Tuesday, October 20, 2020

MAHATHIR MAKIN DIYAKINI PM SEKALI LAGI

https://shahbudindotcom.net/2020/10/21/tun-mahathir-pm-kali-ketiga-malapetaka-buat-negara.html

Aku sendiri rasa  tidak penting Tun jadi PM sekali lagi tetapi untuk menghalang dan menafikan pun macam buat kerja bodoh juga.

Seperti umum ketahui, Tun bukan lagi pilihan mana² parti politik tetapi tidak boleh dinafikan ada silent support dari rakyat. Sebesar mana?

Tidak besar tetapi prinsip perjuangan yang dibawa Tun boleh bertahan dan memberi pukulan kepada pemimpin²politik sekarang..

Tanpa kes mahkamah di tengah² fitnah besar sejak dulu menunjukkan dia bersih..dan sebab itu lantang bersuara tentang korup dan salahguna kuasa.

Bolehkah seseorang yang tahu dia pun penyamun berani menentang pemimpin penyamun, pengkhianat yang ada kuasa?

Kat situ pun kita dah tahu kualiti asas dan prinsip yang ada padanya.

Bodek ke tu? Ampu ke tu? Taksub ke tu?

Bangang simpan sikit..


...

Pemimpin popular yang dapat sanjungan, siapa mereka?

Anwar, Zahid, Najib, Muhyiddin, Hadi..

Kalau hebat kenapa terkial kial?

Kalau hebat apa pembangunan, kemajuan tanpa skandal?

Sebab no kualiti..

Tercemar.....


Sebab itu Tun masih relevan..

Berlapang dada lah..

Nelayan ke laut pun perlu ada ilmu...




Nelayan tua ilmu tinggi...rasa selamat berbanding yg desperate, gelojoh dan kemaruk.

24 comments:

  1. Malapetaka apa agaknya tu?

    Berbillion ringgit duit negara lesap?
    Korupsi meningkat?
    Profesional mengetuai GLC??
    Pemimpin politik tidak dapat jawatan dan gaji besar?
    Gaji kabinet semakin naik?

    Wow , betul. Ianya malapetaka bagi petualang bangsa dan agama kerana tidak dapat hisap darah rakyat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manipestol bukan kitab suci...

      Saya akan serah jawatan lepas 2 tahun..

      Delete
    2. Ada yg Tun tidak setuju tentang manifesto tetapi jawatankuasa manifesto teruskan juga.

      Belum cukup 2 tahun tetapi puak nomad dah tak sabar.

      Akhirnya Tun letak jawatan - Anwar terkapai menonggeng tak cukup support.

      Nak salah Tun juga?

      Delete
    3. 1. Sebelum PRU lagi Tun sudah nampak manifesto PH tu macam nak capai bulan dan bintang. Ada yang susah untuk dilaksana. Tetapi PH dengan taskforcenya yakin sangat sampai tak nak dengar nasihat orang yang lebih berpengalaman macam Tun.

      Tapi Tun tak kisah sangat sebab tujuan besarnya adalah untuk jatuhkan BN dan Najib. Jadi manifesto itu pun diteruskan juga. Tapi bila dah dapat kuasa baru semua tau banyak benda tak boleh dilaksana dengan segera. Semua senyap.

      Tetapi sebab Tun adalah ketua kepada semua, dia terima semua cacian berkenaan manifesto separuh masak tu. Taskforce PH semua sembunyi bawah meja tak tau nak jawab apa pada rakyat. Itulah beza Tun dengan pemimpin yang lain. Dia terima tanggungjawab walaupun dia tak bersetuju. Sebab itu dia cakap manifesto bukan kitab suci. Memang bukan pun.

      2. Tun sudah pun lepas jawatan. Apa lagi yang kau nak? Kalau Anwar ada sokongan dah lama jadi PM kan?

      Aku pinjam ayat macai sikit...kikikikikikikikiki.

      Delete
  2. KD,

    Sy pun setuju dgn kenyataan saudara kalau ada pilihan, sy pun harap Tun M tak payah lah di beban lagi dgn masalah negara biar la dia berehat..

    Tun M pun sendiri dalam hati kecil dia kalau boleh nak berehat dan bersara.. Byk kali dia ulang x2 kenyataan yg dia dah letih dan penat..

    Tapi bila congak atas, kiri dan kanan baik yg lama mau pun yg sedia ada semua species tak boleh di harap, terutama pemimpin dari parti umno susah nak jumpa yg betul x2 perjuangan mereka seperti 60 thn dulu betul x2 demi bangsa dan agama semuanya nak maintain status diri dan parti demi jawatan, kesenangan keluarga dan tambah bini, perjuangan utk melayu dan Islam hanya modal isu mengkuda melayu utk dapat undi sampai kiamat..

    Sama la dlm PAS selagi boleh maintain dan guna agama sebagai modal sampai kiamat la mereka bergayut utk dapat undi demi habuan dunia..

    Yang lain x2 pun dua kali Lima DAP dgn chauvanis nya utk kekal dpt undi, Amanah hanya turut tumpang tui.. PKR ini parti semakin hari semakin tak relevan.. Hanya nak nobat si Asshole sebagai PM lain x2 isu cuma rektorik membodoh rakyat.. Dari masa lepas lihat rekod ada jugak pemimpin bawah terpalit dgn isu intergiti sama juga la parti lain pun..

    Bersatu ini klon umno perangai bukan beza pun cuma situasi parti bebeda...

    Jadi dgn keadaan yg tak menentu skrg ini dan kebanyakan ahli politik skrg pun dah kebanyakan nya berpolitik utk mendapat laba dan hasil utk diri dan parti semata mata bukan lagi keutamaan utk negara bangsa.. Tak hairan kalau Tun kadang kala terpaksa dan di paksa oleh keadaan utk membetul semua kerosakan ini...

    Sy sedih lihat Tun M terpaksa juga buat sesuatu daripada melihat saja kuasa dan kemakmuran negara disalah guna oleh org politik yg utamakan diri dan parti yg semakin ketara sekarang..

    Yang Paling sedih Tun M mungkin akan dpt berehat bila menghembus nafas nya yg terakhir.... Hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes alam Barzah tempat terbaik untuk berehat bagi seseorang yang taqwa.

      Yang mungkar di dunia, alam Barzah mereka tak dapat berehat, sebok menjawab soalan..

      Peringatan UTK diri sendiri juga..

      Delete
  3. Berangan tak sudah ko ni KD....

    Tun mahathir sudah hampir dilupakan oleh politik malaysia...yg diingati hanyalah kerenah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dilupakan..
      Tak relevan..
      Kerenah..
      Apalagi..

      Tapi bila Tun batuk saja pun..
      Dah ada yg terkencing dalam seluar..

      Delete
  4. Kalau tun nak jagi pm sekali lagi saya ok. Kalau nak berehat saya pun ok. Tun dah buat the best utk Malaysia pi sekiling dunia semua tahu DM. Saya tak pernah vote him atau umno for past 45 yrs but as retired professional i respect on how he developed the country. That is my personal take. As for NR you are my comtemporary and famous for wrong reasons. Your father earned my respect.As for other PMs I have no comment and have no problem.So if TM want to be again again. I will vote for him as a person.

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Bangang simpan sikit bro..jadikan legacy..
      Biar satu keturunan brain kat lutut..

      Delete
  6. Sekor MSO baik punya tulis tkdk lain selain husam musa ..sekor lagi KD ni baik punya jilat .madet madet ...husam boleh berkira lagi sbb belum ramai lg meluat ..tp madet ni kiri kanan org meluat ,tk berapa kerat dah yg suka pun ...

    ReplyDelete
  7. So nak sokong sapa jd PM?
    Umno kuat dgn ketuanan melayu tp kat blakang sibuk menyamun.
    Pas plk kje tunggang agama. Habis yg Islam suma dikapirkan. Xtau la bape ramai yg Pas dh berjaya Islamkan.

    ReplyDelete
  8. Expect the unexpected. Who has the last laugh!

    ReplyDelete
  9. Kejayaan Tun M diragui, pelaburan dalam negara kurang berkembang, harap pelaburan asing tapi sdh banyak yg keluar dr Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamu baru bangun tidor ke, Ngok....????
      Tun M bukan Perdana Menteri Malaysia skrg. Dia dah berenti sukarela bila Muhyiddin rampas kuasa February lepas.
      Keluar masuk pelabor asing ke Malaysia dah takda kaitan dgn Tun Mahadir lagi. Dia telsks je sekarang. Yang macam cacing kepanasan ni, orang-orang yg hilang kuasa. Takut dgn bayang-bayang Tun Mahadir.

      Nak tahunoasal PELABOR ASING, ko gi tanya Menteri Industri Tani, Khairuddkin dan menteri ekonomi, Azmin atau Perdana Menteri sendiri, Muhyiddin. Ko salahkan Tun M, nampak nor kau bangang.

      Delete
    2. Marah nampak cik minah? Penulisan tu merujuk kpd mahathir masa jadi pm 22 bulan. Kalau nak emosipun biar la nampak bijak. Bukan otak kat lutut.

      Delete
    3. Hahaha....sah, dia memang bangang, tak tahu keadaan ekonomi Malaysia masa tu.

      Sepanjang 22 tahun Tun M jadi Perdana Menteri, KDNK Malaysia tinggi - antara 10-8%. Ini membuktikan, Malaysia jdi tumpuan pelabor asing. Share market sentiasa bull. Hanya bila ekonomi Malaysia diserang oleh penyangak mata wang pada tahun 1996-97, barulah ekonomi jatuh. Itu pun tak pernah jatuh sampai 5%.
      Dividen ASB tak pernah bawah dpd 8%. Pernah jejak 14% pd tahun 1994. Tak caya, ko gi google, cari maklumat.

      Delete
  10. Pelaburan asing dah menimgkat ke sekarang?

    ReplyDelete
  11. Betul tu Tuan KD.. Klau Tun menyamun, pasal apa plak Tun dok langgar penyamun2 ni.. better dia senyap je or play safe mcm malaun2 yg lain. Tapi Tun tetap langgar smpai tersungkit semua sorg2 penyamun...
    KD, dorg ni dari dulu dok crita mcm2 hal yg kononnya Tun buat.. tapi haram sejak dr 2003 smpai 2018 takde sapa pun nak bwk gi court ke bagai.. ada yg cerita dr 1998 lagi kata ada berkotak2 rekod Tun buat korup. Sampai jahanam reput kotak2 tu kot skrg ni tapi tak juga dikeluarkan apa2 bukti.. RCI Forex yg buat masa Najib PM pun senyap tak jadi apa.. tapi tetap gak melalak tuduh mcm2 kt Tun.. Tun pegang pada prinsip, berani kerana benar.
    Pasal manifesto.. konsep manifesto ni bukan proposal Tun. Ni proposal DAP n especially PKR yg trained by US political trainer. Tun sendiri bukan jenis suka berjanji klau kita tgk pemerintahan Tun masa PM ke4 selama 22 tahun. Masa Tun berkempen di Langkawi utk PRU14, Tun sendiri ckp dia takde apa2 manifesto utk Langkawi. Tun bersifat logikal n realistik..dia perintah 22 tahun la sebelum ni.. Cuma puak2 PKR, DAP ni je yg dok meneran2 pasal manifesto. Bukan Tun. Harap yg bingai2 ni kenal dulu betul2 backround, karektor n prinsip setiap batang tubuh politicans n parti poltik kt Malaysia ni...

    ReplyDelete
  12. To Cik Minah, abai2kan je anon yg sama komen n complain kritik Tun tu.. bukannya dia kaji apa pun.. ntah2 baru abis sekolah..org bagi upah, dia buat je la kerja dia.. pastu buat keja x buat critical study, tu yg bodoh takde reserve langsung tu...hehehe

    ReplyDelete
  13. Bodek Madet adalah jawatan tetap dan berpencen.

    ReplyDelete
  14. Dalam keadaan Negara yg di jahannamkan oleh sebilangan besar penjenayah politik.,maka jelaslah Negara pada saat genting ini.,teramat-amat memerlukan seorang perdana menteri yang betul-betul sudah biasa menjadi Perdana Menteri "SEBELUMNYA" Negara yg sedang dalam kerosakkan Politik terburuk dalam Sejarah Negara , Negara memerlukan seorang Perdana Menteri yang hatinya , jiwanya ,semangatnya dan hidup matinya hanya untuk Negara dan tidak Lain dan tidak bukan orangnya adalah Tun.Dr.Mahathir B. MOHAMMAD (Saat ini Negara perlukan Perdana Menteri Interim) yg pastinya Bukan TSMY., tetap juga Tun.

    ReplyDelete

CASH IS KING VS KING COBRA

Smart Politician terpaksalah kita akui walaupun dia juga banyak kelemahan dan kekurangan... Anggap dia siffu dan ayah... Kena dengar nasihat...