Tuesday, February 25, 2020

SETAKAT MANA KEBENARAN UMNOPAS TIDAK SOKONG TUN ATAS KELIBAT DAP?

Jika umnopas tidak ikhlas tentang "alasan dap" tunggu sahajalah perpecahan mereka sesama sendiri..

Jika ada MP umno masih sokong Tun secara individu/peribadi pembohongan alasan DAP itu semakin terungkai.

"BEBASKAN KAMI" tema yang lebih sesuai. .

Kerajaan Perpaduan yg sedang diusahakan Tun mampu melenyapkan umno dan pas Di PRU15..

Kesilapan besar umno Mat Hassan ialah tidak menggantung keahlian mereka yg terlibat dengan tuduhan di mahkamah.

Sebab itu umno masih kekal dilihat jijik dan alasan "DAP" hanyalah pembohongan paling nyata.


#Kerajaan Perpaduan sukar dipengaruhi oleh perjuangan parti.
Kerajaan perpaduan tidak berasas parti kerusi terbanyak atau majoriti.
Ia berasas PM yg mendapat sokongan majoriti MP.
Bantahan parti dibuat melalui dewan rakyat dan disinilah kelebihannya Melayu yg menguasai Dewan Rakyat walau bukan kerajaan.


18 comments:

  1. Ikhlas? Hahaha....

    Golongan yg ikhlas tidak akan memberikan apa2 "alasan" atau "sebab" dlm tindakan mereka.

    ReplyDelete
  2. jika blok Azmin berani keluar parti, mengapa tidak Hishammuddin atau Mat Hassan dan blok umno yg tidak bersetuju dgn kepimpinan yg korup/tidak berintegriti agar mengisytihar pendirian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer tak yer, kenapa & ke mana Tok Mat Hassan bisu 1,000 bahasa.

      Kenapa pulak Maknyah Enon @ Kejora Saroja yg over-acting lebih kuah dari sudu.....??

      Delete
  3. Dah hilang jawatan masih gila nak jadi pm...

    Sori lah hanye azmin dan Bersatu yg sokong.

    ReplyDelete
  4. Umno felt slighted by TUN's alleged statement quoted by Lim Guan Eng that he would not work with Umno/BN, the party he and all PH coalition members had worked hard to unseat. PAS is not really an issue.

    That was probably the cause where UMNO and PAS including MCA, MIC, PBRS made U-turns as could be seen during the press conference carried live yesterday.

    Not withstanding this, the opposition bloc could never hope to be in the majority....dengan izin Allah swt.

    ReplyDelete
  5. Kawan kd dlm dap yg beli terlajak murah Dan terowong bawah laut Serta pemimpin warisan Sabah tu suci sgt lah...kes dah terang terbentang boleh settle camtu jer...guna akal lah kd..again komen ni sure tak keluar punya

    ReplyDelete
  6. "Jika ada MP umno sokong Tun secara individu/peribadi pembohongan alasan DAP itu semakin terungkai."

    ia adalah individu bukan parti...makna dia kat sini individu itu kemungkinan istihar sebagai ahli bebas untuk sokong kerajaan perpaduan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pasal lah factor DAP bukanlah pendapat 100% MP umno.

      Delete
  7. Apa2 la..biar Al sultan buat keputusan..

    ReplyDelete
  8. UMNO kalu nak berubah, pecat ja semua OKT. Kalu tak salah nanti, masuk balik. Barulah orang yakin. Dah lar 'pelingkup' parti, negara pun ditarik sekali utk dipelingkupkan....daaannnn....UMNO tak akan berubah.....selagik tidak mau berubah.....

    ReplyDelete
  9. Faktor DAP sebenarnya mudah diselesaikan.....tetapi mcm besa lar....tak diselesaikan adalah baik untuk pemimpin2 tertentu dan sgt tak baik kepada pemimpin2 tertentu.....

    ReplyDelete
  10. Can someone buat pencerahan, please?

    Umno dan Pas gave TDM ultimatum. If the pact included DAP, their SDs kira terbatal.

    My question is when they met YDPA, dia orang bawa SD ke? Based on YB Fadillah of GPS, a form was given to him. He named his choice. That was it. No SD mo nothing.

    Could UMNO and PAS press conference yesterday WAS A RED HERING??

    ReplyDelete
  11. Persoalanye kenape Bersatu perlukan sangat sokongan Pas dan umno....tak boleh ker Bersatu berjuang sendirian?....umno dan Pas musuh Bersatu dan madey...

    ReplyDelete
  12. Rais dedah butiran rundingan Umno dan PAS
    2:01 tengahari (Dikemaskini 2:01 tengahari)
    Berita
    A A
    Umno dan PAS tidak menuntut supaya DAP dikecualikan daripada kerajaan perpaduan yang diketuai oleh Dr Mahathir Mohamad, kata ketua biro strategi dan dasar Bersatu Rais Hussin.

    Dalam temu bual dengan Astro Awani malam semalam, Rais berkata hanya ada dua syarat yang dikemukakan.

    Beliau berkata syarat pertama ialah Umno dan PAS mahu menjadi sebahagian daripada kerajaan campuran secara en bloc atau keseluruhan.

    Syarat kedua ialah mereka mahu menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan pada kadar segera.

    "Mereka mempersalahkan DAP untuk segala-galanya. Bagi saya, semua orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. Kita akan meningkatkan kekuatan dan mengatasi kelemahan yang ada.

    "Mereka kata DAP adalah alasan mengapa mereka tidak dapat menerima kerajaan perpaduan, tetapi rundingan itu bukan begitu. Rundingan itu sangat jelas.

    "Pertama, en bloc, kedua, segera, fikirkanlah, mengapa mesti segera? Bukan dua atau tiga bulan kemudian? Kami fikir ini ada kaitan dengan kes mahkamah yang sedang dijalankan," kata Rais.

    Petang semalam, Umno dan PAS mengadakan sidang akhbar bersama untuk mengumumkan bahawa mereka menarik balik sokongan mereka terhadap kerajaan perpaduan atas dua sebab.


    Pertama, mereka tidak mahu berada dalam kerajaan perpaduan dengan DAP dan kedua, mereka mahu semua ahli parlimen dari parti masing-masing diterima dalam kerajaan perpaduan dan bukannya hanya beberapa pemimpin yang terpilih.

    Oleh kerana rundingan tidak menjadi, Umno dan PAS berkata mereka menarik balik sokongan mereka kepada Mahathir sebagai ketua kerajaan perpaduan.

    ReplyDelete