang terpilih, berdoa la banyak-banyak Muslimin dan Muslimat.

    Jadi Yang DiPertuan Agong dan Majlis Raja-Raja sememang nya faham mudarat kedua-kedua pilihan yang ada di depan mata dan sedang mengusahakan penyelesaian terbaik untuk MALAYSIA dan RAKYAT NYA terutama nya dari kalangan rakyat Raja-Raja Melayu. Belum ada Raja-Raja Melayu yang pinggirkan rakyat nya walaupun pernah termakan hasut tekanan kuasa asing. Kita baru lepas doa kan kesejahteraan kesemua 9 Raja-Raja kita tadi. Percaya la kepada kebijaksanaan mereka.


    ReplyDelete