Wednesday, April 15, 2020

HARUM MANIS PELAM TERBAIK PERLIS, JANGAN TO DEEP CAMPUR POLITIK..

Kerajaan pintu belakang: Menjawab penyokong Muhyiddin dan Dr Asri – Malaysia Dateline

4 comments:

  1. KD pun dah terikut dan termakan perang saraf suratkhabar yang ditaja dan dibiayai oleh kuncu roth.

    MK, FMT dan MC hari² sebut perkataan kerajaan pintu belakang, kerajaan tebuk atap supaya rakyat Malaysia termakan, terhasut dan terikut & tertanam perkataan itu dalam mindanya (mind set game).

    KD terlupa, di saat genting YDPA boleh menyelamatkan keadaan dari perkara yang lebih mudharat. Inilah kelebihan sistem raja berperlembagaan yang mana akhirnya keputusan Agung tadak siapa boleh bantah. Dalam hal ini bravo, YDPA lari sedikit drpd landasan sistem demokrasi acuan the hidden hand.

    Cuma saya agak terkilan. Kerajaan meminjam uang dari bank bank untuk menyelamatkan keadaan dan rakyat. Sekaligus negara kita berhutang dengan bank² roth d(ingat ye empayar roth menguasai semua bank² utama di setiap negara kecuali 3 negara) jadi selamanyalah kita dibelenggu dengan cengkaman sistem kewangan kejam.

    Kerajaan akan dibelenggu hutang dan menjadi lembu dicucuk hidung dalam setiap keputusan negara.

    Ahh rumit ... Sampai bila kita nak terhempuk & terbelit dengan sistem ini???

    Kapitalis akan terus menentukan turun naik suatu kerajaan jawabnya tetapi agong dan Sultan boleh melawan sistem ini tetapi siapa????

    Siapa panjang umur mungkin dapat melihat pertarungan ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perang saraf media?

      Yg namakan kerajaan tebuk atap bukankah Hadi?
      Duta Khas Timor Tengah..
      Takkan lobai pun berdusta?

      Sedap kau orang sebut aljuburi
      Ciptaan matsabu
      Boleh pula?

      Delete
  2. Letak tepi sat politik. Jom bicara pasal harumanis.

    Dulu harumanis dijual di Perlis RM40 sekilo. Tak boleh kurang walau seringgit kecuali beli 2 kilo dan ke atas. Tu pun ada limit diskaun yang boleh diberi.

    Saya pernah tanya sendiri kepada penjual kenapa mahal sangat. Jawabnya, di Perlis pengusaha harumanis ada persatuan dan harga tu ditetapkan oleh persatuan sendiri. Sapa yang tertangkap jual lebih murah daripada harga yang ditetapkan, kelak akan hadapi masalah daripada pengusaha yang lain. Pekebun dan penjual semua terikat dengan syarat ni.

    Tak lama lepas tu timbul berita Perlis nak ambil paten ke atas harumanis. Bunyinya memang kelakar, tapi itulah yang berlaku.

    Tak lama lepas tu muncul berita pekebun harumanis terpaksa membakar buah depa yang tak laku untuk elak penyakit. Sebab buah ni bila dah rosak akan berbau busuk, jadi kenalah bakar.

    Hari ni disebabkan PKP, buah harumanis dijual online pada harga RM19 sekilo termasuk cas penghantaran.

    Di dalam keadaan darurat ni nampaknya pekebun dah tak kisah lagi tentang amaran persatuan mereka di Perlis. Sekurang-kurangnya dapatlah juga menampung perbelanjaan pada ketika pengunjung luar dihalang memasuki Perlis akibat sekatan perjalanan.

    Satu lagi hikmah Covid dan PKP; menghapuskan perkara-perkara yang tidak munasabah di dalam masyarakat. RM40 sekilo memang tak munasbah. RM20 berpatutanlah. Jual online lebih mudah 'tertangkap' berbanding jual di tepi jalan. Itupun mereka tak kisah lagi.

    BTW, hari ni seorang sahabat saya di Pulau Pinang nak bertolak ke Perlis melawat kebun harumanis atas kapasiti sebagai 'pengedar'. Mudah2an perjalanannya selamat semuanya.

    ReplyDelete
  3. Terlalu banyak pengajaran dari covid19..

    Dari Istana hingga teratak cerok Tokkun..

    Tapi percayalah.. selepas semua ini berkurangan dan selesai.. manusia akan kembali seperti sebelum malah dijangka lebuh dasyat. Melampau Dan ganas.

    ReplyDelete