Thursday, May 7, 2020

SALAM JUMAAT DAKWAH YANG HEBAT


10 comments:

 1. Rukun Islam ada lima (5) perkara. Itu benar, tetapi jika hatinya tidak kusyuk dan batinnya busuk, dengki, irihati, suka menfitnah dan buruk sangka terhadap orang lain, kutuk sana kutuk sini, punya sifat egoist dan syok sendiri dan syok alim...maka manusia jenis ini dan semua amalannya ke lubang jamban juga akhirnya. NauuzubiLlaah min zalik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. itu anda bayangkan diri anda sendiri.
   Kami baik-baik sahaja.
   Alhamdulillah.

   Delete
 2. 'Simple' saja, mudah difahami kan? Tetapi ia bukan untuk perli sdr John Doe, hanya mengingatkan. Hari ini 15 Ramadhan, dan ramalan sdr tersasar lagi. Perlu fikir hujah baru pulakah selepas ini?

  Ramai telah menegur. Tuan blog (KD), krengge, BSP, Haldeli, Mangsa Banjir, Aku Insan Biasa, Pak yop, saya serta beberapa anon lain juga menegur. Tanpa mengira penyokong kerajaan atau bukan. Sama ada secara berhemah atau kasar, teguran tetap teguran bertujuan perbaiki diri.

  Dua point saya:

  - Pertama banyakkan beramal, kurangkan meramal. Sombong, bongkak dan riak akibatkan banyak yang ditulis tersasar.

  - Keduanya jangan suka mengungkit-ngungkit. Bila mengungkit, bangkitkan kisah lama – itu pendendam.

  Saya fokuskan ramalan sdr tentang peristiwa besar di pertengahan Ramadhan tahun ini (Rujuk http://kluangmanexpress.blogspot.com/2019/12/azam-tahun-2020-rakyat-mahu-najib.html). Dan ramalan sdr diulang ulang dalam beberapa komen postingan KD selepas itu. Nak kepastian sila buka semula postingan lama KD (KD saya tolong buat promosi)

  Sdr John Doe cubalah tulis komen 'simple' seperti anon ini yg tak meramal hanya mengharap: (Rujuk http://kluangmanexpress.blogspot.com/2020/01/dah-tiga-hari-najib-masih-terkial-kial.html).

  “Anonymous Saturday, January 11, 2020 1:40:00 PM
  PPBM inshaa Allah tak akan berkubur atau dikuburkan. Namun jangan lupa sapa sangka PPBM ini kelak akan terajui pakatan baru tanpa Anwar's PKR and DAP linked individuals/group.”

  Buat sdr Othman Ahmad (maaf ya Saya MEMANG Bukan Kejora) janganlah jadi alat provokasi / batu api di dalam komen...

  Segala salah silap datang dari saya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sdr, apa yang tersasarnya? Saya tidak pernah mengatakan soihah itu pasti berlaku.

   Saya copy paste semula komen saya yang dibuat pada tarikh yang sdr kongsikan:-

   -------------
   Pada tahun inilah 2020M / 1441H pertengahan Ramadhan bakal jatuh pada hari Jumaat. Sekiranya nubuwah dhaif 'suara keras' benar-benar terjadi pada 15 Ramadhan tahun ini, ia bermaksud pada Ramadhan 1442 umat telah pun meninggalkan zaman fitnah.

   -------

   Nampak benar sdr tidak memahami perkongsian saya tentang hadith pertengahan Ramadhan itu.

   Klunya ada pada 'sekiranya nubuwah dhaif 'suara keras' benar-benar terjadi'

   - 'sekiranya' menunjukkan ia bukan satu kepastian.

   - 'nubuwwah dhaif' menunjukkan saya telah mengakui hadith ini berstatus dhaif.

   Apabila saya berkongsi tentang hadith itu, saya telah pun memberitahu ia bertaraf lemah, dan disebabkan itu, kita hanya ada satu cara sahaja untuk kita melihat sama ada ia sahih atau palsu iaitu dengan menuggu tarikhnya tiba. Itulah isi perkongsian saya tersebut, dan ulang2an tentangnya. Sekiranya saya ada mengatakan 'suara keras pertengahan Ramadhan itu satu kepastian', maka silalah kongsikan kenyataan saya itu.

   Apabila tarikhnya tiba dan ia tidak berlaku seperti yang diceritakan, maka kita dengan selamat boleh menganggap bahawa hadith itu palsu. Kita boleh abaikan bahagian kedua hadith itu.

   Sebaliknya sekiranya ia benar-benar telah berlaku maka kita boleh menganggapnya sebagai barangkali sahih dan boleh menjadikan bahagian keduanya sebagai petunjuk.

   Ini adalah kerana tahap sesuatu hadith itu sama ada sahih, baik (hasan) atau lemah (dhaif) ditentukan oleh rantaian perawinya.

   Apabila perawi tidak cukup thiqah, hadith yang diriwayatkan akan dikategorikan sebagai lemah. Sesuatu hadith yang dikategorikan lemah, boleh jadi palsu dan boleh jadi sahih.

   Hadith suara keras di pertengahan Ramadhan dikategorikan sebagai dhaif dan hadith mengenai satu masa di akhir zaman di mana penguasanya ibarat singa juga berstatus dhaif.

   Beza kedua-dua 'dakwaan hadith' ini ialah khabar suara keras pertengahan Ramadhan tidak berlaku, tetapi penguasa ibarat singa itu benar-benar telah berlaku. Ketika hadith pertama terbukti palsu, hadith kedua pula khabarnya terbukti benar-benar telah berlaku walaupun berstatus dhaif dan ada kebarangkalian ia adalah sahih.

   Wallahu a'lam.

   Delete
  2. main sipi sipi pasal nubbuwah plak... si fitnah mempanjihitam ko padam kan kaa atau buat buat lupa kaaa.. itu yang kau nak tunjukkan pasal nubbuwah kau selama ini kann...!!??

   Deyyyy sembang kari tolak campur kira jadi asal bole nnpk hujah berisi... mempanjihitam sudah buat buat lupa...


   alahaii

   Delete
  3. John doe ialah seorang pendusta. Dulu dia berulang kali kata tun m akan menyerahkan panji hitam kpd imam mahdi pada Feb 2019 tapi skrng habuk pun tarak.

   Delete
 3. Harus pelajari sejarah agar perkara burok tidak berulang lagi. Manusiawi punya sejarah. Yang tidak punya sejarah itu kambing.

  ReplyDelete
 4. Nostradamus and his guessing game continues.

  ReplyDelete
 5. Adakah "sidia" sedang berusaha (sehingga nyawa ke lubang cacing) membuka kunci "langit" bagi sisi agama itu dan cuba memporak perandakan agama tauhid dan bangsa mim di alam melayu ini?

  Adakah "topeng²nya" akan tertanggal satu persatu?

  Nantikan....

  ReplyDelete
 6. Mudah²an "TIDAK”.

  AKU BERSANGKA BAIK² SAHAJA

  ReplyDelete