Sunday, October 25, 2020

MAHATHIR CALON YANG PALING SESUAI..


Samada secara SD atau di Parlimen Tun adalah tokoh yang paling sesuai untuk negara kerana pengalamannya, aura dan kesaksamaannya dalam mengurus negara untuk kepentingan rakyat selari dengan titah Tuanku.

Tetapi jika pemimpin dan parti masih mahu berpolitik benci, kotor, jahat untuk tengkuk dan perut sendiri - Tun bukanlah calonnya dan sukar di sokong samada SD atau parlimen.

Itulah hakikatnya. 




Menarik..




16 comments:

  1. Ada SD untuk tun tapi dari pejuang dan warisan saja..

    Yg lain2 sudah hilang minat kerana banyak kerenah...

    Kemelut terjadi sejak tun letak jawatan tanpa serah kpd pengganti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello bro..statement kau tu dah basi..
      Masih jadi pencacai politik benci..

      Delete
  2. CERITA KARTUN

    Tukarlah PM.

    1.Unity govt. Dipilih dgn majority 2/3 di Dewan rakyat.
    2.Dewan Negara dibubarkan. Kenapa? Penghabis duit rakyat. Boleh buat sebab undang2 manusia.
    3.Latih dan cari pemimpin utk pru15.

    ReplyDelete
  3. Tun M dah tua tapi masih boleh jadi PM.
    KENAPA???
    1.Allah pjgkan umurnya smpi skrg mesti ada sebabnya.
    2.Dua kali operasi jantung tapi masih 'berbisa'.

    KRITERIA.
    1. berintegriti dan berprinsip.
    2. Ilmu dan idea memerintah ada. Track record memerintah ada.
    3. Aura dlm negara dan lebih2 lagi luar negara masih berbisa.
    3. Tiada kes mahkamah jenayah.
    4. Boleh berintereksi dgn journalist.
    5. Blm nyanyuk lagi.

    Skrg ni tiada pemimpin yg ada kriteria diatas. Byk yg hancus. Tlg bantu cari pemimpin yg bagus seblm PRU yg akan dtg.

    ReplyDelete
  4. LAGU INI DITJU KHAS KEPADA MUHYIDDIN

    TULAH TULAH TULAH
    (CEDUKAN DARI LAGU PERHAPS, PERHAPS, PERHAPS)

    Atok dah menasihati
    Kamu, terus ingkari
    BERSATU, kau bawa lari, Nah
    TULAH TULAH TULAH

    Atok kamu khianati
    Mahu, bersama pencuri
    Juga, Pedagang agama Hadi, Nah
    TULAH TULAH TULAH

    Chorus

    Keputusan betul kau kata
    Konon demi bangsa
    Dan juga agama

    Kau tuduh DAP kuasai
    Atok Perdana Menteri
    Fitnah tanpa bukti

    Bila Anwar acah sergah
    Kamu, terus ngelabah
    Fikiran tak tentu arah, Nah
    TULAH TULAH TULAH

    Sekarang apa terjadi
    YDPA tolak emergency
    Malu, tak terperi , Nah
    TULAH TULAH TULAH

    ReplyDelete
  5. Kenapa ek masih nak Tun Mahathir? Adakah hanya Tun yang mampu selesaikan kemelut politik dalam negara ini? Sangat pelik bin ajaib. Tun sendiripun tidak mampu menjaga semua parti dalam PH sebelum menyedari hilang majoriti lalu meletak jawatan. Mungkin rasa bijak, meletak jawatan bukan melalui kabinet lalu jadi haru biru. Tanpa berbincang dengan majlis presiden PH mula nak tubuh kerajaan perpaduan, lalu ditentang oleh parti dalam PH iaitu DAP. Akhirnya muncul PN yang dapat perkenan Agong untuk ambil alih Putrajaya. Kelam kelibut politik tidak juga selesai, makin haru hiru ada la. Persoalannya, jika 22 bulan PH dibawah Tun boleh jatuh, bagaimana la keadaannya dengan situasi berbagai parti yang saling gegar menggegar tak kira yang masih dalam PH, PH+ atau parti yang menganggotai kerajaan sekarang. Sebaiknya carilah pemimpin muda yang segar dan bersih. Ruang untuk otai seperti Tun, Kit Siang, Najib, Zahid, Hj Hadi, Guan Eng, Anwar dan senagkatan dengan mereka hanya sebagai penasihat sahaja, bukan teraju utama. Negara jiran kita dan negara luar lain dan tak pakai dah otai-otai ni dalam mencorak politik. Negara kita je yang rakyatnya masih terkinja-kinja dgn otai-otai politik yang dah senja seolah tiada bakat-bakat baru yang boleh diketengahkan. Rasanya dalam UMNO, PAS, PPBM, DAP ada bakat-bakat muda. Pemimpin melayu muda dalam DAP juga boleh mencuba nasib, cuma perlu ubah pendekatan DAP yang bersikap prejudis terhadap melayu dan Islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengapa masih NAK TUN MAHADIR jadi Perdana Menteri.....??

      Sila namakan seorang MUDA yang kamu rasa layak dijadikan Perdana Menteri di waktu yg sukar ini. Senaraikan kelayakanya untuk kita semua nilaikan

      Delete
    2. Dia nak yang macam Syed Sadiq atau Maszlee yang gelojoh macam Anwar.

      Delete
    3. Kat malaysia ni hanya mamak kotak je yang paling 'pandai'...cubalah ramai2 calon kan dia jadi pm.

      Delete
    4. Dia duduk bawah tempurung. Baru grad agaknya, tu yg rasa hanya orang mudah boleh ubah dunia.

      Dia tak tengok apa jadi kat Indonesia dibawah Jokawi. Bambang pun dah mula berbunyi tengok mcm mana Jokawi utamakan pelabor Cina dpd bangsanya sendiri. Kalau nak Malaysia ends up macam Indobesia, mintak Mamak Kotak OSTB jadi PM. Mesti KLSE naik mencanak!!!....😆

      Delete
  6. To Anon 12:08am : Ko sorg je yg masih percaya sd tu semua. Teruskan tidur, bgn makan aiskrim, pastu tido balik...

    To Anon 12:32am : Unity Gov. ni la yg Tun announced utk buat masa Tun jadi PM interim.. tapi ramai pulak yg kata tak sesuai la, tak setuju la, mustahil la bagai.. tapi skrg? Masing2 both block dah mula kata setuju dgn idea Tun ni.. Tun futuristic dari dulu. Masih denial syndrom most Malaysian ni...

    To Anon 12:52am : Absolutely right. Cuma masih ramai yg nak nafi especially Melayu. Cina mmg tau pasal karakter Tun ni. Tapi sbb ni juga la dorg goyang dgn Tun..hehehe

    To Anon 3:13am : Tuan KD, dia ni org sama n setia jadi penglipur@badut dlm blog ni...hehehe.. Dia ni mcm biasa, typical Malay muslim.. permanently bingai n jumud kekal..hahaha

    To Anon 1:04am : Ko punya start 'ek'tu je dah tunjuk ko ni masih chomel n childish..hahahaha
    Adik, kene ingat, tak semua veteran or dinasour tu out of dated, kolot n tak relevan dah..umur 90an boleh aktif blogging, pakai smart phone, guna social media, drive supercar, riding horse n etc., apa ko merepek ni Adik.. Org muda mmg idealistic n semangat membara sbb darah muda. Tapi biasanya tak realistik sbb kurg pengalaman mcm org2 tua.. Kan dah kene setepek ngn Cik Minah...hahahaha
    wake up Adik!! Buang lolipop dlm mulut tu...Hehehehe

    ReplyDelete

JOHOR WAJAR SAMAN

https://www.thestar.com.my/news/nation/2022/06/26/pakatan-govt-erred-when-it-withdrew-review-bid-on-pulau-batu-puteh-says-johor-mb Keputusan...