Sunday, April 5, 2020

SETAKAT MANA SEBAHAGIAN KERAJAAN SERIUS PKP

Semakin banyak perusahaan diberi kelonggaran untuk beroperasi?

Dalam masa yg sama ada pihak mahu komando mengambil alih?

Hakikatnya 99% rakyat patuh kerana mereka bergerak hanya atas kebenaran dan keperluan..

Jika pasaraya, bank, petrol station, a&w, kfc dan sebagainya dibenarkan, sudah tentu rakyat akan bergerak.

https://bankami.blogspot.com/2020/04/kata-negata-melayu-islam-tapi-benar.html

https://malaysiagazette.com/2020/04/05/kerajaan-beri-isyarat-salah/

7 comments:

 1. Ye ke semakin banyak. Ari jumaat ari tu aku lalu port klang, takde ape berubah pun. Sampai Aku merayu Kat polis nak pegi tengok bengkel aku. Pasal dah Dekat 1 minggu tak pegi. Nak tgk brg, takut ade Yg hilang. Dia Suruh Aku patah balik Pasal takde Surat. Aku Cuma tunjuk business card aje. Dan aku ajak dia ikut Aku kalau tak oercaya. Temoat saya banyak Kaki Pecah kedai, Gudang bang. Dah seminggu tak pegi, Dia Tanya guard, Aku cakap guard jaga Gudang aje. Pasal bengkel Belah belakang, Dia jarang pusing Sana. Bila Aku cakap bengkel aku Kat telok gong. OK bang, pegi Cepat, dah tu terus balik. (polis Belah klang/port klang mane tak tau kawasan Sana).... Jadi point cerita Aku ni. Ko nak cover Pasal Surat yg viral ni kan KD... Aku walauoun cuma Tau repair lori. TaK banyak, sikit aku paham jugak la bunga2 cakap org ni. Takpe, negara kita ni berbilang Kaum, agama. Nak buat camne ye tak. Aku pernah baca dlm mastika, syarikat pencetakkan melayu yg berjaya (tak Ingat kompeni ape) bermula Dari buat kertas utk 4D. Haram utk kita, halal utk mereka. Sebab tu dibenarkan Dan diberi lesen beserta amaran. Babi haram, Tapi Dia org boleh bela. Kerajaan taK kejam. Ape pun, dari mane pun. Yg membezakan, Cara mereka buat cerita utk kisah2 mcm ni. Dan Ko banyangkan jika sekarang ni PH, Berapa ramai Yg akan kena maki Dan dikata hamba dap. Dan aku Belum Dengar ape2 lagi Dari org Yg nak tutup kilang ni dulu. Tgk, Cara mensensasikan cerita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku Tak minat nak viralkan Dan sensasikan atau nak main isu bangsa Dan ugama


   Aku dapat maklumat beberapa perusahaan dibenarkan beroperasi semula..

   Why?

   Ketika kerajaan bising rakyat Tak patuh, bising nak putuskan rangkain covid19..kenapa Pula beri kelonggaran?? Kontra..cakap Tak serupa bikin...

   Kesan kelonggaran ini, rakyat berpusu keluar..
   Kemudian cakap rakyat Tak patuh?

   Delete
  2. Yg mintak kelonggaran cina..mereka bimbang bisnes boleh bungkus....

   Delete
 2. Dan sori kalau Aku Salah sangka. Pasal 1/2 hari ni. Bini Aku ade tunjuk gambar org berebut beli Roti. Sampai Roti taK sempat letak Kat rak. Dah habis. Jadi bila Ko Kata ade perubahan. Aku Kata takde ape...

  ReplyDelete
 3. Kita tunggu lobai-lobai dalam PN cari dalil; arak boleh dalam darurat dan kita sekarang memang dharurat. Dalil le tu. Kah kah kah.

  Masih tak percaya kerajaan PN sebenarnya sedang memerangkap para penunggang agama yang selama ini hanya berada di kerusi pembangkang dan bukan kerusi pemerintah untuk terkena checkmate di hujung permainan?

  Saya sokong kerajaan PN hari ini bukan kerana di dalamnya ada UmNO atau PAS tetapi kerana ia diketuai oleh TSMY daripada PPBM. Jatuhnya TSMY daripada PPBM di dalam kerajaan PN maka hilanglah sokongan saya kepada pakatan ini.

  Samalah sebagaimana saya telah menyokong kerajaan PH sebelum ini bukan kerana di dalamnya ada bekas banduan pesalah liwat atau DAP atau PKR atau PAN, tetapi kerana ia diketuai oleh Tun M dari PPBM. Apabila Tun M bukan lagi ketua pakatan ini maka saya menarik balik sokongan saya kepada mereka.

  ReplyDelete
 4. BERAMAL DENGAN HADIS LEMAH DAN PALSU MEROSAKKAN AKIDAH.. mana panji panji kini... mudah lupa melayu nih rupanya

  Apa kepentingan untuk kita mengetahui sesuatu hadis ini? Apa tujuan kita mengetahui kedudukan hadis sama ada sahih, hasan, ataupun palsu?

  Hadis dha’if ialah hadis yang tidak sampai ke tahap hadis yang boleh diterima diamal dipercayai apatah lagi untuk dijadikan ramalan.

  Kita perlu mendapatkan kepastian dan kesahihan suatu hadis kerana kita hendak menjadikannya sebagai asas dan sumber rujukan dalam Agama. Kita hendak solat dengan cara yang betul, sebab itu kita mesti pastikan riwayat tentang solat yang sampai kepada kita adalah riwayat yang sahih (benar), bukan riwayat yang palsu (direka-reka) atau lemah dan diragui.

  Sebahagian orang mengambil mudah dan tidak peduli. Asalkan ia disebut hadis, mereka menerima semuanya termasuk yang lemah dan palsu. Asalkan hadis daif dan palsu ini kena dengan idola sesorang pemimpin yang disukai terus dikhabarkan 'OOHH.. Si POLAN INI BAKAL PEMBAWA PANJI' ini lah bahaya pengikut semborono mentafsir sesuatu hadis walaupun ternyara ini hadis daif palsu.

  Sabda Nabi SAW, “Barangsiapa yang melakukan suatu amalan (ibadah) yang tidak kami perintahkan, maka ia tertolak.” (Riwayat Muslim)

  Ada beberapa pendapat para ulama bersangkutan hukum beramal dengan hadis dhaif;

  Pendapat pertama mengatakan haram beramal secara mutlak. Ini pendapat Muktabar Imam Al-Bukhari, Imam Muslim, juga guru Imam Al-Bukhari – Ali Ibn Al-Madini. Pendapat ini juga didokong oleh Abu Bakar Ibn Al-Arabi dan Imam Al-Syaukani.

  Imam Muslim di dalam muqaddimahnya membuat satu bab khusus Haram Meriwayatkan Sesuatu Yang Kamu Tidak Pasti Datang Daripada Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam.

  Kemudian beliau membawakan sebuah hadis, “Memadai seseorang itu dikatakan pendusta apabila dia menyampaikan semua yang dia dengar.” (Riwayat Muslim)

  Salah satu pendapat adalah boleh beramal dengan hadis dhaif berkaitan kelebihan amal (fadhail amal) tetapi dengan syarat. Ini pendapat yang masyhur dari Al-Imam An-Nawawi dan diulas oleh Al-Hafiz Imam Ibnu Hajar Al-Atsqalani. Mereka tidak mengikut kesemua syarat yang digariskan. Ini kerana syarat-syaratnya amat ketat;

  Hendaklah dhaif itu bukan dhaif yang bersangatan.

  1. Hendaklah hadis dhaif itu bukan berkaitan dengan hukum hakam, tetapi hanya berkaitan dengan kelebihan-kelebihan beramal sahaja dan bukanya hadis daif boleh diangkat sehingga "Oohh si polan inilah bakal pembawa panji hitam dalam tempoh sekian haribulan, sekian tahun dsbnya adalah SYIRIK dan BERDOSA"

  Haram hukumnya menyebarkan hadis dhaif dan kemudian menyeru manusia percaya dengannya.

  Kita mestilah hati-hati dalam penyebaran berita tentang hadis,

  Sabda Nabi SAW, “Barangsiapa yang berdusta ke atasku dengan sengaja maka siaplah tempatnya di dalam neraka.” (Riwayat Muslim)

  “Lebih baik kamu menyekat dirimu dari melakukan satu sunnah dari kamu menyibukkan dirimu melakukan bid’ah dari hadis daif dan palsu.”

  JANGAN KAU KATA AAH ITU AKU PUN TAHU
  MAKIN KAU TAHU MAKIN JAUH PENGETAHUAN
  BILA EGO KATA SI DIA PENGIBAR PANJI ITU
  CUKUP AKU KATA 'HADIS PALSU TU TUAN'..!!

  kikiki..

  ReplyDelete