Thursday, February 25, 2021

EJS SELANGOR TIDAK SAH..

 Coretan Mohd Mukhlis Mohd Sharif


Saya tersenyum aje baca keputusan Mahkamah Persekutuan yang kata Enakmen Jenayah Syariah Selangor tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.


Sebenarnya benda ini bagus untuk mencelikkan orang kita yang malas berfikir dan malas membaca. Kalau siapa yang ingat salah satu usaha yang telah di buat oleh Dr Mujahid dulu ialah menaik tarafkan Mahkamah Syariah bagi setanding dengan Mahkamah Sivil dan ia amat berkait dengan keputusan kes hari ni.


Contoh sekarang ini taraf Mahkamah Tinggi Syariah tidak sama dengan Mahkamah Tinggi Sivil. Dari segi tangga gaji hakim sebagai contoh mudah; Hakim Mahkamah Tinggi Sivil bermula dengan gaji lebih kurang RM 40,000 sebulan manakala Hakim Mahkamah Tinggi Syariah bermula dengan gred 48 sekitar RM6,000 sebulan sahaja. Jadi dari segi gaji sahajapun jurang dia sangat tinggi apatah lagi beban kes yang hendak di adili?


Untuk kesalahan liwat, tertuduh boleh di dakwa di dalam Seksyen 377D Kanun Keseksaan (Sivil) dan juga Seksyen 28 EJS 1995 (Syariah); jadi ada kemungkinan untuk pesalah itu di sabit kesalahan yang sama dengan dua undang-undang yang berbeza. Tambahan pula dalam kes hari ni, 3 lelaki yang bersama dengan lelaki muslim tadi terlepas tapi seorang sahaja yang muslim di dakwa atas Seksyen 28 EJS 1995.


Yang Arif Hakim berhujah yang perbezaan hukuman antara Mahkamah Syariah (maksimum 3 tahun penjara, denda 5K dan 6 sebatan) dan Sivil ( max 20 tahun penjara, denda dan sebatan) dalam kes ini boleh menyebabkan ketidakadilan berlaku.


Jadi apa yang perlu dilakukan?


Ahli parlimen kena bersidang, bahas dan baiktaraf Mahkamah Syariah supaya selaras dengan Mahkamah Sivil dari segi maksimum hukuman ( denda, penjara dan sebat) & pengajian hakim supaya sama standard. Ahli Parlimen juga kena bersidang untuk buat keputusan dengan hukuman yang bertindih antara mahkamah sivil dan syariah supaya tidak berlaku 2 kali hukuman atas kesalahan yang sama (double jeopardy). Ini baru kerja Menteri dan asbab ini Parlimen kena di buka. 


Bukan sibuk buat musaadah ke hulu hilir yang mana takat bagi bantuan, pegawai rendah pun boleh buat. Sebab itu bila ada ولعون kata Menteri Agama mantan mutfi bagus dari Dr Mujahid; saya kata hanya jauhari yang mengenal manikam. Sekarang kita sendiri jadi saksi, dapat menteri yang tak tahu apa, SOP flip flop lebih pantas jualan murah Shopee.


Allah menyembunyikan MurkaNya dalam pengkhianatan; benarlah yang halal itu jelas, sebagaimana yang haram pun jelas. Dulu bila kita ada menteri yang bagus, berkerja untuk rakyat, yang di pilih secara secara sah; ولعون pakat fitnah siang dan malam. Bergegar Padang Merbuk dengan sumpah-sumpah pendusta. 


Yang berdusta atas nama Allah Azzawajalla; kononya mereka inilah syabab akan menegakkan hudud Allah (RUU355) waktu itu. Boleh pula sepentas dengan Menteri yang curi duit zakat buat bayar guaman. Lepas Allah makbulkan doa golongan ruwaibdah dengan istidraj, satu apa pun mereka tak dapat laksana; berapa lama Masjid tutup zaman mereka perintah, berapa ramai yang mati akibat dari kecuaian mereka dalam izinkan dwi standard SOP? 


Betulah kata Tuan Ibrahim Tuan Man; Dulu PAS berapi-api sebab PAS pembangkang; jadi ولعون tolonglah berdoa untuk azab dua kali lipat pada pemimpin yang menipu kalian semua

.

No comments:

Post a Comment