Saturday, October 24, 2020

APAKAH MEREKA LANGSUNG TIDAK BIMBANG TENTANG COVID ATAU SEKADAR MENUNGGU SAAT PADANG JARAK PADANG TEKUKUR..


 

3 comments:

 1. Indonesia, thailand dah makin kalut. Dari isu pandemik dah merebak jadi isu politik. Semua hasil gelekan² pemain politik yang lupa fokus kpd tujuan asal berpolitik. Berpolitik asalnya untuk kesejahteraan rakyat tapi pemain politik sudah tuning kepada kesejahteraan perut masing². Kenapa indonesia kecuh? Sebab kerajaannya menekan rakyat utk menarik pelaburan asing. Hak rakyat (baca pekerja/karyawan) ditindas demi menjaga majikan dan pelabur. Pelabur dan majikan dilayan mcm raja tetapi karyawan ditekan sampai ke dalam tanah. Thailand? Rakyat terhimpit teruk akibat pandemik. Ramai yang lapar sbb sumber makanan tak mampu dibeli. Yang sakit ramai terlantar sebab kerajaan kurang upaya. Apa yang berlaku di negara jiran seolah tidak menjadi panduan ahli politik negara kita untuk mengelak dpd berlaku. Perebutan kuasa dan kerusi pm masih juga tiada gencatannya. Malah sblm prn sabah tempohari ada seorang penguasa berkata beliau sanggup mati daripada menyerahkan kuasa kpd lawannya. Namun yang sakit dan mati bukan dia tapi rakyat sabah. Jadi, pengajaran sudah begitu bnyk utk diambil iktibar. Di negara kita dan negara jiran. Buatlah gencatan politik untuk sementara hingga waktu sesuai bagi melancarkan perang kuasa semula. Kalau darurat adalah keperluan yang mendesak, silalah. Rakyatpun dah makin bijak untuk tidak kalut dan panik dengan cerita darurat wabak dan politik. Kelantan pernah diisytiharkan darurat dulu, ok je tiada masalah kepada rakyat. Yang terjejas hanyalah pemain politik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tidak salah peralihan dan perebutan kuasa dibuat jika sekadar berdasar majoriti MP atau keputusan undi di Parlimen

   Apa yang pelik dan kecoh?

   Malah tiada masalah untuk PRN Sabah jika semua patuhi SOP.

   Malah Singapura mengadakan PRU tanpa apa² masalah besar.

   Yang menjadi masalah apabila si pelahap kuasa untuk tidak meletak jawatan dan mahu kalih undi parlimen dengan darurat.

   Inilah iis syaitan yang sebenar.

   Isu pendemik dikawal selia baik oleh Pegawai kerajaan tetapi sekor dua malaun politik yg langgar dan tidak dikenakan tindakan.

   Abah malaun tidak bertindak juga.

   Delete

JOHOR WAJAR SAMAN

https://www.thestar.com.my/news/nation/2022/06/26/pakatan-govt-erred-when-it-withdrew-review-bid-on-pulau-batu-puteh-says-johor-mb Keputusan...